Jump to content

Słowacja - Jezersko-Bachledova dolina

SkiForum
 Share

Recommended Posts

• 6 months later...
Teoretycznie mozesz wjechac i jezdzić po str Jezerców, ale tam są dwa albo trzy wyciągi, trasy zawsze w cieniu i po jakimś czasie też się znudzą. Każda jakieś 900m. Cały ośrodek da sie zjechać w gidzinę z hakiem,więc odpuszcznie zjazdu na str Bachledowej to hakieś 40% wszystkich tras:) . Tam jest bardzo łatwa niebieska ale za to widokowo super i ma jakieś 2 km.

• 5 months later...
Jednak biznes narciarski na Słowacji to stan umysłu... Od 4 dni w Zdziarze pada śnieg, warunki są idealne, jeździłem tu wczoraj, stwierdziłem, że dzisiaj będzie lepiej. Kupiłem karnet, wjeżdżam na górę Jeziersko zamknięte, krzesło i orczyk, żeby nie było. Info oficjalne wiatr. Może to i prawda, tylko orczyk też im wiatr unieruchomił. Oczywiście kupując karnet w kasie żadnej informacji, że 2/3 ośrodka zamknięte.Dołączona grafika Dołączona grafika Od strony Doliny Bachledowej jest niestety zdecydowanie zbyt płasko, żeby pojeździć w miękkim. Pzdr

Trochę jednak pokombinowałem, jest fajna droga przez las, po lewej stronie gondolki, patrząc w dół, zaczyna się zaraz za barem na górze lub można do niej dojechać od starej wieży, tej mniejszej, skręcając w prawo. Nadal trochę płasko, ale jest kilka przecinek leśnych gdzie jedzie się fajnie. Wyjazd na parking i nim do gondolki. Druga opcja bardziej oczywista, bezpośrednio pod gondolą. Śniegowo to jest teraz bajka, póki co jest puch i sypie cały czas :) Kilka fotek poniżej. Testowałem Rossi S7, bardzo fajne narty, chociaż dzisiaj to równie dobrze mogłyby być Super 7 albo Lumberjacki :) Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika Pzdr
  • Like 1

Dzisiaj w Bachledowej znów dostawa śniegu ibtym razem wszystko czynne. W chwili obecnej leży jakieś 70-80 cm i cały czas przybywa. Poszukałem trochę puchu, jak się od małej wieży pojedzie wgłąb lasu, to dojeżdżamy do dwóch przyjemnie nchylonych stoków, oznaczonych na mapce jako freeride zone ;) Całkiem fajnie tam się jeździło, zwłaszcza, że konkurencja była mała. Na ostatnim zjeździe zaliczyłem niezły lot, uderzając na sporej prędkości w niewidoczny nad śniegiem poeń drzewa. Jedna z nart zniknęła pod śniegiem, za 30 min zamykali więc mało ciekawie. Po 20 jakimś fartem znalazłem, ale traciłem już nadzieję szczerze mówiąc. Btw, podjechał na snb jakiś Słowak i pomagał w przekopywaniu śniegu. Miły gest w dzisiejszych czasach :) https://www.relive.c...ew/e1249666738'> https://www.relive.cc/view/e1249666738 Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Pzdr

• 5 years later...

Wpadła mi w oko i ucho nazwa tego ośrodka i mam ochotę odwiedzić go w terminie od 17 lutego… przeglądając booking widzę że tam na kwaterach spanie tańsze niż w Polsce. Więc może by tam spać. Jakie macie doświadczenia? Był ktoś w zeszłym roku w Bachledowej dolinie, Jeziersko, Zdziar?

Interesują mnie głównie narty, spanie (3 osoby)  z aneksem kuchennym ( typowy ,,słoik,, z Podkarpacia 🤣), z raz na jakieś termy ale to już mogę do Zakopanego wyskoczyć …

• Like 1

• 2 weeks later...
W dniu 31.10.2024 o 16:03, KrzysiekK napisał:

Wpadła mi w oko i ucho nazwa tego ośrodka i mam ochotę odwiedzić go w terminie od 17 lutego… przeglądając booking widzę że tam na kwaterach spanie tańsze niż w Polsce. Więc może by tam spać. Jakie macie doświadczenia? Był ktoś w zeszłym roku w Bachledowej dolinie, Jeziersko, Zdziar?

Interesują mnie głównie narty, spanie (3 osoby)  z aneksem kuchennym ( typowy ,,słoik,, z Podkarpacia 🤣), z raz na jakieś termy ale to już mogę do Zakopanego wyskoczyć …

Termy lepsze np. we Vrbovie.

Bardzo fajny ośrodek, bywa widokowo.

Ja spałem w Jurgowie (ten sam karnet ogarnia kilka ośrodków, z pustą wieczorami Białką włącznie). 

• Like 2

25 minut temu, Lexi napisał:

Nie znam ale ze swojej strony polecam Termy Gorący Potok w Szaflarach ... są o tyle fajne że całkowicie na zewnątrz więc pławisz się w zupie a na około śnieg..

Podjedź do Vrbova - warto. Widoki na Łomnice po drodze, to dodatkowy bonus.  

• Thanks 1