Skocz do zawartości

Val Thorens

mlesik

Rekomendowane odpowiedzi

Uparłem się i pojechałem w tym roku rodzinnie do VT w 3 doliny. Plusów ogromna ilość a minusów narciarskich praktycznie nie ma:) 🙂

Plusy:

- narciarsko fantastyczne miejsce. Każdy ośrodek jest trochę inny i w każdym znalazłem ulubioną swoją trasę. Ponieważ byłem już drugi raz więc dobiłem jeżdżąc po 50 km dziennie że tak 60-70% tras mam już przynajmniej raz przejechane,

- dużo śniegu, fantastyczna pogoda, widoki, Mont Blanc na horyzoncie,

- duża przepustowość tras i wyciągów ale...

- stoki bardzo dobrze przygotowane, bezpiecznie jak tylko coś spadnie słychać jak odpalają lawiny prewencyjnie, dużo tras freeridowych takich blisko stoków ale też takich na wycieczkę z przewodnikiem,

- fantastyczni uśmiechnięci ludzie szczególnie w VT, ciężko jechać gondolą żeby sobie z kimś nie pogadać, wszyscy po prostu cieszą michę bo przyjechali w świetne miejsce do pojeżdżenia,

- zjazd do ośrodka na nartach, nic nie musisz nosić jesteś od razu pod hotelem,

- kupę rozrywek dodatkowych i nocnych ale człowiek jest tak zmęczony po całym dniu że nie chce się z nich korzystać,

- bez problemowa logistyka, zakwaterowanie, serwis,

- nie ruszasz auta przez czas pobytu,

- czysto bo o to dbają ale...

- nie ma bezkijkowców

Minusy:

- daleko 🙂 jechałem ze spaniem w Bazylei, z powrotem na raz,

- drogo na stoku i knajpach, sklepy praktycznie jak u nas. Ogólnie drożej niż we Włoszech czy Austrii,

- zostawiłem auto na parkingu i niestety dopiero w drodze powrotnej zorientowałem się że ktoś mnie zarysował. Parking nie pomógł znaleźć sprawcy,

- trochę za bardzo imprezowo w nocy 🙂

- dużo ludzi w lutym a nie było jeszcze ferii francuskich więc robią się wąskie gardła i zmuldzone stoki na koniec dnia w miejscach tranzytowych, lepiej jechać w styczniu

- czysto bo sprzątają ale czasem syf jest duży (dużo ludzi), w skiroomie smród był straszny tam gdzie mieszkałem,

- apartamenty to z reguły małe klitki ale w końcu przyjeżdża się na narty.

Zajebiste miejsce. Kilka fot i filmików poniżej nawet jak starszy człowiek jeździ. Można pokrytykować:D

IMG_0356.MOV

1.thumb.jpg.f7bda4e0ce65920d2195c02fd2120a45.jpg2.thumb.jpg.a3f805816695d29739e254b355cdee01.jpg3.thumb.jpg.0eb86b720755007436bc7a33391cd517.jpg4.thumb.jpg.18f924a0ea12b960a5a67e15f2652be8.jpg5.thumb.jpg.bb20add87e80c9945bffdb325a5c0285.jpg6.thumb.jpg.5f94bae3362b4bff9f4d719e521220ed.jpg7.thumb.jpg.0276662a85e67e3fbe311277c0c565a5.jpg8.thumb.jpg.7f950afef98b52a9b5b1c1f6320ec922.jpg9.thumb.jpg.2965524afc094d6945bbcba9545d2b21.jpg10.thumb.jpg.b1075db912abe93ed259829ff14a36a4.jpg11.thumb.jpg.0fd9c0230b4e5c0ac0ede86e45e727a0.jpg12.thumb.jpg.067517a886da691009734d9febe77fd1.jpg

Edytowane przez mlesik
  • Like 7
  • Thanks 2

Nic dodać, nic ująć, zgoda we wszystkim. A jazda na filmiku spoko, mięciutko, klasycznie, jak starej daty francuski narciarz, jak to @Adam ..DUCH czasem mówi. Chwalić trza, a nie krytykować. Knajp unikaliśmy, popieprzyło ich z 15 euro za piwo, natomiast ludzie rzeczywiście bardzo fajni i cała obsługa po angielsku gada dobrze, dużo tam Brytyjczyków, to nie mają wyjścia, ale i nie robią z tego problemu. Ośrodek świetny.

• Like 2

15 minut temu, mlesik napisał:

jeszcze dodam że bardzo dużo snowboardzistów na stokach i narciarzy z nartami na freeride albo funride... ze swoimi nartami  race sl i gs byłem jak z innej epoki :)))

Po takim zdegradowanym stoku jeździć, któż to widział 😀

Super jazda. Pozdro.

• Haha 1

28 minut temu, Chertan napisał:

Ale jakie to muldy, przecież to zrobiony stok ze świeżym śniegiem, nieco rozjechanym, mięciutki, tnie się jak masełko. Żaden zdegradowany. 

Kto potrafi ten tnie...😉 Patrząc w dół stoku to już dla mnie robi się hardkorowo. Sory za nazewnictwo - może powinienem napisać 'niewielkie odsypy'? Czy to też będzie nadużycie?🙂

Edytowane przez AdrianW
  • Like 1

1 godzinę temu, mlesik napisał:

Kilka fot i filmików poniżej nawet jak starszy człowiek jeździ. Można pokrytykować:D

Z tym starszym człowiekiem to przywaliłeś jak dzik w sosnę. Co my, stare dziady, mamy o sobie powiedzieć. 😝
Jazda super, bez cienia zastrzeżeń --> dokładnie tak samo jak najbardziej lubię jeździć. 

Edytowane przez tomkly
  • Like 1

3 godziny temu, mlesik napisał:

Kilka fot i filmików poniżej nawet jak starszy człowiek jeździ. Można pokrytykować:D

Starszy. Hmm... co ja mam powiedzieć. 🙂 Nie ma co krytykować bo b. dobra jazda w tych warunkach. Jedno co mnie wku... Ja już tak (chyba?) nie pojadę. 🙂

• Like 1