Skocz do zawartości

Forszty...Polacy nie gęsi

Gabrik

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Mitek napisał:

Myślałem wyłącznie o narcie Master SL. Master jako taki to znakomity pomysł na grupę nart ale jak zobaczyłem Master SL to myślałem na początku, że ktoś się pomylił.

Pozdro

Temat nart Master SL świadomie omijam. Widziałem w katalogu ale nie wiem co to jest czym się różni od  zwykłych więc boję się w rozmowie ośmieszyć 😉 

• Like 2

W dniu 1.11.2025 o 15:31, tomkly napisał:

Marek, mnie się też zdarzało wiele razy jeździć na Armadach 116 po twardym betonie i oczywiście było gorzej niż na FISach ale dalej akceptowalnie. Dobrze zaprojektowana, nawet szeroka narta pojedzie po wszystkim, jeśli się jej nie będzie specjalnie przeszkadzać.

Tomku, nie ta liga, zagadałem bo gość coś takiego uprawiał na stoku jak asy z YT. Taki lokalny kosmita. Nawet nie wiem kto to był, a być może ktoś z PP z 25-30 lat nie starszy. Nie piszę o próbie zjazdu i dostosowaniu techniki do warunków ale jeździe na pełny gwizdek w nowoczesnym stylu.

pozdro

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Myślałem wyłącznie o narcie Master SL. Master jako taki to znakomity pomysł na grupę nart ale jak zobaczyłem Master SL to myślałem na początku, że ktoś się pomylił.

Pozdro

1 godzinę temu, jurek_h napisał:

Temat nart Master SL świadomie omijam. Widziałem w katalogu ale nie wiem co to jest czym się różni od  zwykłych więc boję się w rozmowie ośmieszyć 😉 

Ja też nie mam pojęcia kto to wymyślił, po jaką cholerę, czym to się różni od zwykłych najwyższych SL. Dla mnie to czysty marketing i nic więcej. Jeździłem na takim masterze Rossignola, ale generalnie nie potrafię nic o niej specjalnego powiedzieć, poza tym, że mi nie pasuje. Wg mnie to zwykła, sklepowa SL na nieco lepszej płycie.

Edytowane przez tomkly
  • Like 1

10 minut temu, Marcos73 napisał:

Tomku, nie ta liga, zagadałem bo gość coś takiego uprawiał na stoku jak asy z YT. Taki lokalny kosmita. Nawet nie wiem kto to był, a być może ktoś z PP z 25-30 lat nie starszy. Nie piszę o próbie zjazdu i dostosowaniu techniki do warunków ale jeździe na pełny gwizdek w nowoczesnym stylu.

pozdro

Niewątpliwie, musiał to być zawodowiec, gdyż nie jest łatwo pojechać na tym ustrojstwie po lodzie. Natomiast nie dziwi mnie to, że jechał na pełen gwizdek. Żeby mieć szansę jako tako zjechać na narcie o geometrii dupolotu musisz grzać ile fabryka dała, bo tylko wtedy jesteś w stanie uzyskać jako taką przyczepność. Pytanie też jaka to była narta. Znam takie parapety, które potrafią ciąć łuki jak żyletki. Byłem w szoku jak pojechałem po zlodzonym stoku w Serfaus na pomarańczowych Black Crows Mirus Cor.  Diabelstwo trzyma lepiej aniżeli 95% dostępnych na rynku nart, a prędkości jakie  potrafi rozwinąć są naprawdę zabójcze. 

Edytowane przez tomkly

3 godziny temu, jurek_h napisał:

Może piszę nieczytelnie.

Jeszcze raz.

Gdyby 191cm z tabeli miała taką samą geometrię jak 177 to jedna z nich nie spełniała by normy FIS ze względu na R.

Mimo wszystko użyję argumentu SL.

155 ma inną geometrię jak SL a traktujesz je jak te same narty.

Jurek, bo chyba nie rozumiesz, sorka przepisów Fis. Są podane minima i maxima paru parametrów, w sumie to min szer pod butem min długość oraz wysokość stania. W GS i wyżej dodatkowo min promień. Dla juniorów są odstępstwa zarówno u chłopaków jak i dziewczyn. Mastersi też mają odstępstwa. 
seniorzy zwykle startują w identycznych nartach, po przepisy są sztywne, tu nie ma dużego wyboru i piszę tutaj o zawodach wysokiej rangi. Natomiast juniorzy w zależności od wieku, to już bardzo różnie. Stąd tyle długości, junior wybiera z trenerem odpowiednie dla niego. Mylimy nieco homologację z aprobatą FIS. Owe Aproved FIS, znaczy tyle, że senior startujący na tych nartach nie musi się obawiać dyskwalifikacji, bo spełnia normy fis. Są wysyłane do fis na kontrolę (oczywiście płatną) który stwierdza zgodność z przepisami. Na tej podstawie idzie produkcja. Ale to wiesz lepiej ode mnie.

Narty komórkowe to ogólna nazwa nart z serii RD i głównie chodzi o budowę, materiały i osprzęt. 
jeśli chodzi o SL to pamiętacie, że były wersje standard i przedłużone. Były komórki o np 166cm długości, bo jakiejś firmie x akurat w danym sezonie parametry pozostałe wymusiły taką długość. Jakieś sporadyczne przypadki. Obecnie można kupić komórkę SL 150 lub 160 cm pełnoprawną dla dorosłych nie juniorską, czyli nie odchudzoną. One są drogie, dużo droższe niż juniorskie stricte. To dla juniorów ( wiemy że to tylko wiek a nie parametry fizyczne i umiejętności) którzy takie wybierają, bo są lepsze no i mogą. Seniorzy nie mogą i w nich nie jeżdżą, a pewnie część by chciała.

W Head w RProgramie są E-Race Pro ze sklepówek, oferta skierowana głównie do kadry, ale jak pisałeś dla ambitnych rodziców także. Liczy się wolumen sprzedaży, bo jest dla pośredników sporo … gratisów. Sklepówek nie cisną, bo byłby konflikt ze … sklepami. Nawet był sezon, że e-race pro nie było w RProgramie. 
pozdro

ps.

Młody ma 156 SL który ma promień identyczny jak 151cm, czyli geometria taka sama przy różnych długościach ale dzioby i piętki są dużo szersze niż w 151.  Pod butem identyczne. To taki wyjątek. W przykładowych GS to raczej jest skalowanie długości i zwykle piętki i dzioby identyczne która oczywiście przy zmianie długości wpływa na promień. W juniorach radykalizacja jest od ok 160 cm, czyl 159 r 14 166 r 17 a 171 r21. Potem to dążenie do GS FIS.

31 minut temu, jurek_h napisał:

Może nie lepiej ale wiem o wszystkim co napisałeś.

Myślę, że wiesz jednak lepiej o projektowaniu i budowaniu nart. A co do różnorodności sprzętu. To oczywiście potrzeba rynku je tworzy. Poważni zawodnicy jeżdżą na poważnych nartach, czyli tych które określa FIS, a co mniej „poważni” dostają narty wysokiej jakości ale nieco złagodzone, bo nie muszą tego respektować. R 30 to wymóg FIS, a nie wybór zawodników. Jeżdżą, bo muszą.

pozdro

To jasne .

Ale wyjaśnij mi to 🙂

O ile GS jeszcze w miarę zrozumiem bo to te same cztery narty z inną płytą.

Chociaż  z logiką ciężko bo w wersji z płytą Konect jest wiązanie 14 a w SPX 12 i 15 więc wydaje się, że SPX pokryją oczekiwania każdego.

Oferty Master SL nie kumam kompletnie.

Po cholerę komu 8 wersji slalomowej narty dla dorosłych z czasami o 1cm różniącą się długościa.

Absolutna perełka to narty SL w długości 182 cm 😮

Kogoś mocno poniosło.

p.s. jedna z najbardziej ulubionych moich marek,  Dynastar oszalała 😉 

Zrzut ekranu 2025-11-2 o 22.28.50.png

Edytowane przez jurek_h