magi67 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Była chwila nadzieji ale... Nie będzie nowych terenów dla narciarzy Sobota, 18 września (09:50) Więcej na temat:Zakopane Ta wiadomość z pewnością nie ucieszy miłośników szusowania po śniegu. Tatrzański Park Narodowy nie udostępni nowych terenów narciarskich w rejonie Kasprowego Wierchu podczas zbliżającego się sezonu zimowego. Poszerzenie tras władze TPN zapowiadały w ubiegłym sezonie narciarskim. Bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Bez komentarza. To ja skomentuję...Nigdy nie było i nie będzie mowy o poszerzaniu obszaru przygotowywanych tras. Jak ktoś na to liczył po przeczytaniu onetowego nagłówka "będą nowe trasy na Kasprowym", to... jest niepoprawnym marzycielem oderwanym od realiów A nastawienie parku do jazdy pozatrasowej nie musi być równoznaczne z tym, co jest w zarządzeniach określone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tosiek93 Napisano 19 Września 2010 Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Jak dostaną tą zgodę, to niech już postawią 6-osobową, bo nawet na sześcioosobowym będą duże kolejki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Nie jest łatwo i właściwie nie rozpatruj w ogóle takiej możliwości. To jest bardziej szlak turystyczny z podchodzeniem niż nartostrada. A co do warunków: "Komunikat odnośnie funkcjonowania trasy narciarskiej podamy 24.12.2010 około godz. 9.00. Otwarcie trasy uzależnione będzie od warunków śniegowych". Wieje halny i za chwilę może nie być po czym jeździć :/ Lepiej poczekaj z wyjazdem aż dopada tyle śniegu, żeby otwarli Goryczkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ktoś może wie jak długa, jaką miała różnicę wysokości i gdzie się kończyła legendarna Fisowska trasa na Kasprowym? Podobno została zniszczona przez jakaś wichurę, ktoś wie na ten temat coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKos Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ktoś może wie jak długa, jaką miała różnicę wysokości i gdzie się kończyła legendarna Fisowska trasa na Kasprowym?Podobno została zniszczona przez jakaś wichurę, ktoś wie na ten temat coś więcej? Luknij na ten wątek (i zdjęcia) http://www.skiforum....ead.php?t=28532 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 17 Marca 2011 Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Hej jest szansa, że będzie dało się jeszcze pojeździć na świętej górze na początku Kwietnia? 2 lata temu byłem 10 Kwietnia i były idealne warunki, ale w tym roku chyba nie jest tak różowo, skoro tylko Gąsienicowa chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 przy rondzie .... dalej i tak nie pojedziesz parking busów, jest dosłownie po drugiej stronie jezdni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 20 Marca 2011 Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 bo ta droga właśnie do (od) Krokwi prowadzi ... buty ? .... to już według własnego uznania możesz się przebrać i buty (cywilne) zostawić w aucie a możesz zrobić to na górze / plecak wieszasz na siatce ... ważne by o nim nie zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 23 Marca 2011 Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Był ktoś może w tym tygodniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemyslaw Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 No prosze na kasprowym spadło 30 cm sniegu i jest w sumie wg pkl 90 cm! , chyba najwiecej w tym sezonie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Nie chyba, tylko na pewno Nieoczekiwanie szykuje się ciekawa końcówka sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Jeszte troche i goryczkowa ruszy Trzeba się wybrać na kasprowy jeszcze skoro takie warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKos Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 przemyslaw No prosze na kasprowym spadło 30 cm sniegu i jest w sumie wg pkl 90 cm! , chyba najwiecej w tym sezonieWczoraj bolało mnie kolano a w nocy śnił mi się właśnie KW, serio! Teraz już wiem dlaczego, chyba jestem telepatą :cool: Trzeba sprzęt szykować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekkrk Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 ile mogą się utrzymac takie warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Pewnie tyle, co zwykle, czyli po weekendzie majowym finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekkrk Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 no bo mam nadzieje ze do świąt wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Dajcie relacje jak ktoś bedzie - chce jechac w środę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Nie pytać, tylko jechać, żałujcie bo jest czego. Warunki wyśmienite, naturalny śnieg, pogoda przepiękna, 34 zjazdy zaliczyłem. Koło 12 pokazały się muldy, ale na nich była przednia jazda. Karnet na cały dzień - 63 zł. Goryczkowa nieczynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 W uzupełnieniu do powyższego dodam, że dało się zjechać Goryczkową na sam dół, aż pod Energetyka. W kotle warunki bdb, po bokach trasy niezjeżdżony ciężkawy puch. Od Buli już gorzej, trzeba kluczyć pomiędzy przetarciami i najlepiej jechać na "żużlówkach". Potem na nartostradzie warunki dobre do Esa, potem sporo niespodzianek i przetopów, ale zjazd do końca bez odpinania nart. Tyle, że było już dość ciepło i z dnia na dzień śnieg stamtąd może zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 W uzupełnieniu postu Fafa mała fotorelacja - poniżej :) Spotkaliśmy się w sympatycznym gronie: Jaworzynka, EFIX, Faf500 i moja skromna osoba :) Przy okazji aktualny cennik: kolejka 32 zł (bez zmian), karnet dzienny na Gąsienicową - 70 zł, wersja od godz. 10:30 - 50 zł ...ale do tego są nieoczekiwane dodatkowe zniżki: w tygodniu 20%, w weekendy 10%. Można zatem jeszcze nieźle pohulać za całkiem rozsądne pieniądze - i warto :) Ogólnie wg mnie Gąsienicowa spokojnie dociągnie do majówki, Goryczkowa do kotła ciągle OK, za 2-3 dni konieczny spacer mniej więcej od Buli, powinno coś jeszcze ocaleć na nartostradzie. Hmmm, jeszcze 2 takie luźne refleksje - ta pusta, "biedna" Goryczkowa wydala mi się jakaś taka przeraźliwie smutna... a przy tym w niedzielę kwietniową ok. godz. 9 rano - w Kuźnicach kilkoro ludzi (?!), zero czekania ...co to Panie się porobiło ;) Załączone miniatury Użytkownik gajowy01 edytował ten post 18 kwiecień 2011 - 07:52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKos Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Byłem i ja w środę 20.04. Na górę dostałem się pierwszym kursem i jeździłem do południa. Pogoda obłędna. Z każdą chwilą robiło się coraz bardziej miękko. Ludzi całkiem sporo, szybko pojawiły się przetarcia które powiększały się z każdą chwilą. Więcej zdjęć z góry, dołu, boku z rana i południa TUTAJ.Jak ktoś się jeszcze wybiera to lepiej się pośpieszyć, ja byłem i nie żałowałem :cool:Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Także byłem wczoraj (pierwszy raz), mam zdjęcia, ale widze ze JanKos juz wszystko pokazał. Wg mnie : - pogoda była rewelacyjna, dawno w takiej lampie nie jeżdziłem - ludzi było dużo - rozmawiałem z osobami które były w poniedziałek, powiedziały ze połowa z tego i dużo lepsze warunki - brak ławek na tarasie widokowym jest naprawde irytujący, czy to naprawde taki problem wbić pare miejsc w ziemie ? Ludzie siedż na parapetach, ziemi itd - ot Polska - jeśli o mnie chodzi warunki na trasie były trudne. Górny zjazd to jedna wielka mulda (pierwszy zjazd miałem o 9), w środkowej cześci bardzo fajie a w lejach znów kaplica. Około 12 na końcu zrobiła się już wielka kałuża. Dodatkowo po 13 nawalił wyciąg. - myślę ze więcej niż do świąt KW nie pociągnie - gdzie oni mają te 80cm śniegu ?? Poza tym wyjazd bardzo udany choć jak dla mnie trudny - ze względu na mokry śnieg i muldy. Jednakże teraz już wiem dlaczego KW nazywaja namiastką Alp w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 ... Podstawową rolą Parku jest udostępnianie go ludziom...No tak. Takie sformułowania i praktyka występuje w Parkach amerykańskich . Niestety w polskich tylko domyślnie i dwuznacznie. Dlaczego niestety:Janku, chyba mylisz jak większość ludzi zaangażowanych w ochronę przyrody, sprzymierzeńców chcących BYĆ w przyrodzie parku z destrukcją ekosystemu przez np. jego fizyczną likwidację, budowę przemysłu, autostrad/szos, rozwój rolnictwa itp.U nas wygląda to tak...Ustawa o ochronie środowiska mówi:Art. 2.2. Ochrona przyrody ma na celu: …p. 6 kształtowanie właściwych postaw człowieka wobec przyrody....Nie da się tego zrobić zamykając parki narodowe przed ludźmi.Trochę bardzo pouczającej historii. Jeszcze w latach 60. Alaskańczycy byli tak wrogo nastawieni do koncepcji powiększenia parków i powstania nowych, że wręcz domagali się wystąpienia z USA . Jednak amerykańska koncepcja obowiązków parków narodowych spowodowała, że w 1980 3-krotnie powiększono Park Denali i powstało chyba z 5 innych parków narodowych. Na wniosek mieszkańców!!!!Gdyby tam działały nasze ustawy, nasze dyrekcje parków i wydziałów ochrony środowiska administracji, no i nasi zieloni, Alaska by była oddzielnym państwem, Park Denali już by nie istniał i oczywiście nie powstał by żaden nowy park narodowy. Przesadzam? No może troszeczkę. Ale wystarczy porównać to z obroną mieszkańców przed rozszerzeniem Parku Białowieskiego, czy utworzeniem Mazurskiego. Oni z doświadczenia wiedzą, że po rozszerzeniu / powstaniu parku nie dostaną zezwolenia nawet na "puszczenie bąka" w swojej zagrodzie... Oczywiście też trochę przesadzam, ale pokazuję różnicę.Która koncepcja jest lepsza??? Moją opinię znacie.Pozdrawiam.Tadek Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 05 październik 2011 - 00:52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karat10 Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 No tak. Takie sformułowania i praktyka występuje w Parkach amerykańskich . Niestety w polskich tylko domyślnie i dwuznacznie. Dlaczego niestety:Janku, chyba mylisz jak większość ludzi zaangażowanych w ochronę przyrody, sprzymierzeńców chcących BYĆ w przyrodzie parku z destrukcją ekosystemu przez np. jego fizyczną likwidację, budowę przemysłu, autostrad/szos, rozwój rolnictwa itp.U nas wygląda to tak...Ustawa o ochronie środowiska mówi:Art. 2.2. Ochrona przyrody ma na celu: …p. 6 kształtowanie właściwych postaw człowieka wobec przyrody....Nie da się tego zrobić zamykając parki narodowe przed ludźmi.Trochę bardzo pouczającej historii. Jeszcze w latach 60. Alaskańczycy byli tak wrogo nastawieni do koncepcji powiększenia parków i powstania nowych, że wręcz domagali się wystąpienia z USA . Jednak amerykańska koncepcja obowiązków parków narodowych spowodowała, że w 1980 3-krotnie powiększono Park Denali i powstało chyba z 5 innych parków narodowych. Na wniosek mieszkańców!!!!Gdyby tam działały nasze ustawy, nasze dyrekcje parków i wydziałów ochrony środowiska administracji, no i nasi zieloni, Alaska by była oddzielnym państwem, Park Denali już by nie istniał i oczywiście nie powstał by żaden nowy park narodowy. Przesadzam? No może troszeczkę. Ale wystarczy porównać to z obroną mieszkańców przed rozszerzeniem Parku Białowieskiego, czy utworzeniem Mazurskiego. Oni z doświadczenia wiedzą, że po rozszerzeniu / powstaniu parku nie dostaną zezwolenia nawet na "puszczenie bąka" w swojej zagrodzie... Oczywiście też trochę przesadzam, ale pokazuję różnicę.Która koncepcja jest lepsza??? Moją opinię znacie.Pozdrawiam.Tadek Nie przesadzasz ani trochę Tadeuszu. Każdy w miarę rozsądny człek odpowie Ci, że amerykańska koncepcja jest lepsza. Co tu dużo gadać. Nie chodzi wyłącznie o zapisy w ustawach, ale również o rozporządzenia do nich, ich interpretacja i zwyczajny zdrowy rozsądek. W Ameryce nikomu nie przeszkadza, że świstak ma norę i żyje sobie w najlepsze obok zatłoczonego placu przy pięknie położonym kompleksie hotelowo-knajpowym, a u nas zamyka się wiosną jedyną działającą w tym okresie kolejkę krzesełkową z powodu pobudki tego ciekawego zwierzęcia. Dziwnym jest tu fakt, że nie zamknięto jeszcze szlaku prowadzącego dnem Dol. 5 Stawów w Tatrach z powodu upodobania sobie jednego miejsca tuż koło tego szlaku przez te interesujące gryzonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi