Tomek.D Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 Witam forumowicz贸w聽馃槈 Prosz臋 o pomoc w doborze dlugosci nart聽 178cm wzrostu 94 kg moj wyb贸r pad艂 na Volkl Peregrine Mt i tu pojawia si臋 pytanie czy 161 cm czy mo偶e 168cm. Moje umiej臋tno艣ci powiedzial bym 6/7 w skali 10 stopniowej.聽 Dzi臋ki z g贸ry za wasze odpowiedzi 馃槈 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 168, choc pewnie lepsze bylyby 175. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 2 godziny temu, Tomek.D napisa艂: 94 kg jak mi臋艣nie to 175 jak t艂uszcz to 161 jaki wiek kolegi je艣li to nie tajemnica ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 36 minut temu, Jan napisa艂: jak mi臋艣nie to 175 jak t艂uszcz to 161 jaki wiek kolegi je艣li to nie tajemnica ? 178 wzrostu wyklucza 161 nawet na samej s艂oninie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabrik Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 5 godzin temu, Tomek.D napisa艂: Witam forumowicz贸w聽馃槈 Prosz臋 o pomoc w doborze dlugosci nart聽 178cm wzrostu 94 kg moj wyb贸r pad艂 na Volkl Peregrine Mt i tu pojawia si臋 pytanie czy 161 cm czy mo偶e 168cm. Moje umiej臋tno艣ci powiedzial bym 6/7 w skali 10 stopniowej.聽 Dzi臋ki z g贸ry za wasze odpowiedzi 馃槈 Przepraszam, ale jak b臋dziesz mia艂 6/7, to nie b臋dziesz nikogo i nigdzie pyta艂 o d艂ugo艣膰 nart na jakich masz je藕dzi膰. Dodatkowo Tw贸j wzrost i waga, to tyle m贸wi膮 przy doborze nart, co wyb贸r terminu styczniowego wyjazdu na pogod臋, w oparciu o prognoz臋 z lipca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 Cze MT to popularna obecnie hybryda, czyli na wzrost, a d艂ugo艣膰 idealna dla tej grupy nart to 175cm. pozdro 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 6 godzin temu, Tomek.D napisa艂: Witam forumowicz贸w聽馃槈 Prosz臋 o pomoc w doborze dlugosci nart聽 178cm wzrostu 94 kg moj wyb贸r pad艂 na Volkl Peregrine Mt i tu pojawia si臋 pytanie czy 161 cm czy mo偶e 168cm. Moje umiej臋tno艣ci powiedzial bym 6/7 w skali 10 stopniowej.聽 Dzi臋ki z g贸ry za wasze odpowiedzi 馃槈 Cze艣膰 Jeste艣 Troszk臋 ni偶szy ode mnie i troszk臋 ci臋偶szy. Je藕dzimy podobnie czyli poziom zbli偶ony do instruktorskiego. Tak wyb贸r nart jak i ich d艂ugo艣ci przy tych za艂o偶eniach to pora偶ka. Gdzie tkwi b艂膮d? Pozdro 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkly Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 (edited) Godzin臋 temu, Mitek napisa艂: Cze艣膰 Jeste艣 Troszk臋 ni偶szy ode mnie i troszk臋 ci臋偶szy. Je藕dzimy podobnie czyli poziom zbli偶ony do instruktorskiego. Tak wyb贸r nart jak i ich d艂ugo艣ci przy tych za艂o偶eniach to pora偶ka. Gdzie tkwi b艂膮d? Pozdro W kwestii formalnej, r贸偶nica w poziomie jazdy pomi臋dzy 6/7 a 8/9 b臋dzie niew膮tpliwa. Zgodnie z forumow膮 skal膮 instruktorom przyznajemy na starcie 8 punkt贸w. Dodatkowe dochodz膮 za jazd臋 w warunkach pozatrasowych, st膮d te 8/9 mi wysz艂o. Odno艣nie tego w膮tku to odpowied藕 na pytanie o b艂膮d jest w mojej ocenie prosta - marketing producent贸w, sklep贸w oraz nadmierna lektura katalog贸w. Gdyby nie ten w膮tek to nie mia艂bym 艣wiadomo艣ci 偶e takie narty w og贸le istniej膮. Te偶 nie mie艣ci mi si臋 w g艂owie 偶e co艣 takiego mo偶na wybra膰. Kolega zaproponowa艂 Volkla. Trzymaj膮c si臋 pierwotnego wskazania proponuj臋 te w wersji 179cm:聽 https://kmsport.pl/pl/narty-volkl/938-narty-volkl-racetiger-rc-red-2024-marker-vmotion.html Cena dok艂adnie ta sama, natomiast odno艣nie klasy narty to chyba nie ma sensu obu modeli por贸wnywa膰.聽 Edited December 1, 2024 by tomkly 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 Zaxwyczaj osoby, ktore pytaj膮 o wyb贸r nart potrzebuj膮 tylko potwierdzenia, ze dobrze wybraly a nie porady co do rodzaju nart. Rowniez poziom zaawansowania jest zwykle przesadzony o 2 oczka. Nie wynika to raczej z przeceny w艂asnych umiejetnosci a bardziej聽 z dosc enigmatycznych opis贸w wymaga艅 na poszczeg贸lne stopnie skali.. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 4 minuty temu, mig napisa艂: Zaxwyczaj osoby, ktore pytaj膮 o wyb贸r nart potrzebuj膮 tylko potwierdzenia, ze dobrze wybraly a nie porady co do rodzaju nart. Rowniez poziom zaawansowania jest zwykle przesadzony o 2 oczka. Nie wynika to raczej z przeceny w艂asnych umiejetnosci a bardziej聽 z dosc enigmatycznych opis贸w wymaga艅 na poszczeg贸lne stopnie skali.. Cze艣膰 Nie. Wynika to w wi臋kszo艣ci a absolutnej nieznajomo艣ci techniki, jej opis贸w oraz ca艂kowitego braku 艣wiadomo艣ci jak wygl膮da porz膮dna jazda na nartach. Opisy s膮 OK, tylko ma艂o kto wie w og贸le o co chodzi Michale. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbychu_J Posted December 1, 2024 Share Posted December 1, 2024 Skoro opisy maj膮 s艂u偶y膰 samoocenie, a jak widzimy wi臋kszo艣膰 interpretuje je b艂臋dnie, to znaczy, 偶e te opisy s膮 z艂e.聽 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bruner79 Posted December 2, 2024 Share Posted December 2, 2024 A mnie si臋 wydaje - w kwestii skali poziomu umiej臋tno艣ci - 偶e powinny by膰 filmy obrazuj膮ce poziom. Dawno kto艣 temu wrzuca艂 chyba takie co艣. Skale forumow膮 nowi u偶ytkownicy 藕le interpretuj膮. Ewentualnie - zosta膰 przy: 1. Pocz膮tkuj膮cy聽 2.Sredniozaawansowany 3. Zaawansowany 4. Ekspert 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts