Lisu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowane) Czołem koledzy, 180 cm 80 kg 10+ lat jazdy w Alpach, jeżdżę dobrze i szybko, preferuję długi skręt. Mój zjazd: https://youtu.be/f5bURtgbIQ8?si=QXulEuIraCqf8Mz_ Jakoś tak wyszło że co roku odkładam zakup dłuższej narty i ciągle męczę się na slalomowych i.SL 165/12.2... Wymieniam całej rodzinie, tylko nie sobie bo "dobra, za rok" 😅 Nawet rok temu miałem już wstępnie wybranego jakiegoś e-GSa bodajże 188/23, ale teraz widzę że zmienili rozmiary Headów i wygląda to zupełnie inaczej z taliowaniem... Doradźcie proszę w jaki rozmiar powinienem celować z nowego roku modelowego w Headach Edytowane 15 godzin temu przez Lisu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Lisu napisał: Czołem koledzy, 180 cm 80 kg 10+ lat jazdy w Alpach, jeżdżę dobrze i szybko, preferuję długi skręt. Mój zjazd: https://youtu.be/f5bURtgbIQ8?si=QXulEuIraCqf8Mz_ Jakoś tak wyszło że co roku odkładam zakup dłuższej narty i ciągle męczę się na slalomowych i.SL 165/12.2... Wymieniam całej rodzinie, tylko nie sobie bo "dobra, za rok" 😅 Nawet rok temu miałem już wstępnie wybranego jakiegoś e-GSa bodajże 188/23, ale teraz widzę że zmienili rozmiary Headów i wygląda to zupełnie inaczej z taliowaniem... Doradźcie proszę w jaki rozmiar powinienem celować z nowego roku modelowego w Headach Żartowniś się znalazł 🤪 żeby mu doradzać 🤣 obojętnie, każde dłuższe dają większą stabilność w jeździe np te 😋 https://www.krakowsport.pl/product-pol-19574-Narty-HEAD-WorldCup-Rebels-E-Race-Pro-75-Years-Special-Edition-Freeflex-14-GW-2025-26.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=879523363&gbraid=0AAAAADJq9I1GImlVL05A1duAGcTtTQL3k&gclid=Cj0KCQiArt_JBhCTARIsADQZaykwxZmdTLT_DF5ZyLkMfHEbt3dTRVMCwYXnNEf0qsTl8wqIhTIn53QaAvIAEALw_wcB Edytowane 14 godzin temu przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 44 minuty temu, Mikoski napisał: Żartowniś się znalazł 🤪 żeby mu doradzać 🤣 obojętnie, każde dłuższe dają większą stabilność w jeździe np te 😋 https://www.krakowsport.pl/product-pol-19574-Narty-HEAD-WorldCup-Rebels-E-Race-Pro-75-Years-Special-Edition-Freeflex-14-GW-2025-26.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=879523363&gbraid=0AAAAADJq9I1GImlVL05A1duAGcTtTQL3k&gclid=Cj0KCQiArt_JBhCTARIsADQZaykwxZmdTLT_DF5ZyLkMfHEbt3dTRVMCwYXnNEf0qsTl8wqIhTIn53QaAvIAEALw_wcB Byle nie różowe... To już te niebieskie są lepsze. 😃 Wyobrażasz sobie mnie na tych nartach???? 😁 Edytowane 13 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Lisu napisał: Czołem koledzy, 180 cm 80 kg 10+ lat jazdy w Alpach, jeżdżę dobrze i szybko, preferuję długi skręt. Mój zjazd: https://youtu.be/f5bURtgbIQ8?si=QXulEuIraCqf8Mz_ Jakoś tak wyszło że co roku odkładam zakup dłuższej narty i ciągle męczę się na slalomowych i.SL 165/12.2... Wymieniam całej rodzinie, tylko nie sobie bo "dobra, za rok" 😅 Nawet rok temu miałem już wstępnie wybranego jakiegoś e-GSa bodajże 188/23, ale teraz widzę że zmienili rozmiary Headów i wygląda to zupełnie inaczej z taliowaniem... Doradźcie proszę w jaki rozmiar powinienem celować z nowego roku modelowego w Headach Wyłącznie komórki: e-GS Rebel: 176 cm, 102/65/ 87 radius 23,0 m lub ciut łatwiejsze: e-GS Rebel Pro: 177 cm, 106/68/90, radius 22,0 m. W zupełności Ci te długości wystarczą, masz zbyt małą masę ciała na 186 czy 188 cm. Dla mnie 186 jest nartą w sam raz, a ważę conajmniej 10 kg więcej. Musisz pamiętać o tym, że są to narty; obiektywnie oceniając; dość wymagające kondycyjnie i siłowo. Jeśli chcesz dłuższe narty to coś z grupy Master, ale tu chyba z innych marek aniżeli Head, bo nowych e-Speed Pro osobiście nie polecam. Z masterów to jak dla mnie Stockli, Dynastar oraz Rossignol. Edytowane 12 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lisu Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 7 godzin temu, tomkly napisał: Wyłącznie komórki: e-GS Rebel: 176 cm, 102/65/ 87 radius 23,0 m lub ciut łatwiejsze: e-GS Rebel Pro: 177 cm, 106/68/90, radius 22,0 m. W zupełności Ci te długości wystarczą, masz zbyt małą masę ciała na 186 czy 188 cm. Dla mnie 186 jest nartą w sam raz, a ważę conajmniej 10 kg więcej. Musisz pamiętać o tym, że są to narty; obiektywnie oceniając; dość wymagające kondycyjnie i siłowo. Jeśli chcesz dłuższe narty to coś z grupy Master, ale tu chyba z innych marek aniżeli Head, bo nowych e-Speed Pro osobiście nie polecam. Z masterów to jak dla mnie Stockli, Dynastar oraz Rossignol. Dzięki! Czyli uważasz że nie warto iść w dłuższe niż 180 przy moich parametrach? Na allegro są jakieś potestowe e-GS pro z 2023 177 cm- sądzisz że będą ok? Panowie wyżej proszę się nie śmiać, ja serio pytam 🙂 Na swoich slalomowych czuję się ok, ale przy dużych prędkościach już niestabilnie, a nie jeździłem nigdy na dłuższych nartach, więc nie wiem co i jak. Nie jestem typem gościa co testuje wszystkie możliwe narty, tylko kupuje raz i zapomina 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 27 minut temu, Lisu napisał: 180 to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Lisu napisał: Dzięki! Czyli uważasz że nie warto iść w dłuższe niż 180 przy moich parametrach? Na allegro są jakieś potestowe e-GS pro z 2023 177 cm- sądzisz że będą ok? Panowie wyżej proszę się nie śmiać, ja serio pytam 🙂 Na swoich slalomowych czuję się ok, ale przy dużych prędkościach już niestabilnie, a nie jeździłem nigdy na dłuższych nartach, więc nie wiem co i jak. Nie jestem typem gościa co testuje wszystkie możliwe narty, tylko kupuje raz i zapomina 😉 Jak chcesz 180 cm i dłuższe to weź sobie takie z mniejszym aniżeli w przypadku Heada promieniem czyli przykładowo Stockli WRT Laser GS jakie ma Mikoski. Genialne jak chodzi o komfort i łatwość prowadzenia. Obecny model w długości 182 cm, wcześniejsze 180 cm. Jak chodzi o Heada to dłuższa e-Rebel GS na 181 cm ma promień 25 metrów i jest to już dość poważna narta. Możesz spróbować, aczkolwiek na początku łatwo nie będzie. Problem polega na tym, co napisałem w poprzednim poście, a mianowicie narta, którą można określić mianem master u Heada (e-Speed Pro) nie jest tak dobra jak ich serie komórkowe, a przede wszystkim mastery innych, wymienionych przeze mnie marek. Nie żeby jej coś specjalnie dolegało, ale dla mnie te narty są zwyczajnie nijakie, podobnie jak najnowsze e-Race. Edytowane 4 godziny temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lisu Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) Tak to teraz wygląda jeśli chodzi o model e-GS pro 177 cm 106 - 68 - 90. 22.0 n/a 183 cm 104 - 68 - 89 25.4 n/a 189 cm 104 - 68 - 89 27.0 n/a Myślałem w takim razie o tych 183/25.4- jak myślicie? Chcę zostać przy Headach, nie chcę innych firm Edytowane 3 godziny temu przez Lisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Wydaje mi się, że nie musisz iść w komórki. Spokojnie wystarcza 1 sklep Gs lub master. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lisu Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, Bruner79 napisał: Wydaje mi się, że nie musisz iść w komórki. Spokojnie wystarcza 1 sklep Gs lub master. Jestem laikiem jeśli chodzi o te nazwy modelowe. e-GS Pro to już komórki, czy dopiero te z dopiskiem FIS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 10 godzin temu, tomkly napisał: Byle nie różowe... To już te niebieskie są lepsze. 😃 Wyobrażasz sobie mnie na tych nartach???? 😁 @tomkly się czepiasz, przepiękny i bardzo męski kolor. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 59 minut temu, Bruner79 napisał: Wydaje mi się, że nie musisz iść w komórki. Spokojnie wystarcza 1 sklep Gs lub master. Chciałem napisać podobnie. Z jednej strony 180 w górę to minimum a z drugiej ( na razie) promień nie ma dla Ciebie znaczenia. Zamieszczony film pokazuje, że nie trzymasz nawet w sytuacjach proszących się o to, nart na krawędzi więc R nie ma większego znaczenia. Przestrzegam jednak przed promieniami powyżej ok.20m Jak "wsiądziesz" na czystą krawędź zaczną się problemy. To nie są narty do lekkiej jazdy po każdych trasach. Także posłuchaj @Bruner79 Edytowane 2 godziny temu przez jurek_h 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 19 minut temu, Lisu napisał: Jestem laikiem jeśli chodzi o te nazwy modelowe. e-GS Pro to już komórki, czy dopiero te z dopiskiem FIS? Komórki to narty zawodnicze i raczej jednak nie posiadasz wystarczających umiejętności. Na filmiku widać problemy z odchyleniem i nierównoległym prowadzeniem nart. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lisu Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Rozumiem i przyjmuję, na pewno niedostatki techniki są, powiedzcie w takim razie co Waszym zdaniem (ale ze stajni Heada) byście mi proponowali- konkretne modele 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Lisu napisał: Dzięki! Czyli uważasz że nie warto iść w dłuższe niż 180 przy moich parametrach? Na allegro są jakieś potestowe e-GS pro z 2023 177 cm- sądzisz że będą ok? Panowie wyżej proszę się nie śmiać, ja serio pytam 🙂 Na swoich slalomowych czuję się ok, ale przy dużych prędkościach już niestabilnie, a nie jeździłem nigdy na dłuższych nartach, więc nie wiem co i jak. Nie jestem typem gościa co testuje wszystkie możliwe narty, tylko kupuje raz i zapomina 😉 Cześć Niestabilność wynika ze złego dociążenia nart. Przody momentami lecą w powietrzu, ledwo skrobią śnieg. Może to oczywiście wynikać z chęci wydłużenia skrętu, więc odciążasz dzioby aby ci nie złapały tak agresywnie i lekko się uślizgnęły. Jednak... w momentach gdy starasz się lekko zapanować nad prędkością nie zacieśniasz skrętu tylko wrzucasz w ześlizg czyli raczej nie panujesz nad sterowaniem. Stąd moim zdaniem odczucie niestabilności. W takich warunkach na krawędzi to przy 60km/h SL powinien iść jeszcze jak żyleta. Ale pomysł kupna dłuższej narty nie jest zły oczywiście. Piszę tylko dlatego żebyś wziął to pod uwagę w jeździe bo jak wsiądziesz na długą to Cię powiezie a tak łatwo tam z zejściem z krawędzi nie będzie. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lisu Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Niestabilność wynika ze złego dociążenia nart. Przody momentami lecą w powietrzu, ledwo skrobią śnieg. Może to oczywiście wynikać z chęci wydłużenia skrętu, więc odciążasz dzioby aby ci nie złapały tak agresywnie i lekko się uślizgnęły. Jednak... w momentach gdy starasz się lekko zapanować nad prędkością nie zacieśniasz skrętu tylko wrzucasz w ześlizg czyli raczej nie panujesz nad sterowaniem. Stąd moim zdaniem odczucie niestabilności. W takich warunkach na krawędzi to przy 60km/h SL powinien iść jeszcze jak żyleta. Ale pomysł kupna dłuższej narty nie jest zły oczywiście. Piszę tylko dlatego żebyś wziął to pod uwagę w jeździe bo jak wsiądziesz na długą to Cię powiezie a tak łatwo tam z zejściem z krawędzi nie będzie. Pozdro Dzięki za analizę, zgadzam się i czuję podobnie- jak nabieram prędkości to jednak strach mnie blokuje (i pewnie brak techniki) przed położeniem się bardziej i zamiatam tyłami żeby wyhamować. Niemniej jednak chyba do takiej jazdy gsy będą jednak wygodniejsze? Czy zostać przy SLach i szlifować technikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) Moim zdaniem masz jeszcze sporo do zrobienia na SL co nie stoi w sprzeczności posiadania fajnych GS. Ja całe życie jeżdżę na SL i niczego mi nie brakuje. Kupiłem juniorskie GS FIS 183/23m ( przy moim 176cm/80kg) Nie wyobrażam sobie krótszych a ( długi) promień wymuszony jest specyfiką zawodów bo na co dzień wolałbym jakiś krótszy. Będę używał je właściwie tylko na amatorskich zawodach i z rzadka w Alpach. Musisz przyłożyć solidny filtr na to co piszę bo w mojej naturze jest zdecydowanie krótki skręt 😄 jednak to nie problem aby jeździć na SL, średnim skrętem z przyzwoicie wysokimi prędkościami. Czekaj co poradzi Ci Grzegorz @Bruner79 Edytowane 2 godziny temu przez jurek_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Godzinę temu, jurek_h napisał: Chciałem napisać podobnie. Z jednej strony 180 w górę to minimum a z drugiej ( na razie) promień nie ma dla Ciebie znaczenia. Zamieszczony film pokazuje, że nie trzymasz nawet w sytuacjach proszących się o to, nart na krawędzi więc R nie ma większego znaczenia. Przestrzegam jednak przed promieniami powyżej ok.20m Jak "wsiądziesz" na czystą krawędź zaczną się problemy. To nie są narty do lekkiej jazdy po każdych trasach. Także posłuchaj @Bruner79 Dokładnie o to chodzi, takie 186-188 cm może człowieka porządnie zmaltretować przy zaobserwowanych mankamentach technicznych. Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Godzinę temu, Lisu napisał: Rozumiem i przyjmuję, na pewno niedostatki techniki są, powiedzcie w takim razie co Waszym zdaniem (ale ze stajni Heada) byście mi proponowali- konkretne modele 🙂 Jak koniecznie chcesz z Heada mniej wymagającą nartę to masterem jest tam e-Speed Pro. Wychodzą w długościach 170,175,180,185 cm. 180 cm ma 20,5 metra a 185 cm 21,7 metra. Natomiast ja osobiście szukałbym masterki wśród innych marek, choć sam używam nart Head. https://mcksport.pl/produkt/narty-head-worldcup-rebels-e-speed-pro-2025-freeflex-14-gw/#tab-description Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi