Skocz do zawartości

Martinske hole - kto był, jakie wrażenia?

KrzysiekK

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, KrzysiekK napisał:

Najzwyklejsze i najtańsze Taurusy

https://www.taurus.info.pl/lancuchy/lancuchy-sniegowe-do-samochodow-osobowych/taurus-diament-9mm-gr-20-lancuchy-sniegowe

Trzeba dociągać po kilkudziesięciu metrach. 

To szacuneczek, te z samonapinaczem są jednak łatwiejsze w użyciu, nawet zając-blondynka da radę założyć 😉

• Like 1

4 minuty temu, zając napisał:

To szacuneczek, te z samonapinaczem są jednak łatwiejsze w użyciu, nawet zając-blondynka da radę założyć 😉

Oj bym nie przesadzał. Żaden ze mnie driver. To nie jest trudne, poważnie. Fajnie mieć takie osłony na rękawy, jak to dawniej skrybowie miewali. Albo teraz jak noszą siatkarze. Bo tam czasem trzeba włożyć łapę między koło a nadkole i membrana uwalona.... 😕

• Like 1

1 godzinę temu, SzymQ napisał:

Nie ma co mitologizować 4x4. Napędza, ale nie hamuje. W statystycznych warunkach na zaśnieżonej drodze również nie skręca.

Cześć

Szymek naprawdę staram się nie mitologizować. Na dobrej zimowej oponie dostosowanej do pojazdu i sensownie dobranej rozmiarowo - czyli wąskiej przede wszystkim - hamowalność i sterowność jest znakomita. Sprawdziłem to parę razy i byłem w absolutnym szoku, że tak może być a sprawdzałem na samochodzie ważącym 3 tony gdzie np. wciskałem na wyślizganym śniegu pedał na chama. jadąc z solidnej górki. A po litym lodzie i tak nie pojedziesz tylko trzeba wtedy szukać pobocza i tyle.

Niestety dobieramy zimówkę zazwyczaj nie pod warunki zimowe tylko pod jazdę po drogach w zimie a to dwie różne rzeczy, często trudne do pogodzenia.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 1