Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Mitek napisał:

https://skimagazyn.pl/wp-content/uploads/2015/11/struktury-1.pdf

Było już ale to dość dobre kompendium wiedzy o strukturach pisane przez fachowca a nie przypadkowego serwisanta.

Pozdro

Wiesz, ja nigdy nie wnikałem w te struktury bo i po co na moim etapie sobie zaprzątać tym głowę -oddaje do gościa który już ponad 30 lat siedzi w temacie i każde narty tak oddawał a ja nie narzekałem 🤷‍♂️wręcz banan.bo jechały .

W Austrii kupiłem narty dla syna były po serwisie za psie pieniążki i to samo od-do struktura plus podcięcie 0.7 przód-tył i 0.5 pod butem na 88 co oczywiście dla niego do szurania to szczegół ale tak były zrobione .

Teraz patrzę na Markowe i tak się zastanowiłem  z tym tematem-dlaczego tak z marginesami ? 

14 minut temu, AdrianW napisał:

Dzięki. Jak początek stromszy to jest nadzieja 😉 

Tylko w rozpiętych butach trenuj 😜 bo to idealna górka 😉

Masz jeszcze Kazik i Parchatke aczkolwiek na dwóch karnetach w tej samej czasowej odległości z Waw. czy okolic . 

• Haha 1

5 minut temu, PaVic napisał:

Wiesz, ja nigdy nie wnikałem w te struktury bo i po co na moim etapie sobie zaprzątać tym głowę -oddaje do gościa który już ponad 30 lat siedzi w temacie i każde narty tak oddawał a ja nie narzekałem 🤷‍♂️wręcz banan.bo jechały .

W Austrii kupiłem narty dla syna były po serwisie za psie pieniążki i to samo od-do struktura plus podcięcie 0.7 przód-tył i 0.5 pod butem na 88 co oczywiście dla niego do szurania to szczegół ale tak były zrobione .

Teraz patrzę na Markowe i tak się zastanowiłem  z tym tematem-dlaczego tak z marginesami ? 

Wiesz Paweł ..z tymi fachowcami to różnie bywa - kiedyś gościowi sprzedałem Kastle... facet po nie przyjechał, obejrzał ii zabrał bo były praktycznie  nowe (pamiętasz były z nami na  Tuxie) ..ja do nich zbyt ciężki.... Nazajutrz dzwoni do mnie z mordą bo zaniósł do serwisu (w Szczyrku lub Wiśle  gdzieś) i mu powiedzieli że coś kombinowane bo z tym marginesem - a one już takie przyszły ze Sport Conrad.

• Like 1

8 minut temu, Lexi napisał:

Wiesz Paweł ..z tymi fachowcami to różnie bywa - kiedyś gościowi sprzedałem Kastle... facet po nie przyjechał, obejrzał ii zabrał bo były praktycznie  nowe (pamiętasz były z nami na  Tuxie) ..ja do nich zbyt ciężki.... Nazajutrz dzwoni do mnie z mordą bo zaniósł do serwisu (w Szczyrku lub Wiśle  gdzieś) i mu powiedzieli że coś kombinowane bo z tym marginesem - a one już takie przyszły ze Sport Conrad.

Mareczku jestem zielony w tym temacie 🤷‍♂️ Damiano napisał coś co wydaje się logiczne ale z perspektywy chyba przeszłości bo technologia maszyn poszła do przodu i to nie ulega wątpliwości i ja nie dyskutuje ale patrząc co podesłał @Mitek znowu mnie zastanowiło . Muszę coś więcej o tym poczytać - pewnie jutro w robocie bo będę miał luzik dzień . 

Edytowane przez PaVic
  • Like 1

3 minuty temu, PaVic napisał:

Tylko w rozpiętych butach trenuj 😜 bo to idealna górka 😉

Masz jeszcze Kazik i Parchatke aczkolwiek na dwóch karnetach w tej samej czasowej odległości z Waw. czy okolic . 

Czyli byłeś? A kto powiedział, że będę trenował??? - na Grimsona będę latał na strzała hehe😆 

Wiem Paweł, na Parchatce pierwszy raz wpiąłem narty a na Rąblowie też ze dwa dni byłem ale to wszystko kiedyś... Po dwóch wyjazdach w Alpy to wczoraj na Bałtowie lekka depresja mnie złapała 🤣🤣🤣 Ale ludzie i tam też się cieszą więc nie chcę krytykować na siłę. 

Cześć

Paweł struktura pełni niejedną funkcję. W artykule Osuchowski skupia się na funkcji szybkościowej i tu powinna być robiona na całej szerokości ślizgu (praktycznie). Funkcja dystrybucji smaru - może być tak jak koleś ma maszynę. 

Z naszego punktu widzenia tak jej typ jak i rodzaj nie ma znaczenie chyba, że idziesz na zawody.

Pozdro 

• Thanks 1

1 minutę temu, AdrianW napisał:

Czyli byłeś? A kto powiedział, że będę trenował??? - na Grimsona będę latał na strzała hehe😆 

Wiem Paweł, na Parchatce pierwszy raz wpiąłem narty a na Rąblowie też ze dwa dni byłem ale to wszystko kiedyś... Po dwóch wyjazdach w Alpy to wczoraj na Bałtowie lekka depresja mnie złapała 🤣🤣🤣 Ale ludzie i tam też się cieszą więc nie chcę krytykować na siłę. 

Nie patrz tym okiem , to górki bardzo dobre do treningu a jak będą takie tłumy jak na zdjęciu to tylko robić swoje ! I mieć z tego przyjemność 🙃

• Like 1

4 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Kamieńsk jest mniej więcej dwa razy dłuższy od Bałtowa. Kamieńsk to bardzo mało nachylony stok a bliżej dołu płaski dosłownie. Jeżdżenie weekend nie ma sensu,

Pozdro

Dzięki. No ale chyba nie mniej nachylony niż na Bałtowie? A czy jest sens gdziekolwiek w Polsce jechać w weekend w czasie ferii? W tygodniu muszę zarabiać 💶 na wyjazd w Alpy😉

Pozdrawiam 

5 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Paweł struktura pełni niejedną funkcję. W artykule Osuchowski skupia się na funkcji szybkościowej i tu powinna być robiona na całej szerokości ślizgu (praktycznie). Funkcja dystrybucji smaru - może być tak jak koleś ma maszynę. 

Z naszego punktu widzenia tak jej typ jak i rodzaj nie ma znaczenie chyba, że idziesz na zawody.

Pozdro 

U mnie różnica serwisu w cenie to 35 do 50 € w tym sezonie i serwis jest zawsze pełny czyli wszystko 

7 minut temu, AdrianW napisał:

Dzięki. No ale chyba nie mniej nachylony niż na Bałtowie? A czy jest sens gdziekolwiek w Polsce jechać w weekend w czasie ferii? W tygodniu muszę zarabiać 💶 na wyjazd w Alpy😉

Pozdrawiam 

Adrian , nie zaprzątaj sobie głowy tu różnić nie ma -dostajesz to co jest . 

• Like 1

31 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Kamieńsk jest mniej więcej dwa razy dłuższy od Bałtowa. Kamieńsk to bardzo mało nachylony stok a bliżej dołu płaski dosłownie. Jeżdżenie weekend nie ma sensu,

Pozdro

Nie znasz się.

80% ludzi kończyło jazdę na orczyku wcześniej, żeby tylko nie zjeżdżać z samej góry, bo początek stoku ma czerwonawe zabarwienie.

18 minut temu, PaVic napisał:

Adrian , nie zaprzątaj sobie głowy tu różnić nie ma -dostajesz to co jest . 

U nas ceny podobne:

Serwis BASIC - 150 PLN

• planowanie nart (wyrównanie ślizgu)
  • ostrzenie bocznych krawędzi nart (za pomocą dysków ceramicznych)
  • podcięcie krawędzi nart od spodu (za pomocą dysków ceramicznych)
  • naniesienie struktury na ślizg (struktura podstawowa)
  • smarowanie nart na gorącym wałku (podstawowy/uniwersalny smar)
  • szczotkowanie + polerowanie

Serwis PRO - 195 PLN

• zalewanie ubytków w ślizgu (do 3 punktów)
  • podcięcie krawędzi nart od spodu (za pomocą dysków ceramicznych)**
  • V-EDGE (precyzja i stałe lub zmienne kąty krawędzi, zarówno dla krawędzi dolnej, jak i bocznej)
  • polerowanie krawędzi dyskiem diamentowym
  • naniesienie struktury na ślizg (struktura sportowa/race)
  • smarowanie nart na gorącym wałku (smar dostosowany do warunków/pogody)

** podcięcie krawędzi nawet od 0,2°

Serwis PRO PLUS - 270 PLN

• zalewanie ubytków ślizgu (do 3 punktów)
  • V-EDGE (precyzja i stałe lub zmienne kąty krawędzi zarówno dla krawędzi dolnej, jak i bocznej)
  • smarowanie nart żelazkiem (smar dostosowany do warunków/pogody)
  • wygrzewanie nart Wax Future

Serwis RACE** - OD 350 zł

• ustalany indywidualnie klientem / zawodnikiem
  • zawiera wszystkie usługi z pakietu PRO PLUS
  • sportowe wykończenie sidewalla - specjalistyczne odsłonięcie krawędzi
  • tworzenie tzw. ,,hanger-a" na bardzo zlodzone trasy
  • wygrzewanie sportowe. Kilkukrotne nakładanie smarów żelazkiem, wygrzewanie na maszynie Wax Future

** serwis polecany głównie dla zawodników, osób startujących w zawodach

7 minut temu, nowy napisał:

Witajcie mam pytanie czy posiadacie jakieś namiary na fajną miejscówkę na końcówkę kwietnia wraz z weekendem majowym. Za wskazówki i pomoc dziękuję

Val Thorens

Tignes

Zermatt/Cervinia

Hintertux

Stubaier Gletscher

Edytowane przez Jan
  • Thanks 1

53 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

To są górki do jazdy na nartach. Im ktoś bardziej na taki9e górki narzeka tym gorzej się na nartach zna a jeździć nie ummie z pewnością.

Pozdro

Przecież wiesz, że na nartach się nie znam i do poprawnej jazdy na nich mi daleko. Nie narzekam na małe górki, dawno na nich nie byłem po prostu i miałem przerysowany i wyolbrzymiony ich obraz w głowie sprzed jakichś 10 lat. Teraz jedynie bardzo subiektywnie liczę siły na zamiary czy jest dla mnie sens jechać kawałek drogi w weekend, kupić karnet i czekać w kolejce do wyciągu pomijając scenariusz pustego stoku i braku kolejek. Wiadomo, że gdybym mieszkał <50km od takiego małego ośrodka, to punkt patrzenia i oceny go byłby zupełnie inny. 

Nieważne, jest jak jest. Trza odwiedzić GK i będę wiedział. Dzięki wszystkim za info. 

Pozdrawiam 

26 minut temu, Lexi napisał:

U nas ceny podobne:

Serwis BASIC - 150 PLN

• podcięcie krawędzi nart od spodu (za pomocą dysków ceramicznych)
  • naniesienie struktury na ślizg (struktura podstawowa)
  • smarowanie nart na gorącym wałku (podstawowy/uniwersalny smar)

Serwis PRO - 195 PLN

• zalewanie ubytków w ślizgu (do 3 punktów)
  • V-EDGE (precyzja i stałe lub zmienne kąty krawędzi, zarówno dla krawędzi dolnej, jak i bocznej)
  • smarowanie nart na gorącym wałku (smar dostosowany do warunków/pogody)

Serwis PRO PLUS - 270 PLN

• zalewanie ubytków ślizgu (do 3 punktów)
  • V-EDGE (precyzja i stałe lub zmienne kąty krawędzi zarówno dla krawędzi dolnej, jak i bocznej)
  • smarowanie nart żelazkiem (smar dostosowany do warunków/pogody)
  • wygrzewanie nart Wax Future

Serwis RACE** - OD 350 zł

• ustalany indywidualnie klientem / zawodnikiem
  • zawiera wszystkie usługi z pakietu PRO PLUS
  • sportowe wykończenie sidewalla - specjalistyczne odsłonięcie krawędzi
  • tworzenie tzw. ,,hanger-a" na bardzo zlodzone trasy
  • wygrzewanie sportowe. Kilkukrotne nakładanie smarów żelazkiem, wygrzewanie na maszynie Wax Future

** serwis polecany głównie dla zawodników, osób startujących w zawodach

Na bogato ale to dzisiejsza DUMA Europy 🤷‍♂️💪

Edytowane przez PaVic
  • Haha 1