a_senior Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Czyli? Nie pamiętam dobrze. Zadzwonię do siostry, dowiem się i napiszę. Szwagier ma swoje lata. Dokładnie takie jak Clint Eastwood. 🙂 Ale głowa wciąż nieskazitelna. Niestety sprytny, a zwłaszcza nieznany, atak może byc groźny dla każdego. Może o tym pisałem, ale przypomnę. Kilka lat temu, gdy tego typu ataki dopiero się pojawiły, dostałem na pocztę pracową (Cyfronet - duży ośrodek komputerowy) mail z linkiem do kliknięcia. Był to ransomware, mało wtedy znany. Kliknąłem, ja stary komputerowiec, co to z niejednego komputerowago pieca jadał. I... nic sie nie stało, bo kliknąłem go na smartfonie z Androidem, gdzie również miałem zainstalowaną tę pocztę. Podchodzę do koleżanki i opowiadam ze śmiechem co to się stało, a raczej mogło stać, a ona smutnym głosem orzekła: "a myśmy z mężem kliknęli". Na komputerze z Windowsem, gdzie mąż trzymał całą swoją kancelarię. Był adwokatem. I co było robić, zapłacili. Była jeszcze próba hakerska na Whatsapp, ale to klasyka, choć wtedy jeszcze mało znana. Nie dałem się. I był telefon w środku nocy, że syn miał wypadek i trzeba zapłacić, by nie miał jako sprawca kłopotów. Chwilę zeszło zanim zorientowałem się, że to lipa. Człowiek wybudzony w środku nocy nie jest sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, a_senior napisał: Nie pamiętam dobrze. Zadzwonię do siostry, dowiem się i napiszę. Szwagier ma swoje lata. Dokładnie takie jak Clint Eastwood. 🙂 Ale głowa wciąż nieskazitelna. Niestety sprytny, a zwłaszcza nieznany, atak może byc groźny dla każdego. Może o tym pisałem, ale przypomnę. Kilka lat temu, gdy tego typu ataki dopiero się pojawiły, dostałem na pocztę pracową (Cyfronet - duży ośrodek komputerowy) mail z linkiem do kliknięcia. Był to ransomware, mało wtedy znany. Kliknąłem, ja stary komputerowiec, co to z niejednego komputerowago pieca jadał. I... nic sie nie stało, bo kliknąłem go na smartfonie z Androidem, gdzie również miałem zainstalowaną tę pocztę. Podchodzę do koleżanki i opowiadam ze śmiechem co to się stało, a raczej mogło stać, a ona smutnym głosem orzekła: "a myśmy z mężem kliknęli". Na komputerze z Windowsem, gdzie mąż trzymał całą swoją kancelarię. Był adwokatem. I co było robić, zapłacili. Była jeszcze próba hakerska na Whatsapp, ale to klasyka, choć wtedy jeszcze mało znana. Nie dałem się. I był telefon w środku nocy, że syn miał wypadek i trzeba zapłacić, by nie miał jako sprawca kłopotów. Chwilę zeszło zanim zorientowałem się, że to lipa. Człowiek wybudzony w środku nocy nie jest sobą. Takie walki to norma wiadomo nie otwieramy i kasujemy ! Po problemie 🥳 Zdrowia życzę 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Teraz, Victor napisał: Takie walki to norma wiadomo nie otwieramy i kasujemy ! Po problemie 🥳 Teraz to oczywiste, ale wtedy nie było. Do tego poczta w czołowym ośrodku komputerowym w Polsce. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 16 godzin temu, Jan napisał: polecane przez Ciebie https://www.rossignol.com/pl-en/unisexs-racing-skis-hero-elite-mt-ca-konect-RANPM01000.html mają w opisie "Profile - Rocker PISTE ROCKER" Stary model rzeczywiście ale od dwóch lat już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Są grupy, które są przeciwne plastikom - zwykle "sprzeciwiają" się kontroli państwa nad ich finansami. Powód jest znany i nie ma sensu tego rozgrzebywać. Dorabianie ideologii - też nie ma sensu. pozdro Ja słyszałem argumenty, że złotówka płynąc w koło się rozpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 32 minuty temu, Mitek napisał: Stary model rzeczywiście ale od dwóch lat już nie ma. nie żebym się z Tobą spierał, bo narta bardzo interesująca, być może piszemy o innych modelach ? xspo sprzedaje takie z rocznika 25/26 https://www.xspo.com/rossignol-hero-elite-mt-ti-cam-konect-115604 Piste Rocker – improves control and agility on groomed slopes by slightly raising the ski tip for easier turn initiation 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu W dniu 13.07.2025 o 14:41, jurek_h napisał: @AdrianW Musisz być bardzo czujny. Wiedzy nie dostaniesz na skróty i za darmo. Na początku trudno odróżnić ludzi którzy wiedzą od tych którym się wydaje i się wymądrzają. Za jakiś czas nabędziesz doświadczenia na śniegu i będzie łatwiej odróżnić tych co piszą dużo i głupoty od tych co piszą mało lub dużo ale z sensem, rzetelną wiedzą i doświadczeniem. Dodatkowo osobiste kontakty na nartach często to weryfikują. np. z ostatniej informacji @Jan u mnie rodzi się podejrzenie graniczące z pewnością 😉, że gość kompletnie na nartach jeździć nie umie ale lubi dużo pisać. Tak brutalne twierdzenie należało by uzasadnić więc proszę. Jeśli ktoś jeździ na zawodniczej SL FIS i jednocześnie na R16 "SL" z rockerem i je chwali to oczywistym jest , że na SL FIS jeździć nie umie. Firmy w pogoni za sprzedażą nawymyślały setki bezsensownych nart. Wzorcowym przykładem jest właśnie takie niby SL z rockerem i R16. Już przy średnich prędkościach takie narty są koszmarnie niestabilne. Mając doświadczenia i zaufanie do trzymania, stabilności i szybkości FIS SL te paździerze zdają się być niebezpieczne. Jedyne o czym po rozpędzeniu i pierwszym skręcie myśli to ..............bezpiecznie się zatrzymać. Oczywiście da się na nich powolutku szurać. Jak ktoś potrafi korzystać z FIS SL to naturalną myślą o kolejnych nartach jest sensowny GS lub Free a nie gówniana komercja. Opis tych nart jest wręcz zabawny. Narty kupuje się najlepsze na jakie nas stać i się na nich jeździ. p.s. rocker na przygotowanej maszynowo trasie jest kompletnie pozbawiony sensu. Cześć Wczoraj widziałem i miałem coś odpisać a jakoś tak życie …, Osobiście jestem na początku -etap nauki więc gówno wiem ale jeżeli Jan jeździć nie potrafi to ja jeszcze z pieluchy narciarskiej tetrowej nie wyszedłem choć nieskromnie uważam że jakiś pampers już jest. W górach z nim nie śmigałem ale na hali miałem przyjemność więc jeżeli amatorzy będą na takim poziomie jak On to ja życzę sobie porównywalnego narciarstwa w jego wieku. Może przeskoczę a może nie czas pokaże. Temat nart personalnie dobranych to rzeka … pozdro sympatyczne może gdzieś kiedyś na jakiejś górce się spotkamy / kto wie?! Świat jest Mały 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Cześć. Odnośnie oszustw internetowych. Miałem w 2016 przygodę z allegro. Login i hasło do konta allegro i na pocztę elektroniczną oczywiście taki sam. Chyba jeszcze na jakieś dwa fora też. Włamali się na pocztę i zrobili przekierowanie wiadomości na swój adres mailowy. Na moim allegro sprzedali kilka orbitrekow i jakieś pierdoły. Wyszło chyba z 7k. W porę się zorientowałem i całe szczęście kasa poszła przez PayU na moje konto bankowe. Było trochę ciągania na policji. Grosz oczywiście zwróciłem 🙂 Ot taka stara przestroga... Odnośnie nart. Żeby nikogo nie urazić... Według opinii Adama to chyba żadna z propozycji nie jest do końca trafiona. Albo może jest tylko problem jest taki że nikt nie wie jak jeżdżę🤣 W każdym razie pojawiło się takie pojęcie jak "zjawisko płaskiej narty". Może ktoś coś wie na ten temat i zechce się podzielić?😉 Mam nadzieję że Adam nie będzie miał mi za złe że coś niepotrzebnie wypaplałem😅 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Jan napisał: nie żebym się z Tobą spierał, bo narta bardzo interesująca, być może piszemy o innych modelach ? xspo sprzedaje takie z rocznika 25/26 https://www.xspo.com/rossignol-hero-elite-mt-ti-cam-konect-115604 Piste Rocker – improves control and agility on groomed slopes by slightly raising the ski tip for easier turn initiation Widzę, że potrafisz naginać czas... gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 3 godziny temu, Victor napisał: Cześć Wczoraj widziałem i miałem coś odpisać a jakoś tak życie …, Osobiście jestem na początku -etap nauki więc gówno wiem ale jeżeli Jan jeździć nie potrafi to ja jeszcze z pieluchy narciarskiej tetrowej nie wyszedłem choć nieskromnie uważam że jakiś pampers już jest. W górach z nim nie śmigałem ale na hali miałem przyjemność więc jeżeli amatorzy będą na takim poziomie jak On to ja życzę sobie porównywalnego narciarstwa w jego wieku. Może przeskoczę a może nie czas pokaże. Temat nart personalnie dobranych to rzeka … pozdro sympatyczne może gdzieś kiedyś na jakiejś górce się spotkamy / kto wie?! Świat jest Mały 😉 Sorry ale pisząc to chyba nie wiesz na czym polega porządna jazda - zaraz się oczywiście uniesiesz honorem ale potraktuj to jako stwierdzenie faktu i koniec. Warto się spotkać a jak dojedziesz w końcu do tego Zwardonia jak tam będzie parę osób - ja wiem, że to trudno czasami czas dobrać - to ja już namówię Jurka żeby wpadł - zobaczysz różnicę i przyznasz rację po jednym zjeździe. Dobór nart to prosty temat - jaką tu widzisz rzekę??? Określenie długości w ramach grupy i dostosowanie techniki i tyle. Cóż więcej? Pozdro Edytowane 1 godzinę temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 22 minuty temu Udostępnij Napisano 22 minuty temu 39 minut temu, Mitek napisał: Sorry ale pisząc to chyba nie wiesz na czym polega porządna jazda - zaraz się oczywiście uniesiesz honorem ale potraktuj to jako stwierdzenie faktu i koniec. Warto się spotkać a jak dojedziesz w końcu do tego Zwardonia jak tam będzie parę osób - ja wiem, że to trudno czasami czas dobrać - to ja już namówię Jurka żeby wpadł - zobaczysz różnicę i przyznasz rację po jednym zjeździe. Dobór nart to prosty temat - jaką tu widzisz rzekę??? Określenie długości w ramach grupy i dostosowanie techniki i tyle. Cóż więcej? Pozdro Oczywiście , ze nie mam bo widzieć a samemu pojechać to dwa różne światy. Sam na nartę już jako taką nie patrzę bo wiem,że to tylko dodatek który umożliwia cały proces. Także czy to leciwa czy nowa nie ma znaczenia choć nadal mam obawy przed długą na pełnej prędkości czy szeroką w puchu bo nie umie i tego jestem świadomy. Zwardoń i forumowe spotkanie to temat który prędzej czy później dojdzie do realizacji kwestia tylko odpowiedniego terminu , to wiem . A rzekę widzę taką,że doradzając komukolwiek kogo nie znamy błądzimy bo jeden może szybko zaadoptować się z dłuższą i w długim skręcie a drugi z krótszą i krótkim skręcie a kolejny w dupie będzie przez kolejne sezony i narta jakakolwiek nic nie wniesie , to jest długi proces nie na sezon i kilka czy kilkanaście dnie . Na początku tego wątku uważam,że daliśmy dobrą radę i tego powinien się kolega trzymać . W tym wieku i na tym etapie tylko fachowiec doskonale będzie wiedział co z nim czynić . Wybrał Adama słusznie to fachowiec który w tańcu się nie oierd…co ja osobiście lubię najbardziej. Albo się uczysz albo .. ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 minut temu Udostępnij Napisano 11 minut temu 6 minut temu, Victor napisał: Oczywiście , ze nie mam bo widzieć a samemu pojechać to dwa różne światy. Sam na nartę już jako taką nie patrzę bo wiem,że to tylko dodatek który umożliwia cały proces. Także czy to leciwa czy nowa nie ma znaczenia choć nadal mam obawy przed długą na pełnej prędkości czy szeroką w puchu bo nie umie i tego jestem świadomy. Zwardoń i forumowe spotkanie to temat który prędzej czy później dojdzie do realizacji kwestia tylko odpowiedniego terminu , to wiem . A rzekę widzę taką,że doradzając komukolwiek kogo nie znamy błądzimy bo jeden może szybko zaadoptować się z dłuższą i w długim skręcie a drugi z krótszą i krótkim skręcie a kolejny w dupie będzie przez kolejne sezony i narta jakakolwiek nic nie wniesie , to jest długi proces nie na sezon i kilka czy kilkanaście dnie . Na początku tego wątku uważam,że daliśmy dobrą radę i tego powinien się kolega trzymać . W tym wieku i na tym etapie tylko fachowiec doskonale będzie wiedział co z nim czynić . Wybrał Adama słusznie to fachowiec który w tańcu się nie oierd…co ja osobiście lubię najbardziej. Albo się uczysz albo .. ah Cześć Pozwoliłem sobie podkreślić. Nie jest tak. Statystycznie narta nie ma znaczenia. nic nie przeszkadza jechać na krótkiej narcie dłuższym skrętem i na długiej krótkim. Natomiast narta powinna być podporządkowana celowi. Celem jest technika uniwersalna pozwalająca zjechać bezpiecznie z każdej górki na każdej narcie. Tak to widzę po latach i... tak jest. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano teraz Udostępnij Napisano teraz 5 minut temu, Mitek napisał: Cześć Pozwoliłem sobie podkreślić. Nie jest tak. Statystycznie narta nie ma znaczenia. nic nie przeszkadza jechać na krótkiej narcie dłuższym skrętem i na długiej krótkim. Natomiast narta powinna być podporządkowana celowi. Celem jest technika uniwersalna pozwalająca zjechać bezpiecznie z każdej górki na każdej narcie. Tak to widzę po latach i... tak jest. Pozdro Ja z tym nie dyskutuje bo piszesz z perspektywy 50 sezonów a ja na nartach dobijam może 100 dni. Będąc na hali wydaje mi się że potrafię wiele a jadąc w góry zaczynam od początku . Czyli nie jest to takie proste jak może się wydawać . To proces i trzeba być konsekwentnym a konsekwencja to nie tylko co chcemy ale też czy nas na to stać i czy mamy czas . Za klawiaturą wszystko jest proste ale pojechać za Adamem czy za Tadeo nawet na niebieskiej trasie powiedzmy na niedużych garbach to wyczyn który nie jest prosty. I żadna narta nie ułatwi kiedy jesteś w dupie z techniką , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi