jurek_h Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) Ile razy mam powtarzać? Z mojej strony jeszcze tylko zapytam i odpadam z konkursu Colombi/Verdu. Colombi w sezonie 2024 wystartował w jednych zawodach FIS i zajął 11 miejsce na 36 sklasyfikowanych. Moje pytanie: Które z nazwisk na liście słyszałeś kiedykolwiek poza Colombi? FIS | Alpine Skiing Results - Val Palot (ITA) 2023/2024 Możemy się chyba śmiało umówić, że Colombi to bardzo dobry narciarz ale żaden wybitny zawodnik. Gdybym chciał być złośliwy 😁 Dodałbym, że powinny być w FIS kategorie wiekowe i wtedy Colombi bezapelacyjne wygrał by swoją. Przynajmniej w tych zawodach. Edytowane 9 godzin temu przez jurek_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowane) 9 godzin temu, Peter napisał: Ten gość na moje oko jeździ lepiej na sl niż Verdu, sprawdziłem sobie ich najlepsze FIS punkty: Verdu w sl 22 czyli poziom naszych najlepszych slalomistów, a Nicolo 12 czyli poziom, o którym nasi mogą jedynie pomarzyć. Czy możesz podać link do wyniku Nicolo? Może źle szukam ale według mojej wiedzy najlepszy jego wynik to: 54,88 punktu co dawało 931 miejsce w klasyfikacji SL FIS. FIS | Nicolo COLOMBI - Athlete Biography - Alpine Skiing p.s. Nie mogę znaleźć jazdy Verdu na bramkach SL. Wspomożesz jakąś linką? Edytowane 8 godzin temu przez jurek_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 50 minut temu, jurek_h napisał: Ile razy mam powtarzać? Z mojej strony jeszcze tylko zapytam i odpadam z konkursu Colombi/Verdu. Colombi w sezonie 2024 wystartował w jednych zawodach FIS i zajął 11 miejsce na 36 sklasyfikowanych. Moje pytanie: Które z nazwisk na liście słyszałeś kiedykolwiek poza Colombi? FIS | Alpine Skiing Results - Val Palot (ITA) 2023/2024 Możemy się chyba śmiało umówić, że Colombi to bardzo dobry narciarz ale żaden wybitny zawodnik. Gdybym chciał być złośliwy 😁 Dodałbym, że powinny być w FIS kategorie wiekowe i wtedy Colombi bezapelacyjne wygrał by swoją. Przynajmniej w tych zawodach. Jurek, gwoli ścisłości. Na 70 startujących. Był najstarszym zawodnikiem, a różnica między drugim w kolejności wiekowej to 10 lat. Sprawdził się z młodymi i 60-ciu wklepał, cyklicznie trenującym młodym - włoskim zawodnikom. Weź to wklej na włoskiej stronie i zapytaj, czy ktoś ich zna. https://pzn.pl/uploaded_images/1738903970_1738844895pol1471.pdf Nikt nie twierdzi, że to wybitny zawodnik, ale irytują mnie docinki vs osób które coś osiągnęły w swoim życiu, sugerując jakoby to leszcze nie mające pojęcia o narciarstwie. A prawda jest taka, że w powyższych zawodach w PL byłby prawdopodobnie najlepszy nie tylko w swojej kategorii wiekowej. Bo nasza okręgówkę ma się nijak do Włoskiej. Bo tam i maja warunki i z czego wybierać. Bo sport nieomal narodowy. A jeśli uważasz, że taki Nicolo nic Cie nie nauczy (wiem że to było nieco żartobliwie) to spróbuj się zmierzyć z naszymi młodymi "pajtasiami" z powyższego linka w zawodach rangi FIS. pozdro ps. Jureczku, bez urazy, ale strasznie mnie irytują takie wpisy, jestem raczej realistą i wiem, że to co oglądamy na ekranie jest nieco złudne. Ale sama jego historia mówi sama za siebie. Nie jest mistrzem ale jeździ na bardzo wysokim poziomie, jest dla nas wszystkich poza zasięgiem. W PL znam parę nazwisk naszych alpejczyjków, tych "lepszych", ale we Włoszech takich "Pyjasów" jest na pęczki i są tylko przeciętni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Jurek, gwoli ścisłości. ps. Jureczku, bez urazy, ale strasznie mnie irytują takie wpisy, jestem raczej realistą i wiem, że to co oglądamy na ekranie jest nieco złudne. Ale sama jego historia mówi sama za siebie. Nie jest mistrzem ale jeździ na bardzo wysokim poziomie, jest dla nas wszystkich poza zasięgiem. W PL znam parę nazwisk naszych alpejczyjków, tych "lepszych", ale we Włoszech takich "Pyjasów" jest na pęczki i są tylko przeciętni. Gwoli ścisłości użyłem zwrotu " na 36 SKLASYFIKOWANYCH" Więc bez manipulacji proszę. Całą resztę o której mówisz piszę w każdym swoim poście. Może mi się chyba podobać styl innego zawodnika niż innym. No chyba, że nie może. To jednak nie mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Teraz, jurek_h napisał: Gwoli ścisłości użyłem zwrotu " na 36 SKLASYFIKOWANYCH" Więc bez manipulacji proszę. Całą resztę o której mówisz piszę w każdym swoim poście. Może mi się chyba podobać styl innego zawodnika niż innym. No chyba, że nie może. To jednak nie mój problem. Tak Jureczku, wiem ale w PŚ się zdarzają przypadki że nawet 30 nie jest sklasyfikowanych. A startuje z 100-ka. Jurek - to nie kwestia Twojego gustu, bo jest tylko Twój. Co ci się podoba to tylko wyłącznie Twoja sprawa. Głosowanie było proste, dwóch pacjentów do wyboru, trzeba zagłosować, no chyba jak Konfederacja wstrzymać wie od głosu, bo oni nigdy nie mają swojego zdania. Mnie osobiście także się bardziej podoba jazda Verdu, jest bardziej zawadiacka. Ale stwierdzenie, że każdy tak zjedzie jak Colombi, bo jest wylizane to pierdolenie o Chopinie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Ale stwierdzenie, że każdy tak zjedzie jak Colombi, bo jest wylizane to pierdolenie o Chopinie. Ło matko. Gdzie tak napisałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 9 minut temu, jurek_h napisał: Ło matko. Gdzie tak napisałem ? Nie Ty - tylko ogólne stwierdzenie forumowe ws do narciarzy, którzy znaleźli niszę w postaci autopromocji w necie. Jeżdżą tak, a nie inaczej, mnie osobiście mało się wizualnie ta jazda podoba. Są tacy, których mogę oglądać, a też tacy od których mnie odrzuca. Zupełnie nie trafia do mnie azjatycki styl jazdy, ale nigdy bym nie stwierdził, że to narciarze nie potrafiący jeździć. Jeżdżą stylem, który do mnie nie trafia. Jak samochody, Toyoty do bardzo dobre samochody, ale mnie się osobiście nie podobają. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Ja tam wolę oglądać takich mistrzów w wersji, którą Jerzy usunął ze swojego postu. Przynajmniej wiem co na co patrzeć, na co zwrócić szczególną uwagę i co ocenić. (😉) 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 14 minut temu, .Beata. napisał: Ja tam wolę oglądać takich mistrzów w wersji, którą Jerzy usunął ze swojego postu. Przynajmniej wiem co na co patrzeć, na co zwrócić szczególną uwagę i co ocenić. (😉) Dla Ciebie wrzucam ponownie Joana Verdu. Usunąłem ponieważ bałem się posądzania o treści seksistowskie. Cieszę się z normalności przynajmniej części kobiet. To jak? Joan dobry slalomista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Nie Ty - tylko ogólne stwierdzenie forumowe ws do narciarzy, którzy znaleźli niszę w postaci autopromocji w necie. Jeżdżą tak, a nie inaczej, mnie osobiście mało się wizualnie ta jazda podoba. Są tacy, których mogę oglądać, a też tacy od których mnie odrzuca. Zupełnie nie trafia do mnie azjatycki styl jazdy, ale nigdy bym nie stwierdził, że to narciarze nie potrafiący jeździć. Jeżdżą stylem, który do mnie nie trafia. Jak samochody, Toyoty do bardzo dobre samochody, ale mnie się osobiście nie podobają. pozdro Marku. To o czym mówisz napisał Mitek odnosząc się do konkretnego filmu i w zasadzie się z nim zgadzam. Na tym etapie nie było mowy o slalomie czy innych zawodach. Ot bardzo dobrze wykonany krótki skręt którym, nie gorzej pojedzie kilkudziesięciu narciarzy których znam ze mną włącznie. Przepraszam za nieskromną ocenę własnych umiejętności.. Właściwie bez problemu pojedzie tak każdy, młody polski instruktor który zaczął szkolenie odkąd wprowadzono do programu jazdę sportową. ( Czego nie ma dalej np. w Kanadzie) Starsi, dobrzy instruktorzy jeżdżą takie rzeczy z definicji. Przy okazji poziom i estetyka jazdy naszych instruktorów SITN w tej chwili PODOBA mi się bardziej od co najmniej dwóch szkół z krajów alpejskich + ameryka. Nikt nie próbował z Nicolo porównywać się na tykach SL. To zupełnie inna umiejętność narciarska. Każdy kto choć 5 lat trenował w klubie i nawet był średnio zdolny jest poza zasięgiem 99,9% forumowiczów. Załączam wspomniany film. Dobry instruktorski styl i raptem tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 godzin temu, jurek_h napisał: Wygrane 5 zawodów SL FIS Joan wylosował ? Wiadomo, bo jest słabym slalomistom 🙂 Marek. Nie wiem co wymyśliłeś ale DZIŚ postawił bym swoją kasę na Verdu, że wygrałby z Colombi także w SL. Zastanów się. Nie sądzę aby wygrane 8 SL FIS w przeszłości dawały by mu ( Colombi) wielką przewagę nad 5 wygranymi SL FIS Verdu. Verdu to zawodnik w aktualnym reżimie treningowym Pucharu Świata a Colombi raptem instruktor i influenser 😉 W każdym poście pisałem i w tym powtórzę Colombi to znakomity narciarz ale styl jazdy na nartach Verdu podoba mi się bardziej. Zawody zawodom nie równe, mamy całą masę polskich zawodników, którzy mają zdecydowanie więcej wygranych zawodów sl FIS niż Verdu ale nikomu z nich nie udało się zejść w piku na 12 FIS punktów czy tam coś koło tego, przynajmniej ja nie znam. Bardzo możliwe, że gdyby Verdu był Włochem nigdy byśmy o nim nie usłyszeli, no chyba żeby został Albańczykiem.😃 Kraje alpejskie mają dużo wybitnych zawodników, którzy nie dostają się do reprezentacji, dlatego w Mistrzostwach Świata dużo łatwiej jest takim jak my zrobić wynik, bo są limity dla reprezentacji, chociażby ostatnio Habdas, który na MŚ coś tam osiągnął, natomiast w Pucharze Świata ba nawet w "drugoligowym" Pucharze Europy dostaje srogie baty, chociaż w jednym sezonie jest w stanie wygrać nawet osiem zawodów FIS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @Peter Możesz linki o które prosiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, jurek_h napisał: @Peter Możesz linki o które prosiłem ? O jakie linki chodzi, bo przyznam, że nie zauważyłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Mój post 4 godziny wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 4 godziny temu, jurek_h napisał: Czy możesz podać link do wyniku Nicolo? Może źle szukam ale według mojej wiedzy najlepszy jego wynik to: 54,88 punktu co dawało 931 miejsce w klasyfikacji SL FIS. FIS | Nicolo COLOMBI - Athlete Biography - Alpine Skiing p.s. Nie mogę znaleźć jazdy Verdu na bramkach SL. Wspomożesz jakąś linką? https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=AL&competitorid=130332&type=result Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie znalazłem pozycji 12 punktów. Jest 17,51 To znakomity wynik. Zostawmy to. Z mojej strony powiedziałem już na ten temat chyba wszystko. To znakomity narciarz i przeciętny zawodnik którego klasy nikt na forum nie neguje. Jazda instruktorska na dobrym poziomie jakiej może dorównać i dorównuje wielu instruktorów. Nawet polskich. Tu absolutnie bez kompleksów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, jurek_h napisał: Marku. To o czym mówisz napisał Mitek odnosząc się do konkretnego filmu i w zasadzie się z nim zgadzam. Na tym etapie nie było mowy o slalomie czy innych zawodach. Ot bardzo dobrze wykonany krótki skręt którym, nie gorzej pojedzie kilkudziesięciu narciarzy których znam ze mną włącznie. Przepraszam za nieskromną ocenę własnych umiejętności.. Właściwie bez problemu pojedzie tak każdy, młody polski instruktor który zaczął szkolenie odkąd wprowadzono do programu jazdę sportową. ( Czego nie ma dalej np. w Kanadzie) Starsi, dobrzy instruktorzy jeżdżą takie rzeczy z definicji. Przy okazji poziom i estetyka jazdy naszych instruktorów SITN w tej chwili PODOBA mi się bardziej od co najmniej dwóch szkół z krajów alpejskich + ameryka. Nikt nie próbował z Nicolo porównywać się na tykach SL. To zupełnie inna umiejętność narciarska. Każdy kto choć 5 lat trenował w klubie i nawet był średnio zdolny jest poza zasięgiem 99,9% forumowiczów. Załączam wspomniany film. Dobry instruktorski styl i raptem tyle. Lepiej bym nie podsumował. W takich warunkach tak pojedzie każdy dobry narciarz - to napisałem.... I tak jest. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 12 godzin temu, Victor napisał: Praktycznie na każdym wyjeździe alpejskim jak sięgam do swojej pamięci no raz się zdarzyło ale to okres noworoczny gdzie ogólnie był młyn w całym ON L2A - szczególnie rano masz takie sterylne warunki . Cześć Hm... wątpliwa sprawa. Takie jak na filmie?? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Teraz, Mitek napisał: Cześć Hm... wątpliwa sprawa. Takie jak na filmie?? Pozdro @Mitek Tu przeginasz 🙂 W każdy dzień od 8:00 do 10 w Myślenicach masz warun marzenie . Nawet jak jest +1 i nieznacznie wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, jurek_h napisał: Nie znalazłem pozycji 12 punktów. Jest 17,51 To znakomity wynik. Zostawmy to. Z mojej strony powiedziałem już na ten temat chyba wszystko. To znakomity narciarz i przeciętny zawodnik którego klasy nikt na forum nie neguje. Jazda instruktorska na dobrym poziomie jakiej może dorównać i dorównuje wielu instruktorów. Nawet polskich. Tu absolutnie bez kompleksów. Jest przecież 13,69 stoi jak byk, w sezonie 17/18, napisałem dwanaście bo sprawdziłem sobie jak tylko zaczęliście o nim pisać, napisałem potem 12 bo już nie pamiętałem dokładnie, ale wiedziałem, że coś koło tego, następnym razem sprawdzę dokładnie i napisze nawet po przecinku.😃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu No nie. 17/18 ? To Ty powołujesz się na czasy Dinozaurów ? Chyba Dereziński jeszcze jeździł ( żart) Wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 15 minut temu, jurek_h napisał: @Mitek Tu przeginasz 🙂 W każdy dzień od 8:00 do 10 w Myślenicach masz warun marzenie . Nawet jak jest +1 i nieznacznie wyżej. Cześć Jurek ja pisze o warunkach "jak na filmie" a są bardzo specyficzne. Świeży opad ale chyba leciusieńko zsiadły, na super, ale nie zamrożonym do lodu podkładzie i do tego chyba bliska zera temperatura bo śnieg się grudkuje i lekko chwyta ale też znakomicie niesie. Pozdro PS Ja też patrzyłem na FIS ptk Pana ale nie umiem tego czytać niestety. Natomiast jak zawodnik nie startował praktycznie powyżej poziomu FIS. To znakomity narciarz ale akurat we Włoszech takich jest na pęczki. Marcos a Twój syn myślisz, że jakby chciał taki filmik zrobić to by nie zrobił? Pozdro Edytowane 3 godziny temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 8 minut temu, jurek_h napisał: No nie. 17/18 ? To Ty powołujesz się na czasy Dinozaurów ? Chyba Dereziński jeszcze jeździł ( żart) Wstyd. 17/18 to raczej wnuk Derezińskiego😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Peter napisał: 17/18 to raczej wnuk Derezińskiego😄 Możliwe ale masz zaległy link do filmiku Joana Verdu z SL. Bardzo proszę bo nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie mam takiego linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi