Skocz do zawartości

Długi skręt -analiza jazdy.

Victor

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, PaVic napisał:

Czas na film 😉

@Mitek napisałeś sztywna sylwetka zwłaszcza dół , kuźwa a mi się wydaje że odwrotnie -to ta góra jest sztywna i dlatego wszystko się dzieje nie tak jak powinno oczywiście pomijając,że wszystko chce zrobić za wcześnie i nie łapie jeszcze tego odpowiedniego momentu

Już od samej góry czyli jazdy w poprzek stoku wszystko źle się dzieje bo nie mam prędkości odpowiedniej(i umiejętności ) 🤷‍♂️ ale zacznijmy od odciążenia przed drugim skrętem , dojazd do linii spadku stoku tu powinienem odwrócić głowę w kierunku skrętu którego będę wykonywał,  następnie dać pojechać narcie w dół w lini spadku stoku i tu dopiero zacząć dociążyć narty zejściem i skręcając ramię z ruchem ręki do środka plus biodro i wyjście przednie ciała powinno iść do wewnątrz skrętu żeby skończyć ten prawidłowo skręt . Reszta co napisałeś by się zgadzała bo to wszystko jest konsekwencja tego co napisałem wyżej . Zobacz jak w końcówce siedzę totalnie na tyłach 🤷‍♂️

Ale też usłyszałem żebym nie zaczynał jazdy nabierając prędkości w poprzek stoku tylko się wypuścił centralnie w dół nabierając jej  . Może to też jest metoda na tą jazdę ćwiczeniową do kamery zresztą długi na długiej narcie to ciągle jest totalna nowość dla mnie   🤷‍♂️ ale choć bez tego nagrywania często słyszałem to jest to o to chodzi -brawo 🙃 czyli czasem coś wychodzi lepiej niż na tym filmie . 

@Edwin będziesz niezadowolony bo to kolejne cztery skręty ale to ćwiczeniowy zjazd w którym miałem zadanie do wykonania które opisałem w sumie wyżej .
Sciana jak ściana dla mnie normalna aczkolwiek co niektórzy mogliby mieć problem,pewnie zdecydowanie Ci na początku własnej przygody aczkolwiek da się na @grimson w dół na przestrzał😉 100 by zamknął bankowo 😜

Cześć. Paweł, ja się oczywiście nie znam i nie doradzę. Ale ponieważ zawsze od Ciebie dostaję wsparcie to chciałem tylko napisać, że jesteś mega gość i bardzo mi imponujesz! Zawzięta Bestia z Ciebie i życzę Ci żebyś kiedyś osiągnął ten level, na który tak ciężko pracujesz 😉👌

Pozdro!

• Like 2

5 godzin temu, PaVic napisał:

Czas na film 😉

A dopiero co zaczynał jeździć na nartach. Chyba zmienię opinię, że nie da się dobre nauczyc jeździć na nartach zaczynając "na starość". 🙂

Mnie się podoba z jedym wyjątkiem. Niepotrzebnie aktywnie wychodzisz w górę i odciążasz przed wejściem w następny skręt. Jak w NW a to jest przecież długi cięty. W sumie niezbyt ważne.

Oglądając jeszcze raz polish team na Interski 23' widzę, że panie też wychodzą "niepotrzebnie" w górę, ale już jadący na końcy filmu panowie tego nie robią.

https://youtu.be/u_7h8IzhbfQ?t=64

Edytowane przez a_senior
  • Like 2

Cześć

Paweł nie czytaj i nie słuchaj. To lekkie wyjście w górę niewiele pomaga w odciążeniu ale za to pozwala Ci bardzo fajnie sterować skrętem a o to chodzi. Dokładnie o to chodzi. Będzie większa prędkość i swobodna jazda a nie pokaz to amplitudę ruchu sobie dopasujesz.

Koledzy ogłupieli na punkcie rozdzielania mechaniki skrętów zupełnie. Myślę, że Pawła interesuje żywa, skuteczna jazda a nie kopiowanie bożków z YT.

Oglądam teraz SG w Kitzbuhel. Ciekawe po co oni momentami tak wysoko wychodzą w górę, po prostu nie umieją jeździć.

Pozdro

Edytowane przez Mitek