SzymQ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 minutes ago, lubeckim said: Pewnie ch___o tylko co to ma do tego? Ano tylko tyle, że dowodzi braku logiki w licytacji za ile należy kupić narty. Za te same pieniądze jeden kupi 1 parę, inny 4, a jeszcze inny 20. Finalnie wszyscy będą szczęśliwi mimo, że nikt mistrzem świata nie zostanie 🙂 P.S. Powiedz lepiej co byś dołożył w customowej grafice, gdybyś o niej wiedział. Myślałem, że żeby docenić włoski klimat, to może jakaś miniaturka TP91 dobrze by tam siadła 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 38 minutes ago, Marcos73 said: masowy sport dla przeciętnego obywatela Jak przeglądam wykaz transakcji na moich kontach (excel sięga 2017) to coraz bardziej mam wrażenie, że raczej nie masowy i dla nie przeciętnego obywatela 😉 Tzn masowy może tak, bo może aż tak się ludziom powodzi, chodź IMHO ludzi na stokach jest coraz mniej, niż jeszcze kilka lat temu. JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, SzymQ napisał: Ciekawi mnie jednak, jak wypadliby najwięksi forumowi szpenie w konfrontacji ze światową elitą, uzbrojoną w narty za 300 zł... Macie jakieś przemyślenia? Tu mógłbyś się zdziwić. Możemy jako punkt odniesienia zerknąć na wyniki Gardenissimy w której często startują zawodnicy PŚ na swoim najlepszym sprzęcie. Więc rok 2024 Katarina Liensberger czas 3,47. Znany wielu forumowiczom Marek S. czas 4,33 Czyli 18% różnicy. Aktualna zawodniczka PŚ vel 72-letni amator !!! Posadźmy teraz Katarinę na złom za 300 i można by się zdziwić. Nie mówiąc już o takich amatorach jak np. Krzysztof Wsól ( 15 % do Katariny) czy kilku znanych mi innych . Idąc dalej, są zapewne na liście wyników Gardenissymy bardziej spektakularne zestawienia ale nie znam większości nazwisk. 15% to często mniejsze różnica niż notuje się w zawodach PŚ w pierwszej 30 setce. Nie twierdzę, że jesteśmy blisko najlepszych zawodników na świecie ale wielu z nas ( amatorów) potrafi jeździć naprawdę dobrze. p.s. na szybko zerknąłem na wyniki po pierwszym przejeździe SL podczas ostatnich Igrzysk. Pierwszego, od 30-tego dzieliło ponad 18 % różnicy czasu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, Marcos73 napisał: Bardzo blado, wiesz dobrze o tym, podobnie jak alpejczycy na IO. Ja tam nikomu nie zaglądam do portfela, jak go stać, to niech ma, ale dziwi mnie jedynie, sprzęt za miliony monet, a na szkolenie za 2 klocki nie pojedzie, bo drogo w chuj. pozdro Niekoniecznie cena szkolenia ludzi zniechęca - a narty klikasz i masz… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 53 minuty temu, Marcos73 napisał: Mateo, przecie ż to nie do Ciebie, tylko takie ogólne spostrzeżenia. Ponadto narciarstwo to masowy sport dla przeciętnego obywatela, a szybownictwo dla obywatela z grubym portfelem. Dwie różne zajawki i różne koszta. pozdro Eee tam dla przeciętnego to biegówki w koło domu nawet bez nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 12 minutes ago, jurek_h said: Tu mógłbyś się zdziwić. Możemy jako punkt odniesienia zerknąć na wyniki Gardenissimy w której często startują zawodnicy PŚ na swoim najlepszym sprzęcie. Więc rok 2024 Katarina Liensberger czas 3,47. Znany wielu forumowiczom Marek S. czas 4,33 Czyli 18% różnicy. Aktualna zawodniczka PŚ vel 72-letni amator !!! Posadźmy teraz Katarinę na złom za 300 i można by się zdziwić. Nie mówiąc już o takich amatorach jak np. Krzysztof Wsól ( 15 % do Katariny) czy kilku znanych mi innych . Idąc dalej, są zapewne na liście wyników Gardenissymy bardziej spektakularne zestawienia ale nie znam większości nazwisk. 15% to często mniejsze różnica niż notuje się w zawodach PŚ w pierwszej 30 setce. Nie twierdzę, że jesteśmy blisko najlepszych zawodników na świecie ale wielu z nas ( amatorów) potrafi jeździć naprawdę dobrze. p.s. na szybko zerknąłem na wyniki po pierwszym przejeździe SL podczas ostatnich Igrzysk. Pierwszego, od 30-tego dzieliło ponad 18 % różnicy czasu. Przykro mi ale niewiele mi to mówi. Dodatkowo nie widzę sensu zestawiania wyników kobiet z wynikami mężczyzn. Jedyny sens porównywania jaki widzę, to ktoś najlepszy z forum, kontra taki np Bode w tych samych warunkach jeden po drugim. I teraz wydaje mi się, że narty nie przeszkodziłyby rzeczonemu Bode wygrać. I faktycznie zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, SzymQ napisał: Przykro mi ale niewiele mi to mówi. Dodatkowo nie widzę sensu zestawiania wyników kobiet z wynikami mężczyzn. Jedyny sens porównywania jaki widzę, to ktoś najlepszy z forum, kontra taki np Bode w tych samych warunkach jeden po drugim. I teraz wydaje mi się, że narty nie przeszkodziłyby rzeczonemu Bode wygrać. I faktycznie zdziwiłbym się gdyby było inaczej. A gdyby Bodę się akurat wypierdzielił to jakie byłyby Twoje wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Just now, jurek_h said: A gdyby Bodę się akurat wypierdzielił to jakie byłyby Twoje wnioski? A gdyby ten z forum akurat się wypierdzielił, to jakie byłyby Twoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Moje przedstawiłem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu No spoko. To ja swoje też. Dziękuję za konstruktywną dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 32 minuty temu, lubeckim napisał: JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. Może dlatego jesteś starym kawalerem, że dla ciebie kobieta to baba, a dzieci to bachory. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 37 minut temu, lubeckim napisał: Jak przeglądam wykaz transakcji na moich kontach (excel sięga 2017) to coraz bardziej mam wrażenie, że raczej nie masowy i dla nie przeciętnego obywatela 😉 Tzn masowy może tak, bo może aż tak się ludziom powodzi, chodź IMHO ludzi na stokach jest coraz mniej, niż jeszcze kilka lat temu. JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. Mateo, odpowiedz jaki jest stosunek w PL zdeklarowanych osób które uprawiają narciarstwo alpejskie (nawet raz w roku) a ilu jest takich szybowników. Ile osób ma narty, a ile osób ma szybowce. To świadczy o masowości. Generalnie w PL jest więcej zdeklarowanych narciarzy niż liczy populacja Szwajcarii. W alpach jest Polaków w bród, i chyba jesteśmy jedną z największych nacji odwiedzających Alpy. Na rodzimych stokach jest może ich z roku na rok coraz to mniej, bo jeśli koszty pobytu są podobne to wybierają Alpy. Społeczeństwo jest bogatsze i zaczyna z tego korzystać. Jesteś kawalerem, to możesz tylko ze swojej perspektywy na to patrzeć, może nieco ze zdziwieniem. Niestety, rodzina i dzieci zmieniają priorytety. Inaczej się gospodaruje budżetem, ale da się to ogarnąć bez problemu. Może w mniejszym wymiarze, ale da się. I zimę i lato. pozdro Edytowane 1 godzinę temu przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 30 minut temu, lubeckim napisał: Jak przeglądam wykaz transakcji na moich kontach (excel sięga 2017) to coraz bardziej mam wrażenie, że raczej nie masowy i dla nie przeciętnego obywatela 😉 Tzn masowy może tak, bo może aż tak się ludziom powodzi, chodź IMHO ludzi na stokach jest coraz mniej, niż jeszcze kilka lat temu. JA to i tak mam fajnie, bo jestem starym kawalerem. Jak widzę faceta z babą i dwoma bachorami na nartach, to tylko się zastanawiam, ile to trzeba zapie____ć żeby tak lekką ręką z 500pln minimum na jeden dzień poszło. Obrażanie rodzin z dziećmi nie warto komentować... Nawet nie znasz miary że jeden dzień z karnetami po 4 godziny dla czteroosobowej rodziny i cała resztą to 1000...1200 zł bez noclegu i dlatego po takich postach jestem za podatkiem 40% dla singli 💪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papa_zuk Napisano 54 minuty temu Udostępnij Napisano 54 minuty temu 2 hours ago, SzymQ said: Bez sensu te przekomarzania o cenach. W ostatecznym rozrachunku na portalach ze sprzętem używanym, da się kupić w przedziale 300-400 PLN narty, na których z powodzeniem da się jeździć. Reszta to subiektywne odczucia, za które jedni są w stanie dopłacić 1000 a inni 5000. Ciekawi mnie jednak, jak wypadliby najwięksi forumowi szpenie w konfrontacji ze światową elitą, uzbrojoną w narty za 300 zł... Macie jakieś przemyślenia? Victor Muffat Jeandet w związku z tym, że nie załapał się na IO pojechał sobie na free-ride do Japonii. Z tego co widzę na jego IG, gdy my spaliśmy dziś w nocy, on został zaproszony jako vorlaufer na jakieś lokalne zawody dla dzieci. Jak napisał pojechał na pożyczonych nartach (na pewno jesteś w stanie kupić takie <1000PLN, Salomony SL na oko sezon 2020/21), w dwa numery za dużych free-rideowych butach itd. No dobrze szedł piecem... Normalnie ludzie tak nie jeżdżą😀 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 46 minut temu Udostępnij Napisano 46 minut temu 35 minutes ago, Mikoski said: Obrażanie rodzin z dziećmi nie warto komentować... Nawet nie znasz miary że jeden dzień z karnetami po 4 godziny dla czteroosobowej rodziny i cała resztą to 1000...1200 zł bez noclegu i dlatego po takich postach jestem za podatkiem 40% dla singli 💪 Uuuuu widzę, że tylna część ciała zabolała. Widzisz, niektórzy uczą się na błędach innych 😄, chodź większość facetów i tak robi to samo, spodziewając się lepszych rezultatów. Ty chcesz podatków na singli, a ja powiem, że jak ktoś chciał mieć bardzo dzieci, to niech teraz siedzi cicho i płaci 😄 Ja po prostu stwierdziłem, że mając za przykład moich znajomych, rozwód to jednak droga impreza tym bardziej, jak potem musisz babę utrzymywać do końca życia i w zasadzie zaczynać od zera, bo ona ma wszystko a ty nic 🤣 Życie jest jedno i szkoda je marnować na głupoty i wychowywanie dzieci 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 39 minut temu Udostępnij Napisano 39 minut temu Daję sobie bardzo dobrze radę nigdy nie korzystając z żadnego socjalu, mam dwie dorosłe córki których bym nigdy nie wydał za takiego ciula który przelicza posiadanie dzieci na wygodę swojej marnej dupy... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 37 minut temu Udostępnij Napisano 37 minut temu (edytowane) 2 minuty temu, Mikoski napisał: Daję sobie bardzo dobrze radę nigdy nie korzystając z żadnego socjalu, mam dwie dorosłe córki których bym nigdy nie wydał za takiego ciula który przelicza posiadanie dzieci na wygodę swojej marnej dupy... A to nie jest tak, że one same wybierają partnerów? Przyjdzie któraś z Lubeckim i co panie zrobisz? Edytowane 37 minut temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 34 minuty temu Udostępnij Napisano 34 minuty temu Normalnie już mi brakuje popcornu i coli. Co wątek to ciekawiej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 27 minut temu Udostępnij Napisano 27 minut temu 7 minutes ago, star said: A to nie jest tak, że one same wybierają partnerów? Przyjdzie któraś z Lubeckim i co panie zrobisz? Liczysz na to, że Damian będzie się bawił w teorię na forum? 😉 Ja obstawiam, że bez zbędnego teoretyzowania rozwiąże problem praktycznie 😄 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 24 minuty temu Udostępnij Napisano 24 minuty temu 11 minut temu, star napisał: A to nie jest tak, że one same wybierają partnerów? Przyjdzie któraś z Lubeckim i co panie zrobisz? Zapyta co może zaoferować jego córce, a ten podobnie jak mój kolega położy na stole to co nosi w spodniach 🤣. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 minuty temu Udostępnij Napisano 4 minuty temu 19 minut temu, kordiankw napisał: Zapyta co może zaoferować jego córce, a ten podobnie jak mój kolega położy na stole to co nosi w spodniach 🤣. A jak nartę Mikoski akurat upuści i to GS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi