Jump to content

Opaska stabilizująca na kolano

brachol
 Share

Recommended Posts

49 minut temu, brachol napisał:

Witam

Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. 

pozdrawiam

Może żona nie chce jeździć na nartach, a ty ją próbujesz zmusić?🤔

2 godziny temu, brachol napisał:

Witam

Żona jest po operacji kolana (ACL) i ma obawy przed nartami. W ramach wsparcia chciałbym kupić jej jakąś opaskę na kolano. Może ktoś polecić jakąś opaskę? Chodzi o coś trwałego i wygodnego no i żeby pod spodnie narciarskie wchodziło. 

pozdrawiam

Część

Przez jeden sezon jeździłem w ortezie sportowej takie były zalecenia lekarza , zakładałem pod spodnie i nie czułem żadnego dyskomfortu w jeździe. Taka jak na zdjęciu w tym sezonie też będę zakładał jeśli w ogóle będę jeździł ☹️.

RAPTOR-SHORT.jpg

Edited by Mikoski
  • Thanks 1

3 godziny temu, brachol napisał:

Witam

pozdrawiam

Podsyłam link jest w czym wybierać  opaski też mają.  

https://rehatop.com/pl/c/ORTEZY-KOLANA/66

• Thanks 1

W dniu 12.12.2022 o 20:29, Mikoski napisał:

Część

Przez jeden sezon jeździłem w ortezie sportowej takie były zalecenia lekarza , zakładałem pod spodnie i nie czułem żadnego dyskomfortu w jeździe. Taka jak na zdjęciu w tym sezonie też będę zakładał jeśli w ogóle będę jeździł ☹️.

RAPTOR-SHORT.jpg

Aż dziwne, że ortopeda zalecał. A co na fizjoterapeuta? Pytam, bo również końcem ubiegłego sezonu przeszedłem rekonstrukcję acl i mcl i teraz zarówno lekarz i fizjo kategorycznie mi zabraniają używania ortezy a mam stanąć w styczniu na nartach (9M po operacji). 

Cześć

Zalecenia mogą być bardzo różne w zależności od charakteru uszkodzeń i typu rekonstrukcji więc nie ma co się dziwić. Orteza ma chronić i poprawiać stabilność ale również odciąża i to jej wada. Kluczem jest dbałość o mięśnie otulające kolano i sprawność. Jeżeli to jest w porządku to można jeździć nawet bez więzadeł.

Pozdro

• Thanks 1

21 godzin temu, Dynek napisał:

Aż dziwne, że ortopeda zalecał. A co na fizjoterapeuta? Pytam, bo również końcem ubiegłego sezonu przeszedłem rekonstrukcję acl i mcl i teraz zarówno lekarz i fizjo kategorycznie mi zabraniają używania ortezy a mam stanąć w styczniu na nartach (9M po operacji). 

Oprócz szycia ACL miałem też mocno uszkodzone łąkotki a nartować zacząłem 7 miesięcy po operacji . Orteza miała odciążyć staw kolanowy, podobnie mam teraz do wiosny narty tylko w ortezie aby kolano dotrwało w obecnym stanie do kwietnia wtedy czeka mnie łamanie piszczeli ☹️

Edited by Mikoski
  • Sad 3

9 godzin temu, brachol napisał:

Pierwsze nartowanie zaliczone 3,5 h w Zieleńcu, noga w dobrym stanie, nadal trzeba popracować nad mięśniami, robić przerwy i uważać i trochę żona pojeździ w tym sezonie. 

W ramach budowy tkanki mięśniowej zacząłem po raz pierwszy od 2009 r chodzić na siłownie. Pierwsze martwe ciągi, przysiady ze sztanga i wyciskania leżąc już za mną.

16 minut temu, Tata Asi napisał:

Spróbój crossfit, albo trening funkcjonalny. Nie dość, że pracujesz z obciążeniem, to jeszcze tempo wykonywania ćwiczeń zmusza mięśnie do szybkiej pracy - trochę jak na nartach.

Pod narty daje małe obciążenie i dużo powtórzeń w serii. Jak 60kg w trojbojowych konkurencjach, po 10 powtórzeń w 5 seriach.

W dniu 16.12.2022 o 12:02, Mikoski napisał:

Oprócz szycia ACL miałem też mocno uszkodzone łąkotki a nartować zacząłem 7 miesięcy po operacji . Orteza miała odciążyć staw kolanowy, podobnie mam teraz do wiosny narty tylko w ortezie aby kolano dotrwało w obecnym stanie do kwietnia wtedy czeka mnie łamanie piszczeli ☹️

To mój „operator” i fizjo to jacyś ekstremiści 😂 ja dosyć mocno zmasakrowałem kolano końcem ubiegłego sezonu (zerwany acl, mcl i kompleks tylnio-przyśrodkowy). Rekonstrukcja tego wszystkiego po 3 tygodniach od wypadku. Reha od maja i trwa cały czas a mówią mi, orteza od stycznia nie będzie Ci potrzebna 🤦 ale ja chyba jednak na ten sezon założę. Szukam właśnie czegoś porządnego. Donjoy na miarę-jest sens? To ponad 3 tysiaki. Co ewentualnie jeszcze?