Jump to content

Nosal - Zakopane

SkiForum
 Share

Recommended Posts

Jak bywałem w Zakopanem w połowie lat 90 była Gubałówka,Nosal,Kasprowy,Szymoszkowa nie było Harendy ale Gubałówka i Nosal wynagradzały to z nawiązką,a teraz nie chce się jadzić zimą do Zakopanego.

Na Gubałówce postawili płot i posadzili drzewa,Nosal zarasta zielskiem na Kasprowym krzesło na Goryczkowej się rozpada a na Szymoszkowej nie ma gdzie palca włożyć,tak wygląda dzisiaj Zakopane.

Dodałbym jeszcze Butorowy gdzie stawiałem pierwsze kroki. pamiętam orczyk był po lewej stronie no i ,,krzesło" - teraz to jedynie atrakcja turystyczna w lecie. Na Gubałówce to i za wierzą tez fajny stok był, niby przez miesiąc otwarty kilka lat temu ...a teraz....

• 2 years later...
Podobnie jak Kasprowy (za żart można uznać 2 osobowa ławkę na goryczkowej, która planują do 2023 zastąpić 4 os krzeslem...powinno być minimum 6 os, ale co ja tam wiem), Gubałówka, Butorowy...Ręce opadają na sama myśl o marnowaniu potencjału narciarskiego Zakopanego i okolic.
Na Nosalu cisza.

Podobnie jak Kasprowy (za żart można uznać 2 osobowa ławkę na goryczkowej, która planują do 2023 zastąpić 4 os krzeslem...powinno być minimum 6 os, ale co ja tam wiem), Gubałówka, Butorowy...Ręce opadają na sama myśl o marnowaniu potencjału narciarskiego Zakopanego i okolic.
Na Nosalu cisza.

Czlowieku pojedz tam chociaz raz i zobacz na swoje oczy jak to wyglada a nie piszesz co ci sie wydaje. Na gasienicowej jest 4 osobowa a i tak chodzi w sezonie w oblozeniu 10%. Na goryczkowej robia sie kolejki ale glownie w weekendy w szczegolosci kwietniowe gdzie nic w pl nie bungla. Wszyscy i tak siedza w białce lub podobnych w sezonie.

Na Nosalu cisza.

Czlowieku pojedz tam chociaz raz i zobacz na swoje oczy jak to wyglada a nie piszesz co ci sie wydaje. Na gasienicowej jest 4 osobowa a i tak chodzi w sezonie w oblozeniu 10%. Na goryczkowej robia sie kolejki ale glownie w weekendy w szczegolosci kwietniowe gdzie nic w pl nie bungla. Wszyscy i tak siedza w białce lub podobnych w sezonie.

A mnie też szlag trafia jak widzę jak obecnie wygląda "zimowa stolica Polski".

Mam olbrzymi sentyment do Zakopanego.

Pierwsze kroki na nartach stawiałem na Lipkach.

Potem był stopniowy progres - Wierszyki, Antałówka, Koziniec, polana pod Nosalem, polana na Kalatówkach, polana na Gubałówce.

Następnie awansowałem do "I ligi" - zaliczony pierwszy w życiu podwójny orczyk na Kotelnicy (tej na Gubałówce nie w Białce : ) ); zaliczone pierwsze krzesełko na Butorowym i zjazd z Butorowego z przejazdem przez drogę; zaliczony zjazd główną trasą z Gubałówki i pokonanie osławionego mostku.

Na końcu była Święta Góra Narciarstwa Polskiego z jej nie ratrakowanymi wówczas dwoma dolinami.

Od dłuższego czasu mam 3 narciarskie marzenia związane z Zakopanym:

1) zjazd z Nosala

2) zjazd trasami FIS I i II z Goryczkowej

3) totalny extrem - zjazd źlebem pod Palcem

Smutne jest to, że nawet to najbardziej racjonalne z marzeń (Nosal) prawdopodobnie na zawsze pozostanie tylko marzeniem.

O ile staram się zrozumieć ochronę KW i najbliższej mu części Tatr, to kompletnie nie rozumiem tego co się dzieje, a raczej nie dzieje na Nosalu.

Potem był stopniowy progres - Wierszyki, Antałówka, Koziniec, polana pod Nosalem, polana na Kalatówkach, polana na Gubałówce.
Następnie awansowałem do "I ligi" - zaliczony pierwszy w życiu podwójny orczyk na Kotelnicy (tej na Gubałówce nie w Białce : ) ); zaliczone pierwsze krzesełko na Butorowym i zjazd z Butorowego z przejazdem przez drogę; zaliczony zjazd główną trasą z Gubałówki i pokonanie osławionego mostku.
Na końcu była Święta Góra Narciarstwa Polskiego z jej nie ratrakowanymi wówczas dwoma dolinami.
1) zjazd z Nosala

Smutne jest to, że nawet to najbardziej racjonalne z marzeń (Nosal) prawdopodobnie na zawsze pozostanie tylko marzeniem.
O ile staram się zrozumieć ochronę KW i najbliższej mu części Tatr, to kompletnie nie rozumiem tego co się dzieje, a raczej nie dzieje na Nosalu.

Seba -po prostu Polska... niestety

1) zjazd z Nosala

Cześć

He he, niezła historia zakopiańskiego narciarstwa. Żeby było śmiesznie drogi Sebo to ja zaliczyłem również te wszystkie stoki (poza Wierszykami chyba, bo w ogóle nie wiem co to było albo nie kojarzę zupełnie) natomiast zacząłem zwiedzanie od Butorowego i rejonu Gubałówki, później był Kasprowy a na końcu cała reszta.

A co do braku pewnych inwestycji to pod Twoim jest post, który wiele tłumaczy.

Pozdrowienia

Nikt nie wybuduje krzesła za kilkadziesiąt milionów zł dla kilku zapaleńców, zwykły zjadacz chleba potrzebuje stoków w klimacie białczańskim.

Dlatego jest tak na Nosalu.

Oj, tam chyba Park macza palce, inwestor by się znalazł. 

A ja pierwsze kroki właśnie na wierszykach . Taka mała gœrecka nad dawnym dw Anna Maria. Lina i haki przy pasku-cudownie było

Cześć

Annę Marię kojarzę w Małym Cichym a na Antałówce Marię (parę ich, nawet znam Marię) to gdzieś tam. W ogóle nie kojarzę tych nazw albo mylę?

Pozdro

Cześć

A co do braku pewnych inwestycji to pod Twoim jest post, który wiele tłumaczy.

Pozdrowienia

To ja podam niezmienny przykład. Czarna Góra mająca długie trasy wyłącznie o kolorze czerwonym.

Nie jest to czerwień w stylu Golgoty, ale nie są to też bynajmniej niebieskawe trasy.

Otwarcie w grudniu, osobiście widziałem w sobotę sporo ludzi.

Mimo że pogoda brzydka, to myślę że w tym dniu na rozruch zarobili.

Ale: knajpa otwarta, wypożyczalnie czynne, parkingi przygotowane, luksusowy szybki wyciąg chodzi, trasa porządnie naśnieżona.

Trzeba dostarczyć jakość i ludzie przyjadą i w grudniu i w marcu i nie musi być tak łatwo jak w Białce.

Cześć

Annę Marię kojarzę w Małym Cichym a na Antałówce Marię (parę ich, nawet znam Marię) to gdzieś tam. W ogóle nie kojarzę tych nazw albo mylę?

Pozdro

Wpisz do google maps adres Droga Do Wantuli 12, 34-500 Zakopane

Ta polana to właśnie Wierszyki

Szału nie ma ;D

Cześć

Pozdro

To chyba pierwsze moje zjazdy ... wyrwiłapka i kandahary : )

Potem pod Nosalem, Nosal, Kasprowy, Gubałówka, Butorowy - właściwie standard ... 

• 11 months later...
  • 1 year later...