Jump to content

Potoczek - Wielka Sowa

Administrator
 Share

Recommended Posts

w okolicy Nowej Rudy też powstaje wyciąg, krótki bo krótki ale do zabawy ponoć całkiem fajny i blisko, za inwestycją stoi Pan który posiada również wyciąg w Rzeczce, póki co nie mogę znaleźć informacji na ten temat ale prace zostały już rozpoczęte jakiś czas temu i podobno zbiornik do sztucznego naśnieżania już jest

Mówisz o Przygórzu ?

• 2 weeks later...

Nie podzielam optymizmu i radości.

1084 ośrodek typu jeden wyciąg jedna trasa.

Bez sensu...

Tadek

Tadeusz,

to będzie tak zwany przerywnik sobotni lub niedzielny. Wstajesz o 8, zamiast do jakichś kościołów lub centrum handlowego, w godzinę jesteś na stoku po lekkim śniadanku, by po paru godzinach rozrywki na świeżym powietrzy z najbliższymi, pobawić się widokami ze schroniska i jedzonkiem (np. Orzeł) albo po szybszym powrocie z żoną w łóżku.

Można alternatywnie też pójść do parku karmić gołębię lub łabędzie - co kto lubi... Z wielkimi wyprawami (np. z Łodzi ;)) to nie będzie miało nic wspólnego :) ;) Więc czemu nie

pozdrawiam

tak, Robert ostatnio tam był i mi opowiadał jak to wygląda i co tam się dzieje :)

Jakoś nie jestem w tym względzie optymistycznie nastrojony, podobnie z resztą jak nie łykam ochów i achów w sprawie WS.

Ale oby jak najlepiej to wyszło, czego też i sobie życzę  :)

Najlepszy jest leśniczy. Za bardzo mu się te wyciągi nie podobają, ale się ugioł dla dobra społeczności. Zacny Pan. Umowa z lasami to już konkret. Myślę że to się zrealizuje. Martwi tylko brak doświadczenia inwestora w branży narciarskiej.

Jakoś nie jestem w tym względzie optymistycznie nastrojony, podobnie z resztą jak nie łykam ochów i achów w sprawie WS.

Ale oby jak najlepiej to wyszło, czego też i sobie życzę  :)

mamy dobrze, bo mamy blisko do większych i lepszych ośrodków ale czasami nie ma czasu wyskoczyć kawałek dalej dlatego trzeba się cieszyć że coś tu w naszej okolicy się buduje i rozwija, jak wszystko wyjdzie tak jak trzeba to będziemy mieć większy wybór na takie krótkie wypady ;)

...

Że Pilsko przez kilkadziesiąt lat się nie rozwijało, i nawet jak je kupił w miarę bogaty inwestor, to okazał się głupem działającym bez wszystkich pieczątek, który po 2 idiotycznych działaniach z których się musiał wycofać i postawieniu 1 krótkiego krzesełka stracił całą ochotę na dalsze inwestycje....

Tadek

Włażę pod stół i odszczekuję wyboldowany tekst!!!

Okazało się, że wywiad z którego to wynikało, był pewnie tylko formą nacisku na władze i wpuszczeniem w kanał pseudoekologów.

Na Pilsku powstają nowe krzesła - czteroosobowa wyprzęgana kanapa Tatralift na Buczynkę :) :) . Mam tylko nadzieję, że nie zapomną o naśnieżaniu... ;)

Tadek

mamy dobrze, bo mamy blisko do większych i lepszych ośrodków ale czasami nie ma czasu wyskoczyć kawałek dalej dlatego trzeba się cieszyć że coś tu w naszej okolicy się buduje i rozwija, jak wszystko wyjdzie tak jak trzeba to będziemy mieć większy wybór na takie krótkie wypady ;)

Oczywista oczywistość i pewnie, że tak.

Ale jak bym np. wolał, albo tez chciał aby na Bukowej Chacie w końcu ktos zacząl robic stok i koło stoku tak jak się należy.

• 2 months later...
  • 1 month later...

Oby wszystko poszło w dobrym kierunku bo na mnie inwestor dobrego wrażenia nie robi - a właściwie jego przedstawiciel. Tak czy inaczej trzymam kciuki...

Ja tam bym się młodego nie czepiała, słyszałam już wielu złotoustych i niewiele z ich oratorskich mów wynikało. Pożyjemy- zobaczymy. Obym tylko nie musiała już z balkonikiem chodzić na otwarcie. Bardziej niepokoi mnie fakt że jakoś nie zwróciłam uwagi o jakim inwestorze mowa. Przegapiłam czy nikt go nie nazwał?

A młodego to chyba widziałam w kolejce do bufetu pod Żmijowcem więc przynajmniej wie jak wygląda stok , kanapa i knajpa pod stokiem. To już coś.

• 1 month later...

Nie wiem na ile ma to związek z nowym inwestorem, ale "Bacówka" przechodzi, bądź już przeszła, do historii, 75 lat od powstania, 5 lat od remontu, dziwne i trochę szkoda tego miejsca...

edit:

Poszukałem informacji i faktycznie chodzi o budowę nowego wyciągu:

http://ddz.old.doba....&id=45854&mod=6

Miejmy nadzieję, że na wyburzeniu się nie skończy zapał inwestora bo niejedna inwestycja kończyła się na "wykopaniu dziury" ;)

Mysle, ze powinni zbudowac cos w stylu starosudeckim (sa np. w Walimiu budynki  z XVIII albo XIX w ) albo przypomniec sobie stara bacowke, ktora wg mnie miala duzo wiekszy urok niz ta pozniejsza 

http://pl.wikipedia....nisko_Sowa.JPG 

wg mnie miala duzo wiekszy urok niz ta pozniejsza 

Nie wynika to jasno z Twojego postu - na zdjęciach jest moim zdaniem istniejące i działające schronisko Sowa (Marysieńka) położone między "Orłem" a Wielką Sową

Co do wyciągu to od razu może "awansować" do ścisłej polskiej czołówki małych stacji :) - czego mu życzę. Troszkę płaski (1700 m z 300 m) to dobra niebieska lub słabsza czerwona ale nie ma co wybrzydzać jest nieźle. Coś mi się z tą przepustowością nie zgadza bo najlepsze  znane mi wyciągi (8-mki) mają 3600 a standardem jest 2400. Jedna trasa z szybkiej czwórki to trochę mało ale jej szerokość - prawie 50 m powinna być w zupełności wystarczająca. Ostrzę sobie zęby i czekam na otwarcie.

Pozdro

Wiesiek