Lexi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Jan napisał: LV stopa w najszerszym miejscu < 98 mm MV ok 100 mm HV > 102 Godzinę temu, AdrianW napisał: Buty narciarskie Atomic Hawx Ultra są najwęższe i ich szerokość wynosi 98 milimetrów Buty narciarskie Atomic Hawx Prime mają szerokość 100 milimetrów, Buty narciarskie Atomic Hawx Magna należą do najszerszych i ich szerokość to 102 milimetry. Pamiętajcie że te szerokości dotyczą buta o długości (mondo point) 265mm... żeby zbyt prosto nie było...większy but - większa szer... mniejszy mniejsza.. 🙂 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 24 minuty temu, AdrianW napisał: Śmieszne jest tylko to jakie znaczenie mają te 2mm różnicy szerokości Ogromne.. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Na dzień dzisiejszy od 10 lat użytkuję te Hawxy co poniżej na zdjęciu jak widać jest to popularny raczej but nie sportowy ( wtedy sportowa była linia Redster) zmierzyłem szerokość stopy - lewa 99mm prawa 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, AdrianW napisał: akie znaczenie mają te 2mm różnicy Nie śmiej się Adrian tylko policz - wyjdzie Ci (w przybliżeniu) że każdy milimetr szerokości to z grrubsza 5% objęości buta.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Lexi napisał: Nie śmiej się Adrian tylko policz - wyjdzie Ci (w przybliżeniu) że każdy milimetr szerokości to z grrubsza 5% objęości buta.. 2mm to duża różnica, chyba że ktoś jeździ w zbyt dużych butach, wówczas wszystko jedno. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, Lexi napisał: Pamiętajcie że te szerokości dotyczą buta o długości (mondo point) 265mm... żeby zbyt prosto nie było...większy but - większa szer... mniejszy mniejsza.. 🙂 Może się zapędzam w kozi róg...🤔🙂 Marku, jeśli dobrze rozumiem - większy(dłuższy) but od nominalnego(265) - wzrost szerokości(objętości) . Przykładowo mówimy tutaj o linii/wersji ULTRA Mi chodziło o to, że między wersjami/liniami o tej samej nominalnej długości czyli np między ULTRA a PRIME jest 2mm różnicy a na zdjęciu wydaje się jakby to była ogromna różnica w objętości , większa niż np te 10%. Ku... ale namieszałem 🫣😄 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 55 minut temu Udostępnij Napisano 55 minut temu 8 minut temu, AdrianW napisał: Mi chodziło o to, że między wersjami/liniami o tej samej nominalnej długości czyli np między ULTRA a PRIME jest 2mm różnicy a na zdjęciu wydaje się jakby to była ogromna różnica w objętości , większa niż np te 10%. Zapewne tak jest - te orientacyjne/przykładowe 10% będzie różnicy pomiędzy np. butem MV a LV w obrębie tego samego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 46 minut temu Udostępnij Napisano 46 minut temu 16 minut temu, AdrianW napisał: Może się zapędzam w kozi róg...🤔🙂 Marku, jeśli dobrze rozumiem - większy(dłuższy) but od nominalnego(265) - wzrost szerokości(objętości) . Przykładowo mówimy tutaj o linii/wersji ULTRA Mi chodziło o to, że między wersjami/liniami o tej samej nominalnej długości czyli np między ULTRA a PRIME jest 2mm różnicy a na zdjęciu wydaje się jakby to była ogromna różnica w objętości , większa niż np te 10%. Ku... ale namieszałem 🫣😄 Pozdro Cze Buty mają podane szerokość oraz objętość. W katalogach można sprawdzić. Ja jeżdżę w 96mm i są w sam raz, ale przymierzałem 93 i nie uciągnie bez poprawek. Co prawda to 3 nie 2mm różnicy, ale objętość mniejsza o 20% zamiast 1800 to 1500 czegoś tam. Te węższe to imadła, w sumie to nie wiem po co klamry były w zestawie. Booster by wystarczył. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 42 minuty temu Udostępnij Napisano 42 minuty temu (edytowane) 51 minut temu, Marcos73 napisał: 2mm to duża różnica, chyba że ktoś jeździ w zbyt dużych butach, wówczas wszystko jedno. pozdro Tak jak napisałeś Marku 2mm to bardzo duża różnica . Na starcie swojej przygody byłem w sklepie i mierzyłem różne buty dostałem, pasowały Prime i było zajebiście do momentu kiedy Maras na hali pokazał proste ćwiczenie po którym okazało się,że prawa stopa lata w bucie. Proste ćwiczenie ale nie było możliwości na tej nodze jego wykonać . Wystarczyło,że wymieniłem na Ultra czyli ten sam model ale o -2mm węższy i owe ćwiczenie zacząłem wykonywać . W butach tych jeżdżę do dnia dzisiejszego . 2 mm robi kolosalną różnicę . Edytowane 39 minut temu przez Victor 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 32 minuty temu Udostępnij Napisano 32 minuty temu 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze Buty mają podane szerokość oraz objętość. W katalogach można sprawdzić. Ja jeżdżę w 96mm i są w sam raz, ale przymierzałem 93 i nie uciągnie bez poprawek. Co prawda to 3 nie 2mm różnicy, ale objętość mniejsza o 20% zamiast 1800 to 1500 czegoś tam. Te węższe to imadła, w sumie to nie wiem po co klamry były w zestawie. Booster by wystarczył. pozdro Marku ja aż tak się w to nie zagłębiałem, nie sprawdzałem katalogów... Tak z ciekawości, jaką masz w takim razie szer stopy zmierzoną? 1500 i 1800 to może chodzi o cm2? W sumie to niech się Piotr martwi, ja butów przez najbliższe kilka lat nie zamierzam wymieniać 😄 Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 minut temu Udostępnij Napisano 29 minut temu 12 minut temu, Victor napisał: Tak jak napisałeś Marku 2mm to bardzo duża różnica . Na starcie swojej przygody byłem w sklepie i mierzyłem różne buty dostałem, pasowały Prime i było zajebiście do momentu kiedy Maras na hali pokazał proste ćwiczenie po którym okazało się,że prawa stopa lata w bucie. Proste ćwiczenie ale nie było możliwości na tej nodze jego wykonać . Wystarczyło,że wymieniłem na Ultra czyli ten sam model ale o -2mm węższy i owe ćwiczenie zacząłem wykonywać . W butach tych jeżdżę do dnia dzisiejszego . 2 mm robi kolosalną różnicę . Co to za ćwiczenie? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 minut temu Udostępnij Napisano 15 minut temu 8 minut temu, AdrianW napisał: Marku ja aż tak się w to nie zagłębiałem, nie sprawdzałem katalogów... Tak z ciekawości, jaką masz w takim razie szer stopy zmierzoną? 1500 i 1800 to może chodzi o cm2? W sumie to niech się Piotr martwi, ja butów przez najbliższe kilka lat nie zamierzam wymieniać 😄 Pozdrawiam Nie mam pojęcia 🙂, jeżdżę w tym modelu od lat, a wcześniej takich cudów nie było, po prostu head raptor jest skrojony na moją stopę i tyle. Już chyba 10 sezon. Teraz mam drugie buty, pierwsze padły po 7-miu sezonach. Wcześniej miałem Fischery ale tez padły i chciałem także kupić Fischery, ale już weszła technologia Vaccum i były luźne, sprzedawca twierdził, że dopasuje, natomiast jak nie dopasuje, to co wtedy? Nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Natomiast po wygrzaniu musiałbym je kupić, albo rzeźbić dalej. Na szczęście mieli spory wybór, przymierzałem chyba z 4h, aż w końcu przymierzyłem Head Raptor i siadło. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 14 minut temu Udostępnij Napisano 14 minut temu Zawsze można zacząć przymiarkę od takich samych butów. Ja mając szczupłą łydkę musiałem brać dość wąskie buty i poszerzyć w śródstopiu, żeby łyda i kostka miała dobrze. Plus tam jeszcze inne mankamenty stopy, ale but Nordica Dobermann RS, więc nie amatorski. Dlatego trzeba mierzyć i nie brać buta, który jest od razu wygodny w sklepie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 minut temu Udostępnij Napisano 8 minut temu 18 minut temu, Mitek napisał: Co to za ćwiczenie? Pozdro Javelin Przełącz ten everest bo gra Lewy,strata czasu 😜 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 6 minut temu Udostępnij Napisano 6 minut temu 2 minuty temu, Chertan napisał: Zawsze można zacząć przymiarkę od takich samych butów. Ja mając szczupłą łydkę musiałem brać dość wąskie buty i poszerzyć w śródstopiu, żeby łyda i kostka miała dobrze. Plus tam jeszcze inne mankamenty stopy, ale but Nordica Dobermann RS, więc nie amatorski. Dlatego trzeba mierzyć i nie brać buta, który jest od razu wygodny w sklepie. Piotrek, wygodny, to względne pojęcie. Ja zakładając Head czułem, że bardzo ściśle dopasowany, ale nie ma żadnych punktowych ucisków. Natomiast Lange miały bardzo wąsko przy achillesie i po 5 min mnie tak nap...., że musiałem go ściągnąc. Nordica niestety nie pasowała, bo klamry nie mogłem zapiąć, nawet w nie zapiętej czułem spory ucisk na wierzchnią część stopy. Inne też jakieś miały mankamenty. Jeśli nie ma idealnego, a tak jest w większości, szczególnie przy bardzo dobrym dopasowaniu, trzeba iść na kompromis. Część się rozejdzie w praniu, a część trzeba podrzeźbić. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 minuty temu Udostępnij Napisano 3 minuty temu 1 minutę temu, Victor napisał: Javelin Przełącz ten everest bo gra Lewy,strata czasu 😜 pozdro Cześć Jak się spotkamy pokażę Ci prawdziwego Javelina, to znaczy ewolucję, która się tak pierwotnie nazywała. A dlaczego nie mogłeś tego zrobić to nie rozumiem. Kacperion jest kibicem Realu. U nas w domu Barcelony się nie ogląda. POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi