Skocz do zawartości

Dobór nart gigantowych

Lisu

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem koledzy, 

180 cm

80 kg

10+ lat jazdy w Alpach, jeżdżę dobrze i szybko, preferuję długi skręt.

Mój zjazd: https://youtu.be/f5bURtgbIQ8?si=QXulEuIraCqf8Mz_

Jakoś tak wyszło że co roku odkładam zakup dłuższej narty i ciągle męczę się na slalomowych i.SL 165/12.2... Wymieniam całej rodzinie, tylko nie sobie bo "dobra, za rok" 😅

Nawet rok temu miałem już wstępnie wybranego jakiegoś e-GSa bodajże 188/23, ale teraz widzę że zmienili rozmiary Headów i wygląda to zupełnie inaczej z taliowaniem...

Doradźcie proszę w jaki rozmiar powinienem celować z nowego roku modelowego w Headach

Edytowane przez Lisu
  • Like 1

1 godzinę temu, Lisu napisał:

Czołem koledzy, 

180 cm

80 kg

Jakoś tak wyszło że co roku odkładam zakup dłuższej narty i ciągle męczę się na slalomowych i.SL 165/12.2... Wymieniam całej rodzinie, tylko nie sobie bo "dobra, za rok" 😅

Nawet rok temu miałem już wstępnie wybranego jakiegoś e-GSa bodajże 188/23, ale teraz widzę że zmienili rozmiary Headów i wygląda to zupełnie inaczej z taliowaniem...

Doradźcie proszę w jaki rozmiar powinienem celować z nowego roku modelowego w Headach

Żartowniś się znalazł 🤪 żeby mu doradzać 🤣 obojętnie, każde dłuższe dają większą stabilność w jeździe np te 😋

https://www.krakowsport.pl/product-pol-19574-Narty-HEAD-WorldCup-Rebels-E-Race-Pro-75-Years-Special-Edition-Freeflex-14-GW-2025-26.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=879523363&gbraid=0AAAAADJq9I1GImlVL05A1duAGcTtTQL3k&gclid=Cj0KCQiArt_JBhCTARIsADQZaykwxZmdTLT_DF5ZyLkMfHEbt3dTRVMCwYXnNEf0qsTl8wqIhTIn53QaAvIAEALw_wcB

Edytowane przez Mikoski

44 minuty temu, Mikoski napisał:

Byle nie różowe... To już te niebieskie są lepsze. 😃
Wyobrażasz sobie mnie na tych nartach???? 😁

Edytowane przez tomkly

3 godziny temu, Lisu napisał:

Czołem koledzy, 

180 cm

80 kg

Wyłącznie komórki: e-GS Rebel: 176 cm, 102/65/ 87 radius 23,0 m lub ciut łatwiejsze: e-GS Rebel Pro: 177 cm, 106/68/90, radius 22,0 m. 
W zupełności Ci te długości wystarczą, masz zbyt małą masę ciała na 186 czy 188 cm. Dla mnie 186 jest nartą w sam raz, a ważę conajmniej 10 kg więcej.
Musisz pamiętać o tym, że są to narty; obiektywnie oceniając; dość wymagające kondycyjnie i siłowo. Jeśli chcesz dłuższe narty to coś z grupy Master, ale tu chyba z innych marek aniżeli Head, bo nowych e-Speed Pro osobiście nie polecam. Z masterów to jak dla mnie Stockli, Dynastar oraz Rossignol. 

Edytowane przez tomkly

7 godzin temu, tomkly napisał:

Wyłącznie komórki: e-GS Rebel: 176 cm, 102/65/ 87 radius 23,0 m lub ciut łatwiejsze: e-GS Rebel Pro: 177 cm, 106/68/90, radius 22,0 m. 
W zupełności Ci te długości wystarczą, masz zbyt małą masę ciała na 186 czy 188 cm. Dla mnie 186 jest nartą w sam raz, a ważę conajmniej 10 kg więcej.
Musisz pamiętać o tym, że są to narty; obiektywnie oceniając; dość wymagające kondycyjnie i siłowo. Jeśli chcesz dłuższe narty to coś z grupy Master, ale tu chyba z innych marek aniżeli Head, bo nowych e-Speed Pro osobiście nie polecam. Z masterów to jak dla mnie Stockli, Dynastar oraz Rossignol. 

Dzięki! Czyli uważasz że nie warto iść w dłuższe niż 180 przy moich parametrach? 

Na allegro są jakieś potestowe e-GS pro z 2023 177 cm- sądzisz że będą ok?

Panowie wyżej proszę się nie śmiać, ja serio pytam 🙂 Na swoich slalomowych czuję się ok, ale przy dużych prędkościach już niestabilnie, a nie jeździłem nigdy na dłuższych nartach, więc nie wiem co i jak. Nie jestem typem gościa co testuje wszystkie możliwe narty, tylko kupuje raz i zapomina 😉

2 godziny temu, Lisu napisał:

Dzięki! Czyli uważasz że nie warto iść w dłuższe niż 180 przy moich parametrach? 

Panowie wyżej proszę się nie śmiać, ja serio pytam 🙂 Na swoich slalomowych czuję się ok, ale przy dużych prędkościach już niestabilnie, a nie jeździłem nigdy na dłuższych nartach, więc nie wiem co i jak. Nie jestem typem gościa co testuje wszystkie możliwe narty, tylko kupuje raz i zapomina 😉

Jak chcesz 180 cm i dłuższe to weź sobie takie z mniejszym aniżeli w przypadku Heada promieniem czyli przykładowo Stockli WRT Laser GS jakie ma Mikoski. Genialne jak chodzi o komfort i łatwość prowadzenia. Obecny model w długości 182 cm, wcześniejsze 180 cm. Jak chodzi o Heada to dłuższa e-Rebel GS na 181 cm ma promień 25 metrów i jest to już dość poważna narta. Możesz spróbować, aczkolwiek na początku łatwo nie będzie. Problem polega na tym, co napisałem w poprzednim poście, a mianowicie narta, którą można określić mianem master u Heada (e-Speed Pro) nie jest tak dobra jak ich serie komórkowe, a przede wszystkim mastery innych, wymienionych przeze mnie marek. Nie żeby jej coś specjalnie dolegało, ale dla mnie te narty są zwyczajnie nijakie, podobnie jak najnowsze e-Race.

Edytowane przez tomkly
  • Thanks 1

Tak to teraz wygląda jeśli chodzi o model e-GS pro

177 cm 106 - 68 - 90.  22.0 n/a
183 cm 104 - 68 - 89  25.4 n/a
189 cm 104 - 68 - 89 27.0 n/a

Myślałem w takim razie o tych 183/25.4- jak myślicie? 

Chcę zostać przy Headach, nie chcę innych firm

Edytowane przez Lisu

6 minut temu, Bruner79 napisał:

Wydaje mi się, że nie musisz iść w komórki. Spokojnie wystarcza 1 sklep Gs lub master. 

Jestem laikiem jeśli chodzi o te nazwy modelowe. 

e-GS Pro to już komórki, czy dopiero te z dopiskiem FIS?

59 minut temu, Bruner79 napisał:

Wydaje mi się, że nie musisz iść w komórki. Spokojnie wystarcza 1 sklep Gs lub master. 

Chciałem napisać podobnie.

Z jednej strony 180 w górę to minimum a z drugiej ( na razie) promień nie ma dla Ciebie znaczenia.

Zamieszczony film pokazuje, że nie trzymasz nawet w sytuacjach proszących się o to,  nart na krawędzi więc R nie ma większego znaczenia.

Przestrzegam jednak przed promieniami powyżej ok.20m

Jak "wsiądziesz" na czystą krawędź zaczną się problemy.

To nie są narty do lekkiej jazdy po każdych trasach.

Także posłuchaj @Bruner79

Edytowane przez jurek_h
  • Like 5
  • Thanks 1

19 minut temu, Lisu napisał:

Jestem laikiem jeśli chodzi o te nazwy modelowe. 

e-GS Pro to już komórki, czy dopiero te z dopiskiem FIS?

Komórki to narty zawodnicze i raczej jednak nie posiadasz wystarczających umiejętności. Na filmiku widać problemy z odchyleniem i nierównoległym prowadzeniem nart. 

• Like 1

3 godziny temu, Lisu napisał:

Cześć

Niestabilność wynika ze złego dociążenia nart. Przody momentami lecą w powietrzu, ledwo skrobią śnieg. Może to oczywiście wynikać z chęci wydłużenia skrętu, więc odciążasz dzioby aby ci nie złapały tak agresywnie i lekko się uślizgnęły. Jednak... w momentach gdy starasz się lekko zapanować nad prędkością nie zacieśniasz skrętu tylko wrzucasz w ześlizg czyli raczej nie panujesz nad sterowaniem. Stąd moim zdaniem odczucie niestabilności. W takich warunkach na krawędzi to przy 60km/h SL powinien iść jeszcze jak żyleta.

Ale pomysł kupna dłuższej narty nie jest zły oczywiście. Piszę tylko dlatego żebyś wziął to pod uwagę w jeździe bo jak wsiądziesz na długą to Cię powiezie a tak łatwo tam z zejściem z krawędzi nie będzie.

Pozdro

• Like 2

4 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Niestabilność wynika ze złego dociążenia nart. Przody momentami lecą w powietrzu, ledwo skrobią śnieg. Może to oczywiście wynikać z chęci wydłużenia skrętu, więc odciążasz dzioby aby ci nie złapały tak agresywnie i lekko się uślizgnęły. Jednak... w momentach gdy starasz się lekko zapanować nad prędkością nie zacieśniasz skrętu tylko wrzucasz w ześlizg czyli raczej nie panujesz nad sterowaniem. Stąd moim zdaniem odczucie niestabilności. W takich warunkach na krawędzi to przy 60km/h SL powinien iść jeszcze jak żyleta.

Ale pomysł kupna dłuższej narty nie jest zły oczywiście. Piszę tylko dlatego żebyś wziął to pod uwagę w jeździe bo jak wsiądziesz na długą to Cię powiezie a tak łatwo tam z zejściem z krawędzi nie będzie.

Pozdro

Dzięki za analizę, zgadzam się i czuję podobnie- jak nabieram prędkości to jednak strach mnie blokuje (i pewnie brak techniki) przed położeniem się bardziej i zamiatam tyłami żeby wyhamować.

Niemniej jednak chyba do takiej jazdy gsy będą jednak wygodniejsze? 

Czy zostać przy SLach i szlifować technikę?

Moim zdaniem masz jeszcze sporo do zrobienia na SL co nie stoi w sprzeczności posiadania fajnych GS.

Ja całe życie jeżdżę na SL i niczego mi nie brakuje.

Kupiłem juniorskie GS FIS 183/23m ( przy moim 176cm/80kg)

Nie wyobrażam sobie krótszych a ( długi)  promień wymuszony jest specyfiką zawodów bo na co dzień wolałbym jakiś krótszy.

Będę używał je właściwie tylko na amatorskich zawodach i z rzadka w Alpach.

Musisz przyłożyć solidny filtr na to co piszę bo w mojej naturze jest zdecydowanie krótki skręt 😄 jednak to nie problem aby jeździć na SL, średnim skrętem z przyzwoicie wysokimi prędkościami.

Czekaj co poradzi Ci Grzegorz @Bruner79

Edytowane przez jurek_h

Godzinę temu, jurek_h napisał:

Chciałem napisać podobnie.

Z jednej strony 180 w górę to minimum a z drugiej ( na razie) promień nie ma dla Ciebie znaczenia.

Zamieszczony film pokazuje, że nie trzymasz nawet w sytuacjach proszących się o to,  nart na krawędzi więc R nie ma większego znaczenia.

Przestrzegam jednak przed promieniami powyżej ok.20m

Jak "wsiądziesz" na czystą krawędź zaczną się problemy.

To nie są narty do lekkiej jazdy po każdych trasach.

Także posłuchaj @Bruner79

Dokładnie o to chodzi, takie 186-188 cm może człowieka porządnie zmaltretować przy zaobserwowanych mankamentach technicznych. 

Edytowane przez tomkly

Godzinę temu, Lisu napisał:

Rozumiem i przyjmuję, na pewno niedostatki techniki są, powiedzcie w takim razie co Waszym zdaniem (ale ze stajni Heada) byście mi proponowali- konkretne modele 🙂

Jak koniecznie chcesz z Heada mniej wymagającą nartę to masterem jest tam e-Speed Pro. Wychodzą w długościach 170,175,180,185 cm. 180 cm ma 20,5 metra a 185 cm 21,7 metra. Natomiast ja osobiście szukałbym masterki wśród innych marek, choć sam używam nart Head. 

https://mcksport.pl/produkt/narty-head-worldcup-rebels-e-speed-pro-2025-freeflex-14-gw/#tab-description

Edytowane przez tomkly

Head E speed pro 180 albo 185. jak chcesz mieć nartę bardziej stabilną bierz 185.
Atomic G9 181
Nordica  Doberman GSR 186.
Stockli Lasser GS 182.
Kastle RX12 GS 183.
Rossigniol/Dunastar Master 179.

Po krotce to lista gigantek sklepowych które są na prawdę niezłe. Każda ma swój charakter ale ogólnie których byś nie wybrał będziesz zadowolony.
Polecanie Chlopowi 80 kg ,, Komórek,, typu head 176 to jest czysta paranoja te narty są stworzone dla lekkich juniorów i kobiet...
Narty typu Masters np head RD 183 czy nawet ta juniorka 186 wymagają dobrej techniki . Maja wąski dziób wymagają włożenia siły. Zakup ich skończy się tym ze non stop będziesz szedł do vałki i przechodził na  nartę wewnętrzna... Wyjątkiem są właśnie rossi Masters które maja zupełnie inna konstrukcje i jeździ się na nich jak na slalomce.
Bierz jedne z tej listy oddaj je na dobry serwis żeby zrobić dobre kąty a narty nie tylko dadzą ci frajdę z jazdy ale nawet pozwolą całkiem sprawnie pojeździć na tyczkach.
Na komórkach będziesz się tylko mordował albo pojedziesz jak ,, niektórzy,, co ,, umią,, na narcie o promieniu 25m jadą promieniem 45m...

• Like 1

17 minut temu, Godryk napisał:

Head E speed pro 180 albo 185. jak chcesz mieć nartę bardziej stabilną bierz 185.
Atomic G9 181
Nordica  Doberman GSR 186.
Stockli Lasser GS 182.
Kastle RX12 GS 183.
Rossigniol/Dunastar Master 179.

Po krotce to lista gigantek sklepowych które są na prawdę niezłe. Każda ma swój charakter ale ogólnie których byś nie wybrał będziesz zadowolony.
Polecanie Chlopowi 80 kg ,, Komórek,, typu head 176 to jest czysta paranoja te narty są stworzone dla lekkich juniorów i kobiet...
Narty typu Masters np head RD 183 czy nawet ta juniorka 186 wymagają dobrej techniki . Maja wąski dziób wymagają włożenia siły. Zakup ich skończy się tym ze non stop będziesz szedł do vałki i przechodził na  nartę wewnętrzna... Wyjątkiem są właśnie rossi Masters które maja zupełnie inna konstrukcje i jeździ się na nich jak na slalomce.
Bierz jedne z tej listy oddaj je na dobry serwis żeby zrobić dobre kąty a narty nie tylko dadzą ci frajdę z jazdy ale nawet pozwolą całkiem sprawnie pojeździć na tyczkach.
Na komórkach będziesz się tylko mordował albo pojedziesz jak ,, niektórzy,, co ,, umią,, na narcie o promieniu 25m jadą promieniem 45m...

Dzięki! 

To kolejny głos za e-speed pro.

Może faktycznie zmienię koncepcję i pójdę w tym kierunku...

180 czy 185 w takim razie? 

- 180 108 65 93 r20,5

- 185 108 65 93 r21,7

I co to znaczy "zrobić dobre kąty", zawsze robiłem standardowy serwis i jazda 🙂 Myślałem że te kąty to robią ludzie którzy bardziej wiedzą czego chcą i lubią testować różne rozwiązania ew. prosi. Ja po prostu lubię latać 😀

180 będzie narta bardziej przyjazną łatwiejszą w prowadzeniu ale za to mniej stabilną. 185 jest sztywniejsze  będzie lepiej trzymać na twardym stoku ale za to trzeba włożyć więcej siły do jazdy. Różnicy w promieniu nie poczujesz w sztywności i stabilności  już tak. Jeśli chodzi o Heda to ważne żebyś wybrał wersje PRO  na sztywnej płycie. To na prawdę zmienia bardzo dużo w tych nartach.
W kwestii kątów...
Standardem w nartach gigantowych jest kont podcięcia na poziomie 0.5 a krawędź boczna 87.  jeśli chcesz rasowej gigantki trzymającej na twardym stoku i zamierzasz szkolić sie w jeździe na czystej krawędzi będzie to set dla ciebie. Dajesz do dobrego serwisu maja ja splanować na maszynie i wyostrzyć od piętki aż po sam dziob. Jak zaczniesz mieć problemy z odjeżdżaniem narty do Vki to przytępisz sobie lekko dzioby albo prawidłem  podniesiesz sobie ostanie 20 cm przy dziobie na 0.7.   Jeśli chodzi o bok to 88 czy 87 to jest niewielka różnica na korzyść 87.
Drogi zestaw jest po to żeby lekko złagodzić uprościć zbyt trudna nartę. Robisz podcięcie na 0.7 a nawet 1 stopień ,, nie polecam,,. Bok pozostaje taki sam. Tu często tez tępi się dzioby i piętki nart.  Takie narty popuszczają z krawędzi i idą w ześlizg przez co jazda na nich nie wymaga tyle siły poza tym jeśli nie dociążysz przodu przy inicjacji skrętu to ta wersja nie bedzie  odjeżdżać w bok ani grzęznąć w śniegu.   Takie kąty często sa wybierane przez osoby starsze,ludzi traktujących nartę gigantową jako nartę całodzienna do pokonywaniu kilometrów oraz ludzi którzy oprócz krawędzi wykorzystują gigantki do technik wykorzystujących ześlizg np ,,włoski instruktor,,

• Like 4
  • Thanks 1

2 godziny temu, Lisu napisał:

Dzięki! 

To kolejny głos za e-speed pro.

Może faktycznie zmienię koncepcję i pójdę w tym kierunku...

180 czy 185 w takim razie? 

- 180 108 65 93 r20,5

- 185 108 65 93 r21,7

I co to znaczy "zrobić dobre kąty", zawsze robiłem standardowy serwis i jazda 🙂 Myślałem że te kąty to robią ludzie którzy bardziej wiedzą czego chcą i lubią testować różne rozwiązania ew. prosi. Ja po prostu lubię latać 😀

Lisu ile masz lat?

34 minuty temu, Godryk napisał:

180 będzie narta bardziej przyjazną łatwiejszą w prowadzeniu ale za to mniej stabilną. 185 jest sztywniejsze  będzie lepiej trzymać na twardym stoku ale za to trzeba włożyć więcej siły do jazdy. Różnicy w promieniu nie poczujesz w sztywności i stabilności  już tak. Jeśli chodzi o Heda to ważne żebyś wybrał wersje PRO  na sztywnej płycie. To na prawdę zmienia bardzo dużo w tych nartach.
W kwestii kątów...
Standardem w nartach gigantowych jest kont podcięcia na poziomie 0.5 a krawędź boczna 87.  jeśli chcesz rasowej gigantki trzymającej na twardym stoku i zamierzasz szkolić sie w jeździe na czystej krawędzi będzie to set dla ciebie. Dajesz do dobrego serwisu maja ja splanować na maszynie i wyostrzyć od piętki aż po sam dziob. Jak zaczniesz mieć problemy z odjeżdżaniem narty do Vki to przytępisz sobie lekko dzioby albo prawidłem  podniesiesz sobie ostanie 20 cm przy dziobie na 0.7.   Jeśli chodzi o bok to 88 czy 87 to jest niewielka różnica na korzyść 87.
Drogi zestaw jest po to żeby lekko złagodzić uprościć zbyt trudna nartę. Robisz podcięcie na 0.7 a nawet 1 stopień ,, nie polecam,,. Bok pozostaje taki sam. Tu często tez tępi się dzioby i piętki nart.  Takie narty popuszczają z krawędzi i idą w ześlizg przez co jazda na nich nie wymaga tyle siły poza tym jeśli nie dociążysz przodu przy inicjacji skrętu to ta wersja nie bedzie  odjeżdżać w bok ani grzęznąć w śniegu.   Takie kąty często sa wybierane przez osoby starsze,ludzi traktujących nartę gigantową jako nartę całodzienna do pokonywaniu kilometrów oraz ludzi którzy oprócz krawędzi wykorzystują gigantki do technik wykorzystujących ześlizg np ,,włoski instruktor,,

Szkoda, że kolega tak rzadko się odzywa...

• Like 1