grimson Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mam 193 cm wzrostu i 103 kg wagi, spędziłem kilka sezonów na stokach i swoje umiejętności oceniam na 4-5. Poprzednie obuwie to Alpine z flexem bliżej nieokreślonym, ale na oko to jakieś 30. Były trochę za duże i nawet po mocnym zapięciu klamer stopa lekko pływała w środku. Rozmiar 30-30,5. Dlatego wczoraj kupiłem nowe buty Head Vector z flexem 90-100, rozmiar 29,5. Przed zakupem przymierzyłem kilka różnych par butów z w/w flexem żeby dobrać najwygodniejszą opcję, w każdej spędziłem kilkanaście minut chodząc po sklepie. http://www.skionline...=56&id_txt=2957 Head wydawał się najwygodniejszy, palce lekko dotykają czołowej ścianki buta i mogę nimi ruszać, pięta jest unieruchomiona. Dziś po próbnym chodzeniu w domu pojawiło się drętwienie palców po 20 minutach. Buty średnio mocno zapięte. Wydaje się, że w obrębie palców skorupa jest ciut za ciasna, i stąd ten problem. Poza tym buty bardzo ciężko się wkładają, mam wysokie podbicie i każde włożenie stopy to kilkunastosekundowe siłowanie się. Czy można je jakoś rozbić, czy lepiej wymienić na większe? Czy obciąć paznokcie?:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dzisiaj zakupiłem te butki (26,5) - ale te buty przecież są na niskie podbicie - ja mam takie i ledwo co mogę włożyć przecież już po kształcie buta widać, że na niskie - z wysokim nawet nie miałbym szans włożyć -sam też się z nimi siłuje, żeby założyć, ale jak już wejdzie to pasują idealnie - mam nadzieję, że na stoku sprawdząsię Użytkownik lukas63 edytował ten post 21 luty 2010 - 23:43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Jestem po testowaniu nowych butów na stoku. Przede wszystkim przez dwa tygodnie po zakupie chodziłem w butach po domu, użyłem elektrycznego grzejnika do nagrzania skorupy i jej rozszerzenia. Zabiegi powiodły się, bo na stoku czułem tylko lekki ucisk butów. Oczywiście stopa była w grubej skarpetce. Jakie wrażenia z Headów Vector? Przede wszystkim to uczucie, że mam kontrolę nad nartami. To ja je steruję za pomocą stóp, a nie reaguję ruchem stopy na ruch narty. W jeździe po zmuldzonym stoku panuję nad jazdą, narta mimo że podbijana to cały czas mam nad nią kontrolę. No i to, co mnie bardzo ucieszyło: w końcu mogę smigać na krawędziach w skręcie. Tzn że tułów jest prostopadle do stoku, narty prowadzę w skręcie na krawędziach i czuję, że jadę jak po szynach. Coś wspaniałego po okresie jazdy w kaloszach - butach Alpine. Teraz mogę zacząć szlifować swoje umiejętności. p.s. zrobiłem błąd, po po 6 godzinach jazdy postanowiłem je zdjąć na stoku, żeby dać odżyć palcom u stóp. To był błąd, bo samodzielnie nie byłem ich w stanie włożyć. Gdyby nie pomoc znajomego nie wiem, jakby się to skończyło Użytkownik grimson edytował ten post 08 marzec 2010 - 22:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Polecam te butki - testowałem je już i są super - tak jak przedmówca napisał - jedzie się dzięki nim jak na szynach - nie są w ogóle twarde - raz zapomniało mi się i zamiast w środku w samochodzie trzymać wrzuciłem je do bagażnika gdzie zimno było to nie mogłem ich założyć - jedynym ratunkiem było ogrzanie ich w wypożyczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Odgrzewam kotleta, liczę że nie dostanę bana za wykopaliska. Buty mają już 8 lat, czuję że straciły już ze swojej sztywności, dopięcie klamer już nie wywołuje wrażenia "betonowych bucików". A więc czas na zakup nowych butów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 4 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 A więc czas na zakup nowych butów? Yhy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Poniedziałek o 15:52 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:52 Odkurzam mój stary wątek. Obecnie mam Head Vector, zakup 2019 rok. Czy ktoś ma wiedzę nt Head, czy długość skorupy Vector vs Raptor to jest to samo? Podobnie z szerokością buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu A co mają ci powiedzieć. To dwie zupełnie inne linie w sensie koncepcji. Vector to but popularny Raptor to linia sportowa. Zupełnie inny krój skorupy, zupełnie inne kąty, nawet dobór rozmiaru bo stopa w bucie agresywnym inaczej się układa. Dalej już myśl sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi