Mitek Napisano 54 minuty temu Udostępnij Napisano 54 minuty temu 4 minuty temu, a_senior napisał: Dla jednych to debilny przepis, dla drugich mądre posunięcie. Anyway, w Krakowie nie widzę kierowców jeżdżących nielegalnie buspasem, bo czasem jedzie się legalnie, choćby przed skretem w prawo. Nie widać policji kontrolującej, ale może te Krakusy są takie prawomyślne, w końcu mamy zakorzeniony dobry austriacki dryl, a może to właśnie strach przed hipotetycznym mandatem. Cześć Dryl Andrzeju to jest niemiecki. Austriacy to raczej tchórzliwi naśladowcy a nie porządni twórcy. Nie konfabuluj. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć No to jest akurat bzdura Tomku. W Warszawie bus pasy funkcjonują znakomicie a ich nadużywanie określiłbym jako incydentalne - może 1-1,5% jedzie buspasem- reszta stoi. Jeżeli natomiast korek jest sztywny a jest możliwość ucieczki bus pasy w sposób naturalny są drogą rozładowania korka. Powiem szczerze, że aż sam się dziwię tej dyscyplinie wśród kierowców. Dlatego nie wiem skąd ten argument wziąłeś. Gdyby było tak jak piszesz to buspasy by praktycznie nie funkcjonowały a tak nie jest. Piszę w Warszawie więc może u Ciebie jest odwrotnie. Pozdro W Warszawie można jeszcze próbować uzasadnić ich stworzenie, jako że miasto posiada szerokie, wielopasmowe ulice. Jak masz 4 pasy w jedną stronę, to można się w ostateczności zgodzić na wyłączenie jednego. Natomiast w innych miastach, w których ewidentnie brakuje infrastruktury, tego typu pomysły są skandalicznym przykładem lekceważenia kierowców --> patrz Poznań Jaśkowiaka. Oprócz tego istnieją absurdalne rozwiązania w postaci przykładowo zjazdu z ulicy Niestachowskiej w św. Wawrzyńca: na zdjęciu w poniższym linku. Otóż, są tam 4 pasy, dwa lewe do jazdy na prosto, prawy do skrętu w prawo, natomiast drugi od prawej - do skrętu w prawo dla samochodów, a do jazdy na wprost dla autobusów. Sensu tego rozwiązania komentować nie warto, ten drugi pas jest zawsze zajęty samochodami skręcającymi w prawo: https://www.google.com/maps/place/Rodziewiczówny+10,+60-545+Poznań/@52.420258,16.8939838,3a,75y,227.76h,82.38t/data=!3m7!1e1!3m5!1sqLYgQu1paRoi0Ps5Aa3BmA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D7.6215016371491515%26panoid%3DqLYgQu1paRoi0Ps5Aa3BmA%26yaw%3D227.75999328958787!7i16384!8i8192!4m15!1m8!3m7!1s0x470444d2ece10ab7:0xa4ea31980334bfd1!2zUG96bmHFhA!3b1!8m2!3d52.4056786!4d16.9312766!16zL20vMDV4bnY!3m5!1s0x470444bbd657a8cd:0xd23f4c5ee264d34f!8m2!3d52.4195151!4d16.8951488!16s%2Fg%2F11j15l50hj?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MTIwOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 50 minut temu Udostępnij Napisano 50 minut temu 4 minuty temu, Mitek napisał: Zapomniałeś wspomnieć coś o lewakach - post nieudany. W twoim przypadku to raczej o k-owcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 48 minut temu Udostępnij Napisano 48 minut temu 10 minut temu, a_senior napisał: Dla jednych to debilny przepis, dla drugich mądre posunięcie. Anyway, w Krakowie nie widzę kierowców jeżdżących nielegalnie buspasem, bo czasem jedzie się legalnie, choćby przed skretem w prawo. Nie widać policji kontrolującej, ale może te Krakusy są takie prawomyślne, w końcu mamy zakorzeniony dobry austriacki dryl, a może to właśnie strach przed hipotetycznym mandatem. Sensowność buspasów można policzyć. Gdy jest tyle autobusów że jest to opłacalne, same tworzą buspas. W innym przypadku to marnowanie infrastruktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 46 minut temu Udostępnij Napisano 46 minut temu 4 minuty temu, tomkly napisał: W Warszawie można jeszcze próbować uzasadnić ich stworzenie, jako że miasto posiada szerokie, wielopasmowe ulice. Jak masz 4 pasy w jedną stronę, to można się w ostateczności zgodzić na wyłączenie jednego. Natomiast w innych miastach, w których ewidentnie brakuje infrastruktury, tego typu pomysły są skandalicznym przykładem lekceważenia kierowców --> patrz Poznań Jaśkowiaka. Oprócz tego istnieją absurdalne rozwiązania w postaci przykładowo zjazdu z ulicy Niestachowskiej w św. Wawrzyńca: na zdjęciu w poniższym linku. Otóż, są tam 4 pasy, dwa lewe do jazdy na prosto, prawy do skrętu w prawo, natomiast drugi od prawej - do skrętu w prawo dla samochodów, a do jazdy na wprost dla autobusów. Sensu tego rozwiązania komentować nie warto, ten drugi pas jest zawsze zajęty samochodami skręcającymi w prawo: https://www.google.com/maps/place/Rodziewiczówny+10,+60-545+Poznań/@52.420258,16.8939838,3a,75y,227.76h,82.38t/data=!3m7!1e1!3m5!1sqLYgQu1paRoi0Ps5Aa3BmA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D7.6215016371491515%26panoid%3DqLYgQu1paRoi0Ps5Aa3BmA%26yaw%3D227.75999328958787!7i16384!8i8192!4m15!1m8!3m7!1s0x470444d2ece10ab7:0xa4ea31980334bfd1!2zUG96bmHFhA!3b1!8m2!3d52.4056786!4d16.9312766!16zL20vMDV4bnY!3m5!1s0x470444bbd657a8cd:0xd23f4c5ee264d34f!8m2!3d52.4195151!4d16.8951488!16s%2Fg%2F11j15l50hj?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MTIwOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D Cześć Podaj przykład gdzie w Warszawie są cztery pasy w jedną stronę - nawet jeden Cię uratuje. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 44 minuty temu Udostępnij Napisano 44 minuty temu 7 minut temu, Mitek napisał: Austriacy to raczej tchórzliwi naśladowcy a nie porządni twórcy. Może i naśladowcy, ale porządek w Krakowie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 42 minuty temu Udostępnij Napisano 42 minuty temu 3 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Podaj przykład gdzie w Warszawie są cztery pasy w jedną stronę - nawet jeden Cię uratuje. Pozdro A ja nie wiem jak się te Wasze ulice nazywają. Znam dwie - Aleje Jerozolimskie oraz Marszałkowska. 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 42 minuty temu Udostępnij Napisano 42 minuty temu 7 minut temu, Spiochu napisał: W twoim przypadku to raczej o k-owcach Dzięki za komplement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 38 minut temu Udostępnij Napisano 38 minut temu (edytowane) Jakiś czas temu rozmawiałem na różne tematy z córcią Niną. To dorosła studentka ASP w Krakowie. Sugerowałem, że nie lubię słowa "lewak" bo jest obraźliwe. Ona na to: no co ty. Ja jestem lewaczką i się tym szczycę. Oni nie mogą mnie obrazić 🙂 Jestem dumny z mojej córki na bardzo wielu płaszczyznach. p.s. jest niezłą narciarą. p.s. 2 lubię prowokację. Jest o czym gadać 🙂 Edytowane 38 minut temu przez jurek_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 38 minut temu Udostępnij Napisano 38 minut temu 2 minuty temu, a_senior napisał: Może i naśladowcy, ale porządek w Krakowie był. Cześć No to był czy jest? A Ty żyłeś za czasów Austrowęgier, że z taką pewnością o tym mówisz, bo dla mnie to raczej były czasy solidnej wolnoamerykanki gdzie aparat państwowy nie panował nad niczym, choć mówił, że panuje nad wszystkim. Ale ja tych czasów nie pamiętam? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 36 minut temu Udostępnij Napisano 36 minut temu (edytowane) 4 minuty temu, jurek_h napisał: Jakiś czas temu rozmawiałem na różne tematy z córcią Niną. To dorosła studentka ASP w Krakowie. Sugerowałem, że nie lubię słowa "lewak" bo jest obraźliwe. Ona na to: no co ty. Ja jestem lewaczką i się tym szczycę. Oni nie mogą mnie obrazić 🙂 Jestem dumny z mojej córki na bardzo wielu płaszczyznach. p.s. jest niezłą narciarą. p.s. 2 lubię prowokację. Jest o czym gadać 🙂 Powineneś jej zmienić imię na Julka. Edytowane 33 minuty temu przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 33 minuty temu Udostępnij Napisano 33 minuty temu Teraz, Spiochu napisał: Powineneś jej zmień imię na Julka. Dlaczego sugerujesz , że coś powinienem zmienić? Nie przypadkiem nadaliśmy imię naszej córce. Podoba mi się po 23 latach tak samo. Chcesz coś zmieniać? Zmień siebie 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 32 minuty temu Udostępnij Napisano 32 minuty temu 1 minutę temu, jurek_h napisał: Dlaczego sugerujesz , że coś powinienem zmienić? Nie przypadkiem nadaliśmy imię naszej córce. Podoba mi się po 23 latach tak samo. Chcesz coś zmieniać? Zmień siebie 😁 Bardziej by pasowało do poglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 30 minut temu Udostępnij Napisano 30 minut temu (edytowane) 9 minut temu, Mitek napisał: No to był czy jest? A Ty żyłeś za czasów Austrowęgier, że z taką pewnością o tym mówisz, bo dla mnie to raczej były czasy solidnej wolnoamerykanki gdzie aparat państwowy nie panował nad niczym, choć mówił, że panuje nad wszystkim. Ale ja tych czasów nie pamiętam? Był i jest. Oczywiście, że nie żyłem, ale rozmawiałem z żyjącymi w czasach Staruszki Austrii. No i trochę poczytałem i pozwiedzałem różnych wystaw. A mój wujek miał nawet prawo jazdy wydane za Cesarstwa. O żadnej wolnoamerykance nie było mowy. Miasto naprawde nieźle wtedy funkcjonowało. I do dziś nieźle funkcjonuje. W każdym razie ja nie narzekam. Edit. To jeszcze coś dopiszę o moim wujku, który miał austriackie prawo jazdy. Przed II wojna światową miał małą firmę transportową z kilkoma bagażówkami. Po wojnie komuna zabrała mu prawie wszystkie, zostawiając jedną, którą dalej używał i z której żył. Taksówka miała numer 1! To on odwoził nas, dzieci, często tą bagażówką na wakacje. Lata mijały, wujek jeździł pewnie i ostrożnie, nie miał żadnego wypadku. Ale z wiekiem stawał sie coraz bardziej głuchy. Pewnego dnia milicja zatrzymała go przypadkowo do kontroli i sprawa się rypła. Po pierwsze kazali mu pokazać prawo jazdy. No to podał, właśnie to austriackie, bo innego nie miał. A po drugie okazało się, że jest głuchy. I tak się skończyła jego kariera taksówkarza. 🙂 Edytowane 20 minut temu przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 29 minut temu Udostępnij Napisano 29 minut temu 1 minutę temu, Spiochu napisał: Bardziej by pasowało do poglądów. Twoich? Nazwij sobie swoje dziecko jak chcesz. Moje zostaw w spokoju. Twoje poglądy są mi obce. Moja córka jest mądrą i piękną kobietą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 minut temu Udostępnij Napisano 28 minut temu W dniu 10.12.2025 o 15:39, PaVic napisał: To ja napiszę o złodziejskiej metodzie ostatnich lat na autobanach niemieckich bo mnie normalnie aż trząsa na samą myśl 🤬 Co wyjazd gdzieś przez DE łapie sie na ten ich nr z fotografem . Mianowicie;trzy/dwa/cztery pasy bez różnicy ale zawsze piękna ścieżka oj prosta że można dać po garach i dość długa ze końca nie widać ale górny telebim wskazuje ograniczenie do 120 😂więc się zwalnia do tych 120 i nagle fotograf robi fotę bo gdzieś ale gdzie 🧐był znak ograniczenia do 100 a za fotografem ponownie jest 120 🤬. Wlasnie przeszedł kolejny z DE po korekcie błędu aparatu było 109 na 100 i 20€ do zapłaty 😂 Super. Ale nie narzekaj. Polska Dyrekcja Dezorganizacji Ruchu na Drogach Krajowych i Autostradach wymyśliła, że na 2 jezdniówce z Żor do Ustronia w 5 lub 6 miejscach trzeba namalowac pasy. Jeżdże tam 4 x w tygodniu a zwykle cześciej i przez ostatni rok na żadnym z tych przejść nie zauważylem ani jednego pieszego. Uczuliłem rownież znajomych i mają takie same obserwacje. Przy pasach są oczywiście znaki ograniczenia prędkości do 70 (to nic nowego, na odcinku Zory Ustroń jest ich >180szt) ale i do 50 - skomasowane na max 100m przed pasami. Czy trzeba lepszej pułapki do pozbycia prawa jazdy a przynajmniej sporego mandatu? No tak.... mogło być do 30... Przy okazji- pozdrowienia z Ustrońskiej perełki modernizmu... i intensywnej fizykoterapii... 🙂🙂 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 27 minut temu Udostępnij Napisano 27 minut temu 1 minutę temu, jurek_h napisał: Twoich? Nazwij sobie swoje dziecko jak chcesz. Moje zostaw w spokoju. Twoje poglądy są mi obce. Moja córka jest mądrą i piękną kobietą. Nie moich tylko jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 26 minut temu Udostępnij Napisano 26 minut temu Wychowaj swoje dziecko jak chcesz. Od mojego wara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 minut temu Udostępnij Napisano 25 minut temu 4 minuty temu, tomkly napisał: A ja nie wiem jak się te Wasze ulice nazywają. Znam dwie - Aleje Jerozolimskie oraz Marszałkowska. 😀 Cześć No żadna z nich na odcinku dłuższym niż 200 metrów nie ma 4 pasów - są zjazdówki i wjazdówki jedynie, między wiaduktami. Jedyną ulicą, która na dłuższym odcinku ma 4 pasy jest chyba Puławska i Modlińska ale tutaj mamy pasy do ruchu lokalnego, buspas i dwa normalne. Nie wciskajcie Panowie kitu proszę. Buspasy znakomicie pracują na zakorkowanych arteriach i nawet w trakcie przeciągających się robót, które są uciążliwe działają naprawdę dobrze dając fajną przepustowość komunikacji jednocześnie nie blokując ruchu. Warszawa jest miastem tylu inwestycji w ostatnich latach, że sam nie wiem jak goście są w stanie zaprojektować rozwiązania awaryjne aby ruch w ogóle się odbywał. I tu szacun dla władz miasta bo są to inwestycje na dziesiątki lat związane z remontami i wymianami kluczowych elementów infrastruktury podziemnej oraz kluczowymi miejscami dla ruchu mieszkańców. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 22 minuty temu Udostępnij Napisano 22 minuty temu 2 minuty temu, jurek_h napisał: Wychowaj swoje dziecko jak chcesz. Od mojego wara. To Ty zaczałeś się chwalić dumnym lewactwem. Taki pogląd ma większość jej równieśniczek, dziwi mnie jedynie że też go podzielasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 minut temu Udostępnij Napisano 21 minut temu 3 minuty temu, jurek_h napisał: Wychowaj swoje dziecko jak chcesz. Od mojego wara. Cześć Na szczęście nie ma szansy na dzieci Jurek, więc nie ma się co stresować. Genów niedługo nie będzie. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 20 minut temu Udostępnij Napisano 20 minut temu 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć No żadna z nich na odcinku dłuższym niż 200 metrów nie ma 4 pasów - są zjazdówki i wjazdówki jedynie, między wiaduktami. Jedyną ulicą, która na dłuższym odcinku ma 4 pasy jest chyba Puławska i Modlińska ale tutaj mamy pasy do ruchu lokalnego, buspas i dwa normalne. Nie wciskajcie Panowie kitu proszę. Buspasy znakomicie pracują na zakorkowanych arteriach i nawet w trakcie przeciągających się robót, które są uciążliwe działają naprawdę dobrze dając fajną przepustowość komunikacji jednocześnie nie blokując ruchu. Warszawa jest miastem tylu inwestycji w ostatnich latach, że sam nie wiem jak goście są w stanie zaprojektować rozwiązania awaryjne aby ruch w ogóle się odbywał. I tu szacun dla władz miasta bo są to inwestycje na dziesiątki lat związane z remontami i wymianami kluczowych elementów infrastruktury podziemnej oraz kluczowymi miejscami dla ruchu mieszkańców. Pozdro Mam nadzieję, że nie masz na myśli przykładowo tej inwestycji: https://zdm.waw.pl/aktualnosci/zegnamy-tunel-pod-ul-marszalkowska/ Nie podejmuję się cytować to co mówią o tym moi warszawscy kumple ze środowiska brydżowego, pomimo że jest po godzinie 22. 😏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 minut temu Udostępnij Napisano 15 minut temu 5 minut temu, Mitek napisał: Cześć Na szczęście nie ma szansy na dzieci Jurek, więc nie ma się co stresować. Genów niedługo nie będzie. Pozdro To kociecko nie wystarczy? Przecież to teraz modne wśród lewaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 9 minut temu Udostępnij Napisano 9 minut temu 4 minuty temu, Spiochu napisał: To kociecko nie wystarczy? Przecież to teraz modne wśród lewaków. I Ty, stary kawaler, to piszesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 minut temu Udostępnij Napisano 7 minut temu Teraz, a_senior napisał: I Ty, stary kawaler, to piszesz. Nie mój wybór. ich tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi