Skocz do zawartości

Dobór nart gigantowych

Lisu

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem koledzy, 

180 cm

80 kg

10+ lat jazdy w Alpach, jeżdżę dobrze i szybko, preferuję długi skręt.

Mój zjazd: https://youtu.be/f5bURtgbIQ8?si=QXulEuIraCqf8Mz_

Jakoś tak wyszło że co roku odkładam zakup dłuższej narty i ciągle męczę się na slalomowych i.SL 165/12.2... Wymieniam całej rodzinie, tylko nie sobie bo "dobra, za rok" 😅

Nawet rok temu miałem już wstępnie wybranego jakiegoś e-GSa bodajże 188/23, ale teraz widzę że zmienili rozmiary Headów i wygląda to zupełnie inaczej z taliowaniem...

Doradźcie proszę w jaki rozmiar powinienem celować z nowego roku modelowego w Headach

Edytowane przez Lisu
  • Like 1

1 godzinę temu, Lisu napisał:

Czołem koledzy, 

180 cm

80 kg

Jakoś tak wyszło że co roku odkładam zakup dłuższej narty i ciągle męczę się na slalomowych i.SL 165/12.2... Wymieniam całej rodzinie, tylko nie sobie bo "dobra, za rok" 😅

Nawet rok temu miałem już wstępnie wybranego jakiegoś e-GSa bodajże 188/23, ale teraz widzę że zmienili rozmiary Headów i wygląda to zupełnie inaczej z taliowaniem...

Doradźcie proszę w jaki rozmiar powinienem celować z nowego roku modelowego w Headach

Żartowniś się znalazł 🤪 żeby mu doradzać 🤣 obojętnie, każde dłuższe dają większą stabilność w jeździe np te 😋

https://www.krakowsport.pl/product-pol-19574-Narty-HEAD-WorldCup-Rebels-E-Race-Pro-75-Years-Special-Edition-Freeflex-14-GW-2025-26.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=879523363&gbraid=0AAAAADJq9I1GImlVL05A1duAGcTtTQL3k&gclid=Cj0KCQiArt_JBhCTARIsADQZaykwxZmdTLT_DF5ZyLkMfHEbt3dTRVMCwYXnNEf0qsTl8wqIhTIn53QaAvIAEALw_wcB

Edytowane przez Mikoski

44 minuty temu, Mikoski napisał:

Byle nie różowe... To już te niebieskie są lepsze. 😃
Wyobrażasz sobie mnie na tych nartach???? 😁

Edytowane przez tomkly

3 godziny temu, Lisu napisał:

Czołem koledzy, 

180 cm

80 kg

Wyłącznie komórki: e-GS Rebel: 176 cm, 102/65/ 87 radius 23,0 m lub ciut łatwiejsze: e-GS Rebel Pro: 177 cm, 106/68/90, radius 22,0 m. 
W zupełności Ci te długości wystarczą, masz zbyt małą masę ciała na 186 czy 188 cm. Dla mnie 186 jest nartą w sam raz, a ważę conajmniej 10 kg więcej.
Musisz pamiętać o tym, że są to narty; obiektywnie oceniając; dość wymagające kondycyjnie i siłowo. Jeśli chcesz dłuższe narty to coś z grupy Master, ale tu chyba z innych marek aniżeli Head, bo nowych e-Speed Pro osobiście nie polecam. Z masterów to jak dla mnie Stockli, Dynastar oraz Rossignol. 

Edytowane przez tomkly

7 godzin temu, tomkly napisał:

Wyłącznie komórki: e-GS Rebel: 176 cm, 102/65/ 87 radius 23,0 m lub ciut łatwiejsze: e-GS Rebel Pro: 177 cm, 106/68/90, radius 22,0 m. 
W zupełności Ci te długości wystarczą, masz zbyt małą masę ciała na 186 czy 188 cm. Dla mnie 186 jest nartą w sam raz, a ważę conajmniej 10 kg więcej.
Musisz pamiętać o tym, że są to narty; obiektywnie oceniając; dość wymagające kondycyjnie i siłowo. Jeśli chcesz dłuższe narty to coś z grupy Master, ale tu chyba z innych marek aniżeli Head, bo nowych e-Speed Pro osobiście nie polecam. Z masterów to jak dla mnie Stockli, Dynastar oraz Rossignol. 

Dzięki! Czyli uważasz że nie warto iść w dłuższe niż 180 przy moich parametrach? 

Na allegro są jakieś potestowe e-GS pro z 2023 177 cm- sądzisz że będą ok?

Panowie wyżej proszę się nie śmiać, ja serio pytam 🙂 Na swoich slalomowych czuję się ok, ale przy dużych prędkościach już niestabilnie, a nie jeździłem nigdy na dłuższych nartach, więc nie wiem co i jak. Nie jestem typem gościa co testuje wszystkie możliwe narty, tylko kupuje raz i zapomina 😉