Skocz do zawartości

Czyszczenie lokalnych zabrudzeń membrany

KrzysiekK

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, .Beata. napisał:

Dlatego pytam, bo sporo ciuchów nie można/nie powinno się suszyć w suszarce, ale jeśli Jan ma sprawdzony sposób i nie powstały dwie kurtki albo osobno pierze i osobno tkanina, albo nie oddał kurtki wnuczce, bo się zmienił rozmiar,  to czemu by tego nie wykorzystać.

Każdy materiał jest inny, co Ci po doświadczeniach Jana jeśli masz zakaz suszenia w suszarkach bębnowych na metce 🙃

5 minut temu, zając napisał:

Każdy materiał jest inny, co Ci po doświadczeniach Jana jeśli masz zakaz suszenia w suszarkach bębnowych na metce 🙃

Wiesz, może to doświadczenie jest tak ogromne, że przerobił wszystko 😉 Właśnie kupiłam pierwszą suszarkę, z koszem dedykowanym dla butów i rzeczy technicznych, więc jeszcze nie wiem czy i jak to działa, może to jest jakiś myk.  Panie w pralni chemicznej  przecież też jakoś suszą kurtki z pierzem.

22 minuty temu, .Beata. napisał:

Wiesz, może to doświadczenie jest tak ogromne, że przerobił wszystko 😉 Właśnie kupiłam pierwszą suszarkę, z koszem dedykowanym dla butów i rzeczy technicznych, więc jeszcze nie wiem czy i jak to działa, może to jest jakiś myk.  Panie w pralni chemicznej  przecież też jakoś suszą kurtki z pierzem.

Nie wiem jak doświadczenie Jana, ale mojej kurtki też nie wolno prać w pralni chemicznej, producent twierdzi, że stosowane środki mogą uszkodzić impregnację puchu.

Prałem kilka razy kurtki puchowe i zawsze na delikatnym programie np. do wełny, gdzieś wyczytałem, żeby wrzucić 3-4 piłek tenisowych do bębna (podobno trochę zapobiega to zbijaniu pierza), wirowałem na niskich obrotach i suszyłem rozłożone co jakiś czas próbowałem rozkleić puch i w sumie nie widziałem negatywnych skutków prania, a nawet jakby puch był bardziej sprężysty.

pozdro

Godzinę temu, zając napisał:

Ale patrzyłaś na metkę? Bo tam zazwyczaj są wskazania, z całą pewnością puch można suszyć w suszarce, raczej chodzi o jego opakowanie (żeby nie skrzywdzić tkaniny).

Prać ręcznie, można suszyć w suszarce, nie prać chemicznie… czyli popsułam 🙁

4 minuty temu, .Beata. napisał:

nie prać chemicznie

Ale w którym miejscu wyprałaś ją chemicznie? Napisałaś wcześniej, że w wrzuciłaś do pralki, dosypałaś jakiejś chemii czy co? Pranie / czyszczenie chemiczne polega na nieużywaniu wody (lub jak najmniejszej ilości), zamiast tego stosuje się jakieś specjalne rozpuszczalniki. Raczej w pralce miałaś wodę z płynem do prania?

Teraz, zając napisał:

Ale w którym miejscu wyprałaś ją chemicznie? Napisałaś wcześniej, że w wrzuciłaś do pralki, dosypałaś jakiejś chemii czy co? Pranie / czyszczenie chemiczne polega na nieużywaniu wody (lub jak najmniejszej ilości), zamiast tego stosuje się jakieś specjalne rozpuszczalniki. Raczej w pralce miałaś wodę z płynem do prania?

Renia, takie wskazania są na metce, a prałam normalnie w pralce, w płynie do pierza i na delikatnym programie, jak z resztą wszystkie pozostałe kurtki... piłki tenisowe też wyprałam 😉 poczekam na podpowiedź Jana i swoją suszarkę, bo nie jestem w stanie rozbić tego pierza ręcznie, no masochistką nie jestem 😉 

3 minuty temu, .Beata. napisał:

Renia, takie wskazania są na metce, a prałam normalnie w pralce, w płynie do pierza i na delikatnym programie, jak z resztą wszystkie pozostałe kurtki... piłki tenisowe też wyprałam 😉 poczekam na podpowiedź Jana i swoją suszarkę, bo nie jestem w stanie rozbić tego pierza ręcznie, no masochistką nie jestem 😉 

Beatko, to gdzie zepsułaś? Jak prałaś w pralce w delikatnym programie, to nie zepsułaś. Wypierz jeszcze raz w tym płynie jak masz specjalny, wysusz w suszarce na jakimś delikatnym / niskotemperaturowym programie i będzie git.

52 minuty temu, zając napisał:

Beatko, to gdzie zepsułaś? Jak prałaś w pralce w delikatnym programie, to nie zepsułaś. Wypierz jeszcze raz w tym płynie jak masz specjalny, wysusz w suszarce na jakimś delikatnym / niskotemperaturowym programie i będzie git.

Napiszę, kto lub co przeżył/o i w jakim stanie 😄

• Like 1

13 godzin temu, .Beata. napisał:

Ło matko... życia mi nie starczy na rozdzielanie tych piórek, to cieniutka kurtka i cieniutka warstewka pierza 😩 Generalnie też piorę kurtki puchowe z pierza, ale z grubasami jest w miarę łatwo... 

@Jan masz takie doświadczenie? - suszyłeś w szuszarce? 

Mam kurtkę firmy Nida z Kielc, uszytą w 1985 roku, już chciałem wyrzucić ale żona postanowiła przeprowadzić eksperyment i po wypraniu wrzuciła do dużej przemysłowej suszarki z niskotemperaturowym programem i nic się nie zepsuło