filok Napisano Niedziela o 22:26 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:26 26 minut temu, Jan napisał: Faktycznie jeśli kupujesz w kasie terminalu w Täsch to jest taka możliwość ale taniej nie jest. Jedyna korzyść to możliwość wielokrotnego przejazdu między Zermatt i Täsch. Przykładowo możecie po zakończeniu jazdy zostawić sprzęt w aucie i wrócić na wieczorną imprezkę do Zermatt. Pamiętaj że na Skipass jest kaucja zwrotna 5 CHF. Raczej po całym dniu jazdy w Zermatt będziemy śmigać na kwatery do Saas Ground. Najbardziej mnie martwi jednak kwestia przewozu jedzenia. Jak co roku bierzemy catering obiadowy dla całej ekipy no i doszły mnie słuchy że na granicy może być różnie. Wiem że 1kg mięsa na głowę ale kwestia jak bardzo na granicy tego przestrzegają 🙂 nie wyobrażam sobie by wyciągali mięso z gulaszu i je ważyli 🙂 ale mogę się zdziwić . Dotychczas moje spotkania z celnikami na granicy szwajcarskiej były nawet niezłe .W drodze do Davos przez Lichtenstein kompletnie nic jedynie w Samnaun celnicy szukali alkoholu w butach narciarskich i nie potrafili zrozumieć że jak to Polacy i żadnego alkoholu nie przemycają 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Poniedziałek o 05:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 05:24 6 godzin temu, filok napisał: Raczej po całym dniu jazdy w Zermatt będziemy śmigać na kwatery do Saas Ground. Najbardziej mnie martwi jednak kwestia przewozu jedzenia. Jak co roku bierzemy catering obiadowy dla całej ekipy no i doszły mnie słuchy że na granicy może być różnie. Wiem że 1kg mięsa na głowę ale kwestia jak bardzo na granicy tego przestrzegają 🙂 nie wyobrażam sobie by wyciągali mięso z gulaszu i je ważyli 🙂 ale mogę się zdziwić . Dotychczas moje spotkania z celnikami na granicy szwajcarskiej były nawet niezłe .W drodze do Davos przez Lichtenstein kompletnie nic jedynie w Samnaun celnicy szukali alkoholu w butach narciarskich i nie potrafili zrozumieć że jak to Polacy i żadnego alkoholu nie przemycają 😄 Prawdopodobieństwo kontroli bagażu jest niewielkie ale istnieje a wtedy potrafią być bardzo dokładni i nawet ważyć mięso. Na długo jedziecie że potrzebujecie tyle mięsa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano Poniedziałek o 09:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:24 3 godziny temu, Jan napisał: Prawdopodobieństwo kontroli bagażu jest niewielkie ale istnieje a wtedy potrafią być bardzo dokładni i nawet ważyć mięso. Na długo jedziecie że potrzebujecie tyle mięsa ? Od niedzieli wieczora do soboty rano 🙂 więc trochę tam spędzimy czasu Wiesz ten catering mamy sprawdzony bo to gotowce zapakowane w waku i po całym dniu jeżdżenia się tylko odgrzewa i masz gotowy dobry obiad .Jestem dobrej myśli że na granicy tych rolad nie będziemy musieli wcinać 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu W dniu 29.12.2025 o 10:24, filok napisał: Od niedzieli wieczora do soboty rano 🙂 więc trochę tam spędzimy czasu Wiesz ten catering mamy sprawdzony bo to gotowce zapakowane w waku i po całym dniu jeżdżenia się tylko odgrzewa i masz gotowy dobry obiad .Jestem dobrej myśli że na granicy tych rolad nie będziemy musieli wcinać 😄 jeśli się czepiają to mięsa w kawałku a nie przerobach typu gulasz albo bigos. Jedziecie pierwszy raz do Doliny Saas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Godzinę temu, Jan napisał: jeśli się czepiają to mięsa w kawałku a nie przerobach typu gulasz albo bigos. Jedziecie pierwszy raz do Doliny Saas ? Zdziwił byś się jak ważą każdy produkt zawierający mięso. W covidzie Juras zapłacił karę jak flaczki w plastikowym szczewie i tym podobne produkty zostały policzone jako mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, Mikoski napisał: Zdziwił byś się jak ważą każdy produkt zawierający mięso. W covidzie Juras zapłacił karę jak flaczki w plastikowym szczewie i tym podobne produkty zostały policzone jako mięso. no to na porządnego celnika trafić musieli, mój wujek zapłacił dobre 15 lat temu ponad 400 CHF za 12 kilo krakowskiej suchej. Ja na wszelki wypadek na granicy mówię że jadę tranzytem do Francji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, Jan napisał: jeśli się czepiają to mięsa w kawałku a nie przerobach typu gulasz albo bigos. Jedziecie pierwszy raz do Doliny Saas ? Tak jedziemy tam pierwszy raz ,stąd też moje pytania Zawsze można na granicy powiedzieć że jedziemy do Chamonix 😄 w sumie to nie było by głupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi