Jan Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca (edytowane) 7 minut temu, jurek_h napisał: Widać głupi byłem. no widzisz jak to czasem warto forum poczytać Edytowane 24 Marca przez Jan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca (edytowane) 22 minuty temu, jurek_h napisał: Do tej pory "dadaizm" oznaczał dla mnie międzynarodowy ruch artystyczno-literacki. Widać głupi byłem. Ja też. Nie przejmuj się. Tako rzecze Gemini Pro, opierając się m.in. na https://www.polskieradio.pl/24/290/artykul/177300,rumunskie-korzenie-dada#:~:text=Rumuńskie korzenie „dada” - Kultura. Pewno Janowi o prokreację chodziło;-) Przypadkowy wybór ze słownika: Najbardziej znana relacja mówi, że Hugo Ball i Richard Huelsenbeck w 1916 roku w Zurychu otworzyli słownik niemiecko-francuski na chybił trafił i wskazali palcem słowo „dada”. Wielojęzyczność i uniwersalizm: Słowo wybrano, ponieważ brzmiało prosto i dziecinnie w wielu językach, nie należąc do żadnego konkretnego systemu: Po francusku: oznacza „konika” (zabawkę) lub hobby. Po niemiecku: kojarzy się z naiwnością, radością z prokreacji i wózkiem dziecięcym. Po rumuńsku: „da, da” oznacza potwierdzenie – „tak, tak”. Gaworzenie niemowląt: „Dada” to często jedne z pierwszych dźwięków wydawanych przez dzieci, co miało symbolizować powrót do pierwotnej niewinności, prostoty i odrzucenie skomplikowanej, zepsutej cywilizacji dorosłych. Nicość: Dla samych dadaistów słowo to miało przede wszystkim nic nie znaczyć. Jak pisał Tristan Tzara w manifeście: „Dada nic nie oznacza” – miało być tylko pustym hasłem, pod którym artyści mogli manifestować swoją wolność i sprzeciw wobec logiki Edytowane 24 Marca przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Cześć Wyjaśnienie etymologii dada związane z gaworzeniem dziecka itd. to był jeden z częściej publikowanych wątków w sprawie powstania tego określenia. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu No i ładnie żeśta zjebali fajnie zapowiadający się wątek. Mi na półce zostały już Dynki i Blic jeden, żona ma Felka, córa jedna Salo, druga Heada (i tego to już nie umiem przekręcić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 6 minut temu, Chertan napisał: No i ładnie żeśta zjebali fajnie zapowiadający się wątek. Mi na półce zostały już Dynki i Blic jeden, żona ma Felka, córa jedna Salo, druga Heada (i tego to już nie umiem przekręcić). Heda, Hedy Edytowane 1 godzinę temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu A my mamy Slalomonki z Marasem 🙂 pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 40 minut temu Udostępnij Napisano 40 minut temu 53 minuty temu, Marcos73 napisał: A my mamy Slalomonki z Marasem 🙂 pozdro ..i nik nam nje fiknje !.. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 24 minuty temu Udostępnij Napisano 24 minuty temu 16 minut temu, Lexi napisał: ..i nik nam nje fiknje !.. 😉 Sami fikacie fikołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi