Skocz do zawartości

Dobór nart gigantowych

Lisu

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Lisu napisał:

Cztery dychy jak w mordę strzelił 😄 Ale nie wyglądam 😛 

Cześć

Ma się tyle lat na ile się wygląda i na ile się czuje. Coś czuję, że możesz mieć znacznie mniej niż te cztery dychy czego w sumie życzę i nawet zazdroszczę.

Pozdro

Cześć Lisu! Dorzucę coś od siebie 🙂

Opowiem Ci jako amator z podobnym stażem i w podobnym wieku i podbnie zajawiony 😄

Ja również lubię (mam kilka par) narty o promieniach 20-25m. Nie ma co ukrywać, uwielbiam na nich jeździć i czuć prędkość, jednak:

Na Twoim obecnym levelu, jak takie  R25m wejdzie na krawędź i posadzi na tyłach to wyjazd poza trasę masz  bardzo prawdopodbny, a palenie czterogłowów murowane. 

Takie narty potrzebują prędkości aby "działały", nie mówimy o zwożeniu się na dół trasy na promieniu narty.

Takie narty wymagają  dynamiki, aby dobrze wykonywały polecenia, trzeba budować nan nich zapas energii pod butem do następnego skrętu, a to wymaga czystej jazdy.

Jazda na takich na krawędzi aby miało to sens i dawało rdochę to minimum 50-60+km/h.

Na Twoim miejscu poszedł bym w coś w stylu R17-18m, np.  Crossturny ELAN SCX 180cm /114-67-101mm/16,7m. Na takiej narcie da się zacieśniać skręty  (uważam, że 17-18m to najlpeszy i najbardziej uniwersalny promień naty talowanej), oraz można bawić się w niski schodzenie przy dużych prędkościach.

Jak opanujesz takie i w przyszłości będzie Ci mało, to wtedy prawdziwe gigantki R25+m i ogień.

BTW. ja jestem fanem wycinania na krawędzi tam gdzie się tylko da, narty zawsze wykańczam diamnetami na "żyletki" 😉 

Edytowane przez herbi
  • Like 1

Panowie jeszcze raz dzięki Wam wszystkim za odzew, widzę że to forum żyje i to mnie bardzo cieszy 🙂
Dobra, to takim kompromisowym rozwiązaniem chyba szedłbym w taki zestaw 185:

https://sport2002.pl/pl/p/Narty-Head-WC-Rebels-e-Speed-Pro-Wiazania-FF-14-GW-2026/21870?gad_source=1&gad_campaignid=16987151198&gbraid=0AAAAADwuomZTGAeE0qbeXe8JBNwDuLkGf&gclid=CjwKCAiA0eTJBhBaEiwA-Pa-heP8EW3j-GI5bpFBqC5k2JmWOW7B1ekXOX_jE95ikfZk6l4RFiUNNRoCHdMQAvD_BwE

Zniechęćcie mnie, albo powiedzcie że bierz i nie marudź już 😄

Teraz jeszcze z tymi kątami- nowe narty też trzeba od razu krawędzie korygować? skąd mam wiedzieć jakie mają fabrycznie kąty? Przecież ekierką tego mierzyć nie będę 😄
Faktycznie zawsze miałem takie wrażenie na swoich slalomkach że mogłyby lepiej krawędzie trzymać po tych standardowych serwisach...
Nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi- może pora zacząć.

2 godziny temu, herbi napisał:

Na Twoim obecnym levelu, jak takie  R25m wejdzie na krawędź i posadzi na tyłach to wyjazd poza trasę masz  bardzo prawdopodbny, a palenie czterogłowów murowane. 

na choroby są sposoby, czytaj wzmacnianie czwórek poprzez rower czy sztangę.

na moich GS Head po 2 godzinach mocnej jazdy czwórki dają znać, że są, gdzie są. Po 4 godzinach wypluwałem z ust przekleństwa, a czwórki już błagały o litość. 

Nigdy nie byłem sfokusowany na jedną markę.

Miałem na celowniku jedną  której bym nie kupił ale minęło wiele lat i chyba dałbym się przekonać rzeczowymi parametrami.

p.s. Head nigdy mnie specjalnie nie kręciły 🙂

Są zbyt popularne a mam malutki syndrom snoba 😄

Wolę jakiegoś zarąbistego Dynastara.

Ale jak pisałem wcześniej , decydują parametry.

W poszukiwaniach GS do amatorskich zawodów stanęło na Nordica.

Właściwa długość, komórkowa konstrukcja szerokość 65mm  i R 23 czyli mniejsze jak 25.

• Like 1

@Lisu jeżeli chcesz Dynastara to tu masz w dobrej cenie 

https://www.daka.nl/p/dynastar-speed-crs-gs-spx15-red-sku_084860?channable=413eee6964003131303832b4&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=04. Performance Max - BE-NL&utm_content=&utm_term=&gad_source=1&gad_campaignid=16527557475&gbraid=0AAAAADu7l0xrwcISBn3xJpnAMwoX4MWyl&gclid=EAIaIQobChMIjpyHyOSzkQMVpYr9BR16_RecEAQYAyABEgJ1FvD_BwE

sam od jakiegoś tygodnia nad nim rozmyślam…ale jeżeli mogę wtrącić swoje pięć groszy to pomiędzy wierszem u góry zostało napisane wyraźnie,że GS jest nartą idealną na zawody i ja jako amator bym się tego trzymał tu Jurek bardzo mądrze prawi , chyba,że jesteś leśnym dziadkiem z wielkim EGO tzw śmigowcem co z prędkością znaczną nie ma nic wspólnego to możesz śmiało się dowartościować długością i tzw R wysokim 😜🥳  ale pomijam już lekką kapryśną bekę z mojej strony 😉bo ostatnio miałem proponowaną pewną nartę 175cm ( został sprzedana ) strasznie brzydka -przynajmniej mi się nie podoba  tzw otwieracz do butelek Fischer rc4 CT - moim zdaniem ;mogę się mylić ale moja intuicja podpowiada , ze ta narta może być ciekawa dla Ciebie a mamy praktycznie identyczne parametry i po SL 🤷‍♂️ może być to bardzo interesujący wybór .   
Przemyśl temat na spokojnie , bo narta  z internetowych zachwalaczy jest do totalnej zabawy w każdym promieniu amatorskiej fantazji . Coś między SL a GS właśnie czyli tzw kompromis,chyba ,że masz ambicje zawodnicze lub faktycznie chcesz tłuc tyczki to niema co się zastanawiać tylko iść w GS.
Ja osobiście , po ostatnim wyjeździe szkoleniowym z tyczek ,wiem doskonale ,że to nie moja bajka,choć oczywiście mogę bo niby mam predyspozycje ale trzeba by nakierować fokus w klimat który moim skromnym nie jest wart zachodu w tym wieku a który też kosztuje Talary które uważam warto poświęcić dla własnej przyjemności bez zbędnego zwodnictwa. . 

Fischer RC4 CT 175 

https://www.outdoorxl.be/fischer-rc4-worldcup-ct-495844.html?prl=92-27448x144-385&kw=&gad_source=1&gad_campaignid=177315953&gbraid=0AAAAADybQBfl2vs5ecmNfe6b09sL70ifq&gclid=EAIaIQobChMI6oim--6zkQMVkgwGAB1MeR9JEAQYBCABEgIQYfD_BwE

• Like 2

3 godziny temu, Lisu napisał:

Panowie jeszcze raz dzięki Wam wszystkim za odzew, widzę że to forum żyje i to mnie bardzo cieszy 🙂
Dobra, to takim kompromisowym rozwiązaniem chyba szedłbym w taki zestaw 185:

https://sport2002.pl/pl/p/Narty-Head-WC-Rebels-e-Speed-Pro-Wiazania-FF-14-GW-2026/21870?gad_source=1&gad_campaignid=16987151198&gbraid=0AAAAADwuomZTGAeE0qbeXe8JBNwDuLkGf&gclid=CjwKCAiA0eTJBhBaEiwA-Pa-heP8EW3j-GI5bpFBqC5k2JmWOW7B1ekXOX_jE95ikfZk6l4RFiUNNRoCHdMQAvD_BwE

Zniechęćcie mnie, albo powiedzcie że bierz i nie marudź już 😄

Teraz jeszcze z tymi kątami- nowe narty też trzeba od razu krawędzie korygować? skąd mam wiedzieć jakie mają fabrycznie kąty? Przecież ekierką tego mierzyć nie będę 😄
Faktycznie zawsze miałem takie wrażenie na swoich slalomkach że mogłyby lepiej krawędzie trzymać po tych standardowych serwisach...
Nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi- może pora zacząć.

W Bielsku jest ostatnia para z sezonu 2025/26 o długości 180 cm. Za 3,5 tys. zł do wzięcia. Jeśli jesteś zainteresowany to napisz na priva, przy czym ja osobiście uważam tak jak @Bruner79, wolałbym inną masterkę, a z Heada jedynie komórkę. 

Edytowane przez tomkly

3 godziny temu, Mikoski napisał:

Niech biere 😁 mi osobiście dobrze się na nich jeździło i złego słowa nie powiem,łatwe miłe i przyjemne tylko ten kolor 😕 ale zamykałem oczy 🤣 

Masz takie 180 bo mój znajomek szuka?

Damian, są u Andrzeja, tak jak pisałem w poprzednim poście. Jedna sztuka, najnowszy model, 180 cm. 

11 minut temu, PaVic napisał:

Jak ktoś chce to dam namiar na właściciela, który chętnie je odsprzeda takie same, ale w długości 180 cm. Narty po jednym dniu jazdy. 

Edytowane przez tomkly

Tak czytam, oglądam i teraz to już się zastanawiam czy ja na pewno chcę nartę gigantową...

Nie jestem i nie będę żadnym zawodnikiem, nie mam ochoty ani ambicji żeby tak jeździć. 

Mam mankamenty techniczne które bardzo trudno będzie mi pewnie skorygować (jestem samoukiem) I może jak kupię takie gigantki to, jak sami piszecie, zaraz mnie wywalą z trasy 😆

Może ja wcale nie potrzebuję takiej narty i mam mylne założenia, bazujące na tym że kilku instruktorów sugerowało mi że "Tobie to by się przyjemniej na gigantowych jeździło"

A głównie zależy mi na przyjemnym bujaniu się cały dzień po długich stokach, szeroko, w miarę żwawo i tyle. Coś jak tutaj (inny mój zjazd):

Problem jaki mam jest taki, że przy takich zjazdach powyżej powiedzmy 40-50 km/h już te narty tak trochę mniej czuję stabilnie. Zjechać jak widzicie zjeżdżam. Ale myślałem że przy dłuższych nartach będzie takie zjeżdżanie przyjemniejsze i wygodniejsze. Jeśli to założenie jest mylne, to powiedzcie, może zostanę przy slalomowych albo pomyślę o czymś pośrednim...

15 minut temu, Lisu napisał:

Tak czytam, oglądam i teraz to już się zastanawiam czy ja na pewno chcę nartę gigantową...

Nie jestem i nie będę żadnym zawodnikiem, nie mam ochoty ani ambicji żeby tak jeździć. 

Mam mankamenty techniczne które bardzo trudno będzie mi pewnie skorygować (jestem samoukiem) I może jak kupię takie gigantki to, jak sami piszecie, zaraz mnie wywalą z trasy 😆

Może ja wcale nie potrzebuję takiej narty i mam mylne założenia, bazujące na tym że kilku instruktorów sugerowało mi że "Tobie to by się przyjemniej na gigantowych jeździło"

A głównie zależy mi na przyjemnym bujaniu się cały dzień po długich stokach, szeroko, w miarę żwawo i tyle. Coś jak tutaj (inny mój zjazd):

Problem jaki mam jest taki, że przy takich zjazdach powyżej powiedzmy 40-50 km/h już te narty tak trochę mniej czuję stabilnie. Zjechać jak widzicie zjeżdżam. Ale myślałem że przy dłuższych nartach będzie takie zjeżdżanie przyjemniejsze i wygodniejsze. Jeśli to założenie jest mylne, to powiedzcie, może zostanę przy slalomowych albo pomyślę o czymś pośrednim...

Z tego co widać na tym zjeździe to krawędzi używasz w sposób raczej oszczędny. Na slalomce należy jeździć zupełnie inaczej - inne ułożenie ciała, większy jego boczny kąt pochylenia do stoku, co oczywiste większy kąt krawędzi. Na pewno potrzebujesz narty dłuższej i stabilniejszej. Jak chodzi o komórkę Heada, to będziesz mieć problem żeby sobie z nią poradzić, stąd próba zejścia do wymiaru 176-177. Będzie stabilniej, pewniej, bezpieczniej ale dalej nie gigantowo. Mastera czyli e-Speed Pro osobiście nie polecam, mamy z @Bruner79identyczne zdanie. Napisz do niego, może Ci coś znajdzie sensownego. Tak jak pisałem wcześniej - moje typy to Dynastar, Rossignol oraz Stockli. 

Edytowane przez tomkly
  • Like 1

25 minut temu, Lisu napisał:

Cześć

Przede wszystkim to... wybacz... 

3 albo 4 osoby napisały troszkę o Twoich mankamentach technicznych. Ja bym może wyciągnął jakieś wnioski... A Ty cały czas czy sobie kupić narty takie czy owakie.

Pozdrowienia

• Like 1

22 minuty temu, Lisu napisał:

Moje pierwsze próby przejścia z SL w coś dłuższego czyli 177 idealne do zabawy 😉choć akurat te krzywe były 🤣

A tak na marginesie skręcaj 😜 nie tylko km/h 😉baw się nartą/stokiem 🕺

• Like 1

1 minutę temu, Mitek napisał:

Cześć

Przede wszystkim to... wybacz... 

3 albo 4 osoby napisały troszkę o Twoich mankamentach technicznych. Ja bym może wyciągnął jakieś wnioski... A Ty cały czas czy sobie kupić narty takie czy owakie.

Pozdrowienia

Mitek, nie ma co wybaczać, bo i nie ma się o co obrażać 🙂 Przyjmuję to co mówicie i dlatego zmieniam plany zakupowe. Zauważ że zacząłem z wysokiego C (komórki GS), potem zszedłem niżej (cywilne GSy) a teraz to już zastanawiam się czy nie jednak jakieś jeszcze bardziej pośrednie...

Zaraz skończę na slalomkach które mam 😀

Pomysł na GSy wziął się od instruktorów którzy szkolą nasze dzieciaki i czasem podglądają moje zjazdy i mówili żebym poszedł w tym kierunku bo to bardziej mój styl, ... Może po prostu się nabijali ze mnie 😉

1 minutę temu, Lisu napisał:

Mitek, nie ma co wybaczać, bo i nie ma się o co obrażać 🙂 Przyjmuję to co mówicie i dlatego zmieniam plany zakupowe. Zauważ że zacząłem z wysokiego C (komórki GS), potem zszedłem niżej (cywilne GSy) a teraz to już zastanawiam się czy nie jednak jakieś jeszcze bardziej pośrednie...

Zaraz skończę na slalomkach które mam 😀

Pomysł na GSy wziął się od instruktorów którzy szkolą nasze dzieciaki i czasem podglądają moje zjazdy i mówili żebym poszedł w tym kierunku bo to bardziej mój styl, ... Może po prostu się nabijali ze mnie 😉

Nie nabijali się, tylko mieli rację, gdyż do Twojego stylu jazdy slalomka się nie nadaje, jest zbyt krótka do tych prędkości oraz rodzaju skrętu, który stosujesz. 

6 minut temu, PaVic napisał:

Moje pierwsze próby przejścia z SL w coś dłuższego czyli 177 idealne do zabawy 😉choć akurat te krzywe były 🤣

A tak na marginesie skręcaj 😜 nie tylko km/h 😉baw się nartą/stokiem 🕺

No i pięknie, tak właśnie chcę jeździć 🙂 Co to za narty, jakie masz wymiary i wreszcie czy polecasz 🙂

• Haha 1

1 minutę temu, Lisu napisał:

No i pięknie, tak właśnie chcę jeździć 🙂 Co to za narty, jakie masz wymiary i wreszcie czy polecasz 🙂

To jeśli oczywiście chcesz, dam Ci zadanie bojowe, pod tytułem znajdź 10 różnic;-) 
Na serio, widać istotne różnice w jeździe Pawła na Atomiku oraz Dynastarze --> jeśli je odkryjesz i opiszesz to będzie znaczyło, że możesz jeździć na gigantce. 🙂

• Haha 1

Cześć

Style to są w pływaniu, ewentualnie w narciarstwie biegowym. W narciarstwie zjazdowym styl to pewne charakterystyczne cechy jazdy danego narciarza i (znowu wybacz) dotyczy to narciarzy z ugruntowaną techniką, na bazie której zbudowali swój indywidualny styl jazdy. Styl jazdy może być siłowy (np. Zubcic), delikatny (Shiffrin) bałaganiarski (Cuche) czy połączenie czucia z elastycznością (Odermatt) albo siłowa finezja techniczna połączona z odwagą (Maier). Natomiast to, że jeździsz częściej długim skrętem to nie Twój styl tylko po prostu krótkim nie umiesz, więc walisz w dół rozpędzając się a jak za szubko to wrzucasz w ześlizg.

Narty masz bardzo dobre - teraz wypada nauczyć się na nich jeździć. W gdzie to tacy instruktorzy są co stylem operują, jaki to klub?

Pozdro

2 minuty temu, tomkly napisał:

To jeśli oczywiście chcesz, dam Ci zadanie bojowe, pod tytułem znajdź 10 różnic;-) 
Na serio, widać istotne różnice w jeździe Pawła na Atomiku oraz Dynastarze --> jeśli je odkryjesz i opiszesz to będzie znaczyło, że możesz jeździć na gigantce. 🙂

Robi się ciekawie 🥳

@Lisu nie bierz ze mnie przykładu- broń Cię boże😂

• Haha 1