Clip Napisano Niedziela o 16:06 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:06 (edytowane) Czesc Internety mówią że pętlę robi się 5-6h. Trochę to jest dziwne bo tam jest niecałe 30km na nartach. Jak to wygląda w realu przy w miarę sprawnej i zdyscyplinowanej grupie? Pytanie ma drugie dno. Zastanawiam się nad wyborem ośrodka i wychodzi, że Valgardena jest największa. Natomiast jakbym chciał wyskoczyć na lodowiec do Marmolady to przy 5h na pełną pętlę nie będzie czasu żeby tam pojeździć. Jest jeszcze Alta Badia po środku między Val Gardena a Marmoladą ale tam większość tras to niebieskie. Waham się między jednym a drugim jako miejsce do spania. Czy te transfery są faktycznie takie czasochłonne czy to jakaś ściema? Edytowane Niedziela o 16:39 przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Niedziela o 17:22 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:22 Godzinę temu, Clip napisał: Czesc Internety mówią że pętlę robi się 5-6h. Trochę to jest dziwne bo tam jest niecałe 30km na nartach. Jak to wygląda w realu przy w miarę sprawnej i zdyscyplinowanej grupie? Pytanie ma drugie dno. Zastanawiam się nad wyborem ośrodka i wychodzi, że Valgardena jest największa. Natomiast jakbym chciał wyskoczyć na lodowiec do Marmolady to przy 5h na pełną pętlę nie będzie czasu żeby tam pojeździć. Jest jeszcze Alta Badia po środku między Val Gardena a Marmoladą ale tam większość tras to niebieskie. Waham się między jednym a drugim jako miejsce do spania. Czy te transfery są faktycznie takie czasochłonne czy to jakaś ściema? sprawna i zdyscyplinowana grupa robi SR w ciągu jednego narciarskiego dnia 2x. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Niedziela o 17:40 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:40 Spokojnie objedziesz sellaronde i jeszcze coś po drodze aczkolwiek objazd opóźniają kolejki w niektórych newralgicznych miejscach, więc wiele zależy od terminu wyjazdu - czy będzie na spokojnie czy z większym stresem/irytacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano Niedziela o 17:55 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:55 Ja z rodziną trzeci rok z rzędu Alta Badia. Samochód zostawiam pod apartamentem i wszystko z buta, na nartach i wyciągami. Ale lepsze miejsce chyba La Villa jednak niestety droższa. Co do tych niebieskich to fakt ale szybko można się przemoeścić. Jeszcze parę ośrodków mi zostało do eksploracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Niedziela o 17:57 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:57 (edytowane) drugi tydzien lutego więc szczyt sezonu. chciałbym zjezdzić Valgardene, Alta Badio i Arabbe / Marmoladę Mam trochę obawy czy taki wypad z Valgardeny do tego ostatniego ośrodka to nie będzie na zasadzie dwa zjazdy i trzeba wracać ... Tam jest w sumie 60km tras z połowę chciałbym zrobić. Nie musi byc na jeden raz. EDIT: Tak teraz patrzę, że Covara to chyba optymalne logistycznie miejsce. Przy samej pętli więc najprostszy wypad do sąsiednich ośrodków. Edytowane Niedziela o 18:04 przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Niedziela o 21:21 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:21 Weź pod uwagę że wyjazd na Marmoladę zabiera dużo czasu a sam zjazd to jedna trasa. Tam na dolnej stacji w wysokim sezonie to czasem trzeba godzinę odstać w kolejce (chyba że będziesz mieszkał w Malga Ciapela i pojedziesz pierwszym wagonem) Moim zdaniem optymalnym miejscem zamieszkania jest górna część wioski Seva di Gardena w pobliżu dolnej stacji kolejki Dantercepies Np. tutaj: https://www.hotelcontinental.eu/en/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Nawet niekoniecznie w wysokim sezonie. Ostatni raz tam byłem 14/01/2025 (wtorek) czyli w środku tygodnia i powiedzmy w niskim sezonie. Startowaliśmy z Canazei. Ja od razu poleciałem na Marmoladę i pod pierwsza gondolką byłem około 9:50. Kolejka była na 15 minut, z ostatniej gondolki an szczycie wysiadłem (patrząc po zdjęciach) około 10:30. Natomiast kolega pojechał najpierw do Alta Badii i po 12:00 stanął w kolejce na Marmoladę i odstał 50 minut. Nawet nie chcę myśleć jak tam jest w szczycie sezonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Ja startowałem z Corvara, tydzień później niż ty przy pierwszej gondoli czekania było podobnie około 15 minut, staliśmy na schodach wejściowych. Jednak mi się nie podobało. O ile same widoki super, to już jazda nie za bardzo. Ludzi masa, mimo wczesnych godzin, rozjeżdzone strasznie. Dzieciaki narzekały, to już dojazd im się bardziej podobał do gondoli niż sam zjazd z Marmolady 🙂 Ogólnie to samo odczucie z Sellaronda, nastawiłem się na widoki, raz przejechać, może dwa ale tylko po to. Do samej jazdy to jak najdalej, bo wszyscy chcą to zobaczyć. Ciekawe jak bedzie od 16.01. W tym okresie nikt nie ma ferri oprócz Polski, także może będzie mniej ludzi 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cześć To są dwie opcje, które się zasadniczo kłócą niestety. Jak chcesz zwiedzać to raczej solidnie nie pojeździsz - to oczywiste. Ale w dobrej równej grupie zwiedzanie może być bardzo fajne warunek to dyscyplina i dobra orientacja w terenie prowadzącego oraz jazda pod prąd tłumu - co nie zawsze jest możliwe albo łatwe do odczytania. Byłem w tamtym rejonie wiele razy ale zawsze szkoda mi było czasu na Sella Rondę bo zawsze szybko znalazł się stok, pusty, dobrze przygotowany z przepustowym wyciągiem gdzie można było właśnie pojeździć i szkoda było czasu. Dla solidnego narciarza SR to 4-4,5h max. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Masz racje @Mitek Ja też wolę pojeździć, jednak w dobie wszechobecnych social mediów otp, no każdy musi mieć pamiątkę i sie nią podzielić. 😉 Na całe szczęście stary kestem i noe korzystam za bardzo z wszystkich ty h nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 14 minut temu, rulez napisał: Masz racje @Mitek Ja też wolę pojeździć, jednak w dobie wszechobecnych social mediów otp, no każdy musi mieć pamiątkę i sie nią podzielić. 😉 Na całe szczęście stary kestem i noe korzystam za bardzo z wszystkich ty h nowości. no ale coś Ciebie tam ciągnie skoro 3 x z rzędu i w nadchodzącym sezonie jeszcze raz Jak ktoś lubi zwiedzać to polecam Sella Ronda + Gardena Ronda w jeden dzień Sama Gardena Ronda to moim zdaniem zjazdowo lepsza od SR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 20 minut temu Udostępnij Napisano 20 minut temu 52 minuty temu, Jan napisał: no ale coś Ciebie tam ciągnie skoro 3 x z rzędu i w nadchodzącym sezonie jeszcze raz Jak ktoś lubi zwiedzać to polecam Sella Ronda + Gardena Ronda w jeden dzień Sama Gardena Ronda to moim zdaniem zjazdowo lepsza od SR Ale nigdzie nie napisałem, że będę robić Selalrondę czy Marmoladę, patrz wyżej tam napisałem co chcę odwiedzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi