Victor Napisano wczoraj o 16:36 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:36 5 minut temu, jurek_h napisał: Drugie narty na trudniejsze warunki Wbrew temu co tu czytam, jak byłem we Francji nie wszyscy jeździli tam na szerokich nartach. Podczas całego pobytu widziałem cały czas nie dość, że SL to na dodatek komórki 🙂 To były oczywiście moje i moich przyjaciół 😁 Rzeczywiście naoglądałem się tam "prawdziwego narciarstwa" i zaraz po powrocie kupiłem dechy 98mm pod butem. I co? Prawie na nich nie jeżdżę. Czasami zabieram je ze soba w ciepłe dni jak przewiduję miękkie warunki. Robię dwa przejazdy i .......do samochodu po komóry SL. Jeździ mi się na nich lżej i łatwiej. Są o wiele bardziej manewrowe i responstywne. Przypominam, że piszę o jeździe w ...ciapie. Przez większość mojego narciarskiego życia miałem jedną parę nart. Teraz , tylko z powodu chęci startu w amatorskich zawodach mam dwie pary , komórki SL i GS. p.s. zapomniałem o FR 98mm Ja do dziś w tej krótkiej mojej historii uważam że SL to najbardziej uniwersalna deska 😂 zaczynałem od sklepowej teraz weszła komórka ale praktyki/doświadczenia w szerokich praktycznie nie mam oprócz serii Q 85mm pod butem choć jest ciut za krótka i zachowuje się właśnie jak SL ( w ciapie spoko) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano wczoraj o 16:54 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:54 16 minut temu, Victor napisał: Ja do dziś w tej krótkiej mojej historii uważam że SL to najbardziej uniwersalna deska 😂 zaczynałem od sklepowej teraz weszła komórka ale praktyki/doświadczenia w szerokich praktycznie nie mam oprócz serii Q 85mm pod butem choć jest ciut za krótka i zachowuje się właśnie jak SL ( w ciapie spoko) Victor, a możesz napisać jakie konkretnie komórki teraz masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 17:10 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:10 16 minut temu, AdrianW napisał: Victor, a możesz napisać jakie konkretnie komórki teraz masz? https://www.dynastar-lange.com/pl-en/dynastar-speed-omeglass-wc-fis-sl-factory-165-r22-skis-DANAL01000.html 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 18:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:11 1 godzinę temu, Victor napisał: Nie każdy ma tak rarytas . Dwa sezony temu kto planował narty w marcu to obszedł się smakiem . Zresztą doskonale o tym wiesz jak wyglądał zlot w Zwardoniu oczywiście pomijając aspekt towarzyski . Śniegu już praktycznie nie mieliście a był to początek marca . Cześć Kawałek znakomitej jazdy w znakomitym towarzystwie. Warunki były absolutnie bajeczne akurat. Nie wiem skąd wziąłeś opinię, że coś było nie tak..??? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 18:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:40 (edytowane) Godzinę temu, Victor napisał: https://www.dynastar-lange.com/pl-en/dynastar-speed-omeglass-wc-fis-sl-factory-165-r22-skis-DANAL01000.html widziałem na własne oczy - piękne są @Victor jak byś potrzebował szersze jak 85 to mam trochę w piwnicy Edytowane wczoraj o 18:41 przez Jan 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 19:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:06 53 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Kawałek znakomitej jazdy w znakomitym towarzystwie. Warunki były absolutnie bajeczne akurat. Nie wiem skąd wziąłeś opinię, że coś było nie tak..??? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 19:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:38 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Kawałek znakomitej jazdy w znakomitym towarzystwie. Warunki były absolutnie bajeczne akurat. Nie wiem skąd wziąłeś opinię, że coś było nie tak..??? Pozdro Potwierdzam - wylizany sztruksik jest wzorcem dobrych warunków tylko dla leszczy... baza o kompanija a z taką to choćby po błocie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 21:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:24 1 godzinę temu, Lexi napisał: Potwierdzam - wylizany sztruksik jest wzorcem dobrych warunków tylko dla leszczy... baza o kompanija a z taką to choćby po błocie!! rozumiem że jazda po zabłoconych oślich łączkach robi z leszcza prawdziwego narciarza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 48 minut temu, Jan napisał: rozumiem że jazda po zabłoconych oślich łączkach robi z leszcza prawdziwego narciarza żadna to przyjemność. chociaż na bezrybiu i rak ryba. w zakończonym sezonie na Górze Kamieńsk orczyk wiódł poprzez ubity ratrakiem śnieg, śniegową breję, błoto i trawę. Na 650m długości orczyka, wszystkie te 4 różne podkłady miały miejsce, z czego najwięcej było śniegowej breji. jakoś to moje miękkie Kastle wytrzymały, ale żebym tęsknił do takiego warunu to nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 7 godzin temu, Jan napisał: rozumiem że jazda po zabłoconych oślich łączkach robi z leszcza prawdziwego narciarza .. co cię nie zabije to cię wzmocni - kompletny narciarz powinien umieć wszystko....Obozów przetrwania nie organizuję sie w hotelach ze spa. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 7 godzin temu, Jan napisał: rozumiem że jazda po zabłoconych oślich łączkach robi z leszcza prawdziwego narciarza Cześć Osobiście bardzo lubię wiosenne warunki. Śnieg jest miękki i poddający się ale wymagający uwagi a czasami szukania go na stoku. To sprawdzian umiejętności wybrania trasy, reagowania na teren, jazdy sytuacyjnej, dobrego czytania nawierzchni itd. I... tak to niezły sprawdzian. Swobodna jazda w takich warunkach zrealizowana bez ŻADNYCH zniszczeń sprzętu, świadczy o niezłym poziomie technicznym narciarza. A jeszcze można wziąć nap GSy, żeby by.o ciekawiej ale... trzeba umieć. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 15 godzin temu, Victor napisał: https://www.dynastar-lange.com/pl-en/dynastar-speed-omeglass-wc-fis-sl-factory-165-r22-skis-DANAL01000.html Dzięki. A te Atomiki z filmu????😀 Wybacz, że tak dopytuję. Napisałeś gdzieś wcześniej że też "szurałeś" jak ja. Przypuszczam, że twoja ewolucja narciarska to nie przypadek. Z tego względu dopytuję też jak wyglądały u Ciebie zmiany nart w raz z rozwojem. Pozdro Edytowane 13 godzin temu przez AdrianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, AdrianW napisał: Dzięki. A te Atomiki z filmu????😀 Wybacz, że tak dopytuję. Napisałeś gdzieś wcześniej że też "szurałeś" jak ja. Przypuszczam, że twoja ewolucja narciarska to nie przypadek. Z tego względu dopytuję też jak wyglądały u Ciebie zmiany nart w raz z rozwojem. Pozdro Ja szuram do dziś 😜 i będę szurał do końca 🥳 Czerwone Tytany 😅 z bojowym oznaczeniem G9r to też nowość ostatniego sezonu. Raczkujący temat bo w trudniejszym terenie jeszcze nie jeździłem, póki co po równym i dość twardym podłożu więc całkiem fajne doświadczenie. U mnie progres poszedł jak pojechałem na szkolenie bo do tego momentu to jedynie mi się wydawało . Od początku mam SL Volkla ( dziś na hali z nich korzystam) choć koledzy doradzali coś dłuższego ( hybryda lub GS) ale ja się bałem długości i kupiłem krótką (165) tak,żeby na swój sposób ją ogarnąć by mieć przyjemność zeby nie katować się bo co to za przyjemność . Później dokupiłem Q właśnie na ciapę-gorsze warunki ale tak naprawdę od szkolenia to na niej nie jeżdżę,stoi w kącie 😉. SL to uniwersalna narta dająca mi wiele frajdy ale ja bardzo lubię krótki skręt dodatkowo hybryda lub GS i to jest wystarczający secik na wyjazd na narty . W przyszłości pewnie coś szerszego wejdzie ale tu muszę mocno podszkolić się technicznie i zacząć próbować jeździć off. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 24 minuty temu, Victor napisał: Ja szuram do dziś 😜 i będę szurał do końca 🥳 Czerwone Tytany 😅 z bojowym oznaczeniem G9r to też nowość ostatniego sezonu. Raczkujący temat bo w trudniejszym terenie jeszcze nie jeździłem, póki co po równym i dość twardym podłożu więc całkiem fajne doświadczenie. U mnie progres poszedł jak pojechałem na szkolenie bo do tego momentu to jedynie mi się wydawało . Od początku mam SL Volkla ( dziś na hali z nich korzystam) choć koledzy doradzali coś dłuższego ( hybryda lub GS) ale ja się bałem długości i kupiłem krótką (165) tak,żeby na swój sposób ją ogarnąć by mieć przyjemność zeby nie katować się bo co to za przyjemność . Później dokupiłem Q właśnie na ciapę-gorsze warunki ale tak naprawdę od szkolenia to na niej nie jeżdżę,stoi w kącie 😉. SL to uniwersalna narta dająca mi wiele frajdy ale ja bardzo lubię krótki skręt dodatkowo hybryda lub GS i to jest wystarczający secik na wyjazd na narty . W przyszłości pewnie coś szerszego wejdzie ale tu muszę mocno podszkolić się technicznie i zacząć próbować jeździć off. Zakręciłeś, nie nadążam 🤯 😂 Czekaj, czekaj , dobrze liczę? : 1. Volkl SL 2. Q ???? 3.Atomic G9R 4. Dynastara Speed Omeglas WC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 32 minuty temu, Victor napisał: SL to uniwersalna narta dająca mi wiele frajdy ale ja bardzo lubię krótki skręt dodatkowo hybryda lub GS i to jest wystarczający secik na wyjazd na narty . W przyszłości pewnie coś szerszego wejdzie ale tu muszę mocno podszkolić się technicznie i zacząć próbować jeździć off. Też tak sądzę. I podobnie sądzą "moi" instruktorzy francuscy, których filmiki "tłumaczyłem". 90% spędzają na tego typu nartach i to nie tylko ucząc innych, a pozostałe 10% na czyms do jazdy off. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu W dniu 21.08.2025 o 17:39, Mitek napisał: Słaba widoczność to znakomity test miękkości jazdy i podświadomej reakcji na teren. Oczywiście mówię o warunkach, w których da się jechać bo bywają takie, że trzeba się zsuwać lub ratować w inny sposób. Wracam jeszcze do tego. Słaba widoczność to także brak rozeznania podłoża. Nie widzisz dobrze struktury terenu, sniegu. Wszystko wydaje się szare, płaskie. A nie jest i może boleśnie zaskoczyć. Niektórzy mimo to radzą sobie w takich warunkach nieźle. Tu moja córa w Ischgl w 2013 r. I jej mama w niebieskim, która radzi sobie nieco gorzej. A tata też nie bryluje w takich warunkach pomimo dobrego wzroku. 🙂 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 21 minut temu, AdrianW napisał: Zakręciłeś, nie nadążam 🤯 😂 Czekaj, czekaj , dobrze liczę? : 1. Volkl SL 2. Q ???? 3.Atomic G9R 4. Dynastara Speed Omeglas WC 1/2/3 sezon Volkl SL 2 sezon końcówka doszedł Q7 /3 sporadycznie 4 sezon Dynastar (80%) i Atom (20%) 5 sezon czyli obecny Dynastar&Atom 50/50 czyli do południa i od południa ale co z tego wyjdzie czas pokaże 🤷♂️ Obecnie mój set z którym jeżdżę w Alpy choć Q i Volkle tez biorę bo miejsca mam dość 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 20 minut temu, Victor napisał: 1/2/3 sezon Volkl SL 2 sezon końcówka doszedł Q7 /3 sporadycznie 4 sezon Dynastar (80%) i Atom (20%) 5 sezon czyli obecny Dynastar&Atom 50/50 czyli do południa i od południa ale co z tego wyjdzie czas pokaże 🤷♂️ Obecnie mój set z którym jeżdżę w Alpy choć Q i Volkle tez biorę bo miejsca mam dość 😉 No teraz już załapałem 😀 Victor, a kiedy na tej osi czasu było wspomniane szkolenie? 😁 Sporo tych nart (jak dla mnie) . Czy któreś doradził Ci instruktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Godzinę temu, a_senior napisał: A tata też nie bryluje w takich warunkach pomimo dobrego wzroku. 🙂 no ale na tym filmiku to raczej trudne warunki nie były ? pamiętasz na jakich nartach córka jechała ? czy to są już te trudne warunki czy jeszcze nie ? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 19 minut temu, AdrianW napisał: No teraz już załapałem 😀 Victor, a kiedy na tej osi czasu było wspomniane szkolenie? 😁 Sporo tych nart (jak dla mnie) . Czy któreś doradził Ci instruktor? Trzeci i czwarty sezon,po dwa wyjazdy -rozpoczynający i kończący sezon. W trzecim dodatkowo byłem z synem u Adama w Zwardoniu i tam taka ciekawa sytuacja, że wsiadamy na kanapę a ja mam przypięte wlanie Q 😅 wzrok Adama był bezcenny ale treściwy i mówiący jak masz inne to zmień szybciutko. Cały pobyt był juz na SL i ćwiczenie krótkiego skrętu. Czy sporo tego nie wiem (koledzy mają więcej 😂🤷♂️) ale różnice są chociażby wspomniany SL . Volkl to dość elastyczna narta z rockerem a dyna twarda pełny camber i idą jak szyny. Mocno trzeba się do nich przyłożyć ale jak je wygniesz to oddają taką energię o której Volkl może marzyć tu pewnie komórki Volkla będą podobne . Narty/modele to moje wymysły i nikt nigdy mi nie mówił co mam kupić. Volkl mi się podobał i był w atrakcyjnej cenie względem innych modeli SL w tamtym czasie . Q wpadł przez przypadek kiedy kupowałem narty dla szwagra ( volkl deacon 73) . Dynastar to już wybór powiedzmy przemyślany. Będąc na szkoleniu u Tadeo nie miałem swoich nart. Więc mogłem wybrać z całej kolekcji jaką Tadeusz posiadał . W pierwszy dzień wybrałem jakieś Stockli które mi nie pasowały. W kolejny dzień wybrałem leciwe Dynastary ( były nienaostrzone i nienasmarowane ) ale jeździło się wybitnie zajebiście . Po powrocie do domu szukałem nowych i na promocji kupiłem . Atomy wpadły bez planu . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu Victor, dzięki za wyjaśnienie. Już Cię nie męczę 😉 Główny wniosek jaki wyciągam z Twojej historii jest taki że nie masz nart typowo allround o których często oglądałem filmy na NTN i które jedynie brałem pod uwagę. No ale cóż, co innego oglądać a co innego praktykować i umieć jeździć hahaha 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu Godzinę temu, Jan napisał: no ale na tym filmiku to raczej trudne warunki nie były ? pamiętasz na jakich nartach córka jechała ? czy to są już te trudne warunki czy jeszcze nie ? Janie to Ty tak piknie skaces jak wiewiórecka?😆 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Godzinę temu, AdrianW napisał: Janie to Ty tak piknie skaces jak wiewiórecka?😆 mody jesce byłek 60 rokow 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 5 godzin temu, Jan napisał: no ale na tym filmiku to raczej trudne warunki nie były ? pamiętasz na jakich nartach córka jechała ? czy to są już te trudne warunki czy jeszcze nie ? Cześć Nie, to są warunki wymarzone trochę zepsute niestety. Trudne warunki są tu: Pozdro Edytowane 3 godziny temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Ja tam się nie znam ale bym Mitku powiedział że tu nie ma warunków 😱 😆 Mi by było szkoda nart🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi