Dany de Vino Napisano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Od której godziny jest otwarty ośrodek. I czy na Słowacji można mieć narty w samochodzie czy na dachu Narty możesz mieć i w aucie i na dachu. Ośrodek otwierają o 8.30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 1,3tys. Dodano 17 l Ostatniej odpowiedzi 21 Lut Top użytkownicy w tym temacie 60 119 75 63 Popularne dni 1 Gru 18 8 Mar 16 6 Lut 13 11 Lis 13 Top użytkownicy w tym temacie Janica 60 odpowiedzi daro65_del 119 odpowiedzi Dany de Vino 75 odpowiedzi Jasiek. 63 odpowiedzi Popularne dni 1 Gru 2019 18 odpowiedzi 8 Mar 2013 16 odpowiedzi 6 Lut 2020 13 odpowiedzi 11 Lis 2012 13 odpowiedzi Popularne posty Harnaś 1 Stycznia 2023 Ocieplenie przyszło do Jasnej z pewnym opóźnieniem, więc całkiem dobrze sobie pojeździłem od czwartku do soboty. Warunki na czynnych trasach były całkiem przyzwoite, w sensie ilości śniegu, choć to ra RobertR 10 Grudnia 2021 i płatne parkingi https://www.jasna.sk/informacie/informacie/doprava-do-jasnej/parkoviska posiadacze sezonówek jeszcze za darmo grimson 10 Grudnia 2021 Wincyj piniedzy. Dodane grafiki Jasiek. Napisano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Narty możesz mieć i w aucie... Narty możesz mieć w środku ale zabezpieczone przed przemieszczaniem np. przywiązane lub w pokrowcach a pokrowce przymocowane. Ichsiejsza policia jest bardzo drobiazgowa i lubi się czepiać jeszcze bardziej niż nasza. A "pokutny listek" od 50 do 100 jurków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zarombisty żart tylko mało śmieszny!PS. czytanie ze zrozumieniem, to materiał klas 1-3: " czy oprócz karnetów kilkudniowych można również zakupić godzinowe lub na ilość zjazdów"To by był jeden zjazd.Sztuka jest sztuka.Ilość marna ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Orientuje się ktoś czy skipass obejmuje również strefę saun w Tatralandii i Besenovej, czy tylko baseny i zjeżdżalnie? Nie. Każde wejście do saun na max. 3 godziny jest płatne przy wyjściu. W tym roku wprowadzili SaunaPass ale 89 jurków czy jakoś tak. Cena wejścia zależy od rodzaju karnetu: jednorazowy, sezonówka czy AquaPass. PS. mam pytanko czy jest tam ktoś? jaki warun? da się już dobrze pośmigać poza trasami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Orientuje się ktoś czy skipass obejmuje również strefę saun w Tatralandii i Besenovej, czy tylko baseny i zjeżdżalnie? w tym sezonie skipass nie obejmuje basenów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... heniek08 Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Witam mam do sprzedania gopass jasna termin 21- 25 stycznia normalny. Zainteresowanych zapraszamy na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 5. Czy winieta jest niezbędną? Zależy którędy i skąd jedziesz. Osobiście odradzam, bo dla jednego, krótkiego odcinka autostrady między Ruzomberokiem, a Mikulaszem nie warto - tyle samo czasu stracisz na zatrzymanie się przy stacji i ich kupno, niż nadłożysz drogą (ok. 10-15 minut więcej). W szkółkach nie mam rozeznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. wożę konwencję tylko po niemiecku, bo tylko w Austrii się czepiają. Nie wożę bezpieczników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Jasiek. Napisano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Narty możesz mieć i w aucie... Narty możesz mieć w środku ale zabezpieczone przed przemieszczaniem np. przywiązane lub w pokrowcach a pokrowce przymocowane. Ichsiejsza policia jest bardzo drobiazgowa i lubi się czepiać jeszcze bardziej niż nasza. A "pokutny listek" od 50 do 100 jurków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zarombisty żart tylko mało śmieszny!PS. czytanie ze zrozumieniem, to materiał klas 1-3: " czy oprócz karnetów kilkudniowych można również zakupić godzinowe lub na ilość zjazdów"To by był jeden zjazd.Sztuka jest sztuka.Ilość marna ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Orientuje się ktoś czy skipass obejmuje również strefę saun w Tatralandii i Besenovej, czy tylko baseny i zjeżdżalnie? Nie. Każde wejście do saun na max. 3 godziny jest płatne przy wyjściu. W tym roku wprowadzili SaunaPass ale 89 jurków czy jakoś tak. Cena wejścia zależy od rodzaju karnetu: jednorazowy, sezonówka czy AquaPass. PS. mam pytanko czy jest tam ktoś? jaki warun? da się już dobrze pośmigać poza trasami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Orientuje się ktoś czy skipass obejmuje również strefę saun w Tatralandii i Besenovej, czy tylko baseny i zjeżdżalnie? w tym sezonie skipass nie obejmuje basenów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... heniek08 Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Witam mam do sprzedania gopass jasna termin 21- 25 stycznia normalny. Zainteresowanych zapraszamy na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 5. Czy winieta jest niezbędną? Zależy którędy i skąd jedziesz. Osobiście odradzam, bo dla jednego, krótkiego odcinka autostrady między Ruzomberokiem, a Mikulaszem nie warto - tyle samo czasu stracisz na zatrzymanie się przy stacji i ich kupno, niż nadłożysz drogą (ok. 10-15 minut więcej). W szkółkach nie mam rozeznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. wożę konwencję tylko po niemiecku, bo tylko w Austrii się czepiają. Nie wożę bezpieczników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Zarombisty żart tylko mało śmieszny!PS. czytanie ze zrozumieniem, to materiał klas 1-3: " czy oprócz karnetów kilkudniowych można również zakupić godzinowe lub na ilość zjazdów"To by był jeden zjazd.Sztuka jest sztuka.Ilość marna ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek. Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Orientuje się ktoś czy skipass obejmuje również strefę saun w Tatralandii i Besenovej, czy tylko baseny i zjeżdżalnie? Nie. Każde wejście do saun na max. 3 godziny jest płatne przy wyjściu. W tym roku wprowadzili SaunaPass ale 89 jurków czy jakoś tak. Cena wejścia zależy od rodzaju karnetu: jednorazowy, sezonówka czy AquaPass. PS. mam pytanko czy jest tam ktoś? jaki warun? da się już dobrze pośmigać poza trasami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Orientuje się ktoś czy skipass obejmuje również strefę saun w Tatralandii i Besenovej, czy tylko baseny i zjeżdżalnie? w tym sezonie skipass nie obejmuje basenów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... heniek08 Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Witam mam do sprzedania gopass jasna termin 21- 25 stycznia normalny. Zainteresowanych zapraszamy na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 5. Czy winieta jest niezbędną? Zależy którędy i skąd jedziesz. Osobiście odradzam, bo dla jednego, krótkiego odcinka autostrady między Ruzomberokiem, a Mikulaszem nie warto - tyle samo czasu stracisz na zatrzymanie się przy stacji i ich kupno, niż nadłożysz drogą (ok. 10-15 minut więcej). W szkółkach nie mam rozeznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. wożę konwencję tylko po niemiecku, bo tylko w Austrii się czepiają. Nie wożę bezpieczników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Robert32 Napisano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Orientuje się ktoś czy skipass obejmuje również strefę saun w Tatralandii i Besenovej, czy tylko baseny i zjeżdżalnie? w tym sezonie skipass nie obejmuje basenów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek08 Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Witam mam do sprzedania gopass jasna termin 21- 25 stycznia normalny. Zainteresowanych zapraszamy na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 5. Czy winieta jest niezbędną? Zależy którędy i skąd jedziesz. Osobiście odradzam, bo dla jednego, krótkiego odcinka autostrady między Ruzomberokiem, a Mikulaszem nie warto - tyle samo czasu stracisz na zatrzymanie się przy stacji i ich kupno, niż nadłożysz drogą (ok. 10-15 minut więcej). W szkółkach nie mam rozeznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. wożę konwencję tylko po niemiecku, bo tylko w Austrii się czepiają. Nie wożę bezpieczników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nie jestem pewien co do łańcuchów, ale polecam poczytać trochę o obowiązkowym wyposażeniu samochodu na Słowacji, bo jest tego sporo więcej, niż u nas. Zapasowe żarówki do każdej z lamp, komplet zapasowych bezpieczników, kamizelki odblaskowe koniecznie w kabinie (nie pamiętam, czy tylko dla kierowcy, czy też dla każdego pasażera), linka holownicza, przewody rozruchowe - tego typu rzeczy. Teoretycznie wg prawa europejskiego masz prawo jeździć z takim wyposażeniem, jakie jest wymagane w Polsce, w praktyce jednak dla świętego spokoju lepiej to wszystko mieć, niż potem wykłócać się z policją, czy ich sądami. Aha, ponoć potrafią też wlepić mandat, jeśli masz cokolwiek na szybie przedniej lub bocznej: nawigację, kamerę, itp. BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. wożę konwencję tylko po niemiecku, bo tylko w Austrii się czepiają. Nie wożę bezpieczników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
broot Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 BZDURA taka sama jak "niezgodna" apteczka w Austrii. Istnieje konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, która jednoznacznie określa, że kraj rejestracji pojazdu stanowi o jego wyposażeniu. Jedyny przepis dotyczący bezpieczeństwa dotyczy ogumienia - jak na danym terenie wymagane są zimówki, lub łańcuchy to maja być. U nas nie ma obowiązku wożenia żarówek zapasowych, bezpieczników. Jest gaśnica, kamizelka, apteczka. Apteczka z polskim wyposażeniem zgodnym z polskimi przepisami. Kiedyś Austriak chciał nam wlepić mandat za złą apteczkę. Na nich mam konwencję wydrukowaną po niemiecku - pokazałem i się odp...lił. Łapią jeleni co się boją i wolą dać 50 eurasów. Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. wożę konwencję tylko po niemiecku, bo tylko w Austrii się czepiają. Nie wożę bezpieczników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przecież sam o tym wspomniałem w swoim poście. Z jednej strony piszesz, że "BZDURA", a z drugiej strony potwierdzasz jedynie to, co napisałem, że mimo konwencji brak wyposażenia może skutkować przepychankami z policją, na wypadek których wozisz ze sobą konwencję wiedeńską wydrukowaną jak mniemam w języku każdego kraju, przez który przejeżdżasz. Myślę, że lepiej, aby @tandzio miał pełen ogląd sytuacji i mógł podjąć decyzję, co ze sobą zabrać. wożę konwencję tylko po niemiecku, bo tylko w Austrii się czepiają. Nie wożę bezpieczników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
robertdr Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cześć, będę w lutym na Chopoku pierwszy raz. Mam parę pytań: 1. Moja Małżonka będzie drugi raz na nartach. Chciałbym wziąć instruktora. Macie namiary na jakąś firmę ew. osobę godną polecenia? Na jaką cenę za godzinę muszę się przygotować? Czy ilość niebieskich tras jest w optymalna? 2.Mojego syna 11 letniego ( 3sezon na nartach) chciałbym dać do szkółki. Zna ktoś szkółkę godną polecenia? 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? 4.Czy w Słowacji jest obowiązkowe posiadanie łańcuchów? 5. Czy winieta jest niezbędną? Pozdrawiam AD.3 tak przez neta taniej AD. 4 tylko tam gdzie są znaki AD.5 nie kupuj - jedź na Ivachnowa, Partizanska Lupca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Dany de Vino Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ostatnio jechałem tam w grudniu. Gdzieś po drodze widziałem znaki dotyczące łańcuchów. To przecież nie jest problem. Jak jeździcie zimą w góry to wrzucajcie łańcuchy do bagażnika bez względu na przepisy i prognozy pogody. Prędzej czy później na pewno się przydadzą. Mnie w ciągu ostatnich pięciu lat przydały się zaledwie dwa razy. Ale w obu wypadkach bez nich bym nie ruszył z miejsca i stał jak ta sierota obrzygana czekając diabli wiedzą ile na jakiś ratunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogue Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 3. Czy faktycznie opłaca się kupić skipassy przez internet wcześniej? Kupno dzień wcześniej lub tego samego dnia nie robi różnicy, ale np dwa tygodnie wcześniej już tak. I to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zrobiłem tak samo i też mnie to interesuje jak teraz odebrać kartę chipową GoPass. Chyba z wydrukowanym papierem w kasie gdzie kupuje się skipasy, powinni wydać kartę GoPass. Jak ktoś załatwiał kartę w ten sposób to prośba o podpowiedź. Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok
Robert32 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisałeś. Druknij sobie to co ci przysłali na maila (potwierdzenie) i z tym do kasy. Całość operacji ~ 2 minut. Jeśli nie masz jeszcze "plastiku" GoPass, to koszt 2E. 0 problemów. Do kasy lub infocentrum już nie pobierają kaucji 2E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Słowacja Jasna Chopok
broot Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert32 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jakby ktoś przeoczył informację, to Chopok sprzedaje skipassy na marzec w promocyjnej cenie od 19EUR. Promocja jest ograniczona ilościowo. Póki co jeszcze większość dni po 10 marca jest w tej cenie, ale taka sytuacja pewnie nie potrwa długo. W połowie marca pojawiają się sezonówki. Po przedpłacie (rok temu za 69€) można jeździć bez ograniczeń do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
kubad7 Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Byłem dzisiaj po ponad 10 latach ponownie na Chopoku i...przykro patrzeć jak daleko za tymi Slowakami jesteśmy. Wygląda to naprawdę dobrze, trasy urozmaicone i co bardzo ważne...naprawdę świetny stosunek ilości tras czerwonych/czarnych do niebieskich, przy czym mam wrażenie że niebieskie skupiają jakieś 70% osób w ośrodku. Sobota jak marzenie, słońce i niewielki mróz, a kolejek w ogóle się nie czuło, 3-4 min czekania Max. Słowacy co roku oddają do użytku kolejne wyciągi, które coraz to bardziej rozladowuja ruch. Na przyszły sezon otwarcie kolejnej gondoli. Jedyne do czego można się doczepic to średnie przygotowanie tras (choć niektóre trzymały w dobrym stanie praktycznie do zamkniecia) i chyba nieco zbyt pochopne zamykanie wyciągów w reakcji na, w alpejskich warunkach, wcale nie tak mocne podmuchy wiatru. Poza tym nie widzę powodu, by stawiać Chopok w hierarchii miejsc wart odwiedzenia poniżej np średniej wielkości ośrodków w Austrii. Ps. Problem stanowić może jeszcze fakt obecności ogromnych ilości ledwo trzymających się na nogach naszych rodaków...ale trudno doszukiwać się w tym winy ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broot Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubad7 Napisano 10 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam podobne zdanie o Chopoku - takie nasze lokalne Alpy. Ilością oraz urozmaiceniem tras, infrastrukturą, itp. naprawdę nie pozostają za dużo w tyle. Największa różnica dla mnie jest w samym śniegu. Na Chopoku, jak i w Polsce, o ile akurat nie posypie naprawdę dużo, to czuć, że jeździ się po ubitej przez ratrak skorupie, która jest trochę przysypana śniegiem. Minie pół dnia albo przyjdzie wiatr i zwiewa wszystko z wierzchu. Akurat byłem tydzień na Chopoku, dwa tygodnie wcześniej we Francji i to, co mi się najbardziej rzuciło w oczy (uszy) na Chopoku, to ciągłe "szuranie" krawędzią na niektórych trasach. Odzwyczaiłem się od tego dźwięku, bo w Alpach tego niemal w ogóle nie było. Po trzech dniach takiej jazdy straciłem wszystkie wypełnienia w ślizgu ;-) Śnieg we Francji to zupełnie inna bajka, fakt Ma w sobie coś, nawet jeżeli porównujemy do tego Austrie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Jakoś czarno widzę albo raczej wcale nie widzę tego otwarcia sezonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek. Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Będzie muzyczne otwarcie sezonu bez szusowania, jak w sezonie 2012/13. Wtedy pierwsze trasy ruszyły jakoś ponad tydzień później niż planowali. No ja i tak odpuszczam. Praca ale chyba dobrze się złożyło! Za tydzień chyba też nie będzie po co a 13-15 Molltek ale 20-23.12 będę ślizgał się na Chopku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Dalej Strona 45 z 52 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1
Dany de Vino Napisano 29 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 https://www.jasna.sk...y-i-1028-m-nm-6 ...to na razie sama natura. Od dzisiejszego wieczoru temp. spada poniżej zera zarówno w dzień jak i w nocy, więc naśnieżanie zaczną prawdopodobnie od jutra. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi