Hilly_billy Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 Cześć, planujemy (jak zwykle wszystko na mojej głowie) wyjazd do Zermatt w połowie lutego. Możecie podpowiedzieć w którym miejscu/przy których wyciągach szukać zakwaterowania? Chodzi o kompromis pomiędzy łatwością w poruszaniu się i ceną. Na mapkach widać że wyciąg bliżej stacji kolejowej jeździ tylko na lodowiec. Czy raczej celować w okolice Bergbahnen? Nie orientuję się zupełnie w tamtejszej topografii mimo prześledzenia Google map i walkthrough na YouTube. Nie chciałbym utknąć na jakichś obrzeżach i drałować kilometr z nartami do wyciągu. Nie ukrywam, że liczę też na polecenie knajpek. Pls poratujcie kolegę. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 2 godziny temu, Hilly_billy napisał: Cześć, planujemy (jak zwykle wszystko na mojej głowie) wyjazd do Zermatt w połowie lutego. Możecie podpowiedzieć w którym miejscu/przy których wyciągach szukać zakwaterowania? Chodzi o kompromis pomiędzy łatwością w poruszaniu się i ceną. Na mapkach widać że wyciąg bliżej stacji kolejowej jeździ tylko na lodowiec. Czy raczej celować w okolice Bergbahnen? Nie orientuję się zupełnie w tamtejszej topografii mimo prześledzenia Google map i walkthrough na YouTube. Nie chciałbym utknąć na jakichś obrzeżach i drałować kilometr z nartami do wyciągu. Nie ukrywam, że liczę też na polecenie knajpek. Pls poratujcie kolegę. Cześć. W połowie lutego nie znajdziesz w Zermatt tego rodzaju kompromisów. Albo drogo w miarę niedaleko, albo bardzo drogo i blisko /wyciągów/. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 Godzinę temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: Cześć. W połowie lutego nie znajdziesz w Zermatt tego rodzaju kompromisów. Albo drogo w miarę niedaleko, albo bardzo drogo i blisko /wyciągów/. @Krzysztof SNOWTIME może zdefiniuj pojęcie drogo - bardzo drogo w CHF za dobę od łóżka ze śniadaniem i obiadokolacją Samo łóżko w apartamencie też może być ? @Hilly_billy a chcecie mieszkać w samym Zermatt https://www.kochamnarty.pl/topic/184-kanton-wallis-zermatt/ czy Cervinia https://www.kochamnarty.pl/topic/5286-cervinia-czyli-rozpoczecie-sezonu-narciarskiego-20182019/ też wchodzi w rozważania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hilly_billy Posted November 7, 2023 Author Share Posted November 7, 2023 (edited) Dzięki. Bardziej mi chodziło o dobrą lokalizację niż konkretne apartamenty. Samą kwaterę sobie ogarnę tylko nie wiem która cześć miasteczka jest wygodniejsza. Orientuję sie w cenach i są miejscówki w naszym budżecie w różnych częściach Zermatt. Jakbyście mogli podpowiedzieć czy lepiej jest zostać w pobliżu stacji kolejowej czy wyciągów na Klein Matternhorn to bardzo by mi to pomogło. Czy jest jakieś przejazd typu ski byś między wyciągami, czy to sie robi z buta/Taxi? Chcemy być w Zermatt. Edited November 7, 2023 by Hilly_billy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbychu_J Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 https://www.matterhornchalets.com/2022/02/02/are-the-buses-in-zermatt-free/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 9 godzin temu, Hilly_billy napisał: Dzięki. Bardziej mi chodziło o dobrą lokalizację niż konkretne apartamenty. Samą kwaterę sobie ogarnę tylko nie wiem która cześć miasteczka jest wygodniejsza. Orientuję sie w cenach i są miejscówki w naszym budżecie w różnych częściach Zermatt. Jakbyście mogli podpowiedzieć czy lepiej jest zostać w pobliżu stacji kolejowej czy wyciągów na Klein Matternhorn to bardzo by mi to pomogło. Czy jest jakieś przejazd typu ski byś między wyciągami, czy to sie robi z buta/Taxi? Chcemy być w Zermatt. w takim wypadku to moim zdaniem szukaj czegoś pomiędzy dworcem kolejowym i dolną stacją metra Sunnegga Bahn 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hilly_billy Posted November 8, 2023 Author Share Posted November 8, 2023 Dzięki 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 18 godzin temu, Jan napisał: @Krzysztof SNOWTIME może zdefiniuj pojęcie drogo - bardzo drogo w CHF za dobę od łóżka ze śniadaniem i obiadokolacją Samo łóżko w apartamencie też może być ? @Hilly_billy a chcecie mieszkać w samym Zermatt https://www.kochamnarty.pl/topic/184-kanton-wallis-zermatt/ czy Cervinia https://www.kochamnarty.pl/topic/5286-cervinia-czyli-rozpoczecie-sezonu-narciarskiego-20182019/ też wchodzi w rozważania ? Hej. Tu nie ma co definiować. Szukanie noclegów w Zermatt w połowie lutego, czyli w najdroższym momencie sezonu, to wydatek zdecydowanie wyższy niż średnia "alpejska". Sensowne noclegi w tym czasie to koszt około 20 tys. PLN za 4 osoby, oczywiście bez wyżywienia. Dodając do tego karnet na tydzień /ponad 500 Franciszków za dorosłego/ - daje nam razem koszt ponad 7 tys. PLN za 1 osobę dorosłą. Oczywiście bez żadnych dodatkowych historii typu wyżywienie, piwo na stoku itp. Moim zdaniem to sporo, choć to oczywiście kwestia relatywnie względna 😉 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 49 minut temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: Hej. Tu nie ma co definiować. Szukanie noclegów w Zermatt w połowie lutego, czyli w najdroższym momencie sezonu, to wydatek zdecydowanie wyższy niż średnia "alpejska". Sensowne noclegi w tym czasie to koszt około 20 tys. PLN za 4 osoby, oczywiście bez wyżywienia. Dodając do tego karnet na tydzień /ponad 500 Franciszków za dorosłego/ - daje nam razem koszt ponad 7 tys. PLN za 1 osobę dorosłą. Oczywiście bez żadnych dodatkowych historii typu wyżywienie, piwo na stoku itp. Moim zdaniem to sporo, choć to oczywiście kwestia relatywnie względna 😉 Cześć A ja tylko dodam - bo koledze Krzysztofowi może nie wypadało - że zdecydowanie lepiej szukać a tej chwili sensownej oferty o=u organizatorów turystyki wyjazdowej z wielu względów. Pozdrowienia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 (edited) 39 minut temu, Mitek napisał: A ja tylko dodam - bo koledze Krzysztofowi może nie wypadało - że zdecydowanie lepiej szukać a tej chwili sensownej oferty o=u organizatorów turystyki wyjazdowej z wielu względów. a no to teraz zrozumiałem te 20 000 za nocleg dla 4 osób -kolega doliczył prowizję organizatora turystyki wyjazdowej tak na szybko apartament z 2 sypialniami w dobrym miejscu w lutym (11227 PLN) https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Zermatt&ssne=Zermatt&ssne_untouched=Zermatt&highlighted_hotels=384429&label=pl-de-booking-desktop-bvQosOw8gxLf3UE6WEWYmwS652829001040%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-65526620%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=b54b72dc470714396b9a115b14199418&aid=2311236&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=searchresults&dest_id=-2554901&dest_type=city&checkin=2024-02-17&checkout=2024-02-24&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0 zrobiłem przecież, specjalnie dla Ciebie, wyliczenie moich kosztów za 5 dni jazdy w lutym ubiegłego sezonu https://www.kochamnarty.pl/topic/5929-hotel-czarny-staw/ Edited November 8, 2023 by Jan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 26 minut temu, Jan napisał: a no to teraz zrozumiałem te 20 000 za nocleg dla 4 osób -kolega doliczył prowizję organizatora turystyki wyjazdowej tak na szybko apartament z 2 sypialniami w dobrym miejscu w lutym (11227 PLN) https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Zermatt&ssne=Zermatt&ssne_untouched=Zermatt&highlighted_hotels=384429&label=pl-de-booking-desktop-bvQosOw8gxLf3UE6WEWYmwS652829001040%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-65526620%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=b54b72dc470714396b9a115b14199418&aid=2311236&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=searchresults&dest_id=-2554901&dest_type=city&checkin=2024-02-17&checkout=2024-02-24&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0 zrobiłem przecież, specjalnie dla Ciebie, wyliczenie moich kosztów za 5 dni jazdy w lutym ubiegłego sezonu https://www.kochamnarty.pl/topic/5929-hotel-czarny-staw/ Nie. Nie doliczył żadnej prowizji. Takie są ceny w okolicach mniej więcej połowy lutego. Znajdziesz oczywiście jakieś pojedyncze lokalizacje poniżej 15 tys. za tydzień, ale 90% tego co w dobrym standardzie - grubo powyżej 20 tys. za tydzień /4 osoby, 2 sypialnie/. Ceny z każdym rokiem idą w górę, niestety. To co było rok temu już nie jest aktualne, podobnie ze skipasami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 (edited) Cze Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Mam nadzieję że są w hotelu ruchome schody, a do gondoli taśma w tej cenie. Ja zapłaciłem teraz 550 EUR. za 8 nocy dla 4-ech osób w Austrii. Na stok muszę dojechać niestety na szczęście mercedesem. Jak policzę ile jestem do przodu na tej godzinie "straty" (po 1/2h w te i we wte), to wychodzi na to że nie trzeba robić. pozdrawiam Edited November 8, 2023 by Marcos73 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 5 minut temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: Nie. Nie doliczył żadnej prowizji. Takie są ceny w okolicach mniej więcej połowy lutego. Znajdziesz oczywiście jakieś pojedyncze lokalizacje poniżej 15 tys. za tydzień, ale 90% tego co w dobrym standardzie - grubo powyżej 20 tys. za tydzień /4 osoby, 2 sypialnie/. Ceny z każdym rokiem idą w górę, niestety. To co było rok temu już nie jest aktualne, podobnie ze skipasami... Cześć A ja zrobiłem wyliczenie w 2008 i co Ty mi tu będziesz gadał, że jest drogo. Nie pojechałem bo było za tanio... 😉 Pozdro 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Cze Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Mam nadzieję że są w hotelu ruchome schody, a do gondoli taśma w tej cenie. Ja zapłaciłem teraz 550 EUR. za 8 nocy dla 4-ech osób w Austrii. Na stok muszę dojechać niestety na szczęście mercedesem. Jak policzę ile jestem do przodu na tej godzinie "straty" (po 1/2h w te i we wte), to wychodzi na to że nie trzeba robić. pozdrawiam Snobizm kosztuje. 😉 Pozdro 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 3 minuty temu, Marcos73 napisał: Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Chyba że w tej cenie "panna" tańczy na rurce 24/7 w apartamencie ... 😉 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 (edited) 6 minut temu, Mitek napisał: Snobizm kosztuje. 😉 Pozdro Mitek Może przez to topnienie lodowców, teraz Zermatt to wycieczka życia. Wspólnik leci w święta na Kubę z Żoną, 18 000 zapłacił za 16 dni za dwie osoby. pozdrawiam ps. Karnetów nie musza kupować. Fale maja gratis. Edited November 8, 2023 by Marcos73 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 7 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Mam nadzieję że są w hotelu ruchome schody, a do gondoli taśma w tej cenie. Ja zapłaciłem teraz 550 EUR. za 8 nocy dla 4-ech osób w Austrii. Na stok muszę dojechać niestety na szczęście mercedesem. Jak policzę ile jestem do przodu na tej godzinie "straty" (po 1/2h w te i we wte), to wychodzi na to że nie trzeba robić. pozdrawiam Kto bogatemu zabroni. Wszystko w sumie jest dla ludzi. Zermatt w środku sezonu także, czy jakiś inny Kempinski w SM z dowozem Maybachem z lotniska 😉 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 (edited) 13 godzin temu, Marcos73 napisał: Mitek Może przez to topnienie lodowców, teraz Zermatt to wycieczka życia. Wspólnik leci w święta na Kubę z Żoną, 18 000 zapłacił za 16 dni za dwie osoby. pozdrawiam Cześć Ja sobie w pokoju pierdolnąłem duże kolorowe zdjęcie z Matterhornem i mam Zermatt codziennie za półtorej stówy. Pozdro Edited November 9, 2023 by Mitek 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 8 minut temu, Mitek napisał: Cześć A ja zrobiłem wyliczenie w 2008 i co Ty mi tu będziesz gadał, że jest drogo. Nie pojechałem bo było za tanio... 😉 Pozdro Czasami wystarczy ogarnąć to ciut inaczej. Znaleźć lokum z dojazdem, wstać wcześniej, nie narzekać, że nie przy stoku - dla chcącego nic trudnego. Ale u nas to wiara by chciała najlepiej na stoku, z widokiem na Mata, no i taniej niż w Kurzętniku, bo jakże to tak drogo 😉 A takie rzeczy tylko w Erze, jak wiadomo 😉 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Ja sobie w pokoju pierdolnąłem duże kolorowe zdjęcie z Matterhornem i ma Zermatt codziennie za półtorej stówy. Pozdro No i wiecznie masz zimę i dobre warunki. pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 (edited) Godzinę temu, Jan napisał: a no to teraz zrozumiałem te 20 000 za nocleg dla 4 osób -kolega doliczył prowizję organizatora turystyki wyjazdowej tak na szybko apartament z 2 sypialniami w dobrym miejscu w lutym (11227 PLN) https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Zermatt&ssne=Zermatt&ssne_untouched=Zermatt&highlighted_hotels=384429&label=pl-de-booking-desktop-bvQosOw8gxLf3UE6WEWYmwS652829001040%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-65526620%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=b54b72dc470714396b9a115b14199418&aid=2311236&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=searchresults&dest_id=-2554901&dest_type=city&checkin=2024-02-17&checkout=2024-02-24&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0 zrobiłem przecież, specjalnie dla Ciebie, wyliczenie moich kosztów za 5 dni jazdy w lutym ubiegłego sezonu https://www.kochamnarty.pl/topic/5929-hotel-czarny-staw/ Cześć Zastanów się co piszesz. Organizator wynajmuje nie dla 4 osób tylko dla 1400, ceny negocjuje w marcu albo w ogóle z rocznym wyprzedzeniem na dwa lub trzy sezony, ma zbiorowy transport żywienie, bonusy na skipassach itd. Do tego jeszcze jak puści przedpłatę poza sezonem... To nawet jak dojdzie wyrównanie inflacji i jakieś dodatkowe koszty stać go na rabatowanie nawet a i tak cena finalna będzie atrakcyjniejsza i masz do tego wszystko w d...e. A jeszcze jak dołożysz dwie stówy i np. zachorujesz dwa dni przed wyjazdem to /ci zwrócą prawie całą kasę. Pracowałem w turystyce narciarskiej z 15 lat i byłem związany z porządnymi uczciwymi firmami. Może masz doświadczenia z jakimiś złodziejami - w taki razie współczuję. Pozdro Pozdro Edited November 8, 2023 by Mitek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 40 minut temu, Mitek napisał: Zastanów się co piszesz. Zawsze piszę prawdę i dobrze o tym wiesz. Znasz organizatorów, którzy to sprzedają taniej to wrzuć linka do strony ich biura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 Godzinę temu, Marcos73 napisał: Wspólnik leci w święta na Kubę z Żoną, 18 000 zapłacił za 16 dni za dwie osoby. pozdrawiam To drogo czy tanio ? A ile jest tam tras i wyciągów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 4 minuty temu, Jan napisał: Zawsze piszę prawdę i dobrze o tym wiesz. Znasz organizatorów, którzy to sprzedają taniej to wrzuć linka do strony ich biura Cześ Nie napisałem, że piszesz nieprawdę. Nie znam firm. Nie zajmuje się już turystyką i szkoleniem zarobkowo od co najmniej 10 lat, ale logika oraz znajomość realiów raczej nie pozostawia wątpliwości. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 Godzinę temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: najlepiej na stoku, z widokiem na Mata, no i taniej niż w Kurzętniku nie wiem jakie ceny mają w tym Kurzętniku ale w lutym płaciłem 55 CHF za łóżko ze śniadaniem i obiadokolacją tutaj 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts