lucky_luke Posted December 16, 2023 Share Posted December 16, 2023 Hej, Planuje wyjazd rodzinny w alpy okresie ferii i chcę uniknąć tłumów i kolejek które są zagwarantowane w dużych i znanych kurortach. Możecie polecić jakiś mniejszy ośrodek narciarski gdzie będzie mniej ścisku? Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted December 16, 2023 Share Posted December 16, 2023 Których ferii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucky_luke Posted December 16, 2023 Author Share Posted December 16, 2023 Polskich 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted December 16, 2023 Share Posted December 16, 2023 To się dogadali 🤣 …polskie ferie zaczynają się od 15 stycznia a kończą 25 lutego ! Ciężko stwierdzić w który termin celujesz … Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucky_luke Posted December 16, 2023 Author Share Posted December 16, 2023 Połowa lutego; ferie małopolski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted December 16, 2023 Share Posted December 16, 2023 Zerknij tu,zobaczysz jak mają w europie ferie https://www.snowplaza.nl/weblog/52040-wintersport-schoolvakanties-drukke-weken-hoogseizoen/ Na SO była tabela która łatwiej to obrazowała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted December 16, 2023 Share Posted December 16, 2023 https://www.wintersport.nl/weblog/14/02/2023/drukke-weken-wintersportseizoen-20232024 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted December 18, 2023 Share Posted December 18, 2023 W dniu 16.12.2023 o 09:13, lucky_luke napisał: Połowa lutego; ferie małopolski w połowie lutego tłoku nie było w: Saas Fee, Aletsch, Zinal-Grimenz, Leukerbad, Obersaxen 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyniczny Posted December 19, 2023 Share Posted December 19, 2023 Rok temu w ferie warszawskie (druga połowa lutego) bez kolejek pojeździłem w małych ośrodkach osttirolu :Silian, st.Jacob, Kals i Hailigenblut. Bardzo fajne ośrodki, mało ludzi i do kolejek i na trasach. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clip Posted December 21, 2023 Share Posted December 21, 2023 (edited) polecam gastein, tlumow nie ma, tras na tydzien wystarczy, no i blisko z pl i moja ulubiona trasa: Edited December 21, 2023 by Clip 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 Z tych nieco dalszych polecam Kappl (z własnego doświadczenia), a z bliższych podobno pusto jest w Turracher Hohe (tras wcale nie tak mało, a poza tym blisko z Polski) - tam jednak nie byłem, choć planuję. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 2 godziny temu, koliber napisał: Z tych nieco dalszych polecam Kappl (z własnego doświadczenia), a z bliższych podobno pusto jest w Turracher Hohe (tras wcale nie tak mało, a poza tym blisko z Polski) - tam jednak nie byłem, choć planuję. Turracher Höhe nie jest pustym ośrodkiem. Rok temu w sezonie było sporo luda, a do centralnych krzeseł kolejka nawet na 10 minut. Jest nieco ponad 30 km tras, w większości lagodnych, natomiast bardzo fajny śnieg, było sporo naturalnego i ma kilka naprawdę nowych tras. Podobało nam się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clip Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 Ten Turracher to sa 3 stoki na krzyż to już bym wolał Wagrain / Flachau Ta sama odleglosc a jest juz co pojezdzic. W Wagrain jest jeszcze fajny patent: niektore apartamenty daja wejsciowke na termy dla swoich gosci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 13 godzin temu, Clip napisał: Ten Turracher to sa 3 stoki na krzyż to już bym wolał Wagrain / Flachau Autor pytał o mały, kameralny ośrodek, a Amade to jeden z największych "molochów" w Austrii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clip Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 bylem z 15 razy w Gastein i jakos tego nie zauwazylem. odkad zrobili nowy wagon z Badhof Gastein to nie widzialem tam kolejki do wyciagu. No moze z wyjatkiem kilku pojedynczych dni kiedy z powody wiatru wyciagi jexdzily do polowy. dla mnie moloch to Ischgl albo Sankt Anton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 4 godziny temu, Clip napisał: 15 dni czy tygodni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clip Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 (edited) 15 razy = 15 tygodni edit: zrobilem rachunek sumienia 12. Tak czy inaczej mam to zjezdzone w kazda strone i uwazam ze to jest naprawde niedoceniony osrodek. Są 3 lokalizacje polaczone ski busami: Sport Gastein, Dorf Gastein, Bad Gastein / Badhof Gastein kazda ma swój charakter. Zjezdzic trzeba wszystkie ale ile razy ktory to juz zalezy od pogody. H1/H2 podlinkowana wczesniej ma chyba z 9km i jest najdluzsza trasa jaka jechalem (i nie ma tam ani grama jazdy po drodze przez las) bo takie km to sie nie licza. Edited December 23, 2023 by Clip 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts