kordiankw Napisano 21 Stycznia Udostępnij Napisano 21 Stycznia 1 godzinę temu, a_senior napisał: To czemu nie odbarczyć w kostkach. Wszystkie swoje buty musiałem odbarczać w prawej wewnętrznej kostce. Już trochę odbarczylem, dodatkowo zeszlifowałem nakrętki od śruby do regulacji cantingu, bo trochę wystawały. Ucisk na kostki mniejszy, ale będę musiał je jeszcze raz minimalnie odbarczyc. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suave Napisano 21 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 22 godziny temu, Jan napisał: jaki jest cel takiego eksperymentu ? Z kolei z mojego punktu widzenia chodziło o potwierdzenie, czy rzeczywiście są wyjątkowe. Nie tylko dlatego, że wtedy u A. Małysy prawie 15 lat temu, buty tej marki kosztowały między 2700-3200 zł. Kupując wydawało mi się, że jest to seryjny produkt premium dla narciarza poziomu zaawansowany/ekspert z czymś co nazywam zacięciem zawodniczym. Dawały mi wielką frajdę, tak jak Witek napisał - trzymają jak imadło. Ale już w poprzednim sezonie słabo dawałem rady cisnąć na języki, a "one te moje umiłowane buty" nie poddawały się "z wzajemnością" jak zwykle. No i teraz spełniło się moje marzenie, ktoś "kumaty" sprawdzi, opisze i zobaczymy, może ktoś jeszcze. Generalnie jest to jakiś temat do rozmowy dla Forumowiczów. Na dowód że jeździły a nie stały w szafie - ostatni sezon zdjęcia z Wańkowej. Witek liczę na Ciebie pozdrawiam SF 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 21 Stycznia Udostępnij Napisano 21 Stycznia (edytowane) 16 minut temu, Suave napisał: może ktoś jeszcze. Chyba jednak nie 😀, dziś pobawiłem się w punktowe odbarczanie i prawy but jest prawie OK, lewy jeszcze trochę uwiera, ale do wytrzymania. Jednak je sobie zostawię 😁. Edytowane 21 Stycznia przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia Polak potrafi 😄. Odbarczanie domowym sposobem, niektórzy się uśmiechną 🤣. Ważne, że skuteczne 😎. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia Godzinę temu, kordiankw napisał: Polak potrafi 😄. Odbarczanie domowym sposobem, niektórzy się uśmiechną 🤣. Ważne, że skuteczne 😎. Witek, nie ważne jak, ważne że działa. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suave Napisano 22 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia Podłuż trochę więcej drewienek, bo temperatura odbarczania musi być co najmniej 80 stopni C. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia (edytowane) 12 minut temu, Suave napisał: Podłuż trochę więcej drewienek, bo temperatura odbarczania musi być co najmniej 80 stopni C. 🙂 Już jest OK. W pozycji narciarskiej nic nie uwiera w kostki. Ps. Dopiero załapałem. To kominek z płaszczem wodnym, pompa wody włącza się przy 50°. Trzeba uważać z podkładaniem drewna, żeby woda się nie zagotowała 😀. Edytowane 22 Stycznia przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) W dniu 18.01.2026 o 15:40, Suave napisał: Witam Przedstawiam buty japońskiej firmy Rexxam 130 Data, rozmiar 27.5, szer. 98 mm, rocznik produkcji ok. 2012. Stan powiedziałbym idealny. Jeżdżąc w nich ostatnio w marcu 2025, doszedłem do wniosku, że jest to dla mnie już zbyt dużym wyrzeczeniem jak chodzi o przyjemność i komfort. Są wyjątkowe. Ale mocno wymagające przy ubieraniu w zimnym, a w trakcie jazdy, nawet po rozgrzaniu, wymagają dużo siły przy naciskaniu na języki. Pomyślałem, że znajdzie się ktoś z grupy Forumowiczów, kto chciałby spróbować i przeżyć to co ja doświadczałem przez ponad 10 lat. Podzielę się nimi z jakąś osobą ze SkiForum, która byłaby chętna spróbować. Jedyny postawiony warunek - napisać o tym doświadczeniu relację. Taka propozycja. Jest ktoś zainteresowany? pozdrawiam Zgodnie z umową. Ocena butów pod względem jakości, wykonanie od razu widać, że jakość wykonania bardzo wysoka. Już przy pierwszym macaniu widać, że but bardzo sztywny, grubość skorupy prawie dwukrotnie grubsza niż w moich starych Head WC też z flexem 130. Z plusów, but trzyma jak w imadle. Czucie narty rewelacyjne, o wiele lepsze niż w moich starych headach w których jest już wyklepany botek. Z minusów, musiałem przejść z butami w plecaku jakieś 400m przy minusowej temperaturze, skorupa zdążyła się utwardzić. W domu zakładałem buty bezproblemowo, dzisiaj zajęło mi to jakieś 10 minut i bylem cały spocony, a w zszytym achillesie łapał mnie skurcz. Niestety poznałem co to rozpinanie klamer podczas wjazdu kanapą, nadal buty uciskają na kostki wewnętrzne. Trzeba będzie je jeszcze raz spróbować odbarczyc. Podsumowanie, but rewelacyjny, ale musi się stopa do niego ułożyć. Edytowane 22 godziny temu przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 3 minuty temu, kordiankw napisał: Z plusów, but trzyma jak w imadle. Czucie narty rewelacyjne, o wiele lepsze niż w moich starych headach w których jest już wyklepany botek. Tylko ZIP FIT, zamykam temat. Albo otwieram. To jedna z lepszych inwestycji w moich chyba 60 sezonach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 6 minut temu, Baltazar Gabka napisał: Tylko ZIP FIT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Jan -> https://www.zipfit.com/en-EU/shop @Baltazar Gabka napisz coś więcej. Kręcę się wokół tematu od paru sezonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 14 minut temu, Baltazar Gabka napisał: Tylko ZIP FIT, zamykam temat. Albo otwieram. To jedna z lepszych inwestycji w moich chyba 60 sezonach. Przejrzałem te botki z linka @yoss, w tych butach które dostałem od Sławka, jest ta sama technologia. Najpierw zakłada się i sznuruje botek na nodze i dopiero wtedy wkłada do skorupy. Problemem jest to włożyć do skorupy która jest bardzo sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 3 minuty temu, kordiankw napisał: Przejrzałem te botki z linka @yoss, w tych butach które dostałem od Sławka, jest ta sama technologia. Najpierw zakłada się i sznuruje botek na nodze i dopiero wtedy wkłada do skorupy. Problemem jest to włożyć do skorupy która jest bardzo sztywna. Technologia sznurowania to jest w każdych linerach sportowych i wielu customach. Zipfit, z tego co mówią użytkownicy, to inna liga (jakość, trwałość, wygoda). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 47 minut temu, Baltazar Gabka napisał: Tylko ZIP FIT, zamykam temat. Albo otwieram. To jedna z lepszych inwestycji w moich chyba 60 sezonach. ZipFit, to ekstraklasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, kordiankw napisał: Przejrzałem te botki z linka @yoss, w tych butach które dostałem od Sławka, jest ta sama technologia. Najpierw zakłada się i sznuruje botek na nodze i dopiero wtedy wkłada do skorupy. Problemem jest to włożyć do skorupy która jest bardzo sztywna. Witek, widziałem jak osoby z doświadczeniem wkładają nogi z linerem do skorupy. Wcale nie jest to trudne ino trzeba umieć i wiedzieć jak to zrobić. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Godzinę temu, Marcos73 napisał: Witek, widziałem jak osoby z doświadczeniem wkładają nogi z linerem do skorupy. Wcale nie jest to trudne ino trzeba umieć i wiedzieć jak to zrobić. pozdro Trzeba rozchylić te dolne części buta (nie wiem jak je poprawnie nazwać). W temperaturze pokojowej nie ma z tym problemu, wkładam taki but w kilka sekund, jednak gdy się go schłodzi to już nie jest tak lekko, w palcach mam naprawdę ścisk ślusarski. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, kordiankw napisał: w palcach mam naprawdę ścisk ślusarski. przez ile godzin potrafisz to wytrzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 1 minutę temu, Jan napisał: przez ile godzin potrafisz to wytrzymać ? Dziś jeździłem prawie cztery, ale skończyliśmy wcześniej, bo żona na urlopie musi trochę popracować 🤣. But czuję, że jest bardzo opięty, ale wygodny, to co mi przeszkadza to ucisk na wewnętrzne kostki. Otwieranie klamer podczas jazdy na kanapie pozwala odpocząć kostkom. Jest i tak o wiele lepiej po odbarczeniu, ale pewnie trzeba będzie to jeszcze poprawić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 godzin temu, Jan napisał: ? Jan, masz chyba blisko, sklep sport65.de, są tam ogarnięci w temacie kolesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 godzin temu, yoss napisał: Jan -> https://www.zipfit.com/en-EU/shop @Baltazar Gabka napisz coś więcej. Kręcę się wokół tematu od paru sezonów. Miałem 4 modele na nogach, teraz ostatecznie jest to GFT bo siada ładnie w butach hybrydowych i tele. To jest inna liga i ja juź nie będę korzystał z botków fabrycznych, jakichkolwiek 🙂 Doświadczeni użytkownicy porównują je tylko do wstrzykiwanej piany dla prosów ale taki wynalazek działa najwyźej 30 dni na stoku i później do wyrzucenia, zipfty możesz formować ile chcesz. To rodzaj " gliny" albo żelu z mielonego korka w oleju, otula stopę i betonuje w bucie ale bez cierpienia. Zdaje się ze jesteś z Krakowa , mam też model Freeraid to spokojnie możesz przymierzyć, pomacać jeśli masz rozmiar 26,5. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 16 godzin temu, Marcos73 napisał: Witek, widziałem jak osoby z doświadczeniem wkładają nogi z linerem do skorupy. Wcale nie jest to trudne ino trzeba umieć i wiedzieć jak to zrobić. pozdro Dokładnie tak, trzeba przyklęknąć i noga wchodzi do skorupy "po łuku", są tutorialiki w necie. próba włożenia stopy od góry nie sprawdzi się. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, Baltazar Gabka napisał: Miałem 4 modele na nogach, teraz ostatecznie jest to GFT bo siada ładnie w butach hybrydowych i tele. To jest inna liga i ja juź nie będę korzystał z botków fabrycznych, jakichkolwiek 🙂 Doświadczeni użytkownicy porównują je tylko do wstrzykiwanej piany dla prosów ale taki wynalazek działa najwyźej 30 dni na stoku i później do wyrzucenia, zipfty możesz formować ile chcesz. To rodzaj " gliny" albo żelu z mielonego korka w oleju, otula stopę i betonuje w bucie ale bez cierpienia. Zdaje się ze jesteś z Krakowa , mam też model Freeraid to spokojnie możesz przymierzyć, pomacać jeśli masz rozmiar 26,5. Dzięki. Jestem o krok bliżej decyzji na tak. 🙂 Niestety mam rozmiar 25,5 - bo chętnie bym spróbował. Mam trudną stopę, bo dość szeroką a krótką co powoduje, że wąskie buty odpadają. A jednocześnie szczupła kostka i wysoko przyczepiona łydka. 🤣 Aktualnie osiągnąłem poziom satysfakcjonujący w Lange RS 130 Wide. Ale wiadomo, człowiek chce więcej. 😄 Kuszą mnie Workhorse (Freeride pewnie drugim wyborem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, yoss napisał: Dzięki. Jestem o krok bliżej decyzji na tak. 🙂 Niestety mam rozmiar 25,5 - bo chętnie bym spróbował. Mam trudną stopę, bo dość szeroką a krótką co powoduje, że wąskie buty odpadają. A jednocześnie szczupła kostka i wysoko przyczepiona łydka. 🤣 Aktualnie osiągnąłem poziom satysfakcjonujący w Lange RS 130 Wide. Ale wiadomo, człowiek chce więcej. 😄 Kuszą mnie Workhorse (Freeride pewnie drugim wyborem). Workhorsy mogą nie chcieć się wpasować w te buty, raczej Gara HV albo Corsa. Weź dwie, trzy pary, modele i przymierzaj, to spory wydatek ale warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Jest możliwość spróbowania Zipfit gdzieś w pobliżu? W jakimś ośrodku narciarskim w Alpach, bo o Polsce nawet nie marzę. Czy po prostu trzeba kupić i dopasowywać? Też mam szerokie śródstopie, wąską kostkę i łydkę, buty Nordica Doberman Race, wąskie i mocno poszerzane. Zatem do nich raczej też jakiś węższy liner musiałby wejść. A skoro to tak wygodne i dobre, to trzebaby spróbować. Może sobie otworzymy oddzielny wątek, Baltazar być opisał swoje pełne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 16 minut temu, Chertan napisał: Jest możliwość spróbowania Zipfit gdzieś w pobliżu? W jakimś ośrodku narciarskim w Alpach, bo o Polsce nawet nie marzę. Czy po prostu trzeba kupić i dopasowywać? Też mam szerokie śródstopie, wąską kostkę i łydkę, buty Nordica Doberman Race, wąskie i mocno poszerzane. Zatem do nich raczej też jakiś węższy liner musiałby wejść. A skoro to tak wygodne i dobre, to trzebaby spróbować. Może sobie otworzymy oddzielny wątek, Baltazar być opisał swoje pełne doświadczenia? A Ty Piotrek w 26,5 nie wchodzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi