MarioJ Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 W najbliższy weekend w Karpatach spadnie ponad pół metra śniegu. Jutro i pojutrze w Karpatach spodziewamy się wielogodzinnych i obfitych opadów śniegu, chwilami o charakterze śnieżyc oraz zawiei śnieżnych. W niższych partiach gór spadnie od 20 do 50 cm śniegu, zaś wysoko w górach nawet ponad pół metra. Podczas opadów nie należy opuszczać schronisk, unikać wychodzenia powyżej górnej granicy lasu. Poprawa pogody nastąpi w niedzielę (28.10) z biegiem dnia, kiedy opady ustaną, a niebo zacznie się przecierać. Jednak trasy narciarskie wciąż są w trakcie przygotowywania i nie ma co liczyć na to, że właściciele otworzą je masowo dla amatorów białego szaleństwa. Można za to będzie liczyć na mniejsze stoki, które najwcześniej przyjmują pierwszych narciarzy i snowboardzistów. Wystarczy tylko ponad pół metra śniegu, aby zabawa była udana. Póki co prognozy długoterminowe nie wskazują na to, żeby spodziewane śnieżyce oznaczały utworzenie się stałej zimowej pokrywy śnieżnej. Na początku listopada nadejdzie ocieplenie i śnieg zacznie się roztapiać. W Sudetach śniegu w nadchodzących dniach spadnie znacznie mniej, mimo tego iż chwyci mróz i będzie on całodobowy. www.twojapogoda.pl Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radcom Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Opady śniegu na niezamarzniętą ziemię, to nieszczęście dla ośrodków narciarskich. Ciepła ziemia pod śniegiem powoduje, że nawet, gdy już chwyci mróz, stok topnieje i to jest dramat. Dla współczesnych ośrodków ważniejszy od opadów śniegu jest mróz. Śnieg to oni sobie sami zrobią... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ja Ci dam mróz w październiku... Zgiń przepadnij.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Opady śniegu na niezamarzniętą ziemię, to nieszczęście dla ośrodków narciarskich. Ciepła ziemia pod śniegiem powoduje, że nawet, gdy już chwyci mróz, stok topnieje i to jest dramat. Dla współczesnych ośrodków ważniejszy od opadów śniegu jest mróz. Śnieg to oni sobie sami zrobią... Pozdrawiam, radcom Śnieg i tak stopi się w ciągu kilku dni. Ogólnie to dobrze, że pada, gdyż w górach potoki wysychają i wielu gestorów wyciągów ma problemy, aby zgromadzić wodę do naśnieżania w odpowiedniej ilości. Pewnie po takich opadach sytuacja sie poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radcom Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Jak ktoś liczy, że z potoku wystarczy mu wody na naśnieżenie stoku, to powinien czym prędzej, przerzucić się na sprzedaż lodów na morzem... Śnieg z roztopów w górach owszem i nawodni, ale Żuławy... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 W najbliższy weekend w Karpatach spadnie ponad pół metra śniegu. Jutro i pojutrze w Karpatach spodziewamy się wielogodzinnych i obfitych opadów śniegu, chwilami o charakterze śnieżyc oraz zawiei śnieżnych. W niższych partiach gór spadnie od 20 do 50 cm śniegu, zaś wysoko w górach nawet ponad pół metra. Podczas opadów nie należy opuszczać schronisk, unikać wychodzenia powyżej górnej granicy lasu. Poprawa pogody nastąpi w niedzielę (28.10) z biegiem dnia, kiedy opady ustaną, a niebo zacznie się przecierać. Jednak trasy narciarskie wciąż są w trakcie przygotowywania i nie ma co liczyć na to, że właściciele otworzą je masowo dla amatorów białego szaleństwa. Można za to będzie liczyć na mniejsze stoki, które najwcześniej przyjmują pierwszych narciarzy i snowboardzistów. Wystarczy tylko ponad pół metra śniegu, aby zabawa była udana. [ATTACH=CONFIG]34110[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]34111[/ATTACH] Pół metra może wystarczy ale jeszcze musi być podkład bo na razie ziemia jest jeszcze gorąca i daleko nie zajedziesz. A o której części Karpat piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Trzy lata temu też mieliśmy taki zimowy "incydent" w październiku. Jeśli dobrze pamiętam to 16 października jeździliśmy w słowackim Hrustinie w warunkach... typowo zimowych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Pierwszy atak może wystąpić na przełomie jak donosi także www.skionline.pl Moje liczby na ten weekend (pamiętaj o LOTTO Plusie): 19 20 21 10 11 12 Życzę szczęścia do podziału! :cool: wisisz mi kolega dwa pięćdziesiąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 wisisz mi kolega dwa pięćdziesiąt Chyba nie użyłeś kombinacji? Ja zastosowałem roszady i miałem "trójkę" w LOTTO+, czyli wygrałem 10 zł. Ja mogę odstąpić Tobie nawet więcej pieniążków oby zima w nadchodzącym sezonie była "normalna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 10zł powiadasz ?dobrze że roboty nie rzuciłem po podaniu twoich numerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 "W Alpach śniegu nie zabraknie. Sprawdź, jaka będzie zima"---> Ferie zimowe warto w tym sezonie zaplanować w Alpach, Pirenejach i górach Bałkanów. Śniegu ma tam spaść więcej niż zazwyczaj i będzie wystarczająco chłodno.... http://tvnmeteo.tvn2...,65523,1,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 gdybym ja to wiedział ....... to zagrałbym w totka przy ostatniej kumulacji ... narazie w 3 V dość zielono, byłem w La Tania 13.11 i wiosna...... śnieg powyżej 1800 metrów... będzie jednak dobrze, 3 V nigdy mnie nie zawiodło pogodowo, no chyba że za dużo nasypało.. http://m.webcam-hd.c...enuires_clocher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ciekawe jak będzie z warunkami na rozpoczęcie sezonu ! Też się wybieram (od 10 grudnia) - do tej pory zawsze miałem szczęście do pogody i warunków - nie widzę powodu, by miało być tym razem inaczej:) No, chyba, że Ty jesteś mega pechowcem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 W tamtym sezonie od 2 grudnia byłem w Livigno także za ciekawie nie było ! Mam nadzieje że to rozpoczęcie sezonu będzie lepsze ! ( Francji jedziemy na 14 grudnia ) No to nie wiem.... ja w zeszłym roku rozpoczynałem w tym samym terminie w Les2 Alpes, i śnieg spadł dwa dni przed naszym przyjazdem i padał przez cały tydzień, jazda w puchu i świeżym śniegu przez cały tydzień. Mam nadzieję, że jednak jestem większym szczęściarzem, niż Ty kolego pechowcem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 We Francji śnieg już mierzą w metrach. MeteoFrance.com pisze, że tak dużo śniegu w grudniu nie było od 1950 r :D Zapowiadają również jeszcze do 50 cm w tym tygodniu. Już jadę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 W Tychach o 6.00: temp.-3*C (miało być mroźniej!) i 5 cm śniegu - prawdziwe przedzimie. Barbara dogadała się z Mikołajem a to wróży ciekawą zimę. Zachmurzenie na dalsze opady śniegu więc jak dobrze pójdzie to jutro zakładam biegówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 W Tychach o 6.00: temp.-3*C (miało być mroźniej!) i 5 cm śniegu. Natomiast dzisiaj o tej samej godzinie -15*C ! Tak więc uderzenie mrozu znaczne. Gdyby ktoś chciał pobiegać / pochodzić na biegówkach to już można u nas w Paprocanach wokół jeziora. Torów oczywiście nie ma - jest " na dziko " ale już można, 5 cm śniegu. Podobno w Zwardoniu zanotowano - 23*C (pomiar prywatny)!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierz84 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 W Słupsku po dzisiejszej nocy 30cm nowego śniegu...w sumie miejscami jest już do kolan Temperatura ok. -2st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DomiSo Napisano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 W Słupsku po dzisiejszej nocy 30cm nowego śniegu...w sumie miejscami jest już do kolan Po co na północy tyle śniegu , mogło na południu ( karkonosze ) tyle spaść :D:D Pozdrawiam, Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierz84 Napisano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 No właśnie dziwnie jest...bo już 50 km na południe nie ma prawie w ogóle śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 złe wieści .... w całym kraju na przedświąteczny weekend oraz okres świąt zapowiada się znaczące ocieplenie (do 7-8 c w dzień i powyżej zera w nocy ) + opady deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierz84 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Być może..ale w Słupsku z czwartku na piątek ma być -15...zimny śnieżny front wali z zachodu...Szczecin już się o tym powoli przekonuje...dziś w nocy tam będzie -10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 wg Meteoprog.pl 25 i odpowiednio 26 grudnia: Karpacz +5 i +8 Szczyrk +6 i +8 Zakopane 0 i +2 Wisła +3 i +5 Krynica +6 i +7 Lądek Zdrój +5 i +7 proponuję zbiorowe modły i inne przydatne sztuczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stylistka145 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Miejmy tylko nadzieje że pogoda się nie sprawdzi.....chciałam trochę pojeździć w święta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierz84 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ojj chyba jednak się sprawdzi:/ Ja tylko na Meteo icm sprawdzam pogodą...nie mylą się http://meteo.icm.edu.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi