Skocz do zawartości

Dorota Tlałka

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Marcos73 napisał:

Ja to pamiętam tylko z TV. Potem był chwilę szał i chyba obie wyjechały do FR i tam ułożyły sobie życie. Szkoda.

pozdro

Szkoda , tym bardziej że w takim fajnym miejscu mieszkała w Meribel. Pamiętam wredne komentarze w TVP wtedy gdy z siostrą zostały we Francji. Widziałam obie na żywo w knajpie na Jaworzynie kiedy odwołali zawody na FISie z powodu ulewnego deszczu

• Like 1

22 godziny temu, Marcos73 napisał:

Ja to pamiętam tylko z TV. Potem był chwilę szał i chyba obie wyjechały do FR i tam ułożyły sobie życie. Szkoda.

pozdro

Wielka szkoda Pani Doroty.

Małgorzata i Dorota Tlałki to były obok Stenmarka i braci Mahre moje idolki tamtych czasów.
Polska telewizja pokazywała wtedy zawody PŚ i pamiętam jak szeroko były oglądane.
Nie mówiąc już o knajpie pod szczytem Chopoka. Tam ruch załkowicie zamierał i oglądało się z malutkich telewizorów. 
Kto się do środka nie wcisnął, nerwowo dopytywał, kto wygrał po drugim przejeździe.
Nawet wtedy nie pomarzyłem, że kiedyś będę się mógł z jedną z nich "pościgać"

Nie lubię zrzędzenia typu "kiedyś to było" ale to było narciarstwo bardziej pasjonatów niż modnego spędzania czasu.
Mimo wszystko i tak myślę, że średnia umięjętności dziś nie jest niższa.

Małgorzata bardzo wiele lat temu wróciła do Zakopanego i robi cudowne rzeczy.
Pracuje z niepełnosprawnymi intelektualnie dziećmi i młodzieżą jeżdząc z nimi na nartach i nie tylko.
Jej lekkoatleci zdobywają tytuły Mistrzów Polski a jeden z narciarzy z jej fundacji, siódmy  raz zdobył tytuł Mistrza Świata VIRTUS 2025 w supergigancie w kategorii II2- Zespół Downa.

Ona sama czasami startuje w MPA (jak były) oraz w prawdopodobnie najstarszych zawodach sportowych w Polsce czyli Pucharze PKL na Kasprowym.
Czasami miałem okazję się z nią "skonfrontować" 😉
Nieskromnie dodam, że nie wypadało to bardzo źle.

Najlepszy mój wynik to,  dostałem od Małgorzaty 0,5 sekundy batów w Finałach MPA w SL.
Zwarzywszy na moją amatorską praktykę, bardziej zaawansowany wiek a jej starty w PŚ oraz całe życie na nartach poczytuję sobie taki wynik jako sukces, jednak większą przyjemnością był kontakt z jej osobą.

Jakkolwiek na to patrzeć,  siostry Tlałki to najjaśniejszy czas polskiego narciarstwa alpejskiego.

IMG_20180407_095955_1523387785219.jpg

Edytowane przez jurek_h
  • Like 2
  • Thanks 2