Skocz do zawartości

Potoczne określenie na Producentów i sprzęt

herbi

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, jurek_h napisał:

Do tej pory "dadaizm" oznaczał dla mnie międzynarodowy ruch artystyczno-literacki.

Widać głupi byłem.

Ja też. Nie przejmuj się. Tako rzecze Gemini Pro, opierając się m.in. na https://www.polskieradio.pl/24/290/artykul/177300,rumunskie-korzenie-dada#:~:text=Rumuńskie korzenie „dada” - Kultura. Pewno Janowi o prokreację chodziło;-)

• Przypadkowy wybór ze słownika: Najbardziej znana relacja mówi, że Hugo Ball i Richard Huelsenbeck w 1916 roku w Zurychu otworzyli słownik niemiecko-francuski na chybił trafił i wskazali palcem słowo „dada”.
  • Wielojęzyczność i uniwersalizm: Słowo wybrano, ponieważ brzmiało prosto i dziecinnie w wielu językach, nie należąc do żadnego konkretnego systemu:
    • Po francusku: oznacza „konika” (zabawkę) lub hobby.
    • Po niemiecku: kojarzy się z naiwnością, radością z prokreacji i wózkiem dziecięcym.
    • Po rumuńsku: „da, da” oznacza potwierdzenie – „tak, tak”.
  • Gaworzenie niemowląt: „Dada” to często jedne z pierwszych dźwięków wydawanych przez dzieci, co miało symbolizować powrót do pierwotnej niewinności, prostoty i odrzucenie skomplikowanej, zepsutej cywilizacji dorosłych.
  • Nicość: Dla samych dadaistów słowo to miało przede wszystkim nic nie znaczyć. Jak pisał Tristan Tzara w manifeście: „Dada nic nie oznacza” – miało być tylko pustym hasłem, pod którym artyści mogli manifestować swoją wolność i sprzeciw wobec logiki
Edytowane przez star

6 minut temu, Chertan napisał:

No i ładnie żeśta zjebali fajnie zapowiadający się wątek. Mi na półce zostały już Dynki i Blic jeden, żona ma Felka, córa jedna Salo, druga Heada (i tego to już nie umiem przekręcić). 

Heda, Hedy

Edytowane przez star