Spiochu Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, tomkly napisał: Ponieważ od pewnego czasu rezyduję w Poznaniu to powiem tylko, że nie znam bardziej pojebanego miasta w całej Polsce a być może i Europie, mam oczywiście na myśli rozwiązania komunikacyjne oraz przyjęty model zniechęcania do jazdy samochodem, poprzez bezsensowne produkowanie jednokierunkowych ulic, zakazów skrętu w lewo, absurdalnych pasów dla zbiorkomów (gdy brakuje na to miejsca) oraz ścieżek rowerowych. To są pomysły Jaśkowiaka, który jest ponoć zdeklarowanym pedalarzem. Celowo używam tego słowa, gdyż on mi się kojarzy z fanatykami z filmów na YT, walczącymi z samochodami oraz pieszymi. Nie wiem jak to możliwe, że racjonalni wielkopolanie wybrali takiego lewackiego idiotę na prezydenta. To.mnie zaskoczyles. Mnie Poznań kojarzy się z komfortową jazdą. Jest dużo więcej miejsca niż we Wrocku, sporo szerokich ulic, większość skrzyźowań o normalnym kształcie, pasy rozsądniej poprowadzone. Może to zależy od dzielnicy bo we Wrocku też jest gorzej na południu niż na zachodzie. Pedalarz to stan umyslu. Dla niego logika nie istnieje. On robi treningi po centrum miasta i na glownych drogach. To tak jakby ktos biegal po pasach w kolo glownego skrzyzowania. Co do buspasow to ciekawe czy kiedykolwiek ktos realnie zmierzyl przepustowosc z i bez takiego pasa w polskich warunkach. Lewactwo bierze sobie modele z Londynu z nieskonczona iloscia samochodow a do wyliczen zaklada ze bez buspasa autobusy w ogole nie istnieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Cześć Hm, zawsze myślałem, że rozwiązania drogowe projektuje inżynier ruchu a nie jakieś "lewactwo". To jakiś zespól ekspertów czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, Mitek napisał: Cześć Hm, zawsze myślałem, że rozwiązania drogowe projektuje inżynier ruchu a nie jakieś "lewactwo". To jakiś zespól ekspertów czy coś? Jaki kraj, tacy eksperci. Choc autostrady chyba inny zespol projektuje bo te sa zwykle poprawnie przemyslane. Co innego dojazdy do nich. Mozemy nawet miec dobrych inzynierow ale lewacki polityk kaze im zrobic tak jak partia sobie zyczy. Edytowane 2 godziny temu przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, tomkly napisał: poprzez bezsensowne produkowanie jednokierunkowych ulic, zakazów skrętu w lewo, absurdalnych pasów dla zbiorkomów (gdy brakuje na to miejsca) oraz ścieżek rowerowych Te elementy są zwykle bardzo mądrze robione w Poznaniu. Jednokierunkowe ulice - drugi pas przeznacza się na parking. Sam jechałem i korzystałem. Zniechęcają też do omijania korków przez tranzyt międzyosiedlowy. Jeden kierunek nie wprowadza się z zasady, tylko tam gdzie brakuje przestrzeni na inne cele jak: parking, chodnik, zieleń. Pasy dla zbiorkomu - bardzo dobra rzecz dla pasażerów. Ma to stanowić duży plus dla szybkości przejazdu, ale autobusem. Kierowca ma wybór. Trasy rowerowe - wiadomo że niezbędna rzecz w dużym zakorkowanym mieście. Alternatywa dla mądrych i zdrowych ludzi. Super. Edytowane 2 godziny temu przez MarioJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, tomkly napisał: To są pomysły Jaśkowiaka, który jest ponoć zdeklarowanym pedalarzem. Celowo używam tego słowa, gdyż on mi się kojarzy z fanatykami z filmów na YT, walczącymi z samochodami oraz pieszymi. Nie wiem jak to możliwe, że racjonalni wielkopolanie wybrali takiego lewackiego idiotę na prezydenta. To może ty jesteś idiotą że tak piszesz? Jaśkowiak został wybrany demokratycznie na drugą kadencję na prezydenta Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Godzinę temu, Spiochu napisał: To.mnie zaskoczyles. Mnie Poznań kojarzy się z komfortową jazdą. Jest dużo więcej miejsca niż we Wrocku, sporo szerokich ulic, większość skrzyźowań o normalnym kształcie, pasy rozsądniej poprowadzone. Może to zależy od dzielnicy bo we Wrocku też jest gorzej na południu niż na zachodzie. Pedalarz to stan umyslu. Dla niego logika nie istnieje. On robi treningi po centrum miasta i na glownych drogach. To tak jakby ktos biegal po pasach w kolo glownego skrzyzowania. Co do buspasow to ciekawe czy kiedykolwiek ktos realnie zmierzyl przepustowosc z i bez takiego pasa w polskich warunkach. Lewactwo bierze sobie modele z Londynu z nieskonczona iloscia samochodow a do wyliczen zaklada ze bez buspasa autobusy w ogole nie istnieja. Jeździłeś kiedykolwiek po tym chorym mieście w tygodniu, a najlepiej w godzinach szczytu? To jest koszmar, tylko Kraków może się z tym równać. W dodatku organizuje się tam bez ładu i składu remonty kluczowych komunikacyjnie ulic. Przejazd z jednego końca na drugi zajmuje godzinę. Jeździ się tysiąc razy gorzej aniżeli po innych dużych miastach, może poza Krakowem. Dla mnie Jaśkowiak to klasyczny pedalarz, który celowo wprowadza utrudnienia zmotoryzowanym, realizując swoją prywatną wizję zmuszenia wszystkich do jazdy rowerem. W mojej ocenie to jest sprzeczne z jakąkolwiek logiką oraz potrzebami mieszkańców. Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 59 minut temu, MarioJ napisał: To może ty jesteś idiotą że tak piszesz? Jaśkowiak został wybrany demokratycznie na drugą kadencję na prezydenta Poznania. Nie wiem jak mam to skomentować. Demokratyczne wyboru to jedno, a miałkość kandydatów to drugie. Jakbym miał wybór pomiędzy biegunką a syfilisem to wybrałbym to pierwsze. Odnośnie rozwiązań komunikacyjnych tego miasta (a tego dotyczy dyskusja jak sądzę) to mam całkowicie odmienne zdanie, to jest skandal, totalna amatorszczyzna a dla mnie prywatnie sabotaż (szczególnie zdrowego rozsądku). Nadmieniam, że rowerem lubię jeździć, ale nie w śmierdzącym mieście gdy leje deszcz albo pada śnieg, to są pomysły tak idiotyczne, że aż szkoda się do nich odnosić. Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, tomkly napisał: Jeździłeś kiedykolwiek po tym chorym mieście w tygodniu, a najlepiej w godzinach szczytu? To jest koszmar, tylko Kraków może się z tym równać. W dodatku organizuje się tam bez ładu i składu remonty kluczowych komunikacyjnie ulic. Przejazd z jednego końca na drugi zajmuje godzinę. Jeździ się tysiąc razy gorzej aniżeli po innych dużych miastach, może poza Krakowem. Dla mnie Jaśkowiak to klasyczny pedalarz, który celowo wprowadza utrudnienia zmotoryzowanym, realizując swoją prywatną wizję zmuszenia wszystkich do jazdy rowerem. W mojej ocenie to jest sprzeczne z jakąkolwiek logiką oraz potrzebami mieszkańców. Przyjeżdzałem w piątki, więc tak. Jedynie od rana w tygodniu chyba nie jeździłem. Może po prostu nie znasz południa Wrocławia. Poruszałem się głównei po wschodniej stronie miasta, ale czasem też inne rejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, tomkly napisał: Nie wiem jak mam to skomentować. Demokratyczne wyboru to jedno, a miałkość kandydatów to drugie. Jakbym miał wybór pomiędzy biegunką a syfilisem to wybrałbym to pierwsze. Kaczyński też wygrał w demokratycznych wyborach dwie kadencje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 9 minut temu, Spiochu napisał: Przyjeżdzałem w piątki, więc tak. Jedynie od rana w tygodniu chyba nie jeździłem. Może po prostu nie znasz południa Wrocławia. Poruszałem się głównei po wschodniej stronie miasta, ale czasem też inne rejony. Po Wrocławiu mało jeździłem ale wierzę Ci na słowo. Też kiedyś stałem w korku dojeżdżając od strony A4 do Novotelu. Natomiast całościowo Wrocław jest dla mnie pięknym, kulturalnym, europejskim miastem, podczas gdy Poznań to taki brzydki, arogancki, chamski grajdoł pełen śladów Kulczyka i podobnych mu geszefciarzy. Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 43 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 43 minuty temu (edytowane) Ciekawe, że mamy zupełnie inne doświadczenia. Wrocław ładnie wygląda ale moim zdaniem ciężki do życia. Wszędzie straszny ścisk. Usług dostępnych niby wiele, ale gdzie byś nie poszedł tłum jest dziki. Tylko we wrocku spotkałem się z tym, że nie da sie zamówić taksówki albo trzeba tygodniami czekać by przyjęli Ci auto/rower do serwisu. W Poznaniu miałem wrażenie, że jest może mniej estetycznie ale dużo spokojniej i więcej przestrzeni. Dużo też ładnych terenów zielonych, choć te są i we Wrocku. Szczególnie podobał mi się park cytadela. Polecam trasę ścieżkami po pagorkach. Szkoda, że nie miałem ze sobą roweru. Edytowane 43 minuty temu przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 40 minut temu Udostępnij Napisano 40 minut temu W dniu 12.10.2025 o 16:05, kordiankw napisał: A ul. Świętokrzyska w Warszawie? A linia tramwajowa na Wilanów? Można jeszcze sporo wyliczać, o rozbudowie metra, czy linii kolejowych, P&R nie wspominając. Ps. W instytucji w której pracuję, zatrudnieni są ludzie że wszystkich krajów grupy Schengen. Z kim nie rozmawiam, to jest zachwycony komunikacją miejską w stolicy. Mój syn, jakoś nie bardzo. Jutro będzie rozmawiał w tej sprawie z prezydentem Trzaskowskim. Koordynacja 17 (tramwaj) z L7 (autobus) pozostawia dużo do życzenia. Wystarczy, że wyjdzie 3 minuty później ze swojego LO, a wraca godzinę później do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 38 minut temu Udostępnij Napisano 38 minut temu (edytowane) O Poznaniu można powiedzieć wszystko, ale nie to że jest spokojny. Wszędzie hałas, okropne korki, brak jakiejkolwiek logiki w organizacji ruchu, arogancja włodarzy miasta w stosunku do kierowców na każdym kroku. Jak chodzi o styl jazdy kierowców - zbliżony do warszawskiego, to znaczy ten sam poziom cwaniactwa i chamstwa, tylko umiejętności mniejsze. Przeokropne miasto pełne nieżyczliwych, wyrachowanych ludzi. Edytowane 37 minut temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 35 minut temu Udostępnij Napisano 35 minut temu 1 minutę temu, tomkly napisał: O Poznaniu można powiedzieć wszystko, ale nie to że jest spokojny. Wszędzie hałas, okropne korki, brak jakiejkolwiek logiki w organizacji ruchu, arogancja włodarzy miasta w stosunku do kierowców na każdym kroku. Jak chodzi o styl jazdy kierowców - zbliżony do warszawskiego, to znaczy ten sam poziom chamstwa i cwaniactwa, tylko umiejętności mniejsze. Pesymiści zawsze sobie znajdą powód na narzekania. Podajcie sobie ręce. W każdym mieście, w którym Ty mieszkasz (i ten drugi), jest tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 29 minut temu Udostępnij Napisano 29 minut temu Czy Wy sami widzicie tę parodię? Poznań jest super! Nie, Poznań jest koszmarny, Wrocław jest europejski! Nie, ja mieszkałem we Wrocławiu, to syf. Hehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 19 minut temu Autor Udostępnij Napisano 19 minut temu 7 minut temu, MarioJ napisał: Czy Wy sami widzicie tę parodię? Poznań jest super! Nie, Poznań jest koszmarny, Wrocław jest europejski! Nie, ja mieszkałem we Wrocławiu, to syf. Hehehe. Po prostu można mieć różne doświadczenia. Zobacz sobie jak różne są osiedla we Wrocku. Na jednych spoko a inne tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 14 minut temu Autor Udostępnij Napisano 14 minut temu 18 minut temu, MarioJ napisał: Pesymiści zawsze sobie znajdą powód na narzekania. Podajcie sobie ręce. W każdym mieście, w którym Ty mieszkasz (i ten drugi), jest tragicznie. Jeśli chodzi o ruch drogowy to w Katowicach/Gliwicach było dużo lepiej. W Łodzi trochę lepiej. W Bielsku ciężko, ale tam są góry. Także jest różnie. Do tej pory najgorszy Wrocław, choć pewnie Kraków by go przebił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 12 minut temu Udostępnij Napisano 12 minut temu Teraz, Spiochu napisał: Jeśli chodzi o ruch drogowy to w Katowicach/Gliwicach było dużo lepiej. W Łodzi trochę lepiej. W Bielsku ciężko, ale tam są góry. Także jest różnie. Do tej pory najgorszy Wrocław, choć pewnie Kraków by go przebił. W Bielsku jest całkiem OK, w porównaniu do Poznania to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 12 minut temu Udostępnij Napisano 12 minut temu 5 minut temu, Spiochu napisał: Po prostu można mieć różne doświadczenia. Zobacz sobie jak różne są osiedla we Wrocku. Na jednych spoko a inne tragedia. To już mamy pewną niuanse. Nie cały Wrocław jest be, tylko niektóre osiedla. Sytuacja się komplikuje. Wtedy nie da się już walić prostym cepem że wszystko jest złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 minut temu Udostępnij Napisano 10 minut temu 2 minuty temu, Spiochu napisał: Jeśli chodzi o ruch drogowy to w Katowicach/Gliwicach było dużo lepiej. W Łodzi trochę lepiej. W Bielsku ciężko, ale tam są góry. Także jest różnie. Do tej pory najgorszy Wrocław, choć pewnie Kraków by go przebił. Wierzycie temu Panu? On tak pisał że Poznań jest super. A mieszkaniec Poznania mówi że tragedia. Śpiochu, już się nie pogrążaj. Nikt ci nie ufa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 minut temu Autor Udostępnij Napisano 5 minut temu 3 minuty temu, MarioJ napisał: Wierzycie temu Panu? On tak pisał że Poznań jest super. A mieszkaniec Poznania mówi że tragedia. Śpiochu, już się nie pogrążaj. Nikt ci nie ufa. Ty masz mózg wyprany lewacką propagandą, więc to że mi nie ufasz to raczej komplement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 4 minuty temu Udostępnij Napisano 4 minuty temu (edytowane) 6 minut temu, MarioJ napisał: Wierzycie temu Panu? On tak pisał że Poznań jest super. A mieszkaniec Poznania mówi że tragedia. Śpiochu, już się nie pogrążaj. Nikt ci nie ufa. Z tego co czytałem wcześniejsze posty, to obydwoje gloryfikowaliście Poznań, choć w nim nie mieszkacie. 😃 Odniosłem wrażenie, że Ty nawet bardziej aniżeli Śpiochu. Jak to było, cudze chwalicie, ..... ? 🙂 Edytowane 3 minuty temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano teraz Autor Udostępnij Napisano teraz 6 minut temu, MarioJ napisał: To już mamy pewną niuanse. Nie cały Wrocław jest be, tylko niektóre osiedla. Sytuacja się komplikuje. Wtedy nie da się już walić prostym cepem że wszystko jest złe. Ogólnie jest najgorszym miastem w jakim jeździłem, ale są osiedla które wyglądają lepiej i takie które gorzej. Na Gaju (wileka płyta) zaparkujesz, a na jagodnie już nie. Na zachodzie są szerokie ulice a na wschodzie nie bardzo. Ogólna koncepcja zatkania wjazdów do miasta jest tragiczna, a centrum już tylko przeciętne. Czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi