Skocz do zawartości

Kurs kwalifikacyjny SITN

Ir3k

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Mitek napisał:

SL na kolanówkach.

Jeśli to do mnie,to nie . Na tyczkach jeździliśmy nie kolanówkach. Ale to może był ewenement,bo korzystaliśmy z wcześniej rozstawionego slalomu gdzie trenowali inni.

Nawet jazdę terenową po lesie mieliśmy po dużym opadzie śniegu,oraz co dla Ciebie łatwiznę po balecie - przejście do jazdy tyłem po obrocie w powietrzu jadąc. Tak że nie było lipy.

Edytowane przez Edwin

Cześć

Nie, nie... trochę rozwinąłem to co napisałem. SL powinien być na kolanówkach po prostu. A jazda terenowa po lesie na kursie to powinna być oczywistość. My mieliśmy jazdy terenowe na Pilsku na Klimczoku i w Szczyrku z podchodzeniem na piechotę też.

Pozdro

• Haha 1

7 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie, nie... trochę rozwinąłem to co napisałem. SL powinien być na kolanówkach po prostu. A jazda terenowa po lesie na kursie to powinna być oczywistość. My mieliśmy jazdy terenowe na Pilsku na Klimczoku i w Szczyrku z podchodzeniem na piechotę też.

Pozdro

Ale przyznasz, że na KK to chyba rzadkość SL na tyczkach,chyba że się mylę?

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Pamiętasz dobrze jak to mieliśmy na wyjeździe "instruktorów"których trzeba było zwozić do doliny. Krótko mówiąc nie potrafili sprawie poruszać się po stoku 🫣 i czytać ski mapy jak dotrzeć na dół.Twoje doświadczenia były takie że to nie był jednostkowy przypadek 

Oczywiście że pamiętam i; w rzeczy samej; nie są to odosobnione przypadki. Nie chcę znów kolejnej burzy wywoływać, jakieś parę lat temu była na forum intensywna na ten temat dyskusja. Deregulacja zawodu, co do zasady gospodarczej słuszna, to jednak spowodowała istotny poziom obniżenia kwalifikacji kadry dopływającej do tego zawodu. Szczególnie jaskrawym przykładem jest tu nadawanie uprawnień przez szkołę narciarską w Wieżycy osobom, które nigdy wcześniej w życiu nie jeździły w poważnych górach. Dlatego większość tych "uprawnień" nie jest honorowana za naszą granicą. 

Edytowane przez tomkly
  • Like 1

10 minut temu, tomkly napisał:

Oczywiście że pamiętam i; w rzeczy samej; nie są to odosobnione przypadki. Nie chcę znów kolejnej burzy wywoływać, jakieś parę lat temu była na forum intensywna na ten temat dyskusja. Deregulacja zawodu, co do zasady gospodarczej słuszna, to jednak spowodowała istotny poziom obniżenia kwalifikacji kadry dopływającej do tego zawodu. Szczególnie jaskrawym przykładem jest tu nadawanie uprawnień przez szkołę narciarską w Wieżycy osobom, które nigdy wcześniej w życiu nie jeździły w poważnych górach. Dlatego większość tych "uprawnień" nie jest honorowana za naszą granicą. 

Ale pamiętam też wyjazd do Livigno z" Maniaq"  Marcinem Pankiem który po otwarciu furtki Mensy zorganizował wyjazd ze szkoleniem i trochę osób z forum naprawdę dobrze jeżdżących skorzystało z tej krótkiej drogi ,by mieć ,"papier" . Między innymi gajowy , Zośka,Tomasson i wielu innych. Jeździłem z nimi i chciałbym taki poziom widzieć.

1 godzinę temu, Mitek napisał:

SL na miękkich kolanówkach. Można ustawić pełny SL z figurami, pokazać co i jak bez tego całego bokserskiego bajzlu.

Pozdro

No właśnie chodzi o to żeby się nie boksować.....garda jest elementem wtórnym. W GS "się chowasz" w SL "stawiasz gardę" która może nic nie znaczyć... znaczy mnie ratuje aby w czerep nie dostać ale dla fachowców nic nie znaczy bo golenie już o tej gardzie dawno zapomniały

2 godziny temu, Edwin napisał:

Wracając do KK ,to jeden cały dzień  o ile pamiętam mieliśmy przeznaczony na SL i jazdę na tyczkach. O ile fajnie ćwiczyć,to późniejsze egzaminy z jazdy na tyczkach uważam z mojego punktu widzenia za zbędne. Jeśli kursant chce się szkolić na tyczkach,to nie instruktor,tylko trener i jakiś wyjazd szkoleniowy w tym kierunku..GS jak najbardziej...

Tzn zmarnowany dzień. KK to ewolucje podstawowe - do bólu i do łez ......biodra i golenie mają napierd....ać. Na wszystkim i po wszystkim jeździmy. Tak dla kronikarskiego porządku ewolucje podstawowe idą za Nami do samego końca - wzrasta jedynie kryterium oceny. @Edwin kolego KK nie jest od tyczek....tyczki robi się po godzinach

15 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

Tzn zmarnowany dzień. KK to ewolucje podstawowe - do bólu i do łez ......biodra i golenie mają napierd....ać. Na wszystkim i po wszystkim jeździmy. Tak dla kronikarskiego porządku ewolucje podstawowe idą za Nami do samego końca - wzrasta jedynie kryterium oceny. @Edwin kolego KK nie jest od tyczek....tyczki robi się po godzinach

Może przesadziłem z tym całym dniem,ale slalom był bardzo wartościowy, zwłaszcza że wieczorem była wideo analiza. Na tyczkach wszystko wychodzi,a też była to fajna odmiana bynajmniej dla mnie niż tłuc pługi 😁