niko130 Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 mialem ok 130 km/h:eek: Ponad 30m/sec ??? . Rzadko takie prędkosci widzimy na trasach biegu zjazdowego. Narty 205-210 cm kombinezony sylwetka aerodynamiczna, cwiczona często w tunelach aerodynamicznych. Niezwykła odwaga. A jednak oni to cienkie Bolki.:confused: Wystarczy więc tylko GPS. :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 :eek: Ponad 30m/sec ??? . Rzadko takie prędkosci widzimy na trasach biegu zjazdowego. Narty 205-210 cm kombinezony sylwetka aerodynamiczna, cwiczona często w tunelach aerodynamicznych. Niezwykła odwaga. A jednak oni to cienkie Bolki.:confused: Wystarczy więc tylko GPS. :cool: a co mamy sobie żałowac! Nie tylko zresztą na nartach..... http://www.skiforum....8434#post278434 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Tluke sie po Alpach juz pare lat. Przejezdzam wszystkie mozliwe Speedstrecken. Kiedys robilismy taka w Naßfeld (Borowinka pamietasz?) i zaden z nas nie osiagnal nawet 80 kmh. Przygladalem sie innym (a takich tras jest sporo) wydawalo mi sie, ze jada grubo ponad 100 kmh a przejezdzali przed moim nosem i okazywalo sie ze na tablicy bylo ponizej. Osiagnac 100 km/h jest bardzo trudno. Wiele z tych tras z pomiarem elektonicznym nie jest nawet przystosowana (za krotka, za maly spadek) do tych predkosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowina Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Tluke sie po Alpach juz pare lat. Kiedys robilismy taka w Naßfeld (Borowinka pamietasz?) i zaden z nas nie osiagnal nawet 80 kmh. Alfredzie, nie żartuj, że nie było 80.... mię się zdawało, że ze 180 co najmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iven Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Trzy roki temu na Turracher hohe (fajny spadek , traska oblodzona) zmierzyło mi 86km/h, umiejętności mierne , ale silne nogi.. Myślę ,że to była jedna z lepszych Speedstrecken jakie zjechałem ....fakt ,że było tego nie wiele.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesio Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Trzy roki temu na Turracher hohe (fajny spadek , traska oblodzona) zmierzyło mi 86km/h, umiejętności mierne , ale silne nogi.. Myślę ,że to była jedna z lepszych Speedstrecken jakie zjechałem ....fakt ,że było tego nie wiele.. Ajtam, ajtam. To nawet nie osiągnąłeś 100 km/h? Należy się wstydzić. Prawdziwi narciarze nie jeżdżą z tak małymi prędkościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iven Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Ajtam, ajtam. To nawet nie osiągnąłeś 100 km/h? Należy się wstydzić. Prawdziwi narciarze nie jeżdżą z tak małymi prędkościami. To i przecie wstydzę się jak nie wiem co ! ...a gdzie mi tam do prawdziwego narciarza .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesio Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Oprócz mnie jechała tylko asekuracja z tyłu. To tak dla uspokojenia przeciwników prędkości na nartach. A tak z ciekawości to kogo asekurowała ta "asekuracja z tyłu"? Czyżby tych na których mogłeś wpaść? Bardzo ciekawe. Całkowicie mnie uspokoiłeś, ze się nikomu na tym stoku nic się nie mogło stać. I jeszcze jedno: to Ty przy prędkości 100 km/h patrzyłeś na GPS a nie przed siebie? Gratulacje - musisz być prawdziwym mistrzem. Pozdrawiam Użytkownik wiesio edytował ten post 16 marzec 2011 - 20:06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Ja tam wierzę w osiągane prędkości w granicach 100-120 km/h ale zakładając że ktoś rzeczywiście pocisnął min. 300m czarnej ścianki na jajo. Przy czym 120 km/h to przy założeniu że miał obcisłe ciuchy i dobrą technikę. (Wbrew pozorom prawidłowa pozycja zjazdowa wcale nie jest łatwa). Warunki oczywiście twarde ale przy innych taka próba zapewne zakończyła by się glebą. Natomiast takie opowieści o osiąganej stówce przy normalnej jeździe czy 80km/h krótkim skrętem to zupełna fantazja bo nawet zawodnicy mieli by z tym problem. Już to chyba kiedyś pisałem ale jedyną okazję do rzeczywistego pomiaru prędkości miałem na dość płaskim "speed test" w Obertauern* Wyniki kształtowały się w granicach 87-88km/h (slalomki, sztruks) 86-89km/h (gigantki ale dość miękko). Wszystkie próby zaczynałem łyżwą od taśmy i dalej maksymalnie złożony. Bezpośrednio przed odcinkiem pomiarowym przez jakieś 2-3s nawet nie patrzyłem do przodu żeby bardziej pochylić głowę. Jechałem w dość obcisłym softshellu co nie jest bez znaczenia(kolega po zdjęciu kurtki, poprawił swój wynik o ok. 5-7km/h). Przy powyższych prędkościach telepało już konkretnie nawet na niewielkich nierównościach(szczególnie w miękkich warunkach). Sądzę że nie była to najwyższa prędkość jaką osiągnąłem, gdyż nieraz zdarza mi się jechać na krechę bardziej strome odcinki i/lub w twardszych warunkach. Nie mniej jednak nie sądzę bym osiągał takie prędkości podczas normalnej jazdy. Jadąc dłuższym skrętem na gigantkach zwykle prędkość oscyluje w granicach 60-70km/h. *Dokładna lokalizacja to dół trasy 11a (górna część mapy, można powiększyć): http://pl.bergfex.co...auern/panorama/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ictus Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 kiedys mialem zajawke na tzw. speed runy. recepta jest prosta dobra czarna scianka i wjazd pierwsza kolejka dnia... wtedy jest grawancja ze najwyzej kilku wygiagowych minie sie na trasie. co do obcislosci ciuchow to potwierzam, gdzies tak powyzej 100 luzniejsza kurtka potrafi zabrac 15-20km/h takze trzeba lekki striptiz zrobic przed probami co do spotykanych odcinkow z pomiarami na trasach to najgosze w tym wszystkim jest to ze jeszcze nie spotkalem sie z zadnym ktory by byl rozstawiony na w miare przyzwoicie nachylonym odcinku wiec nawet tej marnej 100 nie ma jak zlamac acha i przy "grubszych" predkosciach radze nie patrzec na dzioby nart bo w slalomkach np rocker to sie robi wiekszy niz w Hellbentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 co do spotykanych odcinkow z pomiarami na trasach to najgosze w tym wszystkim jest to ze jeszcze nie spotkalem sie z zadnym ktory by byl rozstawiony na w miare przyzwoicie nachylonym odcinku wiec nawet tej marnej 100 nie ma jak zlamac [...] Myśłe, że to nie jest najgorsze....... na publicznie dostępnych odcinkach pomiarowych. A z drugiej strony: Przed 3 laty miałem okazje przejechac taki odcinek w Livigno, ustawiony na stromym odcinku czerwonej nad knajpą Planon.... Rozpęd , pozycja i 102 km/h na wyswietlaczu.... Za chwile jednak refleksja- przecież wystarczy bramki fotokomórki nieco przyblizyć i ego narciarzy wzrasta zdecydowanie, a w świat idzie info, że w Livigno mozna jechąc 100 na slalomkach... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ictus Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 na slalomkach mozna jechac duuuuuuuuzo szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ictus Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 lapiej licznik rowerowy i mini kolka montowane do wiazan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Qrde ... przestań Ictus bo mnie wygina na lewą stronę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Podczas ostatniego pobytu w Killington (Vermont USA) uzywalem Ski Tracks na iPhone 4. Fajny program. Satystyka podaje maksymalna predkosc osiagnieta w czasie calej rejestracji. Oprocz tego mozna swoje trasy obejrzec w Google Earth lub innym programie. Ja na czarnej trasie "Superstar" osiagnolem 69.7 km/h przy nachyleniu stoku 39 stopni. Porownujac pomiary z kilku dni wydaje mi sie ze podawana predkosc jest bardzo blikska prawdziwej. Jak ktos ma iPhona warto wydac 1 dolara i miec dokumentacje ze swoich zjazdow. Maciek[ATTACH=CONFIG]18974[/ATTACH] chyba nastepna wiadomosc mylaca STOPNIE Z PROCENTAMI spadku superstar ma srednio 26-29 stopni, co jest nachyleniem juz wymagajacym i nie dla 80% narciarzy na stoku. jezeli na outer limits albo superstar osiagnales 69km/h to zapraszam na wspolny wyjazd i z gory chyle czolo w zalaczeniu http://www.skiernet....ski-trails.html dodam, ze na tych listach nie znalazly sie takie jak tower 2/3 w jackson, cirque w snobird, chutes A-Z in big sky i wiele innych, ktore przekraczaja 40 STOPNI.. natomiast umieszczenie tego stoku ze snowshoe i powiedzenie, ze ma 32 stopni .............just a joke............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszos Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 odnośnie pomiaru prędkości: http://allegro.pl/no...1977482136.html całkiem ciekawe prawda? boję się tylko że może to spowodować dekoncentrację posiadacza takich gogli podczas jazdy na nartach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas8295200 Napisano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Może ma ktoś jakiś sprawdzony program na androida? Który wskazuje predkosc zjazdu oraz zapisuje trase? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Kuby Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 D A Ty Dziedek Kuby co uważasz na ten temat? Zarejestrowałbyś tego typu aplikacją swój zjazd? A jaki bym miał z tego pożytek? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 [...] Co powinna mieć aplikacja mobilna skierowana dla narciarzy? P[..][/url] Powinna miec przede wszystkim ostrzeżenie przy właczaniu, by nie traktowac podawanych danych - w szczególności vmax (ale i średnich tez ) - zbyt powaznie. -- Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A jaki bym miał z tego pożytek? Miałbyś zarejestrowany swój zjazd Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keicam Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Miałbyś zarejestrowany swój zjazd Pozdr Marcin Myślicie że jeśli "Dziadek" to od razu nie pamięta swoich zjazdów i musi je rejestrować? Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Myślicie że jeśli "Dziadek" to od razu nie pamięta swoich zjazdów i musi je rejestrować? Nie, Dziadek Kuby to jeszcze to pokolenie które opiera się na własnej pamięci i orientacji w terenie. To tylko nowe pokolenie musi mieć trasę w nawigacji, ślad na serwerze itd Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keicam Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 No dobrze moi drodzy, a co sądzicie o tym: Triumf techniki nad zdrowym rozsądkiem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keicam Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A gogle są świetnym gadżetem! Świetnym dla producenta. markowe gogle ok 200 PLN GPS logger od 200 PLN połączone w jedno 1500 PLN najtaniej na Ebay'u Jak tu nie promować nowego gadżetu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Kuby Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nie, Dziadek Kuby to jeszcze to pokolenie które opiera się na własnej pamięci i orientacji w terenie. To tylko nowe pokolenie musi mieć trasę w nawigacji, ślad na serwerze itd Pozdr Marcin Taki jesteś pewny, że nie mam sklerozy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi