Skocz do zawartości

Pięcistawy

star

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
55 minut temu, Jan napisał:

radzę zacząć analizować od przejścia latem

Właśnie latem tam bywałem. Raz wiosną. Wczesną. Zresztą rada nieaktualna. Było minęło. W Tatry się nie wybieram. Teraz to mi najwyżej możesz doradzić jak z rowerem podejść i pozjeżdżać na nartach w okolicach Sedmirokli;-) ew. gdzie z Krakowa podjechać wysoko i blisko autem i połazić po płaskim aby popatrzeć z oddali na Tatry. Ale tu pewno Krakusy bardziej pomogą.

Edytowane przez star

• 5 miesięcy temu...
16 godzin temu, star napisał:

Zawrat.

att._KkQp3S5WJ7xIMiqYIkC3EKl6gfX_zM3FJGykZ4tWgU.jpeg
przy okazji książkę Antoniego Kroha polecam - siostra ciśnie na Świnicę jak na załączonej fotce... tyle, że granią i bez nart...

IMG_8262.jpeg

No ja bym powiedział, że Zawrat to raczej jest na dolnym zdjęciu na okładce - choć zasłonięty przez Kościelec. A na górnym to mamy słupek z napisem a widać Zadni staw, Gładki a w tle chyba jedna z piękniejszych tatrzańskich grani czyli Hrube i Krywań - ten jest nieco w tle.

30 minut temu, Jan napisał:

nie Kościelec ale żółta Turnia zasłania na tym zdjęciu Zawrat

Masyw Kościelca zasłania Zawratową Turnię a Zawrat jest praktycznie w tym obniżeniu pomiędzy nakładającymi się obrazami Żółtej i Kościelca - wydaje się więc, że możesz mieć rację, że zasłania go ramię NW Żółtej Turni.

Żółta z pewnością zasłania odcinek grani od Zawratu przez Zmarzłe Czuby, Zamarłą i Kozie Czuby. Masyw Koziego jest widoczny częściowo, czy się mylę?

27 minut temu, Mitek napisał:

Masyw Kościelca zasłania Zawratową Turnię a Zawrat jest praktycznie w tym obniżeniu pomiędzy nakładającymi się obrazami Żółtej i Kościelca - wydaje się więc, że możesz mieć rację, że zasłania go ramię NW Żółtej Turni.

Żółta z pewnością zasłania odcinek grani od Zawratu przez Zmarzłe Czuby, Zamarłą i Kozie Czuby. Masyw Koziego jest widoczny częściowo, czy się mylę?

To nie tak. Zawratowa Turnia jest ewidentnie widoczna i nie może być zasłonięta przez niższy Kościelec. Masyw Kościelców gubi się na tle Masywu Świnicy. Po lewej stronie Żółtej Turni widać Skrajny Granat

• Like 1

56 minut temu, Jan napisał:

To nie tak. Zawratowa Turnia jest ewidentnie widoczna i nie może być zasłonięta przez niższy Kościelec. Masyw Kościelców gubi się na tle Masywu Świnicy. Po lewej stronie Żółtej Turni widać Skrajny Granat

Dobrze prawisz a skąd robiona fotka?

Godzinę temu, Jan napisał:

Cześć

Masz rację  teraz to ewidentnie widać jak napisałeś - dzięki. Muszę jeszcze dokonać analizy tego Skrajnego Granata.

Pozdro

47 minut temu, Jan napisał:

przypuszczam że gdzieś z rejonu Bukowiny Tatrzańskiej w pobliżu Olczańskiego Wierchu 

ps

2 lata temu na Zawracie

IMG_5177.thumb.jpeg.a82164bce32a39808171fe9338bfbee3.jpeg

Możesz mieć rację z okolic tej drogi na fotce (kolejna zagadka o wysniezony szczyt na Słowacji z filmiku poniżej?)

Edytowane przez star
  • Like 1

25 minut temu, Jan napisał:

ten biały 2 wierzchołkowy między Gerlachem i Jaworowymi ?

Szeroka Jaworzyńska

Dobry jesteś. Pamiętam opis jakiejś wyrypy bodajże Oppenheima narciarskiej na ten szczyt. Edit, jednak Świerz. Zawsze też przykuwał moją uwagę jak ślizgałem się ze zboczy Gęsiej Szyji bardziej górnych partii Rusinowej Polany. Dobrze mi się kojarzy, podobnie jak Waksmundzki też zresztą opisywany przez Oppenheima, ale też gramoliłem się gdzieś w dolnych partiach. PS. Przeczytajcie książkę Kroha jeśli nie czytaliście.

44F29A8F-4169-43DE-BF7C-74C54B4BA3E7.jpeg

IMG_8289.png

Edytowane przez star

10 godzin temu, Jan napisał:

Całkiem niedawno robiłem taką pętelkę: Murowaniec, Kościelec, Karb, Zawratowa Turnia, Zawrat, Świnica, Świnicka Przełęcz, Murowaniec.

• Confused 1

23 minuty temu, MarioJ napisał:

Całkiem niedawno robiłem taką pętelkę: Murowaniec, Kościelec, Karb, Zawratowa Turnia, Zawrat, Świnica, Świnicka Przełęcz, Murowaniec.

Pogubiłem się na etapie: Kościelec, Karb, Zawratowa Turnia, Zawrat, znaczy Mitek ma rację, chyba, że pętla na szyję;-) sorry za czarny humor

1 minutę temu, MarioJ napisał:

Czemu dziwna? 
Część jest „wspinaczkowa” poza szlakiem. 
Myślałem że akurat Ty potrafisz się domyśleć. 

Cześć

Kościelec-Karb-Zawratowa -Zawrat - opisz dokładniej ten fragment drogi. Wygląda na to, że wspiąłeś się na Kościelec, zszedłeś z niego szlakiem na Karb, później udałeś się do doliny Stawów Gąsienicowych gdzie wspiąłeś się na Zawratową Turnię skąd zszedłeś na Zawrat i dalej już szlakiem. Czy tak?

POzdro

6 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Kościelec-Karb-Zawratowa -Zawrat - opisz dokładniej ten fragment drogi. Wygląda na to, że wspiąłeś się na Kościelec, zszedłeś z niego szlakiem na Karb, później udałeś się do doliny Stawów Gąsienicowych gdzie wspiąłeś się na Zawratową Turnię skąd zszedłeś na Zawrat i dalej już szlakiem. Czy tak?

POzdro

Dobrze. 
Po drodze Mylna.