Skocz do zawartości

Skate To Ski czyli na rolkach z górki - techniki, porady, doświadczenia

KrzysiekK

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.07.2026 o 21:37, AdrianW napisał:

Świetny kanał na YouTube poświęcony S2S. Dużo ewolucji robionych na specjalnych adapterach do butów narciarskich - Skiroad. Szczególnie polecam obejrzeć shorty z kanału.

scdclub

https://youtube.com/@scdclub?si=TiRzActDkW3uGxsx

Moskwa 😉 o ile się nie mylę. Na fb kiedyś kliknąłem i co chwila mi coś nowego wpada. Sa nieźli. Mają też taką dość ciekawą, zatomizowaną metodykę, tzn dzielą gówno na atomy 😉 .

Warto zalookać. Thx 

• Like 1

Czy Moskwa nie wiem ale raczej ruski 😉 Dużo ćwiczeń pokazują i to wzbudziło moje zainteresowanie. Bo jazda S2S wydaje się dość monotonna a tu jednak można jak widać sporo urozmaicić. 

A Ty Krzychu jak, praktykujesz cały czas?🙂

Edytowane przez AdrianW
  • Like 1

5 godzin temu, AdrianW napisał:

Czy Moskwa nie wiem ale raczej ruski 😉 Dużo ćwiczeń pokazują i to wzbudziło moje zainteresowanie. Bo jazda S2S wydaje się dość monotonna a tu jednak można jak widać sporo urozmaicić. 

A Ty Krzychu jak, praktykujesz cały czas?🙂

Poszedł priv 

• 2 tygodnie później...
5 minut temu, AdrianW napisał:

Skąd wiedziałeś kiedy?🙂 Było czuć w jeździe ?

Zazwyczaj piszczą / skrzypią i koła się słabiej obracają. Jeśli czyszczenie i smarowanie nie pomaga, to trzeba wymienić. Z doświadczenia łożyska dosyć długo wytrzymują. Ja kiedyś czyściłam rozkładając na czynniki pierwsze (tzn. na kuleczki w łożyskach) ale nie polecam tej zabawy - jest dosyć czasochłonna i najgorzej jak się pogubi kuleczki 😂

• Like 1

20 minut temu, zając napisał:

Zazwyczaj piszczą / skrzypią i koła się słabiej obracają. Jeśli czyszczenie i smarowanie nie pomaga, to trzeba wymienić. Z doświadczenia łożyska dosyć długo wytrzymują. Ja kiedyś czyściłam rozkładając na czynniki pierwsze (tzn. na kuleczki w łożyskach) ale nie polecam tej zabawy - jest dosyć czasochłonna i najgorzej jak się pogubi kuleczki 😂

Heh, w sumie głupie pytanie zadałem 😅 i to jeszcze kobieta mi musiała wyjaśnić - wstyd 🙃

Szkoda pewnie czasu żeby to rozbierać na części pierwsze. 

Jakiej Teresko średnicy masz kółka w rolkach?

• Haha 1

Obecnie najczęściej tutaj:

https://www.traseo.pl/trasa/pogoria-iv-na-rolki-dabrowa-gornicza

Kiedyś dużo tutaj:

https://www.traseo.pl/trasa/rolkowanie-w-parku-slaskim-8-9-2-aa7

Nie mam swoich śladów (nie zapisuje tracków).
Duże koła wzięły się z prozaicznego problemu, że jak wychodziłam z mieszkania w pewnej odległości od Parku Śląskiego to miałam po drodze przeróżne wertepy i na większych kołach łatwiej je pokonać (bo wychodziłam na rolkach od razu a nie że zakładam na równym).
Jest oczywiście większa prędkość, hamuje się - jak wypadnie, najczęściej T-topem, power-stopem, awaryjny przeskok na trawę. Choć raz nie wyhamowałam i obtłukłam się solidnie (bo w sumie nie noszę ochraniaczy oprócz nadgarstkowych), też akurat w Parku Śl. bo jakiś brzdąc wyskoczył znienacka na rowerku choć nie było dużego ruchu. No takie sytuacje się mogą zdarzyć, coś jak na nartach kiedy ktoś Ci zajedzie drogę.