johnwick Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 43 minuty temu, grimson napisał: Tam są 2 czerwone oraz 3 niebieskie, czarnych ni ma. XD. Bo taki im pasowało tak jak w Twoich tabelkach. .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 42 minuty temu, Mikoski napisał: Dobrze prawisz zawsze abstynent na wyjeździe się przyda 😁 ostatnio było 50 km do celu i tak jakoś zeszło 7 godzin 🤪 ale co ty tam możesz pamiętać 🤣 Robisz sobie jaja z rzeczy o których nie masz pojęcia. Przywykłem do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) .. Edytowane 9 godzin temu przez johnwick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 godzin temu, grimson napisał: lineup na Palenicy wygląda tak [jakie są przewyższenia na Palenica I oraz Palenica II?] Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 57 minut temu, labas napisał: Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. I to jest konkretna odpowiedź, a nie strzelanie z4 liter jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, labas napisał: Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. Cześć A jak tam się kształtuje ogólna sytuacja i przyszłość Palenicy. Delikatnie mówiąc nie jest to stok, w który obecnie się inwestuje. Widać to po stanie Golgoty, Bieńkuli, zamknięciu Stożka itd... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć A jak tam się kształtuje ogólna sytuacja i przyszłość Palenicy. Delikatnie mówiąc nie jest to stok, w który obecnie się inwestuje. Widać to po stanie Golgoty, Bieńkuli, zamknięciu Stożka itd... Pozdro Jest kolej wyprzęgalna oraz trzy orczyki, kolejek nie ma nawet teraz w ferie. Pomimo że to stacja ,,państwowa", obsługa stara się dobrze. Były plany na dodatkową kolej i trasę z Szafranówki w kierunku stacji końcowej spływu Dunajcem, ale niestety Park Pieniński nie wyraził zgody. Stacja zarabia więcej w lecie niż zimię, po feriach podczas jazdy spotykam na nartach może z 10 osób. Ludzi odstrasza długa płaska dojazdówka i nieszczęsny mostek przez Grajcarek. Dzisiaj jest na trasie I puchar świata Masters. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 2 godziny temu, labas napisał: Trasa I długość 800m, przewyższenie 250 m, Trasa II długość 1800m, przewyższenie 256m. Jeździłem na CG, a na Palenicy co drugi dzień - z okna ją widzę. Na CG trasa A tylko na górnym odcinku ma solidne nachylenie, Palenica I na całym odcinku jest ciekawa. Czerwona czy czarna, jak kto woli, dla mnie żadna różnica. AI określa jako czerwono-czarną. Byłem za dzieciaka, jakąś ściankę nawet schodziliśmy. Jak to się zmienia, teraz takie procenty się pije. A stopnie się zjeżdża w terenie. Life. Wg AI raport, co do meritum chyba się zgadza, Labas weryfikatorem, wszak tam mieszka;-) Cyt.: W Szczawnicy na Palenicy znajdują się dwie główne trasy zjazdowe o zupełnie różnej charakterystyce i nachyleniu. Często dochodzi do pomyłek, więc warto je rozróżnić: 1. Palenica I (Trasa trudna / FIS) To słynna "ściana", biegnąca wzdłuż kolei krzesełkowej. Jest to jedna z ciekawszych tras narciarskich w Polsce, posiadająca homologację FIS. Średnie nachylenie: ok. 25% (miejscami stromizna sięga ponad 30%). Długość: ok. 1000 m. Różnica wzniesień: ok. 250 m. Poziom: Czerwona/Czarna (wymaga dobrych umiejętności, rano bywa bardzo twarda i oblodzona). 2. Palenica II (Trasa Rodzinna) To łagodniejsza trasa, która biegnie "na około" zbocza, w kierunku granicy ze Słowacją. Średnie nachylenie: ok. 15%. Długość: ok. 1800 m. Różnica wzniesień: ok. 270 m. Poziom: Niebieska (średnio trudna, dostępna dla większości narciarzy). 3. Szafranówka Na szczycie Palenicy znajduje się jeszcze polana Szafranówka (obsługiwana przez orczyki), która jest łagodniejsza. Średnie nachylenie: ok. 13-18%. Długość: ok. 400-500 m (zależnie od wariantu zjazdu). Podsumowanie w tabeli Trasa Trudność Średnie nachylenie Długość Charakter Palenica I Trudna ~25% 1000 m Sportowa, stroma, wymagająca Palenica II Średnia ~15% 1800 m Widokowa, rodzinna, szeroka Szafranówka Łatwa/Średnia ~13-18% 400 m Polana szkoleniowa/rozgrzewkowa Szukasz aktualnych warunków na stoku (czy jest oblodzenie) lub mapy tras? Edytowane 1 godzinę temu przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Dla porównania CzG która znam znacznie lepiej (dla Grimsona porównanie tej Palenicy I z zachowaniem proporcji to taki Kamieńsk po prawej z dołu gdzie wczoraj jeździłeś, daje się utrzymać prędkość na długości, a CzG A to z zachowaniem proporcji Kamieńsk po lewej najpierw ścianka potem wypłaszczenie). Gemini tako rzecze: Ośrodek Czarna Góra Resort w Siennej słynie z wymagających tras, w tym jednej z najlepszych "czarnych" w Polsce. Poniżej znajdziesz szczegółowe dane dotyczące nachylenia najważniejszych stoków. 1. Trasa A (Czarna / FIS) To wizytówka ośrodka. Jest to trasa długa i zróżnicowana, ale jej kluczowym elementem jest słynna "ścianka". Choć średnie nachylenie nie wydaje się ekstremalne, to najstromsze odcinki są bardzo wymagające. Średnie nachylenie: ok. 27-29%. Maksymalne nachylenie: W najstromszych momentach (tzw. "ściankach") nachylenie przekracza 40-50%. Długość: ok. 1600 m. Różnica wzniesień: 380 m. Charakterystyka: Zaczyna się łagodniej, potem następuje bardzo stromy, szeroki zjazd ("ścianka"), który często bywa oblodzony. Wymaga doskonałej techniki (poziom ekspert). 2. Trasa B (Czerwona / FIS) Najpopularniejsza trasa w ośrodku, oświetlona, bardzo szeroka i długa (tzw. Helly Hansen B). Jest to typowa trasa alpejska – długa i o równomiernym nachyleniu. Średnie nachylenie: ok. 23%. Długość: ok. 1680 m. Różnica wzniesień: 380 m. Charakterystyka: Czerwona, ale "uczciwa" – jest dość stroma na całej długości, nie ma wielu wypłaszczeń. Idealna do szybkiej jazdy krawędziowej (carving). 3. Trasy C i D (Czerwone) Trasy położone równolegle do siebie, obsługiwane przez kolej "Żmija". Są nieco krótsze niż A i B, ale mają bardzo zbliżone nachylenie. Średnie nachylenie: ok. 22-23%. Długość: ok. 1200 m każda. Różnica wzniesień: 270 m. Charakterystyka: Czerwone, dynamiczne trasy. Często mniej zatłoczone niż trasa B. 4. Polany szkoleniowe (Niebieskie / Łatwe) Dla początkujących przeznaczone są dolne polany (Bartuś, Jędruś, Efka itd.). Średnie nachylenie: ok. 13-17%. Charakterystyka: Łagodne, szerokie, bezpieczne dla nauki. Podsumowanie w tabeli Trasa Kolor Średnie nachylenie Różnica wzniesień Opis A Czarna ~28% (max >50%) 380 m Ekstremalnie trudna ścianka, dla ekspertów B Czerwona ~23% 380 m Długa, szeroka, równomiernie stroma C / D Czerwona ~22% 270 m Sportowe, dynamiczne zjazdy Polany Niebieska ~15% ok. 60 m Nauka jazdy Jeśli wybierasz się tam pierwszy raz: Trasa B (czerwona) w Czarnej Górze jest trudniejsza niż typowe czerwone trasy w innych polskich ośrodkach (np. w Białce Tatrzańskiej). Jest to góra o charakterze alpejskim, więc nawet "średnie" trasy wymagają pewnych umiejętności. Edytowane 1 godzinę temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 51 minut temu, labas napisał: Jest kolej wyprzęgalna oraz trzy orczyki, kolejek nie ma nawet teraz w ferie. Pomimo że to stacja ,,państwowa", obsługa stara się dobrze. Były plany na dodatkową kolej i trasę z Szafranówki w kierunku stacji końcowej spływu Dunajcem, ale niestety Park Pieniński nie wyraził zgody. Stacja zarabia więcej w lecie niż zimię, po feriach podczas jazdy spotykam na nartach może z 10 osób. Ludzi odstrasza długa płaska dojazdówka i nieszczęsny mostek przez Grajcarek. Dzisiaj jest na trasie I puchar świata Masters. Startujecie ze Lski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, star napisał: Startujecie ze Lski? Niestety nie mogę, miałem bark operowany, tylko luźna jazda bez tyczek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 37 minut temu Udostępnij Napisano 37 minut temu 23 minuty temu, labas napisał: Niestety nie mogę, miałem bark operowany, tylko luźna jazda bez tyczek. Znaczy, że operacja się udała jak już jeździsz. A od czego ta kontuzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi