AdrianW Napisano wczoraj o 15:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:11 3 godziny temu, PaVic napisał: Czas na film 😉 @Mitek napisałeś sztywna sylwetka zwłaszcza dół , kuźwa a mi się wydaje że odwrotnie -to ta góra jest sztywna i dlatego wszystko się dzieje nie tak jak powinno oczywiście pomijając,że wszystko chce zrobić za wcześnie i nie łapie jeszcze tego odpowiedniego momentu Już od samej góry czyli jazdy w poprzek stoku wszystko źle się dzieje bo nie mam prędkości odpowiedniej(i umiejętności ) 🤷♂️ ale zacznijmy od odciążenia przed drugim skrętem , dojazd do linii spadku stoku tu powinienem odwrócić głowę w kierunku skrętu którego będę wykonywał, następnie dać pojechać narcie w dół w lini spadku stoku i tu dopiero zacząć dociążyć narty zejściem i skręcając ramię z ruchem ręki do środka plus biodro i wyjście przednie ciała powinno iść do wewnątrz skrętu żeby skończyć ten prawidłowo skręt . Reszta co napisałeś by się zgadzała bo to wszystko jest konsekwencja tego co napisałem wyżej . Zobacz jak w końcówce siedzę totalnie na tyłach 🤷♂️ Ale też usłyszałem żebym nie zaczynał jazdy nabierając prędkości w poprzek stoku tylko się wypuścił centralnie w dół nabierając jej . Może to też jest metoda na tą jazdę ćwiczeniową do kamery zresztą długi na długiej narcie to ciągle jest totalna nowość dla mnie 🤷♂️ ale choć bez tego nagrywania często słyszałem to jest to o to chodzi -brawo 🙃 czyli czasem coś wychodzi lepiej niż na tym filmie . @Edwin będziesz niezadowolony bo to kolejne cztery skręty ale to ćwiczeniowy zjazd w którym miałem zadanie do wykonania które opisałem w sumie wyżej . Sciana jak ściana dla mnie normalna aczkolwiek co niektórzy mogliby mieć problem,pewnie zdecydowanie Ci na początku własnej przygody aczkolwiek da się na @grimson w dół na przestrzał😉 100 by zamknął bankowo 😜 Cześć. Paweł, ja się oczywiście nie znam i nie doradzę. Ale ponieważ zawsze od Ciebie dostaję wsparcie to chciałem tylko napisać, że jesteś mega gość i bardzo mi imponujesz! Zawzięta Bestia z Ciebie i życzę Ci żebyś kiedyś osiągnął ten level, na który tak ciężko pracujesz 😉👌 Pozdro! 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 16:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:34 (edytowane) 5 godzin temu, PaVic napisał: Czas na film 😉 A dopiero co zaczynał jeździć na nartach. Chyba zmienię opinię, że nie da się dobre nauczyc jeździć na nartach zaczynając "na starość". 🙂 Mnie się podoba z jedym wyjątkiem. Niepotrzebnie aktywnie wychodzisz w górę i odciążasz przed wejściem w następny skręt. Jak w NW a to jest przecież długi cięty. W sumie niezbyt ważne. Oglądając jeszcze raz polish team na Interski 23' widzę, że panie też wychodzą "niepotrzebnie" w górę, ale już jadący na końcy filmu panowie tego nie robią. https://youtu.be/u_7h8IzhbfQ?t=64 Edytowane wczoraj o 16:36 przez a_senior 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 16:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:41 (edytowane) Cześć Paweł nie czytaj i nie słuchaj. To lekkie wyjście w górę niewiele pomaga w odciążeniu ale za to pozwala Ci bardzo fajnie sterować skrętem a o to chodzi. Dokładnie o to chodzi. Będzie większa prędkość i swobodna jazda a nie pokaz to amplitudę ruchu sobie dopasujesz. Koledzy ogłupieli na punkcie rozdzielania mechaniki skrętów zupełnie. Myślę, że Pawła interesuje żywa, skuteczna jazda a nie kopiowanie bożków z YT. Oglądam teraz SG w Kitzbuhel. Ciekawe po co oni momentami tak wysoko wychodzą w górę, po prostu nie umieją jeździć. Pozdro Edytowane wczoraj o 16:48 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 18:30 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:30 (edytowane) 2 godziny temu, Mitek napisał: Koledzy ogłupieli na punkcie rozdzielania mechaniki skrętów zupełnie. Ten też ogłupiał. https://youtu.be/HIc6go3c8GA?t=139 Edytowane wczoraj o 19:06 przez a_senior 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 18:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:57 2 godziny temu, a_senior napisał: A dopiero co zaczynał jeździć na nartach. Chyba zmienię opinię, że nie da się dobre nauczyc jeździć na nartach zaczynając "na starość". 🙂 Andrzej pojeździsz ze mną 2 godziny jak Paweł to też jeszcze się poprawisz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 19:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:04 Na pewno. Zwłaszcza, że nie jestem pewien swoich umiejetności w skręcie ciętym. A z tego co pamiętam, Twój cięty jest wzorcowy, choć nie widziałem Cię w poważniejszych okolicznościach. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano wczoraj o 19:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:08 6 godzin temu, jurek_h napisał: To nie żadna analiza ale na moje oko całkiem fajnie. Dokładnie to samo napisał mój nauczyciel i mentor Maestro Tadeo kiedy mu wysłałem film „całkiem fajnie” 😉 Będę się starał przełamywać własne bariery jeżeli chodzi o trudniejsze ściany doskonaląc technikę bo nawet na tym wyjeździe podjechaliśmy na taką ambitną czarna ścianę chyba coś 75% i mieliśmy za zadanie zjechać krótkim skrętem a cel w ćwiczeniu był właśnie odblokować własną głowę żeby być ciągle w dół w pozycji przedniej choć pierwsze skręty były lekko niepewne to kolejne były już takie jakie miały być -czyli da się 🤷♂️ wszystko siedzi w naszej głowie i to trzeba przełamać w sobie co małymi kroczkami czynię . Dzięki 👌 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano wczoraj o 19:14 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:14 2 godziny temu, Mitek napisał: Myślę, że Pawła interesuje żywa, skuteczna jazda a nie kopiowanie bożków z YT Ja chcę się nauczyć jeździć tylko i aż tyle 🤷♂️ Taka luźna jazda bez napinki aczkolwiek czasem lubię jak mnie moja fantazja niesie bo tu jest ciut więcej emocji i buzuje adrenalina co też lubię 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano wczoraj o 19:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:32 Bez obrazy PaVic ale dla mnie to straszne tramwajarstwo. Masz solidne podstawy, ale więcej luzu kurde. Zapinasz i odpinasz i tyle. Za bardzo do tyłu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 4 godziny temu, a_senior napisał: Ten też ogłupiał. https://youtu.be/HIc6go3c8GA?t=139 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) 4 godziny temu, johnwick napisał: Za bardzo do tyłu. Wiem I zdaje sobie z tego sprawę szczegolnie jak widzę siebie choć jak jadę to tego nie czuję ( większe odchylenie wyłapuję i staram się natychmiast reagować ) choć wydaje mi się że stopą stoję centralnie w bucie dlatego tego tyłu nie czuję tak czy siak jest praca na przyszłość żeby ten tył wyeliminować plus więcej spokoju tego luzu całego ciała . Wiem ,że da się tylko trzeba jeździć a na nizinie jest to nierealne ( hala mi pozostaje) 🤷♂️ Edytowane 21 godzin temu przez PaVic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) Cześć Paweł, pewnie znasz ten film. To są narciarze, którzy jeżdżą i... koniec. Nie opierajmy się - w sensie wzorców - na jakichś nieznanych nazwiskach z sieci, nie szukajmy czegoś co jest obok. Na tym filmie masz jazdę idealną! I... koniec. Nie ma co szukać szczegółów w nartach, butach czy Andrzejowych czy Maćkowych schizach. Nie blokuj się detalami bo już jeździsz świetnie. Zacznij jeździć a nie ćwiczyć. Wierz mi... warto. Pozdro Edytowane 19 godzin temu przez Mitek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, a_senior napisał: Ten też ogłupiał. https://youtu.be/HIc6go3c8GA?t=139 TY, z pewnością, sugerując manekinowych sztywniaków jako wzorzec. Ogarnij się chwilę. Pozdro Edytowane 19 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 5 godzin temu, johnwick napisał: Bez obrazy PaVic ale dla mnie to straszne tramwajarstwo. Masz solidne podstawy, ale więcej luzu kurde. Zapinasz i odpinasz i tyle. Za bardzo do tyłu... Cześć Nie, jest tu sporo aktywnej sylwetki. Symbolem tramwaju był nijaki Tomal a tutaj mamy do czynienia z jazdą o galaktyki lepszą. Tak...brak luzu rzuca się w oczy ale za rok dwa... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowane) 13 godzin temu, PaVic napisał: Pawle, ten filmik Reilly'ego McGlashana (sam ten filmik kiedyś pokazywałem, skądinąd mój ulubiony, wzorcowy narciarz) pokazuje różnego typu przejścia, ale w domyśle chodzi mu o to, że w miarę nabiarania umiejętności stosujemy coraz bardziej skuteczne techniki. Podobnie ów "sztywniak", którego pokazałem wcześniej, mówi o 4 błędach zaawansowanych, nie początkujących. W domyśle, co trzeba poprawić by zostać jeszcze lepszym narciarzem zaawansowanym. Sam napisałem w swoim komentarzu do Ciebie, że w sumie to wyjście w górę nie jest ważne mając na myśli powyższe, zwłaszcza że wciąż jesteś, bardzo obiecującym, narciarzem średniozaawansowanym. 🙂 O co chodzi w tym wyjściu do góry przed skrętem. O odciążenie nart. A po co one? By je w chwili gdy są odciążone i płaskie rotować. W technice klasycznej, ześlizgowej - konieczne. W długim skręcie karwingowym nie tylko że niepotrzebne, ale wręcz szkodliwe co tłumaczy Tomas. Zresztą wstawiłem tu kiedyś kilka różnych filmików z moimi tłumaczeniami, które wyjaśniają tę kwestię, np. 2 filmiki Jeremy'ego poświęcone temu zagadnieniu. Nie znaczy to, że nawet w carvingu nie stosujemy odciążenia przez wyjście w górę. Na stromych stokach, w szczególnych sytuacjach. Zawodnicy w gigancie stosują go nagminnie. Chodzi o tzw. początkowy skręt sterujący opisany przez R. LeMastera w swoich książkach, BTW śp. Zanim narciarz wejdzie w czysty skręt carvigowy (a musi wejśc, bo tak jest najszybciej) wykonuje wstępnie w powietrzu lub po śniegu rotację odciążonych, płaskich nart. Napisałem więc, że nie jest ważne to wyjście w górę, zwłaszcza na pewnym etapie rozwoju. Ale przecież Twoje ambicie idą dalej. Ponad przeciętność. Nieprawdaż? 🙂 Na koniec jeszcze jeden filmik. Tym razem Paula Lorenza (też mój ulubiony) o przejściu w carvingu. Bardzo klarowny. Też z moim tłumaczeniem. Znów warto je porównać do polskiej ścieżki dżwiekowej AI. Czasem bywa śmieszne. 🙂 Edytowane 8 godzin temu przez a_senior 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 13 godzin temu, Mitek napisał: Nie opierajmy się - w sensie wzorców - na jakichś nieznanych nazwiskach z sieci, nie szukajmy czegoś co jest obok. Ja zamiast oglądać jakieś filmiki z cyrkowcami w sieci proponuję oglądnąć serię odcinków -Jazda z Andrzejem Bachledą. Jeśli ktoś ma Polsat dostępne są wszystkie odcinki ,a jest ich ponad 50. To jest jazda co pokazuje Bachleda,a pojawiają się w filmach bardzo znane utytułowane osoby i ich luźne "rekreacyjne" śmiganie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 42 minuty temu, Edwin napisał: Ja zamiast oglądać jakieś filmiki z cyrkowcami w sieci proponuję oglądnąć serię odcinków -Jazda z Andrzejem Bachledą. był taki jeden co przez lata oglądał jak inny grał na fortepianie Ja filmików nie oglądam ale dzisiaj i wczoraj i jutro i tak do soboty zjeżdżam sobie na nartach po śniegu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 50 minut temu, Jan napisał: był taki jeden co przez lata oglądał jak inny grał na fortepianie Ja filmików nie oglądam ale dzisiaj i wczoraj i jutro i tak do soboty zjeżdżam sobie na nartach po śniegu Ty wrzucasz zdjęcia z różnych ośrodków, on pokazuje i opisuje jeżdżąc na nartach nawet z Hiszpanii i Japonii. Tam Ciebie jeszcze nie było chyba😁. A ciekawych rzeczy o historii ośrodka ,czy nawet kuchni w każdym odcinku można się dowiedzieć. Wolę oglądać to niż pajaców kilku skrętów na wygłaskanym stoku na YT Ostatnio nawet przewinął mi się odcinek,gdzie jeździł z ojcem Andrzejem Bachledą seniorem, którego ostatnio wspomniałeś. Edytowane 4 godziny temu przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 38 minut temu, Edwin napisał: Ty wrzucasz zdjęcia z różnych ośrodków, on pokazuje i opisuje jeżdżąc na nartach nawet z Hiszpanii i Japonii. Tam Ciebie jeszcze nie było chyba😁. A ciekawych rzeczy o historii ośrodka ,czy nawet kuchni w każdym odcinku można się dowiedzieć. Wolę oglądać to niż pajaców kilku skrętów na wygłaskanym stoku na YT Ostatnio nawet przewinął mi się odcinek,gdzie jeździł z ojcem Andrzejem Bachledą seniorem, którego ostatnio wspomniałeś. jesteśmy w dziale technika i analiza jazdy a nie kto gdzie i kiedy do jakiego egzotycznego ośrodka pojechał i nakręcił filmik , moim zdaniem żaden filmik nie będzie lepszy niż jazda na żywo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 12 minut temu, Jan napisał: jesteśmy w dziale technika i analiza jazdy a nie kto gdzie i kiedy do jakiego egzotycznego ośrodka pojechał i nakręcił filmik , moim zdaniem żaden filmik nie będzie lepszy niż jazda na żywo Nie bądź taki zasadniczy,tu prawie w każdym temacie jest pierdol... o wszystkim i nie na temat. Widać że na wydupiu za miedzą mieszkasz skoro tak piszesz i nie oglądałeś,bo akurat to jest w temacie techniki jazdy ,bo w każdym odcinku uczy techniki i pokazuje ćwiczenia. Edytowane 3 godziny temu przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Po kiego grzyba czytasz ten dział w ogóle,jak Ciebie technika jazdy nie interesuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Panowie Panowie tu temat długiego skrętu a nie o dupie marynie więc coś dla rozluźnienia pośladków 😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, PaVic napisał: Panowie Panowie tu temat długiego skrętu a nie o dupie marynie więc coś dla rozluźnienia pośladków 😂 Skręt na wewnętrznej narcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 34 minuty temu, Edwin napisał: Skręt na wewnętrznej narcie. Uwielbiam to ujęcie 👌 zastanawiam się jak to jest możliwe ( siła w fizyce ) że stoi na zewnętrznej a wewnętrzna tylko mu asekuruje ten skręt 🤨 🧐 choć jak na dłoni widać która narta pracuje a która nie 🤷♂️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 59 minut temu Udostępnij Napisano 59 minut temu 2 godziny temu, PaVic napisał: Panowie Panowie tu temat długiego skrętu a nie o dupie marynie więc coś dla rozluźnienia pośladków 😂 Nawet algorytm YT pokazuje miniaturę mojego nagrania z Góry Kamieńsk, z momentu bardzo długiego skrętu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi