johnwick Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 43 minuty temu, grimson napisał: Tam są 2 czerwone oraz 3 niebieskie, czarnych ni ma. XD. Bo taki im pasowało tak jak w Twoich tabelkach. .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 42 minuty temu, Mikoski napisał: Dobrze prawisz zawsze abstynent na wyjeździe się przyda 😁 ostatnio było 50 km do celu i tak jakoś zeszło 7 godzin 🤪 ale co ty tam możesz pamiętać 🤣 Robisz sobie jaja z rzeczy o których nie masz pojęcia. Przywykłem do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) .. Edytowane 10 godzin temu przez johnwick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 7 godzin temu, grimson napisał: lineup na Palenicy wygląda tak [jakie są przewyższenia na Palenica I oraz Palenica II?] Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 57 minut temu, labas napisał: Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. I to jest konkretna odpowiedź, a nie strzelanie z4 liter jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Godzinę temu, labas napisał: Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. Cześć A jak tam się kształtuje ogólna sytuacja i przyszłość Palenicy. Delikatnie mówiąc nie jest to stok, w który obecnie się inwestuje. Widać to po stanie Golgoty, Bieńkuli, zamknięciu Stożka itd... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć A jak tam się kształtuje ogólna sytuacja i przyszłość Palenicy. Delikatnie mówiąc nie jest to stok, w który obecnie się inwestuje. Widać to po stanie Golgoty, Bieńkuli, zamknięciu Stożka itd... Pozdro Jest kolej wyprzęgalna oraz trzy orczyki, kolejek nie ma nawet teraz w ferie. Pomimo że to stacja ,,państwowa", obsługa stara się dobrze. Były plany na dodatkową kolej i trasę z Szafranówki w kierunku stacji końcowej spływu Dunajcem, ale niestety Park Pieniński nie wyraził zgody. Stacja zarabia więcej w lecie niż zimię, po feriach podczas jazdy spotykam na nartach może z 10 osób. Ludzi odstrasza długa płaska dojazdówka i nieszczęsny mostek przez Grajcarek. Dzisiaj jest na trasie I puchar świata Masters. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, labas napisał: Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. AI określa jako czerwono-czarną. Byłem za dzieciaka, jakąś ściankę nawet schodziliśmy. Jak to się zmienia, teraz takie procenty się pije. A stopnie się zjeżdża w terenie. Life. Wg AI raport, co do meritum chyba się zgadza, Labas weryfikatorem, wszak tam mieszka;-) Cyt.: W Szczawnicy na Palenicy znajdują się dwie główne trasy zjazdowe o zupełnie różnej charakterystyce i nachyleniu. Często dochodzi do pomyłek, więc warto je rozróżnić: 1. Palenica I (Trasa trudna / FIS) To słynna "ściana", biegnąca wzdłuż kolei krzesełkowej. Jest to jedna z ciekawszych tras narciarskich w Polsce, posiadająca homologację FIS. Średnie nachylenie: ok. 25% (miejscami stromizna sięga ponad 30%). Długość: ok. 1000 m. Różnica wzniesień: ok. 250 m. Poziom: Czerwona/Czarna (wymaga dobrych umiejętności, rano bywa bardzo twarda i oblodzona). 2. Palenica II (Trasa Rodzinna) To łagodniejsza trasa, która biegnie "na około" zbocza, w kierunku granicy ze Słowacją. Średnie nachylenie: ok. 15%. Długość: ok. 1800 m. Różnica wzniesień: ok. 270 m. Poziom: Niebieska (średnio trudna, dostępna dla większości narciarzy). 3. Szafranówka Na szczycie Palenicy znajduje się jeszcze polana Szafranówka (obsługiwana przez orczyki), która jest łagodniejsza. Średnie nachylenie: ok. 13-18%. Długość: ok. 400-500 m (zależnie od wariantu zjazdu). Podsumowanie w tabeli Trasa Trudność Średnie nachylenie Długość Charakter Palenica I Trudna ~25% 1000 m Sportowa, stroma, wymagająca Palenica II Średnia ~15% 1800 m Widokowa, rodzinna, szeroka Szafranówka Łatwa/Średnia ~13-18% 400 m Polana szkoleniowa/rozgrzewkowa Szukasz aktualnych warunków na stoku (czy jest oblodzenie) lub mapy tras? Edytowane 2 godziny temu przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) Dla porównania CzG która znam znacznie lepiej (dla Grimsona porównanie tej Palenicy I z zachowaniem proporcji to taki Kamieńsk po prawej z dołu gdzie wczoraj jeździłeś, daje się utrzymać prędkość na długości, a CzG A to z zachowaniem proporcji Kamieńsk po lewej najpierw ścianka potem wypłaszczenie). Gemini tako rzecze: Ośrodek Czarna Góra Resort w Siennej słynie z wymagających tras, w tym jednej z najlepszych "czarnych" w Polsce. Poniżej znajdziesz szczegółowe dane dotyczące nachylenia najważniejszych stoków. 1. Trasa A (Czarna / FIS) To wizytówka ośrodka. Jest to trasa długa i zróżnicowana, ale jej kluczowym elementem jest słynna "ścianka". Choć średnie nachylenie nie wydaje się ekstremalne, to najstromsze odcinki są bardzo wymagające. Średnie nachylenie: ok. 27-29%. Maksymalne nachylenie: W najstromszych momentach (tzw. "ściankach") nachylenie przekracza 40-50%. Długość: ok. 1600 m. Różnica wzniesień: 380 m. Charakterystyka: Zaczyna się łagodniej, potem następuje bardzo stromy, szeroki zjazd ("ścianka"), który często bywa oblodzony. Wymaga doskonałej techniki (poziom ekspert). 2. Trasa B (Czerwona / FIS) Najpopularniejsza trasa w ośrodku, oświetlona, bardzo szeroka i długa (tzw. Helly Hansen B). Jest to typowa trasa alpejska – długa i o równomiernym nachyleniu. Średnie nachylenie: ok. 23%. Długość: ok. 1680 m. Różnica wzniesień: 380 m. Charakterystyka: Czerwona, ale "uczciwa" – jest dość stroma na całej długości, nie ma wielu wypłaszczeń. Idealna do szybkiej jazdy krawędziowej (carving). 3. Trasy C i D (Czerwone) Trasy położone równolegle do siebie, obsługiwane przez kolej "Żmija". Są nieco krótsze niż A i B, ale mają bardzo zbliżone nachylenie. Średnie nachylenie: ok. 22-23%. Długość: ok. 1200 m każda. Różnica wzniesień: 270 m. Charakterystyka: Czerwone, dynamiczne trasy. Często mniej zatłoczone niż trasa B. 4. Polany szkoleniowe (Niebieskie / Łatwe) Dla początkujących przeznaczone są dolne polany (Bartuś, Jędruś, Efka itd.). Średnie nachylenie: ok. 13-17%. Charakterystyka: Łagodne, szerokie, bezpieczne dla nauki. Podsumowanie w tabeli Trasa Kolor Średnie nachylenie Różnica wzniesień Opis A Czarna ~28% (max >50%) 380 m Ekstremalnie trudna ścianka, dla ekspertów B Czerwona ~23% 380 m Długa, szeroka, równomiernie stroma C / D Czerwona ~22% 270 m Sportowe, dynamiczne zjazdy Polany Niebieska ~15% ok. 60 m Nauka jazdy Jeśli wybierasz się tam pierwszy raz: Trasa B (czerwona) w Czarnej Górze jest trudniejsza niż typowe czerwone trasy w innych polskich ośrodkach (np. w Białce Tatrzańskiej). Jest to góra o charakterze alpejskim, więc nawet "średnie" trasy wymagają pewnych umiejętności. Edytowane 2 godziny temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 51 minut temu, labas napisał: Jest kolej wyprzęgalna oraz trzy orczyki, kolejek nie ma nawet teraz w ferie. Pomimo że to stacja ,,państwowa", obsługa stara się dobrze. Były plany na dodatkową kolej i trasę z Szafranówki w kierunku stacji końcowej spływu Dunajcem, ale niestety Park Pieniński nie wyraził zgody. Stacja zarabia więcej w lecie niż zimię, po feriach podczas jazdy spotykam na nartach może z 10 osób. Ludzi odstrasza długa płaska dojazdówka i nieszczęsny mostek przez Grajcarek. Dzisiaj jest na trasie I puchar świata Masters. Startujecie ze Lski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, star napisał: Startujecie ze Lski? Niestety nie mogę, miałem bark operowany, tylko luźna jazda bez tyczek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 23 minuty temu, labas napisał: Niestety nie mogę, miałem bark operowany, tylko luźna jazda bez tyczek. Znaczy, że operacja się udała jak już jeździsz. A od czego ta kontuzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 minut temu Udostępnij Napisano 26 minut temu (edytowane) 2 godziny temu, labas napisał: Jest kolej wyprzęgalna oraz trzy orczyki, kolejek nie ma nawet teraz w ferie. Pomimo że to stacja ,,państwowa", obsługa stara się dobrze. Były plany na dodatkową kolej i trasę z Szafranówki w kierunku stacji końcowej spływu Dunajcem, ale niestety Park Pieniński nie wyraził zgody. Stacja zarabia więcej w lecie niż zimię, po feriach podczas jazdy spotykam na nartach może z 10 osób. Ludzi odstrasza długa płaska dojazdówka i nieszczęsny mostek przez Grajcarek. Dzisiaj jest na trasie I puchar świata Masters. Cześć Dzięki. Startujesz? A... już widzę, że nie. Pozdro Edytowane 26 minut temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi