Jump to content

Tatrzańska Łomnica

SkiForum
 Share

Recommended Posts

Słowacja - Tatrzańska Łomnica Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://www.tldtatry.sk/ Położenie Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) Ceny (cennik karnetów itp) Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć (link do galerii zdjęć z tego ośrodka)

• 3 months later...
Na tym stoku, dość dawno był slalom gigant kobiet w ramach zawodów Pucharu Świata. Góra kotła Gąsienicowego na Kasprowym jest nieco stromsza, niż góra tego stoku, ale tu stromiznę sie czuje przez dłuższy czas. Jak jest dużo śniegu(w zeszłym roku w kwietniu było na górze 3,5 m) to można zjechać do samej Łomnicy na poziom 895 m z 2185 m. Prawie 1300 m w dół. Nawet w Alpach takie różnice poziomów nie są za częste. W dobrych warunkach jest tu wiele możliwości jazdy pozatrasowej, np. przez Francuską Muldę(szeroki żleb dobrze widoczny z dolnej stacji krzesełka). Jak jest dłuższy dzień(kwiecień) to wpadamy tu czasem z żoną. Mimo, że dalej od nas, ale szybciej jesteśmy na górze niż na Kasprowym. I bez "cyrków" z miejscówkami.

Potwierdzam wszystko co napisałes :) nie bylem tam dość dawno, ale dobrze pamiętam teren, zwłaszcza że często jestem w Tatrach słowackich w lecie... Francuska Mulda dostarczała mi niezłych wrażeń, nie jeździłem wtedy tak jak teraz, zresztą narty były inne :) ale miejsce naprawdę godne polecenia :) na zjeździe do Łomnicy rzeczywiście musi być dość dużo śniegu, pamiętam że strasznie kamienie pociachały mi dechy...:( ale to tylko mały minusik :) pozdro

• 1 year later...
Piszesz w tytule, że 13 euro za dzień, ale to niestety przy 7-dniowym skipassie. Przy dwudniowym wychodzi 18. Dobrze, że obniżają. Och, ten kurs nieludzki! Na razie śniegu nie za wiele, jak na Łomnicę, bo 130 cm, ale tam (o czarnej myślę) i tak najfajniej w kwietniu. Mało ludzi, dużo śniegu.:cool:

• 9 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie tam są stoki, to znaczy czy południowe, czy bardziej sprzyjające marcowemu szusowaniu?

Zdecydowanie południowe - niestety nie da się opalać na krzesełku :) Góra jest dość wysoko więc niby chłodniej ale w tym roku jest mało śniegu (podobnie jak na Kasprowym) więc krzesełko na Lomnickie Sedlo chodzi ale formalnie trasa powyżej Skalnatego Plesa jest traktowana jako wolny teren - nieprzygotowywana -moim zdaniem kamienie są na bank. Niżej - Cucoriedki - póki co OK. Nie wiem na jak długo się wybierasz ale nie nie jesteś tam przykuta - możesz jechać ew. na Chopok kupując "skipass tatry" - info jest na stronie Chopoka: http://www.jasna.sk/...oudnie/pl/zima/ Nie wiem dlaczego ale na stronie Łomnicy tego info pod tabelką brakuje - choć wg mnie to musi być ten sam skipass. Dni nie muszą być po kolei więc któregoś dnia można skoczyć na Strbskie Pleso - jakieś 20 km. karnet jest osobny ale o tyle warto, że w ostatnich latach tam sezon trwał najdłużej w Tatrach - czyli warunki najlepsze.

Zdecydowanie południowe - niestety nie da się opalać na krzesełku :) Góra jest dość wysoko więc niby chłodniej ale w tym roku jest mało śniegu (podobnie jak na Kasprowym) więc krzesełko na Lomnickie Sedlo chodzi ale formalnie trasa powyżej Skalnatego Plesa jest traktowana jako wolny teren - nieprzygotowywana -moim zdaniem kamienie są na bank. Niżej - Cucoriedki - póki co OK. Nie wiem na jak długo się wybierasz ale nie nie jesteś tam przykuta - możesz jechać ew. na Chopok kupując "skipass tatry" - info jest na stronie Chopoka: http://www.jasna.sk/...oudnie/pl/zima/ ... Dni nie muszą być po kolei więc któregoś dnia można skoczyć na Strbskie Pleso - jakieś 20 km. karnet jest osobny ale o tyle warto, że w ostatnich latach tam sezon trwał najdłużej w Tatrach - czyli warunki najlepsze.

dzięki, właśnie o taką informację mi chodziło, jedziemy tylko na 2 dni, więc szukamy czegoś blisko i z gwarancją śniegu ;) na szczęście wyjazd w środku tygodnia, więc kolejek przynajmniej nie musimy się obawiać :)

dzięki, właśnie o taką informację mi chodziło, jedziemy tylko na 2 dni, więc szukamy czegoś blisko i z gwarancją śniegu ;) na szczęście wyjazd w środku tygodnia, więc kolejek przynajmniej nie musimy się obawiać :)

No to zrób sobie Łomnica + Strbskie - Chopok jednak dość daleko. http://www.parksnow....vleky.php#begin http://www.vt.sk/osr...strady/pl/zima/ Tymczasem u góry jest jest -12 st. C - więc słoneczko bardzo nie szkodzi :)

http://www.vt.sk/use...-s.smokovec.jpg Tu masz dokładną mapkę,Słowacy zawsze oznaczają trasy po ich nazwie i stacjach pośrednich,zamiast po numerze trasy i później trudno się z tego rozeznać.Otwarte są wszystkie główne trasy tzn czarna z siodła nr 7,główna czerwona oznaczona numerami 6,5,3 .Trasa nr 3 to nowa trasa wzdłuż nowego krzesełka 4 osobowego.Niebieska teżotwarta,ale tylko jeden wariant.Reszta łączników pozamykana z powodu braku śniegu.Nie byłem ostatnio na Łomnicy,ale byłem w zeszły weekend na Szczyrbskim Plesie,tam jest wszystko otwarte i spokojnie można pojeździć bez kolejek ,od 8 marca karnet całodniowy 16 Euro,fajna nowa trasa i kolejka 6 osobowa na górze,ale trasy łatwiejsze niż na Łomnicy.Co do braku śniegu ,faktycznie na Słowacji mają problem,mieszkałem w Bukowinie i u nas sypało całą noc,przejeżdżamy granicę i drogi suchutkie i piękne słońce nad Tatrami.Na Łomnicy śnieg leżał,ale w tym roku jest go niewiele.

Użytkownik bubol edytował ten post 10 marzec 2010 - 13:06