star Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 6 godzin temu, Marcos73 napisał: Mitek, no niestety świat jest jaki jest i idealistyczne myślenie nie ma racji bytu. Możemy wspólnie na terenie całej EU wprowadzać jakieś fajne pomysły, jednak jesteśmy tylko wycinkiem świata. Rosja próbuje odbudować swoją potęgę i wywoła już sporo konfliktów na przestrzeni ostatnich lat. Nie znają pojęcia partnerstwo, co jedyne to możemy być ich wasalami jak Białoruś. A tego nie chcemy. Przecież w EU możemy produkować wszystko i z powodzeniem to eksportować w świat. pozdro Brak taniej siły roboczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, grimson napisał: rozjeżdżamy się w opiniach. sporo oglądam na YT wypowiedzi rodaków, walczących po stronie Kijowa. co się powtarza w ich wypowiedziach? przewagę na froncie buduje artyleria i drony. Polska niestety jest w czarnych 4 literach dla obu wymienionych. zabawki typu czołgi, pojazdy opancerzone są niszczone przez artylerię i drony. w strefie 10km od linii frontu; w/w nawet się nie zapuszczają, bo zaraz dostaną ostry wpierdol. tego nasze jenerały nie rozumieja, jak i innych wymagań nowoczesnego pola bitwy. zacytuję wywiad z jednym z polskich wojskowych, walczących po stronie Kijowa "po roku 2014 Polska zorganizowała ćwiczenia wojskowe z gościem specjalnym - generałem z Ukrainy na terenie PL. ćwiczenia polegały na poszukiwaniu grupy dywersyjnej przez zespół bojowy. oczywiście zespół dywersyjny dał się szybko złapać, a całość odtrąbiono jako wielki sukces podczas ćwiczeń. na koniec spytano się ukraińskiego generała o zdanie. wypowiedział się w ten mniej więcej sposób: w realiach wojny wygląda to całkowicie inaczej". nasza generalicja jest odklejona, ich wiedza i doświadczenie skończyły się na dostępnej wiedzy sprzed 20 lat. było to OK na Irak czy Afganistan, niestety w realiach nowoczesnej wojny jenerały nie wytrzymują próby czasu. co gorsze, rodacy walczący na wschodzie chcą szkolić polską armię, i co tragiczne, spotykają się z odmową. PKB Polski ma się nijak do zdolności operacyjnych naszych wojsk. przypomnę, że nasze wojskowe magazyny z wyposażeniem/amunicją dalej stoją puste bo wszystko idzie na wschód. dostępność operacyjna nowych Abramsów/K2? Liczona w latach od dzisiaj. dostępność operacyjna F35? jak zmieścimy się w dekadzie to będzie to dobry wynik. śmigłowce Apache: jak dla F35, zostają nam pojedyńcze Mi-24. Patrioty, Himarsy: znowu potrzebujemy lat. wojska lądowe? zacytuję z pamięci wypowiedź jednego z narciarzy na wyciągu na Czarnej Górze. gość mówił o znajomym kierowcy, który przywiózł towar dla powodzian w okolicy Kłodzka. kierowca szukał kontaktu z dowódcą WOT - na pytanie, kto tu dowodzi, dostał odpowiedź, że nikt. bo dowódca leży nayebany w łóżku. marynarka wojenna? spuśćmy tutaj zasłonę milczenia, tak będzie lepiej. nie podzielam Twojego optymizmu. btw Iran dostał w 4 litery, Izrael także, mimo ochrony p/lot ze strony USA, UK, oraz sąsiadów Iranu. Wiedza z YT i w ogóle z sieci, od przygodnych narciarzy itd. Szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 24 minuty temu, Mitek napisał: Wiedza z YT i w ogóle z sieci, od przygodnych narciarzy itd. Szacun! A dziękuję za dobre słowo. niewazne jak zbierasz informacje, ważne że masz je z pierwszej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 9 godzin temu, Marcos73 napisał: Mitek, no niestety świat jest jaki jest i idealistyczne myślenie nie ma racji bytu. Możemy wspólnie na terenie całej EU wprowadzać jakieś fajne pomysły, jednak jesteśmy tylko wycinkiem świata. Rosja próbuje odbudować swoją potęgę i wywoła już sporo konfliktów na przestrzeni ostatnich lat. Nie znają pojęcia partnerstwo, co jedyne to możemy być ich wasalami jak Białoruś. A tego nie chcemy. Przecież w EU możemy produkować wszystko i z powodzeniem to eksportować w świat. pozdro Cześć Hmm Wiesz... Wspólnota Pierwotna charakteryzowała się chyba mniejszą a za to bardziej uzasadniona agresją w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku. Gdybyśmy byli kanibalami byłoby mi łatwiej to zrozumieć, ale kanibalizm (skądinąd w przyrodzie powszechny i niejednokrotnie pożyteczny, mający ewolucyjne uzasadnienie) został potępiony przez "humanistów" spod znaku krzyżyka. Marku ja rozumiem to co piszesz ale jednak nie zgadzam się z tym, że poddajemy się tej prymitywnej stronie mocy. Szkoda. Pozdro Edytowane 3 godziny temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, Mitek napisał: Cześć Hmm Wiesz... Wspólnota Pierwotna charakteryzowała się chyba mniejszą a za to bardziej uzasadniona agresją w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku. Gdybyśmy byli kanibalami byłoby mi łatwiej to zrozumieć, ale kanibalizm (skądinąd w przyrodzie powszechny i niejednokrotnie pożyteczny, mający ewolucyjne uzasadnienie) został potępiony przez "humanistów" spod znaku krzyżyka. Marku ja rozumiem to co piszesz ale jednak nie zgadzam się z tym, że poddajemy się tej prymitywnej stronie mocy. Szkoda. Pozdro Ja też nie jestem za przemocą, ale mamy takie położenie geograficzne, a nie inne, a sąsiadów się nie wybiera, tylko się ich ma. Historia nic nas nie nauczyła? W połowie ubiegłego wieku był taki gagatek co zaczynał od aneksji rzekomo swoich terenów i w niedługim czasie gówno się rozlało po całym świecie. Aneksja Krymu to był test na reakcję świata. A że reakcja była marna …. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, grimson napisał: Izrael także Czyli? Co zniszczyli Irańczycy? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, Marcos73 napisał: Czyli? Co zniszczyli Irańczycy? pozdro wystarczy pooglądać sobie nagrania np na chińskim komunikatorze wechat. jest tego tam cała masa, z ataków nocną porą i ich skutków, nakręconych za dnia. oczywiście w Izraelu pojawił się ban na nagrania ze zniszczeń, ale jak widać sieć ma to do siebie, że bany banami, a realia realiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, grimson napisał: wystarczy pooglądać sobie nagrania np na chińskim komunikatorze wechat. jest tego tam cała masa, z ataków nocną porą i ich skutków, nakręconych za dnia. oczywiście w Izraelu pojawił się ban na nagrania ze zniszczeń, ale jak widać sieć ma to do siebie, że bany banami, a realia realiami. Karol, konkretnie co zniszczyli. Nie interesują mnie nagrania tylko konkrety. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu W dniu 3.07.2025 o 08:09, AdrianW napisał: Jan, zaproponuj coś konkretnego. No chciałbym jednak trochę popracować na nartach a nie żebym wpiął buty i niech same zjeżdżają 🤣 chociaż jak moja noga ma swoje chimery to wtedy by coś takiego nie było złe 😉 drogi @AdrianW mogę jedynie polecić to co ostatnio całkiem przypadkowo odkryłem Völkl SRC taka trochę mniej wymagająca slalomka mam 173 cm w kolorze niebieskim - promień sktętu 16 m lekki rocker z przodu i nie trzeba tak precyzyjnie prowadzić jak Recetiger SL, tzryma na krawędzi ale też całkiem fajnie wchodzi w ześlizg 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, Marcos73 napisał: Karol, konkretnie co zniszczyli. Nie interesują mnie nagrania tylko konkrety. pozdro Np przywalili w siedzibę Mossadu: https://www.aljazeera.com/amp/news/2025/6/18/how-has-iran-managed-to-pierce-through-israels-air-defence-systems Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 35 minut temu, Jan napisał: drogi @AdrianW mogę jedynie polecić to co ostatnio całkiem przypadkowo odkryłem Völkl SRC taka trochę mniej wymagająca slalomka mam 173 cm w kolorze niebieskim - promień sktętu 16 m lekki rocker z przodu i nie trzeba tak precyzyjnie prowadzić jak Recetiger SL, tzryma na krawędzi ale też całkiem fajnie wchodzi w ześlizg Slalomka? Rocker . R16m . Długość 163cm. Jakie to szczęście, że jestem w równoległym świecie. Edytowane 1 godzinę temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, grimson napisał: A dziękuję za dobre słowo. niewazne jak zbierasz informacje, ważne że masz je z pierwszej ręki. Jedyna wiadomość z pierwszej ręki (wiarygodna w 100%) - przyjaciel przekazuje mi ją w rozmowie oko w oko. Jeżeli wierzysz w inny w pełni wiarygodny przekaz... nie wiem jak ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 57 minut temu, Marcos73 napisał: Karol, konkretnie co zniszczyli. Nie interesują mnie nagrania tylko konkrety. pozdro Marek,... Marek... Żartujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, Mitek napisał: Jedyna wiadomość z pierwszej ręki (wiarygodna w 100%) - przyjaciel przekazuje mi ją w rozmowie oko w oko. Jeżeli wierzysz w inny w pełni wiarygodny przekaz... nie wiem jak ci pomóc. to pachnie ploteczkami między babiszczami na wiosze. mamy XXI wiek, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu @grimson Ja na wojnie się nie znam, ale trudno mi uwierzyć, że nowoczesne pole walki wygląda tak jak obecnie na Ukrainie, raczej bym stawiał, że tak jak w Iranie, czy wcześniej w Iraku. Co do Izraela to Żelazna Kopuła działa oczywiście nie zatrzyma wszystkich rakiet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 3 minuty temu, brachol napisał: @grimson Ja na wojnie się nie znam, ale trudno mi uwierzyć, że nowoczesne pole walki wygląda tak jak obecnie na Ukrainie, raczej bym stawiał, że tak jak w Iranie, czy wcześniej w Iraku. Co do Izraela to Żelazna Kopuła działa oczywiście nie zatrzyma wszystkich rakiet. No jak grimson Ci opisze - on wie! Wolę pogadać o nartach. Tu przynajmniej coś wiem... Edytowane 1 godzinę temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 41 minut temu, jurek_h napisał: Slalomka? Rocker . R16m . Długość 163cm. Jakie to szczęście, że jestem w równoległym świecie. Ale Jurek, do ślizgawki to znakomita narta. Oczywiście, że z SL ma to jedynie znaczek wspólny ale kolega wchodzi w system polecania narta jak Andrzej - najlepsze jest bo na czym mi się najlepiej jeździ. Adrian jest ambitny - nauczy się na każdej narcie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, grimson napisał: to pachnie ploteczkami między babiszczami na wiosze. mamy XXI wiek, A masz przyjaciela? A wiesz co to w ogóle znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 48 minut temu Udostępnij Napisano 48 minut temu 23 minuty temu, brachol napisał: @grimson Ja na wojnie się nie znam, ale trudno mi uwierzyć, że nowoczesne pole walki wygląda tak jak obecnie na Ukrainie, raczej bym stawiał, że tak jak w Iranie, czy wcześniej w Iraku. Co do Izraela to Żelazna Kopuła działa oczywiście nie zatrzyma wszystkich rakiet. Zwał jak zwał, państwa BRICS przyjeżdżają do ruskich popatrzeć, jak wygląda nowoczesna wojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 41 minut temu Autor Udostępnij Napisano 41 minut temu 1 godzinę temu, Jan napisał: drogi @AdrianW mogę jedynie polecić to co ostatnio całkiem przypadkowo odkryłem Völkl SRC taka trochę mniej wymagająca slalomka mam 173 cm w kolorze niebieskim - promień sktętu 16 m lekki rocker z przodu i nie trzeba tak precyzyjnie prowadzić jak Recetiger SL, tzryma na krawędzi ale też całkiem fajnie wchodzi w ześlizg Jan, dzięki, to już jest jakiś konkret. Muszę poczytać o tej narcie bo dopiero się uczę tych wszystkich cech/właściwości. Dla zainteresowanych to plan zakupu nart się "lekko" opóźni. Skontaktowałem się z Adamem i doradził mi żebym najpierw pojeździł pod okiem instruktora i wtedy on będzie wiedział jakie narty będą dla mnie odpowiednie. Ma to sens bo pomimo waszych najszczerszych chęci to tak naprawdę nie wiecie jak jeżdżę i doradzanie to trochę takie strzelanie na półślepo🙂 Choć nie wykluczone że któraś porada to mógł być strzał w 10. Mitek Tobie wielkie podziękowania za poświęcony czas👍 Mogę natomiast zacząć oglądać się za nowymi butami. Adam proponował celować w flex około 110. Czy w okresie letnim w ogóle coś dostanę? Czy same pozostałości z małych lub dużych rozmiarówek? I lepiej poczekać na sezon? Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 40 minut temu Udostępnij Napisano 40 minut temu (edytowane) Adrian. Spokojnie. Jak będziesz wybierał się do Warszawy to dzwoń. Dobierzemy rozmiar a i może sam but się znajdzie. Teraz może być nawet znacznie lepiej cenowo. Trzymaj się serdecznie Bardzo fajnie, że skontaktowałeś się z Adasiem..., tak jak np. Victor z Tadeuszem. Dobry ruch dla ambitnych. Adaś to Ktoś, komu zawsze możesz zaufać - doceń. Jestem do dyspozycji jakby co. Pozdro Edytowane 25 minut temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 25 minut temu Autor Udostępnij Napisano 25 minut temu 7 minut temu, Mitek napisał: Adrian. Spokojnie. Jak będziesz wybierał się do Warszawy to dzwoń. Dobierzemy rozmiar a i może sam but się znajdzie. Teraz może być nawet znacznie lepiej cenowo. Trzymaj się serdecznie Bardzo fajnie, że skontaktowałeś się z Adasiem Dzięki, będę się na pewno odzywał, tylko troszkę czasu znajdę 😉 Też jestem z tego faktu zadowolony. Mam wrażenie że sprawa idzie w dobrym kierunku , że nie zrobiłem jak zwykle czegoś pochopnie. A może ktoś z Was wybiera się w grudniu na Chopok? Jan, tak na szybko coś przejrzałem i piszą że narta dla średniozaawansowanych i początkujących, rdzeń drewniany ale gdzieś też był titanal? Dobrze doczytałem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 minut temu Udostępnij Napisano 20 minut temu Narta jest na końcu. Nie przejmuj się tym. Narta może Ci tylko pomóc w bardzo niewielkim zakresie w jeździe w określonych warunkach, ewentualnie coś utrudnić. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 minut temu Udostępnij Napisano 13 minut temu 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Ja też nie jestem za przemocą, ale mamy takie położenie geograficzne, a nie inne, a sąsiadów się nie wybiera, tylko się ich ma. Historia nic nas nie nauczyła? W połowie ubiegłego wieku był taki gagatek co zaczynał od aneksji rzekomo swoich terenów i w niedługim czasie gówno się rozlało po całym świecie. Aneksja Krymu to był test na reakcję świata. A że reakcja była marna …. pozdro Cześć Wiem Ale Grimsonów nie przekonasz, nie obejdziesz... Musisz im albo zapłacić albo ich zabić - rozumiem to choć jest to niezwykle dalekie od moich przekonań. Lem przewraca się w grobie... szkoda. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 minut temu Udostępnij Napisano 6 minut temu 55 minut temu, Mitek napisał: A masz przyjaciela? A wiesz co to w ogóle znaczy? nie mam. tylko samych wrogów w realu i w necie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi