brachol Posted December 12, 2022 Share Posted December 12, 2022 Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba99 Posted December 12, 2022 Share Posted December 12, 2022 49 minut temu, brachol napisał: Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Może żona nie chce jeździć na nartach, a ty ją próbujesz zmusić?🤔 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brachol Posted December 12, 2022 Author Share Posted December 12, 2022 49 minut temu, Kuba99 napisał: Może żona nie chce jeździć na nartach, a ty ją próbujesz zmusić?🤔 To nie ten przypadek. Chce, ale ma obawy co do kolana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted December 12, 2022 Share Posted December 12, 2022 (edited) 2 godziny temu, brachol napisał: Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Część Przez jeden sezon jeździłem w ortezie sportowej takie były zalecenia lekarza , zakładałem pod spodnie i nie czułem żadnego dyskomfortu w jeździe. Taka jak na zdjęciu w tym sezonie też będę zakładał jeśli w ogóle będę jeździł ☹️. Edited December 12, 2022 by Mikoski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted December 12, 2022 Share Posted December 12, 2022 3 godziny temu, brachol napisał: Witam Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. pozdrawiam Podsyłam link jest w czym wybierać opaski też mają. https://rehatop.com/pl/c/ORTEZY-KOLANA/66 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brachol Posted December 12, 2022 Author Share Posted December 12, 2022 45 minut temu, Mikoski napisał: Podsyłam link jest w czym wybierać opaski też mają. https://rehatop.com/pl/c/ORTEZY-KOLANA/66 Dzięki Jest tego sporo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dynek Posted December 15, 2022 Share Posted December 15, 2022 W dniu 12.12.2022 o 20:29, Mikoski napisał: Część Przez jeden sezon jeździłem w ortezie sportowej takie były zalecenia lekarza , zakładałem pod spodnie i nie czułem żadnego dyskomfortu w jeździe. Taka jak na zdjęciu w tym sezonie też będę zakładał jeśli w ogóle będę jeździł ☹️. Aż dziwne, że ortopeda zalecał. A co na fizjoterapeuta? Pytam, bo również końcem ubiegłego sezonu przeszedłem rekonstrukcję acl i mcl i teraz zarówno lekarz i fizjo kategorycznie mi zabraniają używania ortezy a mam stanąć w styczniu na nartach (9M po operacji). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted December 16, 2022 Share Posted December 16, 2022 Cześć Zalecenia mogą być bardzo różne w zależności od charakteru uszkodzeń i typu rekonstrukcji więc nie ma co się dziwić. Orteza ma chronić i poprawiać stabilność ale również odciąża i to jej wada. Kluczem jest dbałość o mięśnie otulające kolano i sprawność. Jeżeli to jest w porządku to można jeździć nawet bez więzadeł. Pozdro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted December 16, 2022 Share Posted December 16, 2022 (edited) 21 godzin temu, Dynek napisał: Aż dziwne, że ortopeda zalecał. A co na fizjoterapeuta? Pytam, bo również końcem ubiegłego sezonu przeszedłem rekonstrukcję acl i mcl i teraz zarówno lekarz i fizjo kategorycznie mi zabraniają używania ortezy a mam stanąć w styczniu na nartach (9M po operacji). Oprócz szycia ACL miałem też mocno uszkodzone łąkotki a nartować zacząłem 7 miesięcy po operacji . Orteza miała odciążyć staw kolanowy, podobnie mam teraz do wiosny narty tylko w ortezie aby kolano dotrwało w obecnym stanie do kwietnia wtedy czeka mnie łamanie piszczeli ☹️ Edited December 16, 2022 by Mikoski 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brachol Posted December 16, 2022 Author Share Posted December 16, 2022 Pierwsze nartowanie zaliczone 3,5 h w Zieleńcu, noga w dobrym stanie, nadal trzeba popracować nad mięśniami, robić przerwy i uważać i trochę żona pojeździ w tym sezonie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted December 17, 2022 Share Posted December 17, 2022 9 godzin temu, brachol napisał: Pierwsze nartowanie zaliczone 3,5 h w Zieleńcu, noga w dobrym stanie, nadal trzeba popracować nad mięśniami, robić przerwy i uważać i trochę żona pojeździ w tym sezonie. W ramach budowy tkanki mięśniowej zacząłem po raz pierwszy od 2009 r chodzić na siłownie. Pierwsze martwe ciągi, przysiady ze sztanga i wyciskania leżąc już za mną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tata Asi Posted December 17, 2022 Share Posted December 17, 2022 Godzinę temu, grimson napisał: zacząłem chodzić na siłownie... Spróbój crossfit, albo trening funkcjonalny. Nie dość, że pracujesz z obciążeniem, to jeszcze tempo wykonywania ćwiczeń zmusza mięśnie do szybkiej pracy - trochę jak na nartach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted December 17, 2022 Share Posted December 17, 2022 16 minut temu, Tata Asi napisał: Spróbój crossfit, albo trening funkcjonalny. Nie dość, że pracujesz z obciążeniem, to jeszcze tempo wykonywania ćwiczeń zmusza mięśnie do szybkiej pracy - trochę jak na nartach. Pod narty daje małe obciążenie i dużo powtórzeń w serii. Jak 60kg w trojbojowych konkurencjach, po 10 powtórzeń w 5 seriach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dynek Posted December 18, 2022 Share Posted December 18, 2022 W dniu 16.12.2022 o 12:02, Mikoski napisał: Oprócz szycia ACL miałem też mocno uszkodzone łąkotki a nartować zacząłem 7 miesięcy po operacji . Orteza miała odciążyć staw kolanowy, podobnie mam teraz do wiosny narty tylko w ortezie aby kolano dotrwało w obecnym stanie do kwietnia wtedy czeka mnie łamanie piszczeli ☹️ To mój „operator” i fizjo to jacyś ekstremiści 😂 ja dosyć mocno zmasakrowałem kolano końcem ubiegłego sezonu (zerwany acl, mcl i kompleks tylnio-przyśrodkowy). Rekonstrukcja tego wszystkiego po 3 tygodniach od wypadku. Reha od maja i trwa cały czas a mówią mi, orteza od stycznia nie będzie Ci potrzebna 🤦 ale ja chyba jednak na ten sezon założę. Szukam właśnie czegoś porządnego. Donjoy na miarę-jest sens? To ponad 3 tysiaki. Co ewentualnie jeszcze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts