Skocz do zawartości

Drugie narty na trudniejsze warunki

AdrianW

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Marcos73 napisał:

Czyli?

Nie pamiętam dobrze. Zadzwonię do siostry, dowiem się i napiszę.

Szwagier ma swoje lata. Dokładnie takie jak Clint Eastwood. 🙂 Ale głowa wciąż nieskazitelna. Niestety sprytny, a zwłaszcza nieznany, atak może byc groźny dla każdego. Może o tym pisałem, ale przypomnę. Kilka lat temu, gdy tego typu ataki dopiero się pojawiły, dostałem na pocztę pracową (Cyfronet - duży ośrodek komputerowy) mail z linkiem do kliknięcia. Był to ransomware, mało wtedy znany. Kliknąłem, ja stary komputerowiec, co to z niejednego komputerowago pieca jadał. I... nic sie nie stało, bo kliknąłem go na smartfonie z Androidem, gdzie również miałem zainstalowaną tę pocztę. Podchodzę do koleżanki i opowiadam ze śmiechem co to się stało, a raczej mogło stać, a ona smutnym głosem orzekła: "a myśmy z mężem kliknęli". Na komputerze z Windowsem, gdzie mąż trzymał całą swoją kancelarię. Był adwokatem. I co było robić, zapłacili.

Była jeszcze próba hakerska na Whatsapp, ale to klasyka, choć wtedy jeszcze mało znana. Nie dałem się. I był telefon w środku nocy, że syn miał wypadek i trzeba zapłacić, by nie miał jako sprawca kłopotów. Chwilę zeszło zanim zorientowałem się, że to lipa. Człowiek wybudzony w środku nocy nie jest sobą.

1 minutę temu, a_senior napisał:

Nie pamiętam dobrze. Zadzwonię do siostry, dowiem się i napiszę.

Szwagier ma swoje lata. Dokładnie takie jak Clint Eastwood. 🙂 Ale głowa wciąż nieskazitelna. Niestety sprytny, a zwłaszcza nieznany, atak może byc groźny dla każdego. Może o tym pisałem, ale przypomnę. Kilka lat temu, gdy tego typu ataki dopiero się pojawiły, dostałem na pocztę pracową (Cyfronet - duży ośrodek komputerowy) mail z linkiem do kliknięcia. Był to ransomware, mało wtedy znany. Kliknąłem, ja stary komputerowiec, co to z niejednego komputerowago pieca jadał. I... nic sie nie stało, bo kliknąłem go na smartfonie z Androidem, gdzie również miałem zainstalowaną tę pocztę. Podchodzę do koleżanki i opowiadam ze śmiechem co to się stało, a raczej mogło stać, a ona smutnym głosem orzekła: "a myśmy z mężem kliknęli". Na komputerze z Windowsem, gdzie mąż trzymał całą swoją kancelarię. Był adwokatem. I co było robić, zapłacili.

Była jeszcze próba hakerska na Whatsapp, ale to klasyka, choć wtedy jeszcze mało znana. Nie dałem się. I był telefon w środku nocy, że syn miał wypadek i trzeba zapłacić, by nie miał jako sprawca kłopotów. Chwilę zeszło zanim zorientowałem się, że to lipa. Człowiek wybudzony w środku nocy nie jest sobą.

Takie walki to norma wiadomo nie otwieramy i kasujemy ! Po problemie 🥳

Zdrowia życzę 😉 

3 godziny temu, Marcos73 napisał:

Cze

Są grupy, które są przeciwne plastikom - zwykle "sprzeciwiają" się kontroli państwa nad ich finansami. Powód jest znany i nie ma sensu tego rozgrzebywać. Dorabianie ideologii - też nie ma sensu.

pozdro

Ja słyszałem argumenty, że złotówka płynąc w koło się rozpływa.

32 minuty temu, Mitek napisał:

Stary model rzeczywiście ale od dwóch lat już nie ma.

nie żebym się z Tobą spierał, bo narta bardzo interesująca,

być może piszemy o innych modelach ?

xspo sprzedaje takie z rocznika 25/26

https://www.xspo.com/rossignol-hero-elite-mt-ti-cam-konect-115604

Piste Rocker – improves control and agility on groomed slopes by slightly raising the ski tip for easier turn initiation

• Thanks 1

W dniu 13.07.2025 o 14:41, jurek_h napisał:

@AdrianW

Musisz być bardzo czujny.

Wiedzy nie dostaniesz na skróty i za darmo.

Na początku trudno odróżnić ludzi którzy wiedzą od tych którym się wydaje i się wymądrzają.

Za jakiś czas nabędziesz doświadczenia na śniegu i będzie łatwiej odróżnić tych co piszą dużo i głupoty od tych co piszą mało lub dużo ale z sensem, rzetelną wiedzą i doświadczeniem.

Dodatkowo osobiste kontakty na nartach często to weryfikują.

np.

z ostatniej  informacji @Jan u mnie rodzi się podejrzenie graniczące z pewnością 😉, że gość kompletnie na nartach jeździć nie umie ale lubi dużo pisać.

Tak brutalne twierdzenie należało by uzasadnić więc proszę.

Jeśli ktoś jeździ na zawodniczej SL FIS i jednocześnie na R16  "SL" z rockerem i je chwali to oczywistym jest , że na SL FIS jeździć nie umie.

Firmy w pogoni za sprzedażą nawymyślały setki bezsensownych nart. Wzorcowym przykładem jest właśnie takie niby SL z rockerem i R16. Już przy średnich prędkościach takie narty są koszmarnie niestabilne. Mając doświadczenia i zaufanie do trzymania, stabilności i szybkości FIS SL te paździerze zdają się być niebezpieczne. Jedyne o czym po rozpędzeniu i pierwszym skręcie myśli to ..............bezpiecznie się zatrzymać. Oczywiście da się na nich powolutku szurać.

Jak ktoś potrafi korzystać z FIS SL to naturalną myślą o kolejnych nartach jest sensowny GS lub Free a nie gówniana komercja.

Opis tych nart jest wręcz zabawny.

Narty kupuje się najlepsze na jakie nas stać i się na nich jeździ.

p.s. rocker na przygotowanej maszynowo trasie jest kompletnie pozbawiony sensu.

Cześć 

Wczoraj widziałem i miałem coś odpisać a jakoś tak życie …,

Osobiście jestem na początku -etap nauki więc gówno wiem ale jeżeli Jan jeździć nie potrafi to ja jeszcze z pieluchy narciarskiej tetrowej nie wyszedłem choć nieskromnie uważam że jakiś pampers już jest. W górach z nim nie śmigałem ale na hali miałem przyjemność więc jeżeli amatorzy będą na takim poziomie jak On to ja życzę sobie porównywalnego narciarstwa w jego wieku. Może przeskoczę a może nie czas pokaże. Temat nart personalnie dobranych to rzeka …

pozdro sympatyczne może gdzieś kiedyś na jakiejś górce się spotkamy / kto wie?! Świat jest Mały 😉

Cześć.

Odnośnie oszustw internetowych. Miałem w 2016 przygodę z allegro. Login i hasło do konta allegro i na pocztę elektroniczną oczywiście taki sam. Chyba jeszcze na jakieś dwa fora też. Włamali się na pocztę i zrobili przekierowanie wiadomości na swój adres mailowy. Na moim allegro sprzedali kilka orbitrekow i jakieś pierdoły. Wyszło chyba z 7k. W porę się zorientowałem i całe szczęście kasa poszła przez PayU na moje konto bankowe. Było trochę ciągania na policji. Grosz oczywiście zwróciłem 🙂 Ot taka stara przestroga...

Odnośnie nart. Żeby nikogo nie urazić... Według opinii Adama to chyba żadna z propozycji nie jest do końca trafiona. Albo może jest tylko problem jest taki że nikt nie wie jak jeżdżę🤣 W każdym razie pojawiło się takie pojęcie jak "zjawisko płaskiej narty". Może ktoś coś wie na ten temat i zechce się podzielić?😉 Mam nadzieję że Adam nie będzie miał mi za złe że coś niepotrzebnie wypaplałem😅 

Pozdrawiam