Jan Posted March 24 Share Posted March 24 (edited) 7 minut temu, jurek_h napisał: Widać głupi byłem. no widzisz jak to czasem warto forum poczytać Edited March 24 by Jan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted March 24 Share Posted March 24 (edited) 22 minuty temu, jurek_h napisał: Do tej pory "dadaizm" oznaczał dla mnie międzynarodowy ruch artystyczno-literacki. Widać głupi byłem. Ja też. Nie przejmuj się. Tako rzecze Gemini Pro, opierając się m.in. na https://www.polskieradio.pl/24/290/artykul/177300,rumunskie-korzenie-dada#:~:text=Rumuńskie korzenie „dada” - Kultura. Pewno Janowi o prokreację chodziło;-) Przypadkowy wybór ze słownika: Najbardziej znana relacja mówi, że Hugo Ball i Richard Huelsenbeck w 1916 roku w Zurychu otworzyli słownik niemiecko-francuski na chybił trafił i wskazali palcem słowo „dada”. Wielojęzyczność i uniwersalizm: Słowo wybrano, ponieważ brzmiało prosto i dziecinnie w wielu językach, nie należąc do żadnego konkretnego systemu: Po francusku: oznacza „konika” (zabawkę) lub hobby. Po niemiecku: kojarzy się z naiwnością, radością z prokreacji i wózkiem dziecięcym. Po rumuńsku: „da, da” oznacza potwierdzenie – „tak, tak”. Gaworzenie niemowląt: „Dada” to często jedne z pierwszych dźwięków wydawanych przez dzieci, co miało symbolizować powrót do pierwotnej niewinności, prostoty i odrzucenie skomplikowanej, zepsutej cywilizacji dorosłych. Nicość: Dla samych dadaistów słowo to miało przede wszystkim nic nie znaczyć. Jak pisał Tristan Tzara w manifeście: „Dada nic nie oznacza” – miało być tylko pustym hasłem, pod którym artyści mogli manifestować swoją wolność i sprzeciw wobec logiki Edited March 24 by star Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted March 25 Share Posted March 25 Cześć Wyjaśnienie etymologii dada związane z gaworzeniem dziecka itd. to był jeden z częściej publikowanych wątków w sprawie powstania tego określenia. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted April 1 Share Posted April 1 No i ładnie żeśta zjebali fajnie zapowiadający się wątek. Mi na półce zostały już Dynki i Blic jeden, żona ma Felka, córa jedna Salo, druga Heada (i tego to już nie umiem przekręcić). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted April 1 Share Posted April 1 (edited) 6 minut temu, Chertan napisał: No i ładnie żeśta zjebali fajnie zapowiadający się wątek. Mi na półce zostały już Dynki i Blic jeden, żona ma Felka, córa jedna Salo, druga Heada (i tego to już nie umiem przekręcić). Heda, Hedy Edited April 1 by star Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted April 1 Share Posted April 1 A my mamy Slalomonki z Marasem 🙂 pozdro 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted April 1 Share Posted April 1 53 minuty temu, Marcos73 napisał: A my mamy Slalomonki z Marasem 🙂 pozdro ..i nik nam nje fiknje !.. 😉 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted April 1 Share Posted April 1 16 minut temu, Lexi napisał: ..i nik nam nje fiknje !.. 😉 Sami fikacie fikołki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubis Posted Monday at 09:35 AM Share Posted Monday at 09:35 AM W dniu 24.03.2026 o 19:51, Lexi napisał: TTo fonetycznie - "pis of kejk".. czyli w 100% prawidłowo bo taka jest nazwa.. 🙂 idąc dalej... spadaj ciastek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts