Skocz do zawartości

dobór flexu

Rekomendowane odpowiedzi

Część wacham  się pomiędzy flexem 100 i 110 mam do wyboru Lange shadow lub Salomon s/pro Supra boa nie wiem który but lepszy i jaki flex dobra . Jestem narciarzem na poziomie zaawansowanym w mojej i innych opini mam 193 i ważę 80 kg 100 mm szerokości stopy  chce buty wygodne ale takie żeby była dobra precyzja jeżdżę cały dzień czyli w godzinach 10-16 . Lepiej wybrać twardsze buty czy bardziej miękkie 

Edytowane przez Oliwiertu

36 minut temu, Oliwiertu napisał:

Część wacham  się pomiędzy flexem 100 i 110 mam do wyboru Lange shadow lub Salomon s/pro Supra boa nie wiem który but lepszy i jaki flex dobra . Jestem narciarzem na poziomie zaawansowanym w mojej i innych opini mam 193 i ważę 80 kg 100 mm szerokości stopy  chce buty wygodne ale takie żeby była dobra precyzja jeżdżę cały dzień czyli w godzinach 10-16 . Lepiej wybrać twardsze buty czy bardziej miękkie 

najsampierw wrzuć film z jazdy.

ja przy podobnym wzroście [192] ważę 105kg i mam buty z flexem 140.

3 godziny temu, Oliwiertu napisał:

Zapomnij o prawdziwie rzetelnej podpowiedzi, przy tak postawionym i przedstawionym pytaniu.

• Like 1

3 godziny temu, Oliwiertu napisał:

Lepiej wybrać twardsze buty czy bardziej miękkie 

Oznaczenia twardości pomiędzy firmami nie są porownywalne. Co więcej mogą nie być porównywalne nawet w ramach jednej firmy pomiędzy różnymi seriami. Np w Nordice zawodnicze 120 bardzo różni się od sportowego 120. Twardość buta na mrozie może się diametralnie zwiększyć w zależności od kombinacji materiałów z których jest wykonany (skorupa będzie tylko twardsza, z wkładką może być różnie). Twardsze to teoretycznie większa kontrola którą natychmiast tracisz kiedy but jest niedopasowany (luz), nie masz odpowiedniej kondycji do zmniejszone amortyzacji (po paru strzałach w kolana i w plecy sylwetka się usztywnia), nie masz odpowiedniej techniki (mniej wybaczanych błędów), niedopasowany pod względem komfortu cieplnego i wraz z krążeniem zanikają odbierane od stóp bodźce - miało być lepiej a cała jazda się sypie. Temat rzeka. Powodzenia w przymiarkach i wyborach. Jakbyś nie znalazł złotego środka to podpowiadam że podobnie jak z nartami - można mieć dwie-trzy pary do różnych zastosowań 🤪

Edytowane przez Friski

54 minuty temu, Gabrik napisał:

Zapomnij o prawdziwie rzetelnej podpowiedzi, przy tak postawionym i przedstawionym pytaniu.

Cześć

Nie!

Wystarczy zadać klika dodatkowych pytań i potraktować człowieka poważnie. Butów może nie kupi ale trochę prawdy można przekazać.

W tym wypadku jednak, wczytując się w pytanie nie wiem czy się da...

Próbujemy?

Pozdro

Edytowane przez Mitek

33 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie!

Wystarczy zadać klika dodatkowych pytań i potraktować człowieka poważnie. Butów może nie kupi ale trochę prawdy można przekazać.

W tym wypadku jednak, wczytując się w pytanie nie wiem czy się da...

Próbujemy?

Pozdro

Mitek, z założenia traktuję ludzi poważnie. Czasami jednak, to ludzie siebie muszą poważnie potraktować. Kolega wybrał już dwa modele, więc teraz niech raczej skupi się na drugiej części, drugiego zdania Jurka.