Skocz do zawartości

Buty sportowe do jazdy całodziennej

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Jan napisał:

LV stopa w najszerszym miejscu < 98 mm

MV ok 100 mm

HV > 102

Godzinę temu, AdrianW napisał:

Pamiętajcie że te szerokości  dotyczą buta o  długości (mondo point) 265mm... żeby zbyt prosto nie było...większy  but  - większa  szer... mniejszy  mniejsza.. 🙂

• Like 2
  • Thanks 2

Godzinę temu, Lexi napisał:

Pamiętajcie że te szerokości  dotyczą buta o  długości (mondo point) 265mm... żeby zbyt prosto nie było...większy  but  - większa  szer... mniejszy  mniejsza.. 🙂

Może się zapędzam w kozi róg...🤔🙂

Marku, jeśli dobrze rozumiem - większy(dłuższy) but od nominalnego(265) - wzrost szerokości(objętości) . Przykładowo mówimy tutaj o linii/wersji ULTRA

Mi chodziło o to, że między wersjami/liniami o tej samej nominalnej długości czyli np między ULTRA a PRIME jest 2mm różnicy a na zdjęciu wydaje się jakby to była ogromna różnica w objętości , większa niż np te 10%.

Ku... ale namieszałem 🫣😄

Pozdro 

8 minut temu, AdrianW napisał:

Mi chodziło o to, że między wersjami/liniami o tej samej nominalnej długości czyli np między ULTRA a PRIME jest 2mm różnicy a na zdjęciu wydaje się jakby to była ogromna różnica w objętości , większa niż np te 10%.

Zapewne tak jest - te orientacyjne/przykładowe  10% będzie różnicy pomiędzy np. butem MV a LV w obrębie tego samego modelu

• Like 1

16 minut temu, AdrianW napisał:

Może się zapędzam w kozi róg...🤔🙂

Marku, jeśli dobrze rozumiem - większy(dłuższy) but od nominalnego(265) - wzrost szerokości(objętości) . Przykładowo mówimy tutaj o linii/wersji ULTRA

Ku... ale namieszałem 🫣😄

Pozdro 

Cze

Buty mają podane szerokość oraz objętość. W katalogach można sprawdzić. Ja jeżdżę w 96mm i są w sam raz, ale przymierzałem 93 i nie uciągnie bez poprawek. Co prawda to 3 nie 2mm różnicy, ale objętość mniejsza o 20% zamiast 1800 to 1500 czegoś tam. Te węższe to imadła, w sumie to nie wiem po co klamry były w zestawie. Booster by wystarczył.

pozdro

• Like 1

51 minut temu, Marcos73 napisał:

2mm to duża różnica, chyba że ktoś jeździ w zbyt dużych butach, wówczas wszystko jedno.

pozdro

Tak jak napisałeś Marku 2mm to bardzo duża różnica . Na starcie swojej przygody byłem w sklepie i mierzyłem różne buty dostałem, pasowały Prime i było zajebiście do momentu kiedy Maras  na hali pokazał proste ćwiczenie po którym okazało się,że prawa stopa lata w bucie. Proste ćwiczenie ale nie było możliwości na tej nodze jego wykonać . Wystarczyło,że wymieniłem na Ultra czyli ten sam model ale o  -2mm węższy i owe ćwiczenie zacząłem wykonywać . W butach tych jeżdżę do dnia dzisiejszego . 2 mm robi kolosalną różnicę . 

Edytowane przez Victor
  • Like 2
  • Thanks 1

2 minuty temu, Marcos73 napisał:

Cze

Buty mają podane szerokość oraz objętość. W katalogach można sprawdzić. Ja jeżdżę w 96mm i są w sam raz, ale przymierzałem 93 i nie uciągnie bez poprawek. Co prawda to 3 nie 2mm różnicy, ale objętość mniejsza o 20% zamiast 1800 to 1500 czegoś tam. Te węższe to imadła, w sumie to nie wiem po co klamry były w zestawie. Booster by wystarczył.

pozdro

Marku ja aż tak się w to nie zagłębiałem, nie sprawdzałem katalogów... Tak z ciekawości, jaką masz w takim razie szer stopy zmierzoną? 1500 i 1800 to może chodzi o cm2? 

W sumie to niech się Piotr martwi, ja butów przez najbliższe kilka lat nie zamierzam wymieniać 😄

Pozdrawiam 

• Haha 1

12 minut temu, Victor napisał:

Tak jak napisałeś Marku 2mm to bardzo duża różnica . Na starcie swojej przygody byłem w sklepie i mierzyłem różne buty dostałem, pasowały Prime i było zajebiście do momentu kiedy Maras  na hali pokazał proste ćwiczenie po którym okazało się,że prawa stopa lata w bucie. Proste ćwiczenie ale nie było możliwości na tej nodze jego wykonać . Wystarczyło,że wymieniłem na Ultra czyli ten sam model ale o  -2mm węższy i owe ćwiczenie zacząłem wykonywać . W butach tych jeżdżę do dnia dzisiejszego . 2 mm robi kolosalną różnicę . 

Co to za ćwiczenie?

Pozdro

8 minut temu, AdrianW napisał:

Marku ja aż tak się w to nie zagłębiałem, nie sprawdzałem katalogów... Tak z ciekawości, jaką masz w takim razie szer stopy zmierzoną? 1500 i 1800 to może chodzi o cm2? 

W sumie to niech się Piotr martwi, ja butów przez najbliższe kilka lat nie zamierzam wymieniać 😄

Pozdrawiam 

Nie mam pojęcia 🙂, jeżdżę w tym modelu od lat, a wcześniej takich cudów nie było, po prostu head raptor jest skrojony na moją stopę i tyle. Już chyba 10 sezon. Teraz mam drugie buty, pierwsze padły po 7-miu sezonach. Wcześniej miałem Fischery ale tez padły i chciałem także kupić Fischery, ale już weszła technologia Vaccum i były luźne, sprzedawca twierdził, że dopasuje, natomiast jak nie dopasuje, to co wtedy? Nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Natomiast po wygrzaniu musiałbym je kupić, albo rzeźbić dalej. Na szczęście mieli spory wybór, przymierzałem chyba z 4h, aż w końcu przymierzyłem Head Raptor i siadło.

pozdro

• Like 1

Zawsze można zacząć przymiarkę od takich samych butów. Ja mając szczupłą łydkę musiałem brać dość wąskie buty i poszerzyć w śródstopiu, żeby łyda i kostka miała dobrze. Plus tam jeszcze inne mankamenty stopy, ale but Nordica Dobermann RS, więc nie amatorski. Dlatego trzeba mierzyć i nie brać buta, który jest od razu wygodny w sklepie. 

• Like 1

2 minuty temu, Chertan napisał:

Zawsze można zacząć przymiarkę od takich samych butów. Ja mając szczupłą łydkę musiałem brać dość wąskie buty i poszerzyć w śródstopiu, żeby łyda i kostka miała dobrze. Plus tam jeszcze inne mankamenty stopy, ale but Nordica Dobermann RS, więc nie amatorski. Dlatego trzeba mierzyć i nie brać buta, który jest od razu wygodny w sklepie. 

Piotrek, wygodny, to względne pojęcie. Ja zakładając Head czułem, że bardzo ściśle dopasowany, ale nie ma żadnych punktowych ucisków. Natomiast Lange miały bardzo wąsko przy achillesie i po 5 min mnie tak nap...., że musiałem go ściągnąc. Nordica niestety nie pasowała, bo klamry nie mogłem zapiąć, nawet w nie zapiętej czułem spory ucisk na wierzchnią część stopy. Inne też jakieś miały mankamenty. Jeśli nie ma idealnego, a tak jest w większości, szczególnie przy bardzo dobrym dopasowaniu, trzeba iść na kompromis. Część się rozejdzie w praniu, a część trzeba podrzeźbić.

pozdro

1 minutę temu, Victor napisał:

Javelin 

Przełącz ten everest bo gra Lewy,strata czasu 😜

pozdro

Cześć

Jak się spotkamy pokażę Ci prawdziwego Javelina, to znaczy ewolucję, która się tak pierwotnie nazywała. A dlaczego nie mogłeś tego zrobić to nie rozumiem.

Kacperion jest kibicem Realu. U nas w domu Barcelony się nie ogląda. 

POzdro

3 minuty temu, Marcos73 napisał:

Nie mam pojęcia 🙂, jeżdżę w tym modelu od lat, a wcześniej takich cudów nie było, po prostu head raptor jest skrojony na moją stopę i tyle. Już chyba 10 sezon. Teraz mam drugie buty, pierwsze padły po 7-miu sezonach. Wcześniej miałem Fischery ale tez padły i chciałem także kupić Fischery, ale już weszła technologia Vaccum i były luźne, sprzedawca twierdził, że dopasuje, natomiast jak nie dopasuje, to co wtedy? Nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Natomiast po wygrzaniu musiałbym je kupić, albo rzeźbić dalej. Na szczęście mieli spory wybór, przymierzałem chyba z 4h, aż w końcu przymierzyłem Head Raptor i siadło.

pozdro

Widzisz Marku, Ty jesteś gość nie w ciemię bity 😉 Ja po prostu pojechałem do sklepu, sprzedawca zmierzył stopę - dł i szer i przyniósł chyba dwa modele butów. Jedne były za wąskie a drugie - hawxy - w sam raz. Powiedział że na moją nogę nic innego nie ma. Ale ile w tym czystych intencji i prawdy... Wszystko trwało może 30minut z wygrzewniem. I cóż mogę powiedzieć... jeżdżę 😄 A czy są dobrze dopasowane to nawet nie wiem bo nie mam porównania. Lewego buta z rana nie mogę założyć bez rozchylenia obiema rękami skorupy. Trochę już sobie odpuściłem temat sprzętu... Więcej staram się wymagać od siebie 😉

Pozdrawiam 

• Like 1

9 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Jak się spotkamy pokażę Ci prawdziwego Javelina, to znaczy ewolucję, która się tak pierwotnie nazywała. A dlaczego nie mogłeś tego zrobić to nie rozumiem.

Kacperion jest kibicem Realu. U nas w domu Barcelony się nie ogląda. 

POzdro

Nie mogłem ustać na prawej nodze, stopa się kręciła w bucie - komicznie to wyglądało ba nawet Marek się lekko śmiał ze zdziwieniem że nie mogę  az poszła dyskusja na kanapie po której zajechałem do sklepu i kupiłem węższe . Problem znikł . 

Ja wiem,że Wy Real ale My Barca fani 😉

…tu po meczyku jeszcze stare Camp Nou Lewy dwie 💪

IMG_5446.thumb.jpeg.11571a5975771f9e5375939d8db1ed85.jpeg

2 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Czekaj bo nie rozumiem. Żadnego buta nie da się założyć bez solidnego rozchylenia skorupy rękami. No chyba, że tylnowejściowe ale normalnych bez szans.

Pozdro

Rozumiesz - lewego nie założę bez rozchylenia skorupy a prawy z trudem ale założę przy mocnym ciągnięciu za język do przodu.

8 minut temu, PaVic napisał:

Nie mogłem ustać na prawej nodze, stopa się kręciła w bucie - komicznie to wyglądało ba nawet Marek się lekko śmiał ze zdziwieniem że nie mogę  az poszła dyskusja na kanapie po której zajechałem do sklepu i kupiłem węższe . Problem znikł . ......

Szczerze. Niemożliwe aby to była wina za dużego o 2mm buta. Złe stanie.

Edytowane przez Mitek

20 minut temu, AdrianW napisał:

Widzisz Marku, Ty jesteś gość nie w ciemię bity 😉 Ja po prostu pojechałem do sklepu, sprzedawca zmierzył stopę - dł i szer i przyniósł chyba dwa modele butów. Jedne były za wąskie a drugie - hawxy - w sam raz. Powiedział że na moją nogę nic innego nie ma. Ale ile w tym czystych intencji i prawdy... Wszystko trwało może 30minut z wygrzewniem. I cóż mogę powiedzieć... jeżdżę 😄 A czy są dobrze dopasowane to nawet nie wiem bo nie mam porównania. Lewego buta z rana nie mogę założyć bez rozchylenia obiema rękami skorupy. Trochę już sobie odpuściłem temat sprzętu... Więcej staram się wymagać od siebie 😉

Pozdrawiam 

Adrian, ale zawsze tak jest, dobre wybory pojawiają się wraz z doświadczeniem. Dopasowanie sprzętu, jest w Twojej gestii, ktoś Ci może w tym pomóc ale za Ciebie nie wybierze. Najgorzej jak nie wiesz co wybrać i dlaczego to a nie tamto.

pozdro

• Like 2
  • Thanks 1