Skocz do zawartości

Wpływ płyty na zachowanie się narty na trasie.

DYNAMICskiPolska

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mówię, że się szczególnie napracowałem 🙂

Narysowanie takiej płyty a właściwie zerżnięcie innego projektu w realnych wymiarach ( wymyślono na to piękną nazwę : inżynieria odwrotna  😉

zajęło ok 30 minut.

Jako wzór posłużyła nie produkowana już płyta zagranicznego producenta.

Taka technika postepowania oraz samego procesu rysowania pokazuje pewne cechy których najpierw nie widać.

W tym przypadku ( cechy ) są porażająco złe.

Nie mam w tej chwili czasu aby je opisywać ale zrobię to wieczorem  w konfrontacji do fabrycznej plastikowej płyty Tyrolia.

Nie wierzę , że używane w PŚ w konkurencjach szybkich mają taką konstrukcję.

Jednak wszystkie "domorosłe" wytwory które w sieci widziałem powielają błędy tej płyty.

Teoretycznie wiedząc jakie chcemy zamontować wiązania wystarczy w maksimum 5 minut dorysować otwory i zapisać rysunek w formacie np.  .stp

Tak wysłany jest gotowy do frezowania na maszynie CNC

Materiał  na parę to koszt poniżej 190 zł.

p.s ponieważ do projektu z łatwością da się przypisać materiał z jakiego element jest wykonany już wiem, że waga tej płyty z aluminium to  1,15 kg / sztuka ( oczywiście po dorysowaniu otworów minimalnie spadnie.

Parę kliknięć i już jest wizualizacja w aluminium szczotkowanym oraz w czarnej anodzie.

Zrzut ekranu 2025-11-07 095042.png

Zrzut ekranu 2025-11-07 104522.png

Zrzut ekranu 2025-11-07 105613.png

Zrzut ekranu 2025-11-07 105636.png

untitled.819.jpg

untitled.820.jpg

Edytowane przez jurek_h
  • Like 2
  • Thanks 1

Godzinę temu, jurek_h napisał:

Nie mówię, że się szczególnie napracowałem 🙂

Narysowanie takiej płyty a właściwie zerżnięcie innego projektu w realnych wymiarach ( wymyślono na to piękną nazwę : inżynieria odwrotna  😉

zajęło ok 30 minut.

Jako wzór posłużyła nie produkowana już płyta zagranicznego producenta.

Taka technika postepowania oraz samego procesu rysowania pokazuje pewne cechy których najpierw nie widać.

W tym przypadku ( cechy ) są porażająco złe.

Nie mam w tej chwili czasu aby je opisywać ale zrobię to wieczorem  w konfrontacji do fabrycznej plastikowej płyty Tyrolia.

Nie wierzę , że używane w PŚ w konkurencjach szybkich mają taką konstrukcję.

Jednak wszystkie "domorosłe" wytwory które w sieci widziałem powielają błędy tej płyty.

Teoretycznie wiedząc jakie chcemy zamontować wiązania wystarczy w maksimum 5 minut dorysować otwory i zapisać rysunek w formacie np.  .stp

Tak wysłany jest gotowy do frezowania na maszynie CNC

Materiał  na parę to koszt poniżej 190 zł.

p.s ponieważ do projektu z łatwością da się przypisać materiał z jakiego element jest wykonany już wiem, że waga tej płyty z aluminium to  1,15 kg / sztuka ( oczywiście po dorysowaniu otworów minimalnie spadnie.

Parę kliknięć i już jest wizualizacja w aluminium szczotkowanym oraz w czarnej anodzie.

Zrzut ekranu 2025-11-07 095042.png

Zrzut ekranu 2025-11-07 104522.png

Zrzut ekranu 2025-11-07 105613.png

Zrzut ekranu 2025-11-07 105636.png

untitled.819.jpg

untitled.820.jpg

Jaka wysokość płyty?