filok Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Witam Mam Atomic Hawx 130 z botkiem i wkładką Sidasa, mają już dobre parę lat. Po zakupie wygrzałem i dopasowałem do moich stóp było idealnie. Jednak po kilku latach botek i wkładka się już pewnie trochę wyklepały no i mam zagwózdkę czy ponowne wygrzanie coś da czy to już nie ma sensu dojeździć i kupić nowe buty ? tak siedzę w domu się nudzę i kombinuję 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Cześć Nic nie da na dłuższą metę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 28 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nic nie da na dłuższą metę. Pozdro Szkoda bo to najbardziej mi pasujące i trzymające nogę buty Edytowane 2 godziny temu przez filok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Następne buty kup sobie Tecnica. Bez problemu kupuje się do nich same wkładki. Przy okazji. Zupełnie nie rozumiem wygrzewania wewnętrznej wkładki. TO PSUCIE BUTA. Przecież idealne odwzorowanie kształtu stopy wkładką powoduje, że wkładki są za duże. One są z elastycznej piany i przestają trzymać w kluczowych miejscach. Wkładka aby trzymać stopę musi w okolicach pięty i kostek wywierać delikatny nacisk niwelując potencjalny ruch. Jak dopasujemy wkładkę "idealnie" każde ugięcie pianki będzie powodować ruch stopy. Ta technologia to czysty marketing. Dobrze dopasowane buty robi się kształtem skorupy a nie wkładki. https://www.blizzard-tecnica.com/global/en/products-list/accessories/parts/liners 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Cześć Pełna zgoda. Jurek przecież tu nie chodzi o dopasowanie tylko o szybkie dopasowanie. Bez wygrzewania też sobie dopasujesz but tylko będziesz chwilkę płakał jak to but sztywny. Natomiast kluczem jest to co napisałeś - but sztywny dopasowuje się skorupą a nie botkiem. Bo but mniej sztywny jest dopasowany/ a raczej niedopasowany z założenia. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Przy wygrzewaniu podgrzewany jest cały but czyli skorupa i botek. Botek ma swoją grubość i jeśli jest z materiałów termoformowalnych to dopasuje się do nogi tak samo wkładka ale macie rację nacisk stopy na tak uformowaną wkładkę (bo nie jest sztywna) spowoduje jej odkształcenie i luz. Sama skorupa po formowaniu raczej trzyma swój kształt ewentualne niedoskonałości idzie zniwelować poprzez odbarczanie .Chyba że w moim toku myślowym się mylę ? Samo dopasowywanie się stopy jest hmm nieciekawym procesem i czasami bolesnym jak dupa do twardego siodełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 52 minuty temu Udostępnij Napisano 52 minuty temu Popatrz na to: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 43 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 43 minuty temu 7 minut temu, jurek_h napisał: Popatrz na to: Fajnie pokazane dzięki !!! Czyli jednak sama skorupa a botek jest tylko wypełnieniem pomiędzy nogą a skorupą. W Rudzie Śląskiej mi całego buta dali do wygrzewarki ,później proces formowania przez 10min bez dodatkowego wacu i ciśnienia powietrza na skorupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi