yoss Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 https://youtu.be/YTvi2q1PvLw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tata_Asi Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 https://youtu.be/YTvi2q1PvLw No co, no przecież w komplecie jest płyta. Płyta to płyta... P.S. Dzięki, za wyjaśnienie jaki to rodzaj płyty dają w komplecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikon255 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 No co, no przecież w komplecie jest płyta. Płyta to płyta... P.S. Dzięki, za wyjaśnienie jaki to rodzaj płyty dają w komplecie. oj przy tym zakupie moglbys wyjsc na losia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Tata_Asi Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Gdybym chciał dokonać zakupu to pewnie więcej poczytałbym o tych nartach. Po prostu miałem w głowie, że kiedyś, w momencie rozpoczęcia wątku, widziałem w opisie słowo "płyta". Nie wchodzilem w szczegóły. W przeciwieństwie do Yossa, który przed zakupem zapewne dokładnie przeanalizował ofertę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... nikon255 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Gdybym chciał dokonać zakupu to pewnie więcej poczytałbym o tych nartach. Po prostu miałem w głowie, że kiedyś, w momencie rozpoczęcia wątku, widziałem w opisie słowo "płyta". Nie wchodzilem w szczegóły. W przeciwieństwie do Yossa, który przed zakupem zapewne dokładnie przeanalizował ofertę. nie idzie tego przenalizowac, sa niescislosci zdjeciowo opisowe. Trza byloby do nich napisac, co w tej cenie oferuja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 18, 2020 Author Share Posted November 18, 2020 Gdybym chciał dokonać zakupu to pewnie więcej poczytałbym o tych nartach. Po prostu miałem w głowie, że kiedyś, w momencie rozpoczęcia wątku, widziałem w opisie słowo "płyta". Nie wchodzilem w szczegóły. W przeciwieństwie do Yossa, który przed zakupem zapewne dokładnie przeanalizował ofertę. Wystarczy zapytać na maila. Odpowiadają w ciągu kilku godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... nikon255 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? to na kiego grzyba na zdjeciu wiazan wrzucaja plyte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 22, 2020 Author Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowanie wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Cześć Dla mnie to montażysta. Sporo miałem różnych nart z płytami i nigdzie nie było takiej akcji. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji: Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Może się przyda: https://www.marker.n...17_englisch.pdf Śrubki - str. 170 Płyty - str. 77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
Tata_Asi Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Gdybym chciał dokonać zakupu to pewnie więcej poczytałbym o tych nartach. Po prostu miałem w głowie, że kiedyś, w momencie rozpoczęcia wątku, widziałem w opisie słowo "płyta". Nie wchodzilem w szczegóły. W przeciwieństwie do Yossa, który przed zakupem zapewne dokładnie przeanalizował ofertę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikon255 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Gdybym chciał dokonać zakupu to pewnie więcej poczytałbym o tych nartach. Po prostu miałem w głowie, że kiedyś, w momencie rozpoczęcia wątku, widziałem w opisie słowo "płyta". Nie wchodzilem w szczegóły. W przeciwieństwie do Yossa, który przed zakupem zapewne dokładnie przeanalizował ofertę. nie idzie tego przenalizowac, sa niescislosci zdjeciowo opisowe. Trza byloby do nich napisac, co w tej cenie oferuja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 18, 2020 Author Share Posted November 18, 2020 Gdybym chciał dokonać zakupu to pewnie więcej poczytałbym o tych nartach. Po prostu miałem w głowie, że kiedyś, w momencie rozpoczęcia wątku, widziałem w opisie słowo "płyta". Nie wchodzilem w szczegóły. W przeciwieństwie do Yossa, który przed zakupem zapewne dokładnie przeanalizował ofertę. Wystarczy zapytać na maila. Odpowiadają w ciągu kilku godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... nikon255 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? to na kiego grzyba na zdjeciu wiazan wrzucaja plyte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 22, 2020 Author Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowanie wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Cześć Dla mnie to montażysta. Sporo miałem różnych nart z płytami i nigdzie nie było takiej akcji. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji: Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Może się przyda: https://www.marker.n...17_englisch.pdf Śrubki - str. 170 Płyty - str. 77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
mig Posted November 18, 2020 Author Share Posted November 18, 2020 Gdybym chciał dokonać zakupu to pewnie więcej poczytałbym o tych nartach. Po prostu miałem w głowie, że kiedyś, w momencie rozpoczęcia wątku, widziałem w opisie słowo "płyta". Nie wchodzilem w szczegóły. W przeciwieństwie do Yossa, który przed zakupem zapewne dokładnie przeanalizował ofertę. Wystarczy zapytać na maila. Odpowiadają w ciągu kilku godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... nikon255 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? to na kiego grzyba na zdjeciu wiazan wrzucaja plyte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 22, 2020 Author Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowanie wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Cześć Dla mnie to montażysta. Sporo miałem różnych nart z płytami i nigdzie nie było takiej akcji. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji: Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Może się przyda: https://www.marker.n...17_englisch.pdf Śrubki - str. 170 Płyty - str. 77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
sese Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikon255 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Przecież to jest jasne. W ofercie jest wersja nart bez płyty i z płytą. Do każdej z wersji można dobrać jedno z czterech wiązań... Chyba nie sądzicie że bez dopłaty dostaniecie płytę wartą około 600 zł? to na kiego grzyba na zdjeciu wiazan wrzucaja plyte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 22, 2020 Author Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Mitek Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowanie wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Cześć Dla mnie to montażysta. Sporo miałem różnych nart z płytami i nigdzie nie było takiej akcji. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji: Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Może się przyda: https://www.marker.n...17_englisch.pdf Śrubki - str. 170 Płyty - str. 77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
mig Posted November 22, 2020 Author Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowanie wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Cześć Dla mnie to montażysta. Sporo miałem różnych nart z płytami i nigdzie nie było takiej akcji. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... sese Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji: Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Może się przyda: https://www.marker.n...17_englisch.pdf Śrubki - str. 170 Płyty - str. 77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
sese Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 nacięcie śruby i dobranie zamiennika w hurtowni srub Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji: Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Może się przyda: https://www.marker.n...17_englisch.pdf Śrubki - str. 170 Płyty - str. 77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com
mig Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoss Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Dowcip polega nie na znalezieniu identycznego wkrętu lecz, jeżeli jest inny, dobraniu właściwego kpl wiertło-wkręt. Wkręt ten jest z konieczności krótki, trzyma na 3-4 zwojach, wiec ma to duże znaczenie. Wypadek opisany nie powstał zapewne bezposrednio z powodu zmiany srednicy śruby ( choc 0.66mm to duzo) a większego luzu między otworem a śrubą, potem drgania spowodowały jeszcze większy luz.... itd. A na nartach to można spodziewać sie głównie ssania z portfela... ;-) Może się przyda: https://www.marker.n...17_englisch.pdf Śrubki - str. 170 Płyty - str. 77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com
mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wiązania w 2 parach przekrecone. Udało mi sie zgubić tylko jedna srubke.... :-) razem z tą przewieconą to 2. Dobranie nie było proste. Znalezienie takiej samej poza serwisem okazało sie niemożliwe. Na razie znalazlem taką samą średnicę, skok i pasującą stożkową główkę ale długość już wymagała potraktowania szlifierką i dopasowania. Zajrzę jeszcze do lokalnych serwisów, może coś mają z odzysku. Jak nie to zakrecę te dorabiane na żywicy i będzie tez ok. Do starych nart trafiły wiązania i płyta "wycyganione" za 100zl z serwisu/wypożyczalni w Wiśle.... czyli powstały przyzwoite szutrowki.... :-). Rozpoczęcie sezonu było juz na nich. Nowe narty sa zrobione na 0 i 87. Stan krawędzi surowy do ostrzenia. Michale, miałeś nalepkę na nartach informującą o surowym stanie, sprawdzałeś kątownikiem? Moje mają strukturę, brak nalepki więc założyłem że naostrzone i nawet nie sprawdzałem... A numer seryjny jest uniwersalny dla obydwu wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing
mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Sprawdzałem prawidlem i kątownikiem. -próba flamastrowa. Jeżeli były ostrzone, to kiepsko. Wyglądały jak po szlifierce kątowej.... Kupiłes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoss Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Teoretycznie powinny być jakieś kąty założone. Wg Volkl'a tylko WC idą surowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Były 0 i 87 czyli calkiem rozsądne jak na slalomki. Ale jakość ostrzenia jak na surówce.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Friski Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 .... Kupiłes? No ba! Żal było nie wziąć. Ale będę się woził na miękkszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 3 weeks later... yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 4 Next Page 3 of 4 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0
mig Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Też mam bez wc. Twardość/ sztywność podobna do poprzednich, tych na których jezdzileś na NO, gdy zamienialismy narty. Zobaczymy na stoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Czy ta kreseczka pionowa z boku narty może wyznaczać "skicenter"? Jest blisko 2cm od srodka starych nart tej samej długości i typu, więc mam watpliwosci.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredowski Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Nic sie nie zmienilo. Ta kreska na narcie ma sie pokrywac z kreska na bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Michale tylko przyłóż się należycie do tego dobierania, bo historia zna przypadek gdzie dobranie śrub o średnicy o 0,66 mm mniejszej niż wymagana doprowadziła do takiej sytuacji:BA.jpg Tutaj opis z wiki: https://pl.wikipedia...sh_Airways_5390 A dla fanatyków lotnictwa pełny raport: https://reports.avia...BA11_G-BJRT.pdf Moja historia to śruby połówkowe, przekonałem się o tym boleśnie na ściance w Szpindlu, zakup od handlarza, dziecko jeden dzień jeździło;-) chyba cały klub jeden sezon:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoss Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. Przy okazji ciekawostka: Dynastary po 4 razach na maszynie. Volkle w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Kopytka okute. Dawać ten mróz. 132498382_415703792885544_2527046788234375479_n.jpg Przy okazji ciekawostka:127220425_364313797970264_8227939703430659785_n.jpg Dynastary po 4 razach na maszynie.127166210_433817911368415_1461468774094970746_n.jpg Volkle w folii. Folia niby chroni... Ale przed 5g. PS. Ja kupiłem nierówne nangi. Komuś coś tam poszło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts