Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Mitek napisał:

Panowie w programie nauczania z lat 80 było mniej więcej tak:

"Odstawiamy nartę wewnętrzną i przenosimy na nią ciężar ciała stawiając ją na krawędzi wewnętrznej"

To fragment opisu skrętu czy też może krystianii (chyba jeszcze) z odbicia. Był tez mowa o rotacji bo to czasy narty nietaliowanej. Uprościłem maksymalnie aby nie mącić bo narta mogła być odstawiana ale tez odjeżdżać itd.

Proszę wskazać realną różnicę i wyższość w sensie praktycznym nowych stwierdzeń i w czym phantom move czy inne określenia są nowatorskie?

@Mitek - ja się do sporu nie włączę ale jak w sobotę się wepnę w narty to wrzucę na ,,tył głowy,, troszkę uwagi skierowanej na wewnętrzną nartę która wciąż mi nieco ,,zostaje,,. Poza tym u mnie widać tu też element asekuracji czyli podparcia się wewnętrzną. Generalnie fajna zabawa w tym marcowym czymś … 

IMG_5770.jpeg

2 godziny temu, KrzysiekK napisał:

@Mitek - ja się do sporu nie włączę ale jak w sobotę się wepnę w narty to wrzucę na ,,tył głowy,, troszkę uwagi skierowanej na wewnętrzną nartę która wciąż mi nieco ,,zostaje,,. Poza tym u mnie widać tu też element asekuracji czyli podparcia się wewnętrzną. Generalnie fajna zabawa w tym marcowym czymś … 

IMG_5770.jpeg

Krzysiu, Ty sobie nic nie wbijaj, tylko ćwicz! Bo Twoim problemem jest ślepe naśladownictwo układu ciała do jakiegoś wzorca, a to powinno wyjść samo z siebie jak będziesz to robił swobodnie i naturalnie.

Tu masz:

I to jeszcze

Pozdro

• Like 3
  • Thanks 1

7 godzin temu, KrzysiekK napisał:

IMG_5770.jpeg

Cześć

Nie wiem co ma przedstawiać zdjęcie ale zupełnie o czym innym pisaliście i ja mówię. Tutaj masz nartę zewnętrzna ustawioną w pozycji kątowej, prawdopodobnie odjechała - to raczej skręt z oporu nartą dolną czyli skręt hamujący.

A mowa o skręcie przyspieszającym (w starym rozumieniu bo w nowym nie ma czegoś takiego jak skręt hamujący co jest zresztą błędne). Czyli w trakcie jazdy - sterowania skrętem - zmieniasz obciążenie nart przechodząc na nartę wewnętrzną (skrętu w którym jeszcze jesteś) i stawiając ją na krawędzi wewnętrznej. Właściwie samo odciążenie narty zewnętrznej już wystarcza jako impuls do wprowadzenia w skręt i zmiany układu.

Pozdro 

• Like 2

Godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie wiem co ma przedstawiać zdjęcie ale zupełnie o czym innym pisaliście i ja mówię. Tutaj masz nartę zewnętrzna ustawioną w pozycji kątowej, prawdopodobnie odjechała - to raczej skręt z oporu nartą dolną czyli skręt hamujący.

Ze mnie już cudów się nie wyciśnie. Jak sobie jeżdżę, to mi czasem wychodzi że tego pługu nie ma a czasem się pojawia. Ot co. Klatka jest z tego filmu. Taka tam spokojna jazda dla relaksu.

• Like 3

9 minut temu, KrzysiekK napisał:

Ze mnie już cudów się nie wyciśnie. Jak sobie jeżdżę, to mi czasem wychodzi że tego pługu nie ma a czasem się pojawia. Ot co. Klatka jest z tego filmu. Taka tam spokojna jazda dla relaksu.

No i super Krzychu.. jak to w wojsku  mówią "na luzie.. w rozpiętej bluzie".... nie rozkminiaj tylko jezdzij ile się da i po czym się da - może Chopok po niedzieli?.. albo inna Łomnica?.. 😉

Teraz, Lexi napisał:

No i super Krzychu.. jak to w wojsku  mówią "na luzie.. w rozpiętej bluzie".... nie rozkminiaj tylko jezdzij ile się da i po czym się da - może Chopok po niedzieli?.. albo inna Łomnica?.. 😉

Wańkowa raczej. Jak otworzą. Byłem w zeszłą sobotę na Słotwiny Arena. Miałem kupione przecenione karnety całodniowe. Tłukliśmy się do 15. Pogoda sztos. Czasem była jazda w wodzie (nie splash 😄 ). Zauważyłem, że slalomki w wodzie wyrywają z butów a 95mm jadą jak narty wodne 😄 😄 . Młody po feriach (dwa tygodnie na desce) złapał taki prorges, że jedzie prawie dupą po śniegu i zaczął triki. Cudo patrzeć jak śmiga i jak to lubi. Młoda to samo. Też zaczyna triki. Patrzę na to i ciepło na serduchu... 

Fajny jest taki narciarski dzień, gdzie nastawiamy się, że będzie braja, muldy i inne pierdolety a człowiek bawi się świetnie do końca i każdy warun wykorzystuje z radością...

[sorki za ot]

Wrzucę Wam jeszcze mój długi żeby się do kompletu można było nabijać ... ps. Jazda na drzwiach od stodoły 😄

• Like 4

Cze

No i Krzysiu jest na prawdę nieźle, zdjęcie wyrwane z kontekstu. Fajna i poukładana jazda, ale bardzo ... leniwa. Brakuje cały czas dynamiki jazdy, szczególnie w krótkim, który raczej jest jazdą równoległą o małym promieniu na dość płaskim stoku, niż krótkim skrętem. Przejeżdża obok Ciebie facet co jedzie krótkim, nie dokręca tak mocno i jedzie bliżej linii spadku i o wiele dynamiczniej. Być może stok jest w lekkim trawersie i troszkę przeciągasz ten skręt, a że jedziesz pomału, to delikatnie rozpoczynasz z poszerzenia kątowego. Nie wiem czy to jest jakiś szczególnie duży błąd. Powinien zniknąć, jeśli pojedziesz przy takim nachyleniu bardziej na wprost. Ale warto poćwiczyć, te 2 ćwiczenia - bo jadąc tylko na jednej nodze znajdziesz balans a także tą min. prędkość, gdzie będzie to można te ćwiczenia swobodnie wykonywać. Tu jedziesz na dwóch i możesz jechać bardzo wolno, bo się wewnętrzną delikatnie podeprzesz. W ćwiczeniu nie ma takiej możliwości, ponieważ wew. przed rozpoczęciem skrętu jest uniesiona i tak de facto to jedzie się tylko na 1 nodze. To dobre na znalezienie balansu nad nartą oraz jak powinno się ciało w skręcie układać i żeby narta jechała jak ty chcesz.

pozdro

• Like 3

45 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Marek no bo co ma innego ma biedy Krzysiek robić jak się uparł żeby dokręcać na płaskim? Odpycha się, żeby nabrać prędkości do kolejnego skrętu bo inaczej by się zatrzymał a że śnieg miękki to narta go odsuwa i idzie w ustawienie kątowe.

Pozdro

Ale tylko w 1 stronę, a asymetryczność jazdy to nie jest jakieś novum i wiele osób tą przypadłość posiada. Czasami trudno to wyeliminować. Moim zdaniem - te problemy to brak prędkości i próba pacykowania każdego skrętu, nie adekwatnego do warunków na stoku. Jechałby bardziej w dół i nie musiałby się prawdopodobnie odbijać do następnego skrętu.

pozdro